Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 minutę temu, dantur96 napisał(a):

Jak to spadnie w kilka dni to dla upraw dobre nie będzie 

Ostatnio modele pogodowe nadawały u mnie w sumie przez tydzień 60-70 mm a skończyło się na 35 ...

• Root Admin
Opublikowano
10 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

Ostatnio modele pogodowe nadawały u mnie w sumie przez tydzień 60-70 mm a skończyło się na 35 ...

u nas miało być 40 w 4 dni, a spadło 70-120 zależnie od części powiatu

Opublikowano
12 minut temu, yacenty napisał(a):

u nas miało być 40 w 4 dni, a spadło 70-120 zależnie od części powiatu

Ja myślałem że mówisz o tym co ja pisałem że idą jakieś fronty. To konkretnie u was popadało 

Opublikowano
13 godzin temu, asus921 napisał(a):

Przeciez to mezotrion + niko

hemicznie tak ale jest małe ale nawet 1,5 dawki namieszanego w opryskiwaczu nie zastąpi podstawowej dawki elumisu - jest w tym jakiś myk że działa lepiej na trudne chwasty 

13 godzin temu, yacenty napisał(a):

Czy kukurydza może zgnić od nadmiaru wody?

mała kukurydza wystarczy że postoi jeden dzień zalana -nie wyda normalnego plonu a zgnić do końca nie zgnije zostanie taka karłowata bez chęci do rozwoju 

Opublikowano
12 godzin temu, Jaro55nt napisał(a):

Mam do przesiania kukurydzę. Z jakim FAO teraz siać na ziarno w centrum? Proszę o podpowiedź.

240 na spokojnie, szybsze mają mały potencjał. Najwyżej chwilę później zbierzesz.

7 godzin temu, Rahl93 napisał(a):

Jestem może za wygodny, ale zapytam :P

Jakie proporcje stosujesz przy mieszaniu/wysiewie soli i fosforanu? 

Wg zasobności.

• Like 1
Opublikowano

Zabrakło mi Polidapu i kupiłem wtrochę DAPu 18-46 z AGROSONIC. Już różne siałem DAPy, Polskie litewskie czy Ruskie i zawsze szło, ale co przeszedłem z tym to zapamiętam na dłuższy czas. Nawóz suchy, bez grudek, ale beznadziejna granula. Bardzo dużo frakcji drobnej, takiego "piasku". Jak w siewniku jest mało nawozu to jakoś idzie, ale jak się zasypie cały to nawóz się ubija, i aparaty nie chcą go pobierać, d*pa blada, trzeba by jeździć i przetykać. 

Opublikowano
13 godzin temu, karoloo20 napisał(a):

kukurydza powoli się regeneruje po przymrozkach, mam pytanie kiedy pryskać na chwasty? Czy czekać do samego końca czy za tydzień można coś działać? 

IMG_20250520_164515.jpg

chwastów to za wiele nie widać to można jeszcze poczekać

Opublikowano

Generalnie im większa obsada tym rozwój kukurydzy wolniejszy, późniejsze dojrzewanie i większa wilgotność ziarna. Co bardzo dobrze widać gdy na klinie wsieje się dwa rządki koło siebie. 74-78tys siałem teraz. 

Opublikowano
20 minut temu, maniekc360 napisał(a):

Generalnie im większa obsada tym rozwój kukurydzy wolniejszy, późniejsze dojrzewanie i większa wilgotność ziarna. Co bardzo dobrze widać gdy na klinie wsieje się dwa rządki koło siebie. 74-78tys siałem teraz. 

W zeszłym roku na 5/6 klasie siałem 83 tys. Tam gdzie kukurydza rzadziej powschodzila była ładna, kolby pełne. Tam gdzie wzeszła w 100 % była wybrakowana niestety. 

W tym roku, nauczony doświadczeniem posialiśmy ok 70/74 tys. Zobaczymy co to będzie.

W zeszłym roku brakowało wilgoci u mnie. Teraz narazie jest ok.

Jestem rolnikiem mało rolnym, ale z pasją :D

• Like 1
Opublikowano
8 godzin temu, SamaPrawda napisał(a):

będę dopiero siał kukurydze, zaorane łąki rządzą się swoimi prawami, ile ma hektar najlepiej w tym terminie?

akurat zjechałem z usługi siewu po jakimś czymś na kiszonkę czy sianokiszonkę -pierwszy raz jechałem 18-20 km/h bo miało być posiane przed deszczem ale to nie robota - co z tego że siewnik wydoli jak człowiek nie wydoli 

• Haha 2
Opublikowano
2 godziny temu, Rahl93 napisał(a):

W zeszłym roku na 5/6 klasie siałem 83 tys. Tam gdzie kukurydza rzadziej powschodzila była ładna, kolby pełne. Tam gdzie wzeszła w 100 % była wybrakowana niestety. 

W tym roku, nauczony doświadczeniem posialiśmy ok 70/74 tys. Zobaczymy co to będzie.

W zeszłym roku brakowało wilgoci u mnie. Teraz narazie jest ok.

Jestem rolnikiem mało rolnym, ale z pasją :D

Przy 74tys  czasem 12-13t suchej uleci, a że średnio z gospodarstwa wychodzi ok 10t w dobrym roku, to muszę szukać innego ograniczającego czynnika. Może jak ktoś sieje bardzo wcześnie i krótkie FAO to gęściejszy siew jest lepszy. Z topowych odmian też się już wyleczyłem. Jak jest dobre stanowisko to kukurydza sypie, a jak beznadziejne to droga odmiana nie pomorze, a jedynie opróżni kieszenie.

Opublikowano
6 minut temu, Łukaszek napisał(a):

Można dać glifo jak kukurydza jeszcze cz 1-2 cm pod ziemią siedzi że dwa litry na siewki komosy?

jak rano była 1cm pod wierzchem to wieczorem się przebija ale jechać do odważnych świat należy, 0 oszczędności bo klasyczny zabieg i tak trze zrobić więc po co?

• Like 2
Opublikowano

Mam sporo chwastów na zapuszczonej dzierżawie i przez ostatnie dwa dni wysypało się mnóstwo siewek, chciałem to wyczyścić i potem standardowo coś do 3 liścia. Rano byłem to nie było nic a teraz się przeszedłem to po dołkach już rurka na wierzchu.

Opublikowano
2 godziny temu, Mateusz1q napisał(a):

jak rano była 1cm pod wierzchem to wieczorem się przebija ale jechać do odważnych świat należy, 0 oszczędności bo klasyczny zabieg i tak trze zrobić więc po co?

Jak u was wody pod dostatkiem to lepiej zniszczyć chwasty mechanicznie dzień przed siewem i pasuje. Jak w połowie kraju susza jak nie wiem co to każdy litr wody cenny. U mnie jak siał to było 2-3 cm pustyni. Chwastów już robiło się dość dużo bo bezorkowcem zrobiłem  na jesieni albo w lutym czy marcu i tak zostawione żeby nie przesuszać gleby. Jakbym chciał te chwasty mechaniczne zniszczyć to bym musiał chociaż na te 5 cm zapuścić agregat więc pracowałby i głębiej bo musiałby być idealnie równo. Więc miałbym pustynię na 5-8 albo i 10 cm. Akurat na tej głębokości gdzie się sieje kuku. Czyli wschodów by nie było. A tak przeleciałem po siewie glifo. Wydałem te 50-60 zł plus mój czas i paliwo do ciągnika. Na polu teraz mam czyściutko. Chwasty wody nie piją i składników nie pobierają. Kukurydza może spokojnie się rozwijać i regenerować po chłodnych nocach. Ja sobie na spokojnie pierwszy pokos ogarnę i zacznę pryskać jak będzie miała 4-6 liści i jakieś chwasty się pojawią.  Gleba jest nie przesuszona. 
Sasiad odpowiedział mi tak jak ty. Jak i tak trzeba jechać później z opryskiem to po co pryskać. Teraz ma na polu łąkę, chwasty piją coraz więcej wody, pobierają składniki. Kukurydza musi z nimi rywalizować żeby rosnąć a musi się też zregenerować po chłodnych nocach. Jechać teraz z opryskiem to znowu dostanie ostro po tyłku. Ma dwa liście, w połowie żółta . 
I tak się kończą te ,,oszczędności” kilkudziesięciu złotych na ha. 

Opublikowano
21 godzin temu, v11 napisał(a):

akurat zjechałem z usługi siewu po jakimś czymś na kiszonkę czy sianokiszonkę -pierwszy raz jechałem 18-20 km/h bo miało być posiane przed deszczem ale to nie robota - co z tego że siewnik wydoli jak człowiek nie wydoli 

Jakim siewnikiem ?