Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Root Admin
Opublikowano
52 minuty temu, Tomek90 napisał(a):

To jaka mieszanka idzie? Nikosulfuron i mezotrion niecałe 70zl w tym roku. 

tonale - a w nim jest 60g chlomazonu przy założeniu że dajesz 1.5l/ha

Opublikowano
3 godziny temu, yacenty napisał(a):

3 klasa. Inne zboża jęczmień ozimy koło 10, pszenica ozima 8.5, rzepak 3.5

Sama 3 klasa czy w przewadze ale łapie też innych klas ? Jakie nawożenie w kg NPK na h ? Płodozmian z wyżej wymienionych roślin czy też jakieś bobowate międzyplony itp ? 

• Root Admin
Opublikowano

jest i 2, jest i 4b/5 placowo. płodozmian z tych roślin które wymieniłem plus międzyplon między jęczmieniem a kukurydzą.

NPK leci w granicach 450-500kg, ale podawany tylko pod rzepak i pod qq

• Thanks 1
Opublikowano

Siejecie może kuku bezorkowo?. Bo mam ziemię po poplonach. Stalerzowany w połowie listopada. Czy po bezorkowcu da się dobrze wysiać kuku? Czy raczej orka na 20 cm po 15 lutym jak się da bo prędzej nie mogę zaorać. Pierwszy raz sieję kuku. 

• Root Admin
Opublikowano

siejemy.

Teraz bedzie 4x.

Jaki masz siewnik? Stopka czy talerz? Pod stopkę być moze trzeba bedzie stalerzować jeszcze, albo czymś delikatnie przelecieć, pod talerz możesz siać prosto w bezorkowca.

• Root Admin
Opublikowano
3 minuty temu, Tomek90 napisał(a):

2 lata siałem orkowo i bezorkowo. Różnicy niema, bądź na plus bezorki tylko nie rycie na wiosnę. 

ja ryje wiosną, optymalnie tuż przed samym siewem żeby nie przesuszyć gleby.

Najgorsze co zrobiłem to poprzedni rok. rycie mokrej gleby miesiąc przed siewem. Jak to zaschło to później był dramat. W tym roku bede rył 2-3dni przed siewem tak jak ryłem 2 i 3 lata temu.

Uprawa na głęboko, nawozy, płytka uprawa, siew.

Opublikowano

Ja zrobiłem na głęboko tydzień przed, deszczu nie było przed siewem, potem po siewie też dłuższy okres i na cięższej glebie wschody 60%, obok orka jesienna prawie pełne wschody, inne działki gdzie robione na głęboko jesienią też ładnie. 

Opublikowano
9 minut temu, yacenty napisał(a):

siejemy.

Teraz bedzie 4x.

Jaki masz siewnik? Stopka czy talerz? Pod stopkę być moze trzeba bedzie stalerzować jeszcze, albo czymś delikatnie przelecieć, pod talerz możesz siać prosto w bezorkowca.

a wiesz jakie ma gleby żeby siać prosto w bezorkowca? moze pojedzie nim 6km/h a może 12. moze będzie mokro może sucho. takie uniwersalne porady są nic nie warte, ma być przygotowane łoże siewne, najlepiej wygrzane. jak to zrobi musi wiedzieć sam 

• Like 2
Opublikowano
33 minuty temu, Tomek90 napisał(a):

Ja zrobiłem na głęboko tydzień przed, deszczu nie było przed siewem, potem po siewie też dłuższy okres i na cięższej glebie wschody 60%, obok orka jesienna prawie pełne wschody, inne działki gdzie robione na głęboko jesienią też ładnie. 

Co było powodem kiepskich wschodów? Gruda czy przesuszenie i brak wilgoci? Mam wrażenie, że przy bezorce pod kukurydzę na wiosnę jest jakby mniej wilgoci w porównaniu do orki. Sam mam w tym roku na ciężkiej glinie siać kukurydzę po poplonie. Uprawki były takie, sierpień głębosz, orka, siew poplonu, listopad lekko skasowany talerzówką i teraz zastanawiam się czy w lutym jeszcze raz talerzówka i pzed siewem agregat czy sama talerzówka przed siewem. Resztki pożniwne na cieżkiej glebie odbijają słońce przez co i tak zimna gleba nagrzewa się jeszcze wolniej, z drugiej strony każde mieszanie przesusza...

Opublikowano
56 minut temu, Mateusz1q napisał(a):

a wiesz jakie ma gleby żeby siać prosto w bezorkowca? moze pojedzie nim 6km/h a może 12. moze będzie mokro może sucho. takie uniwersalne porady są nic nie warte, ma być przygotowane łoże siewne, najlepiej wygrzane. jak to zrobi musi wiedzieć sam 

To jest kwintesencja tego forum te uniwersalne porady, większość tutaj myśli że jak coś jest u niego to każdy tak ma. 

Opublikowano
Godzinę temu, Tomek90 napisał(a):

Tomek to co lepiej jak teraz głębiej gruberem zrobię aby wymieszać kurzak a potem przed siewem tylko talerzówką? 

• Root Admin
Opublikowano
19 minut temu, Gimmeshelter napisał(a):

To jest kwintesencja tego forum te uniwersalne porady, większość tutaj myśli że jak coś jest u niego to każdy tak ma. 

a zauważyłeś takie stwierdzenia jak:

ja, Najgorsze co zrobiłem, bede rył.

Czy te stwierdzenia jakkolwiek sugerują ze u Ciebie czy u innego kolegi to musi zadziałać?

Dzielę się wiedzą jak to działa u MNIE, na moich glebach, przy mojej pogodzie, u kogoś 30km dalej już jest inaczej, a co jesli ktoś mieszka 500km dalej?

Opublikowano
26 minut temu, Gimmeshelter napisał(a):

W pierwszej wypowiedzi która Mateusz cytował udzielasz mu bezpośrednich rad i dopiero w kolejnym już mówisz to co tu przytoczyles, że niby po swojemu tylko opisujesz 

Mateusz to jest skoczek forumowy 🤣

• Root Admin
Opublikowano
31 minut temu, Gimmeshelter napisał(a):

W pierwszej wypowiedzi która Mateusz cytował udzielasz mu bezpośrednich rad i dopiero w kolejnym już mówisz to co tu przytoczyles, że niby po swojemu tylko opisujesz 

jak ktoś się chce przywalić to zawsze znajdzie pretekst do przywalenia się, ja wiem ze Mateusz tylko szuka sposobności, aby się przywalić do moich wypowiedzi, przyzwyczaiłem się i już mnie to kompletnie nie rusza.

Kto się nie chce przywalić ten przeczyta, przefiltruje przez swoją sytuację i skorzysta, albo nie skorzysta. Nikt nikogo do niczego nie zmusza na forum. 

Sam wiele pomysłów ludzi z forum próbuje kopiować i wdrażać u siebie, ale nie patrze na ślepo i raczej testuje na małym fragmencie, żeby za bardzo nie umoczyć gdyby poszło nie tak...

• Root Admin
Opublikowano

chce po żniwach (pszenica) płyciutko puścić talerzówkę, poczekać az wzejdą samosiewy, puścić gruber na głeboko a następnie zasiać mocny poplon zimujący (dla co niektórych doprecyzuję: częściowo zimujący). Wiosną talerzówka żeby pociąć poplon i od razu siew.

Taki jest plan, co z niego wyjdzie to się okaże w kwietniu 2026