Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Oj, szczerze to dajemy od 30 do 50 ton obornika, w zależności od pola i do tego podobne ilości nawozu jakie wymieniłeś, aczkolwiek fosforu na słabszych glebach dajemy więcej no i sól do tego. A co do obornika, wg mnie to troche zawyżone jest, bynajmniej to moje zdanie.

Opublikowano

Azot w pierwszym roku to ok. 30 procentowe wykorzystanie z czego 1/3 to saletrzany. Coroczne stosowanie to już ok. 70 % dawki. Także jak już było wspominane w tym temacie regularne stosowanie obornika pozwala na znaczne obniżenie dawki nawozów sztucznych. Fosforu (podobnie jak i magnezu) nie zawiera dużo a w niektórych przypadkach bardzo mało dlatego trzeba uważać z tymi obliczeniami ^^

Opublikowano

I nie zapomnijcie o stratach azotu, który po rozrzuceniu ulatnia się w tempie 1% na godzinę chyba. Niech ktoś mnie poprawi, jeśli źle napisałem.

Opublikowano (edytowane)

A nie lepiej zamiast mieszać kizeryt z polidapem, zasiać po prostu polidap oraz KornKali? Pomyśl nad tym i przelicz przede wszystkim czy to nie wyjdzie nawet taniej.

Jeśli przyjąć że sieję:

1. Korn Cali 0.6 t/ha *1240zł/t = 744 zł/ha. Wnoszę z tym 240 kg K20, 36 MgO, 75 SO3.

2. Sól potasowa+ kizeryt= 0.4 t/ha*1560zł + 0,15t/ha*1240zł/t= 810 zł/ha Wnoszę z tym 240 kg K20, 37 MgO, 75 SO3.

Korn-Kali wychodzi taniej o ok 66 zł/ha, przy założeniu że ceny nawozów są OK. 

Ja będę jednak siał sól i kizeryt. Zostało mi sporo soli z zeszłego roku.Trzeba mieszać :)

Ale dzięki za trafną podpowiedz :) na przyszłość na pewno skorzystam.

Basfoliar - szkoda pieniędzy w twoim wypadku na takie wynalazki.

Soli zwiększ o jakieś 100 kg/ha. Ta działka ma potencjał przy takim pH i zasobności w magnez, szkoda,, żeby jeden składnik ograniczył plon.

Warto też na przyszłość zrobić badanie gleby na mikroelementy (B,Cu,Mn,Zn,Fe koszt ok. 50 zł) wtedy będziesz wiedział ile czego stosować.

Właśnie 500kg/ha soli wychodziło mi wg wyliczeń. Co do mikroelementów to bankowo będą niskie bo obornika na tych polach nie było bardzo dawno, chociaż może ze słomy coś zostało? Kto wie, trzeba by zbadać. Na razie pH to priorytet. Dzięki za rzeczowe rady.

Koledzy jeszcze jakieś uwagi?

Nie używaj czerwonego koloru w postach. Kolor ten jest dla moderratorów

Edytowane przez danielhaker
Opublikowano

kiedy się sieje kizeryt ? tak jak sól czyli jakieś 3tyg przed siewem? czy dzień przed siewem?

kiedy się sieje kizeryt ? tak jak sól czyli jakieś 3tyg przed siewem? czy dzień przed siewem?

Opublikowano

Ja myślę siać coś około 1-3 tygodni przed siewem, kizeryt zmieszany z częścią polidapu (niska zasobność P). Ale może ktoś bardziej doświadczony w KIZERYCIE się wypowie?

Opublikowano

ja bym kizeryt (Mg S) rozsypał z 2-3 tyg przed siewem tak jak i sól żeby się rozpuściło, polidap do podsiewacza - wyłacznie, bo fosfór nie ruchliwy i jak posiejesz na takiej głębokości będzie. Ja tak pod kuku będę robić.

Opublikowano

takie  pytanie wyorałem   łąkę no i  zastanawiam sie czy   można posiać  po tym kukurydze   na kiszonkę ?   wymaga  to jakiegos   dodatkowego nawożenia ? gleba mozajkowa od 5   do 3b

Opublikowano

Śmiało możesz siać. Po pastwisku rośnie lepiej niż na polu uprawianym przez lata. W zeszłym roku orałem i w tym także trochę doorzę. Opryskaj dursbanem, albo zapraw nasiona, bo mogą być drutowce i pędraki, które zeżrą siewki. U mnie nie było raczej.

Opublikowano (edytowane)

Pod kukurydze na kiszonkę  pójdzie pełna dawka obornika + 200kg polifoski 4 

Jaki dać azot ?

Saletrę czy saletrzak ? Mam do wybory te dwa.

Można dać azot pod pług?

Edytowane przez tomaszek83
Opublikowano

Witam wszystkich.  Mam pytanie  czy wysiewanie nawozów PK z dodatkiem wapnia to dobry pomysł  bo słyszałem że wapń blokuje dostępność fosforu dla rośliny ale czy to prawda?

Opublikowano

Witam chciałem się dowiedzieć czy danie około 100 kg saletry w podsiewacz to dobre rozwiązanie? planuję dodać tam jeszcze ze 150 kg polifoski i pod agregat mocznik i reszte polifoski

Opublikowano (edytowane)

jezeli tylko pogoda pozwoli i ziemia nie bedzie sie lepic ruszyc przygotowac do siewu ? aby przerwac parowanie

Edytowane przez Sunf
Opublikowano

Mam kupiony nawóz npk 5 20 30 mieszanina soli z polidapem ile tego wysiac pod qq i w jakim terminie przed siewem myślę dac tego 300 kg na ha i 300 kg mocznika ni i jeszcze wapno granulowane 500 kg co o tym myślicie?

Opublikowano

Wapno to posiej teraz.Ja sialem w lutym a w sobotę ostatnie pole.Przeleć później agregatem a nawozy takie tak mocznik rzutowo przed siewem 2-3.Ja tak robię do tego 3-4 tygodnie przed siewem sól i poli w podsiewacz.Jak do tej pory jestem zadowolony z efektów tylko wiadomo zależy jaki rok.2015 poszedł na straty gdzie kosilem tylko qq na lepszych glebach gdzie była wilgoć bo na piaskach to tylko kiszonka była.

Opublikowano (edytowane)

Ten NPK 2-20-30 to z Bialchemu ?  Jesli ten blending to nie jest to mieszanka polidapu i soli tylko superfosfatu i soli z małym dodatkiem azotu. Tam sa 3 rodzaje nawozu pomieszane.

Ten nawóz w kukurydzy moze byc ale musisz dodatkowo dac polidap w dozownik bo brakuje jej na starcie fosforu.

Edytowane przez bialy2005
Opublikowano

Panowie może ktoś coś powiedzieć na temat yara mila corn było coś wspomniane kiedyś, ale chciałbym się dowiedzieć czy jest to w miarę opłacalne, i ile by trzeba tego wysiać i jak wszystko rzutowo czy trochę rzutowo i trochę w podsiewacz ?