Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
6 godzin temu, krzycho3333 napisał:

Gdzieś czytałem że rozrzucają po siewie 20 kg na hektar i unosi się zapach siarkowodoru i dziki omijają te pola ale jak długo to działa i jak rozsiać 20 kg to nie wiem

kosem

Opublikowano
Dnia 2.02.2021 o 16:40, Eliot napisał:

Elvita kukurydza będzie w ty roku dostępna? 

Drugie pytanie, stosowałem kiedyś elvite kukurydza i pamiętam że jest tam dużo siarki, czyżby siarka była tak ważna? 

Elvita kukurydza jest dostępna.

Co do siarki to w kukurydzy jest bardzo ważna. Pod względem ilości pobranego składnika siarka jest 3 (po potasie i azocie). Kukurydza z wysokim plonem pobiera podobne ilości siarki do... rzepaku, który jest uważany za roślinę siarkolubną. Rzepak pobiera ok 40 kg SO3 na 1 tonę, a kukurydza 10 kg SO3 na 1t nasion. Biorąc pod uwagę potencjał plonu kukurydzy okazuje się, że pobiera podobne ilości siarki jak rzepak.

Opublikowano
Troker1979 napisał:

J6 godzin temu, krzycho3333 napisał: Gdzieś czytałem że rozrzucają po siewie 20 kg na hektar i unosi się zapach siarkowodoru i dziki omijają te pola ale jak długo to działa i jak rozsiać 20 kg to nie wiem kosem

Jak dam taki nawóz powierzchownie to pytanie ile z niego bd dostępne dla kukurydzy. Czy mogę dać 200kg posypowego SMG POD AGREGAT i 25kg Wigor S po siewie , czy zejść z dawki SMG?

Opublikowano

Czytałem trochę   na szybkości kto co stosuje i zaciekawiło mnie dlaczego wszyscy stosują azot typu mocznik pod kukurydze ? Z jakich regionów jesteście, że nie boicie się ujemnych temperatur  które powodują słaby rozkład nawozu  przez co kukurydza go nie pobiera w początkowej fazie  do 14 liści gdy  w tej własnie fazie będzie redukować plon  . Pzykład zeszłorocznej wiosny początek przymrozki słaby rozkład nawozu brak wilgoci dodatkowo sprawił ze ten nawóz  tylko zalegał w glebie i roślina go nie mogła przyswoić . Ciekaw jestem odpowiedzi. 

Opublikowano
57 minut temu, Hebiii2300 napisał:

Czytałem trochę   na szybkości kto co stosuje i zaciekawiło mnie dlaczego wszyscy stosują azot typu mocznik pod kukurydze ? Z jakich regionów jesteście, że nie boicie się ujemnych temperatur  które powodują słaby rozkład nawozu  przez co kukurydza go nie pobiera w początkowej fazie  do 14 liści gdy  w tej własnie fazie będzie redukować plon  . Pzykład zeszłorocznej wiosny początek przymrozki słaby rozkład nawozu brak wilgoci dodatkowo sprawił ze ten nawóz  tylko zalegał w glebie i roślina go nie mogła przyswoić . Ciekaw jestem odpowiedzi. 

Po pierwsze azot się nie rozkłada ale ulega przemianom .po drugie temp poniżej 10 stopni blokuje pożądane  przemiany mocznika w formy przyswajalne .Ale bez przesady około 15 maja temperatura gleby osiąga 12 stopni a ty piszesz o 14 liściach a na dodatek to między 4 a 8 liściem jest tworzony potencjał plonowania a nawiasem do 3 liścia roślina czerpie zasoby energetyczne  z ziarna .Tak że poczytaj jeszcze trochę a może przyniesie ci to zysk  a dla sprostowania nie stosuję mocznika tylko RSM tak więc nie przekonuję do swoich racji ale opieram się na ogólnie znanych wzorcach 

Opublikowano
Hebiii2300 napisał:

Zapraszam do jakiejś lektury nawożenie kukurydzy plus jakaś lektura o nawozach azotowych i tempie przemian w formy przyswajalne przez rośliny.

Opublikowano

Jakiejś lektury  ,na pewno zerknę do tego tytułu. Sam   stosowałem mocznik w ilości przedsiewnej 200 kg wiem że kukurydza czerpie minerały do fazy 3 liście z ziarna. Stosuje też polidap w dozownik ilość 150kg i wiem że na początkowy rozwój  kukurydzy to na pewno starczy ale po obserwacji wschodów kukurydzy  przy przymrozkach i suchej wiosny ten mocznik nie został wykorzystany  bo innej przyczyny nie mogę się doszukać dlaczego ta kukurydza w poprzednim roku wypadła tak słabo,  Pani z krzyzewa która pytała co my rolnicy stosujemy za azot  pod kukurydzę większość odpowiedziała mocznik to chwycila się za głowę z tąď moje pytania o wasze doświadczenia a nie odsyłanie do lektur . Ale pytań więcej nie zadaje  lepiej poczytam jakieś lektury przecież nauka idzie w parze z rolnictwem zaraz zaraz  a nie powinniśmy sugerować się na własnych doświadczeniach Hmm . Jeszcze pytanie mam o wasze regiony  i ceny mocznika

Opublikowano

ziarno czerpie minerały od początku kiełkowania,a zapas w ziarnie ma do 4 liscia,to nie działa zero-jedynkowo,tak samo z mocznikiem,w pewnych warunkach glebowych bedzie dobrym nawozem a w innych kiepskim

Opublikowano
1 godzinę temu, mirekcich napisał:

ziarno czerpie minerały od początku kiełkowania,a zapas w ziarnie ma do 4 liscia,to nie działa zero-jedynkowo,tak samo z mocznikiem,w pewnych warunkach glebowych bedzie dobrym nawozem a w innych kiepskim

Stąd moje pytanie o wasze doświadczenia A nie lektury,  wybrałem  mocznik i wydaje mi się że nie spisał się zbyt dobrze, ale to tylko moje gdybanie  A może winna tkwi gdzie indziej ale  daje do myślenia  i w tym roku zastanawiam się na jaki typ nawozu postawić  ceny mocznika 1750 zł/t  w moim regionie 

Co do nawozenie optymalnie 200kg soli 200 kg  mocznik???  150 kg  polidap. 

Opublikowano

Kwestia jakie masz ziemię, bufor i przedplon. Według mnie powinieneś dobić do minimum 150kg N czyli około 270kg mocznika, jeśli wchodzisz w kuku po zbożach. W monokulturze(na ziarno) zwiększasz nawożenie azotem aby rozłożyć resztki. Czy to nawożenie będzie optymalne zależy od ciebie, bo wiesz ile zainwestowałeś w nawozy a ile wywiozłeś z pola i robisz korekty- choć tak naprawdę to pogoda decyduje. 

Opublikowano
Przed chwilą, Hebiii2300 napisał:

Stąd moje pytanie o wasze doświadczenia A nie lektury,  wybrałem  mocznik i wydaje mi się że nie spisał się zbyt dobrze, ale to tylko moje gdybanie  A może winna tkwi gdzie indziej ale  daje do myślenia  i w tym roku zastanawiam się na jaki typ nawozu postawić  ceny mocznika 1750 zł/t  w moim regionie 

Co do nawozenie optymalnie 200kg soli 200 kg  mocznik???  150 kg  polidap. 

mocznik musi miec co "przerobic",jesli pola "zapyziałe" i z kiepskim ph ,to mocznik słabo wypada

Opublikowano

Przyszła analiza gleb mimo wapnowania nie jest dobrze najgorszy kawałek 4,2-4-5 . Tak to średnia około 5,2 pH . Mój plan to 3 -2 tygodnie przed siewem sól potasowa 200kg /ha  oraz wapno granul 500 kg/ha teraz wybór azotu nie wiem czy mocznik będzie dobrym rozwiązaniem przy tak niskim pH ale planowałem średnio 230 kg/ha oraz polidap w podsiewacz 150 kg na ha . Pytanie jak zrobić z działkami które będą nawozone obornikiem wiosną  . Jak najwcześniej obornik i potem dać wapno z solą i przybronować nie będzie się to gryżć ? 

Opublikowano

przedplon buraki cukrowe zbiór ROPA zbita ziemi, po zbiorze ruszone ścierniskowcem i zostawione na zimę. Czy takie stanowisko muszę orać na wiosnę czy uprawiać broną talerzową czy też agregatem lapkowym a może poprawić ścierniskowcem ?

Opublikowano
1 godzinę temu, RU68 napisał:

Nie wiem czemu ale po burakach  kukurydza to niewypał znaczna obniżka plonu

Może nie buraki a środki ochrony. Wiem że oprysk na kukurydzę bardzo pali buraki i na odwrót 

Opublikowano

Ile dajecie rsm 32%? Myślę 300 litrów na ha przed uprawą i tyle. Kukurydza na ziarno, ile dać żeby nie przedobrzyć i za długo azot jej nie trzymal na jesieni 

Opublikowano

Jak uważacie, fachowo będzie?:

-pod agregat mocznik 150kg/ha i na niektórych działkach siarczan magnezu oraz sól potasowa (jak się uda to spróbuje jeszcze na początku marca rozsiać wapno magnezowe) ,

-w podsiewacz ultra 5 300kg/ha

-w fazie 4-5 liścia salmag 200kg/ha

Ps. Nawozy już kupione, jedynie mogę coś po zamieniać 

Opublikowano

ja bym dał cały azot przed siewem, zwłaszcza jak nie masz 6 klasy. robiłem tak że dawałem mocznik z saletrzakiem i fajnie qq wyglądała. ultra też lepiej podzielić część na pole i część w podsiew. będzie może nieco słabsza z początku ale później zwłaszcza w przypadku suszy się odpłaci.