Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dla mnie 50 ton obornika to normalna dawka i stosuję od 120-180 kg fosforanu w podiewacz zależy jak pasuje ilość hektarów do big bagow i tobie tak radzę ponad 100 kg fosforanu  i ponad 200 Korn kali lepszego nawożenia poprostu nie ma są wygodniejsze sposoby typu npk w podiewacz ale jak zimno to efekt gorszy jak mokro to może przypalać korzenie wysoka dawka jak sucho to nawóz leży i się nie rozpuszcza a z obornika kukurydza tak szybko wcale nie korzysta.

• Like 2
Opublikowano
8 godzin temu, Kamil20151 napisał:

To bardzo dobra ziemia, ja na 6 klasie widziałem 3,5 metrową kukurydzę, ja mogę ci polecić z słabszych subito lub bogorię, ale na twoim miejscu bym zaryzykował i zasiał Hulką i jeśli ziemia nie jest mocno zakwaszona i dobrze nawieziesz + dasz jakąś odżywkę to powinna być potężna kukurydza :)

jak rok podpasuje to moez i tak byc , ja mialem na 4 5 klasie jeden rok super byłem zadowolony , ale na 2 rok juz lipa była rok nie podpasował i takie ziemie srednio na kukurydze sie nadaja , 

a i ja na ziarno tylko sieje 

Opublikowano

Od lat stosuję sole czyli siarczany przyswajalność może nie tak doskonała ale na zachodzie dalej to stosują i o hellatach nawet nie chcą słyszeć .Helatyzacja to nic innego  jak naładowanie cząsteczek ładunkiem elektrycznym przeciwnym do ładunku błon komórkowych rośliny co ułatwia przenikanie . Jednak przeliczając cenę na przyswajalność to sole są dużo bardziej ekonomiczne .Nie należy pomijać oczywiście górnych wartości stężenia roztworu tworząc mieszaniny . Helaty które spadną na ziemię w przeciwieństwie do soli są tracone bezpowrotnie i to w ciągu 7-14 dni  

• Thanks 1
Opublikowano

Fosfor ratunkowo gdy jest zimno ma jak najbardziej sens. Na jednej działce ominąłem kiedyś kilka redlin gdy robiła się czerwona, to ta kukurydza w dniu cięcia była jakieś 30 cm niższa. 

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, radzioRS napisał:

Co konkretnie stosujesz może być dobra lektura

Ja co roku stosuje siarczan magnezu + mocznik  i w tym roku poszedł na 1 strzał dynamit cresco (biostymulator), Później znowu mocznik+ siarczan i rosasol, i na koniec była poprawka samym mocznikiem z siarczanem i kukurydza miała piękny kolor. Z tego co czytałem to nie można mieszać siarczanu z fosforem ,ale ja raz zmieszałem i fosfor zadziałał pomimo tego co mówią eksperci. Teraz myślę może wziąć odżyki z doktor green, jest fajny pakiet doktor green kukurydza + bor , mieli na swojej stronie takie połączenie na dwa zabiegi.

Edytowane przez Kamil20151
Opublikowano
18 godzin temu, radzioRS napisał:

Co konkretnie stosujesz może być dobra lektura

Jest siarczan cynku ,siarczan miedzi ,siarczan magnezu ,siarczan żelaza ,siarczan manganu , boru nie ma w formie soli więc boran sodu lub  kwas borowy. Jeżeli mieszanina w trakcie dodawania któregoś składnika zmienia kolor to znak że zachodzi niepożądana reakcja chemiczna ( zwykle bor ) ponadto każdą sól osobno robimy roztwór (rozpuszczamy w czystej wodzie )i łączymy roztwory .Są też ograniczenia co do stężeń ale to elaborat na kilka stron natomiast zdarzają się sytuacje gdzie "nawóz dolistny "robiony fabrycznie zwykle w proszku jest mało skuteczny ponieważ proporcje są źle dobrane przez "fachowców '.Nawozy nie podlegają żadnej rejestracji a wszyscy dystrybutorzy zamawiają jakieś miksy brendowane swoim logiem i mają na tym 10 000% zysku - podał bym nazwy ale wytoczą mi sprawę o naruszenie dóbr bo to tak dochodowe a mieszają to łopatą w betoniarce a składnik jest tyle że rolnik ż tego ma figę a nie efekt. To samo tyczy cudownych bio eko stymulatorów  oczywiście stymulują portwel rolnika i konto producenta czas żeby ktoś to ukrucił a rolnicy przejrzeli na oczy 

Opublikowano
1 godzinę temu, RU68 napisał:

Jest siarczan cynku ,siarczan miedzi ,siarczan magnezu ,siarczan żelaza ,siarczan manganu , boru nie ma w formie soli więc boran sodu lub  kwas borowy. Jeżeli mieszanina w trakcie dodawania któregoś składnika zmienia kolor to znak że zachodzi niepożądana reakcja chemiczna ( zwykle bor ) ponadto każdą sól osobno robimy roztwór (rozpuszczamy w czystej wodzie )i łączymy roztwory .Są też ograniczenia co do stężeń ale to elaborat na kilka stron natomiast zdarzają się sytuacje gdzie "nawóz dolistny "robiony fabrycznie zwykle w proszku jest mało skuteczny ponieważ proporcje są źle dobrane przez "fachowców '.Nawozy nie podlegają żadnej rejestracji a wszyscy dystrybutorzy zamawiają jakieś miksy brendowane swoim logiem i mają na tym 10 000% zysku - podał bym nazwy ale wytoczą mi sprawę o naruszenie dóbr bo to tak dochodowe a mieszają to łopatą w betoniarce a składnik jest tyle że rolnik ż tego ma figę a nie efekt. To samo tyczy cudownych bio eko stymulatorów  oczywiście stymulują portwel rolnika i konto producenta czas żeby ktoś to ukrucił a rolnicy przejrzeli na oczy 

Po pijaku na imprezach organizowanych przez firmy chemiczne za pieniądze rolników, mówią to samo. Odżywki to żyła złota.

Opublikowano
1 godzinę temu, Tomek90 napisał:

Każdy siarczan rozmieszać w czystej wodzie to trochę zachodu jest. 

Najlepiej się położyć i nie ma zachodu.Ale można ruszyć głową i kupić za 200 -300- zł pompę zatapialną o sporej wydajności przykręcić trójnik  ,do jednego końca  dysza drugi koniec wąż do opryskiwacza z zaworem .Wodę z sieci studni itd wpuszczamy do beczki zbiornika ( w zależności od wielkości opryskiwacza) na dnie którego jest pompa zatapialna mieszająca -zawór zamknięty  i kolejno wsypujemy składnik  po chwili jest rozpuszczony odkręcamy zawór i roztwór jest wpompowany do opryskiwacza czynność jest powtarzana z każdym składnikiem i zawsze jest rozpuszczony w czystej wodzie .przy opryskiwaczu 3000 l mam problem z nadążaniem odmierzania i wsypywania składników .A dla ciebie to problem ,chyba poto mamy rozum żeby myśleć i wprowadzać udogodnienia .A tak nawiasem wszystkie ŚOR też miszam w taki sposób tye że w małzerze 1000l z odciętym wierzchem 

Opublikowano
5 minut temu, RU68 napisał:

Najlepiej się położyć i nie ma zachodu.Ale można ruszyć głową i kupić za 200 -300- zł pompę zatapialną o sporej wydajności przykręcić trójnik  ,do jednego końca  dysza drugi koniec wąż do opryskiwacza z zaworem .Wodę z sieci studni itd wpuszczamy do beczki zbiornika ( w zależności od wielkości opryskiwacza) na dnie którego jest pompa zatapialna mieszająca -zawór zamknięty  i kolejno wsypujemy składnik  po chwili jest rozpuszczony odkręcamy zawór i roztwór jest wpompowany do opryskiwacza czynność jest powtarzana z każdym składnikiem i zawsze jest rozpuszczony w czystej wodzie .przy opryskiwaczu 3000 l mam problem z nadążaniem odmierzania i wsypywania składników .A dla ciebie to problem ,chyba poto mamy rozum żeby myśleć i wprowadzać udogodnienia .A tak nawiasem wszystkie ŚOR też miszam w taki sposób tye że w małzerze 1000l z odciętym wierzchem 

W j akich proporcjach sypiesz ten siarczan cynku np na 100l?

Opublikowano

Najlepiej sprawdzić sobie zalecenia bo w różnych konfiguracjach różne stężenia są dopuszczalne aby działały .A jak pisałem na ten temat można napisać nie jeden doktorat .A wpływ ma nawet rodzaj wody miekka twarda z żelazem itd a rolnicy niestety nie znają chemii a rolnictwo to biologia i chemia 

Opublikowano
14 godzin temu, RU68 napisał:

Najlepiej sprawdzić sobie zalecenia bo w różnych konfiguracjach różne stężenia są dopuszczalne aby działały .A jak pisałem na ten temat można napisać nie jeden doktorat .A wpływ ma nawet rodzaj wody miekka twarda z żelazem itd a rolnicy niestety nie znają chemii a rolnictwo to biologia i chemia 

Ty skończyłeś jakieś studia rolnicze? Bo po tym co czytasz masz obszerną wiedze i dzięki tobie można się dużo dowiedzieć :)

Opublikowano

A powiedz co jest aktualnego w rolnictwie z nauki z przed 30-stu  lat z grzybobójczych był Siarkol i Alert (ale to był szczyt osiągnięć ) kto wtedy słyszał o dolistnym nawożeniu mikroelementami? Trzeba myśleć , uczyć się i wyciągać wnioski- doradców słuchać między wierszami i znać zasady handlu (a zasada to im droższe i mniej wartościowe gówno wcisną rolnikowi tym większą premię wypłaca pracodawca )

Opublikowano

I bardzo dobrze było bo karbendazym był tani i skuteczny, a oni raptem szkodliwość znaleźli 😆

Panie można mieszać, ale nie każdy ma czas i chęci ja tam leje wsio po kolei tzn w odpowiedniej kolejności aby kluchy nie było 🤷‍♂️😈

Opublikowano

A wiesz czym są reakcje chemiczne ?Czym jest naładowanie elektryczne cząsteczek ?Gdyby w szkole uczyło się hemi i biologii to by się wiedziało co jest w stanie przeniknąć błonę komórkową . Namieszać aby się nie zrobiły kluchy to też dla niektórych sukces dla mnie sukces to jak inwestuję w nawóz o mam zwrot kilkadziesiąt %  

Opublikowano

Czy ktoś może mi pomóc i napisać czy  siarczan miedzi, kwas borowy i siarczan cynku są ze sobą mieszalne i bez problemu można taką mieszanką pryskać dolistnie?