Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
BomV napisał:

18 godzin temu, yacenty napisał:

a potrzebujesz ich na jutro?

Jak najszybciej zamówić albo odrazu kupić. W tamtym roku w marcu już bardzo bardzo mały wybór. Od any które chciałem niedostępne, inne są ale bez zaprawy. Kupiłem to co było i tyle. W tym roku chce kupić już i nie potem spokój, tym bardziej że będą w tym roku kombinacje z odmianami itp. 

Ziarno kukurydzy najlepiej zamawiać październik listopad ostatecznie grudzień wtedy są wszystkie odmiany teraz może być już problem.

Opublikowano (edytowane)

Pytanie czy należy później jeszcze coś dawać czy to już kuku wystarczy do osiągnięcia dobrego plonu. 

Kiedyś się bawiłem i rzuciłem saletrę jak kuku miała pół metra. Pod c 360 się nie mieściła, przypalenia delikatne były, rozsypalem przed deszczem, AE różnicy nie widziałem rządnej na działce obok. Trzebaby to ważyć to jakiś wniosek sensowny by był. Wizualnie nic. 

Edytowane przez BomV
Opublikowano
yacenty napisał:

pytanie do tych co zbierają 10+ ton kukurydzy, jak rozkładacie nawożenie azotem?

azot tak jak pisałem jedna dawka rsm tuz przed wschodami lub nawet po jeśli warunki nie pozwoliły. W tym roku zależnie od odmiany 12-14t 30-34%, rok temu okolo 11t ale suchsza.

Opublikowano (edytowane)

Ja zero azotu pod qq dawałem tylko podkład z pieczarek i koło 14t było,był w planach azot potem po wschodach rsm ale przestraszyłem się ze popali i wyszło bez, bo ona ma te kieszonki jak liście wychodzą i na pewno by popaliło.Ziemniaki nie mają jakiś tam zachabów żeby nie spływało i przypaliło liście.

Edytowane przez Strongman
Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, Strongman napisał:

Ja zero azotu pod qq dawałem tylko podkład z pieczarek i koło 14t było,był w planach azot potem po wschodach rsm ale przestraszyłem się ze popali i wyszło bez, bo ona ma te kieszonki jak liście wychodzą i na pewno by popaliło.Ziemniaki nie mają jakiś tam zachabów żeby nie spływało i przypaliło liście.

Jaki rok? Jaki przedplon? Wcześniej był obornik? I klasa ziemi. 

Mnie to ten podkład interesuje ale roboty dużo bo ręcznie trzeba ładować z hali na przyczepę. A i potem w ziemniakach mi kanie rosną. Nie wiem jaki to wpływ długodystansowy ma na życie biologiczne w głębie bo jakby nie patrzeć grzyb to ma być w lesie nie w uprawach. 

Edytowane przez BomV
Opublikowano (edytowane)
15 minut temu, BomV napisał:

Jaki rok? Jaki przedplon? Wcześniej był obornik? I klasa ziemi. 

Mnie to ten podkład interesuje ale roboty dużo bo ręcznie trzeba ładować z hali na przyczepę. A i potem w ziemniakach mi kanie rosną. Nie wiem jaki to wpływ długodystansowy ma na życie biologiczne w głębie bo jakby nie patrzeć grzyb to ma być w lesie nie w uprawach. 

Nigdzie grzyby mi nie rosną po tym,oni to jakoś dezynfekują ze ta cała grzybnia jest zabita.

20220506_093016.jpg

20220507_085254.jpg

Edytowane przez Strongman
Opublikowano
14 godzin temu, yacenty napisał:

pytanie do tych co zbierają 10+ ton kukurydzy, jak rozkładacie nawożenie azotem?

Nie mów Jacenty że nie sypnęła Ci 10+ton twoja kukurydza!:D

Ja tu minimum 12 sypała w tym roku, w porywach do 14 bo kiepski rok bo inaczej to do 18 dochodzi.

Mi w tym roku plony oscylowały 8-10 ton i były gorsze od ubiegłego o około 20-30%.

• Root Admin
Opublikowano

Mi sypnęła w zależności od odmiany 9 do 13.5. Średnia z 7.30 to 11t (zebrałem 80.5t z tego pola), ale w tym sezonie chciałbym ten wynik poprawić o jakieś 10% stąd moja rozkmina.

Opublikowano

Z tego co pamiętam to dawałeś dość dużo nawozów, kukurydza to trochę taka roślina dla leniwych lub pracujących na etacie. Ogólnie praktykuje się że azot w postaci mocznika idzie przed siewem i później już nic. Jakbym miał czas i możliwości techniczne to pewnie pobawiłbym się z nawożeniem RSM-em, najpierw 30% startowo i pozostała dawka jak już będzie w fazie 4 liści. 

Opublikowano

W tamtym roku 2 tygodnie przed siewem 350 mocznika, 220 kg PK 15-30  w siewnik, tu była porażka bo ledwo szedł i potem wystąpiły braki fosforu. Ratowałem 2 razy odżywkami z dużą ilością fosforu wyciągłem ładnie, Azotopower Plon 14 równa.

W tym roku pójdzie 300 mocznika  przed siewnie, i zastanawiam się nad polifoską 6 z 250 kg, lub kupić sól 200 rozsypać  rozsiewaczem a fosfor  w  Siewnik 150 kg. Azotopower  i odżywki . 

• Root Admin
Opublikowano

Ja mam plan na polifoskę i kizeryt przedsiewnie, rsm przedsiewnie i na koniec polifoska w podsiewacz. Tylko tak dumam czy jednak tego rsmu nie podzielić, lub całkiem nie odpuścić przedsiewnie a dać go na 6 liść. Azot będzie z polifoski i z tego co jest dziś w glebie. Stanowisko po grochu w poplonie.

Opublikowano
1 godzinę temu, tomek73 napisał:

W tamtym roku 2 tygodnie przed siewem 350 mocznika, 220 kg PK 15-30  w siewnik, tu była porażka bo ledwo szedł i potem wystąpiły braki fosforu. Ratowałem 2 razy odżywkami z dużą ilością fosforu wyciągłem ładnie, Azotopower Plon 14 równa.

W tym roku pójdzie 300 mocznika  przed siewnie, i zastanawiam się nad polifoską 6 z 250 kg, lub kupić sól 200 rozsypać  rozsiewaczem a fosfor  w  Siewnik 150 kg. Azotopower  i odżywki . 

U mnie też na polach gdzie brakło polidapu i poszła polifoska w podsiewacz kukurydza była fioletowa.