Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam, dzwoniłem do mnie zaprzyjaźniony przedstawiciel syngenty i mówił żeby kupić zapas lumaxa bo pójdzie ostro w górę. dzwoniłem po kilku punktach to wszyscy mówili że mają zablokowana sprzedaż lumaxa, wiecie coś na ten temat?

Opublikowano

Brak dodatków chemicznych z Chin do produkcji ŚOR np. mezotrion powstaje z kilku związków chemicznych w różnych fabrykach rozsianych na całym globie - w geopolityce to to się nazywa przerwanie strategicznych przepływów.  W obecnej epoce rywalizacji mocarstw nie liczą się już pieniądze a raczej ten kto posiada dodrukowana walutę a towar/produkt. Chiny doskonale o tym wiedzą i zaczynają reszcie dyktować swoje warunki. To tak w skrócie. 

Opublikowano

Mam zamiar zasiać qq na tym polu. Pole po pszenicy, wcześniej był rzepak. pH5.7-6.3 badane 2 lata temu. Zasobności bardzo wysokie i wysokie, jedynie magnez średni i niski bodajże. Groch nie rośnie w pewnych miejscach i rosną takie chwasty. Rok temu po żniwach poszło 5t wapna węglanowe. Co radzicie? Mam możliwość wywiezienia obornika końskiego na same te place lub czarnej kredy, aczkolwiek obornik i tak chciałbym dać na całe pole. 3klasa ziemi, nie brakuje wody.

IMG_20211002_121244.jpg

IMG_20211002_121247.jpg

Pozostała część pola groszek prima sort. Dodam że w podobnych miejscach rzepak coś trochę majaczył, ciągnik przy mokrej jesieni bardziej się topi właśnie na większości tych placów, inne place są znowu bardzo skrajnie ciężkie w uprawie (na części pola gdzie nigdy nie było zmianowania). Ogółem pola miałem Gnojone, ale obornika brak już 10 lat. Pola potraktowane gleboszem

Opublikowano

Znajomy gaz po 2,6zł kupił i mówi że uszy mi spuchną jak cenę za suszenie usłyszę. Mam już skoszone 4h anovi  z cassade wilgotność 32% ale plon pewnie z 14-15t/h mokrej. Dokładnie będę wiedział bo wszystko przed suszeniem będzie ważone. Wschodnie Mazowsze kukurydza ładnie wygląda. 

Opublikowano
Xion napisał:

Znajomy gaz po 2,6zł kupił i mówi że uszy mi spuchną jak cenę za suszenie usłyszę. Mam już skoszone 4h anovi  z cassade wilgotność 32% ale plon pewnie z 14-15t/h mokrej. Dokładnie będę wiedział bo wszystko przed suszeniem będzie ważone. Wschodnie Mazowsze kukurydza ładnie wygląda. 

Na jakiej głębię ja miałeś ?

Opublikowano

Panowie jak wiemy ceny nawozów są chore i trzeba będzie ograniczyć ich stosowanie w pewnym stopniu. Teraz gdy zbiorę kukurydzę na ziarno chce rozrzucić wapno ( pH 4-5 ) i zasiać jeszcze raz QQ ( to już będzie 3 rok na tym polu ) myślałem żeby przed włókowaniem rozsypać załóżmy 150 kg soli potasowej, potem rozwieść kurzak w niewielkich ilościach ( czy nie popali on QQ ) 100 kg kizerytu no i 80 kg polidapu w podsiewacz. Czy może ten kurzak zastąpić zwykłym bydlęcym ??

Opublikowano

Żeby nawozy dobrze działały (sztuczne i naturalne) potrzebne jest odpowiednie ph gleby więc ważniejsze żeby do wiosny uregulować ph.. Nie ma znaczenia jaki obornik pojdzie przy takim ph. Trzeba ratować ziemie czyli dać albo krede albo radkowit premium.

Opublikowano
4 minuty temu, maciej napisał:

Żeby nawozy dobrze działały (sztuczne i naturalne) potrzebne jest odpowiednie ph gleby więc ważniejsze żeby do wiosny uregulować ph.. Nie ma znaczenia jaki obornik pojdzie przy takim ph. Trzeba ratować ziemie czyli dać albo krede albo radkowit premium.

no to w takim razie trzeba by wczesną wiosną jeszcze pół tony wapna rozsiać 

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, hobbysta21 napisał:

kiedy siana i jakie nawożenie azotowe ?

Siana pod koniec kwietnia ale długo wschodziła bo zimno było. Dostała 200kg npk 8-19-29. 200kg soli potasowej  150kg mocznika a w dozownik 100kg fosforanu. Do tego na jesieni przyorane było około 40t/h obornika bydlęcego a na wiosnę full zbiorniki gnojowicy były to trochę trzeba było wylać ale już nie pamiętam ile poszło.

Edytowane przez Xion
Opublikowano

Myślę podobnie z tym że ja fosdar40 + kizeryt po 150kg w podsiewacz. Soli nie mam pojęcia ile warto dać, z tego co wiem to u nas qq po 16.5t mokrej mają w ciągu kilku lat pod rząd. Azotu też nie wiem ile

Opublikowano
1 godzinę temu, Mecha napisał:

Czym odchwaszczacie swoje qq? Podajcie najlepsze rozwiązania które kasują również perz, następstwo roślin to strączkowe i pszenica

Elumis, Maister nalistnie

• Thanks 1
Opublikowano
6 godzin temu, Mecha napisał:

Elumis ze względu na następstwo się nie nadaje, maister jak najbardziej.

Ile soli potasowej dajecie maksymalnie pod qq? 

to chyba zależy jaką masz zawartość w glebie nie ? 

Opublikowano

Witam. Co myślicie o nawozie vervactor pod kukurydzę. 

32.6 K2O

22.6 SO3

9.06 CaO

2.89. MgO

Cenowo wychodzi 1600 

I ile sypać na ha, Korn kali w tamtym roku poszło 400 kg a w tym roku nie mają.