Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, mariusz80 napisał:

Witam ,ile Polidapu powinno sie stosowac w podsiewacz ??? wasze spostrzezenia ???

150 -200 kg

Opublikowano

A próbował któryś z Was po oborniku nie dawać P i K?

Na stronie https://www.euralis.pl/agro-info/kukurydza/ jest napisane:

Współczynniki nawozowe dla obornika – bez względu na termin stosowania wynoszą: dla azotu 40, dla fosforu i potasu 100. Wartości te oznaczają, że w roku zastosowania 100 kg N w formie obornika jest równoważne 40 kg N z nawozów mineralnych: Przykładowo: stosując jesienią 170 kg N/ha w formie obornika = 68 kg N/ha (= 200 kg saletry amonowej). Fosfor i potas w oborniku są tak samo nawozowo warte jak składniki zawarte w nawozach mineralnych.

Czyli jak ja dałem 15t kurzaka, który ma (2% P2O5 i 2,39% K2O wiem bo badałem) to dałem 300kg P2O5 i 360kg K2O.

To chyba wystarczy skoro ziarnówka przy 10t pobierze 140kg P2O5 i 360kg K2O?

Opublikowano

Panowie takie pytanie 

Na 100 tys ziaren na hektar sieje co 14 i tak wychodzi a co ile musze siać zeby zasiać 80 tys ziaren? 16 ? 15?

Opublikowano

Panowie a ile dursbanu na hektar? I ile dni po zasiewie? Mam na polu pendraki?

Opublikowano
Dnia 24.04.2018 o 19:30, mari885 napisał:

U mnie wyglada to tak:jesien 30 tys gnojowicy bydlecej ,wiosna pod agregat drugie 30 tys. na czesc kawalkow obornik okolo 50 ton wtedy juz bez gnojowicy.Mineralne to korn kali 350 kg i mocznik 250 kg pod agregat.rzedowo 200 kg polidapu...wapna po zbiorze przedplonu w ilosci ok 3 ton weglanowego z morawicy co drugi rok...gleba klasa 4-6

ILE Z HA ZBIERASZ QQ PO TAKIM NAWOŻENIU?

Opublikowano

Myślę że raczej trochę ja może przypalic ale są ludzie co twierdzą że tak jest najlepiej osobiście powiem Ci tak u siebie daje 100kg fosforanu i widzę ile go się sypie w tym miejscu i przy ilości x3 śmiem twierdzić że spali wszystko w tym miejscu 

Opublikowano

podsiewacz jest po to żeby podsiać a nie rozsiać,jak wy dajecie po 300kg w podsiewacz to co??raz dookoła i sypanie nawozu.......co to za sianie..ale kto komu zabroni.RÓBTA JAK CHCETA hehe

Opublikowano

Tylko ze to służy w innym celu ale jak to mówią Róbta co chceta... 

Polecam poczytać pismo na bodajże nawozy eu tam jest przepis na kukurydze i nie oszukujmy się tego trzeba się trzymać a nie ludzie gdybaja tak czy siak 

Opublikowano

Roślina ma szukać nawozu, wody ,budować system korzeniowy, żeby wytworzyć plon. 

Opublikowano
Dnia 25.04.2018 o 01:56, mtz55 napisał:

Panowie stosował ktoś rsm zaraz po siewie kukurydzy? Czy moge wylać 400l rsm na raz w kuku. Czy rozglądać się za wężami i podzielić to na 2 razy?. Gleba 4-5 klasa KUKURYDZA TYLKO NA NPK. Zawsze dawałem mocznik na 2 razy. W tym roku zostało mi rsm .

Do piątego liścia możesz spokojnie rozlewać bez węży i nic się nie stanie

Opublikowano

jacek472 napisał:

Dnia 24.04.2018 o 19:30, mari885 napisał: U mnie wyglada to tak:jesien 30 tys gnojowicy bydlecej ,wiosna pod agregat drugie 30 tys. na czesc kawalkow obornik okolo 50 ton wtedy juz bez gnojowicy.Mineralne to korn kali 350 kg i mocznik 250 kg pod agregat.rzedowo 200 kg polidapu...wapna po zbiorze przedplonu w ilosci ok 3 ton weglanowego z morawicy co drugi rok...gleba klasa 4-6 ILE Z HA ZBIERASZ QQ PO TAKIM NAWOŻENIU? To jest kukurydza na kiszonkie wiec plon trudny do oszacowania..Rok temu szacuje ponad 60 ton zielonki.

Opublikowano

słuchajcie..ja dałem na 2 ha przedsiewbie 32 rozrzutniki te zwykle obornika , tylko ja daje tyle co rok gnoju .. 500 kg mocznika, 500 polidapu , 500 soli potasowej i 200 kg siarczanu magnezu aa i tone wapna magnezowego .. będzie dobrze ? 

Opublikowano
Dnia 1.05.2018 o 20:51, DariuszFilipowski napisał:

słuchajcie..ja dałem na 2 ha przedsiewbie 32 rozrzutniki te zwykle obornika , tylko ja daje tyle co rok gnoju .. 500 kg mocznika, 500 polidapu , 500 soli potasowej i 200 kg siarczanu magnezu aa i tone wapna magnezowego .. będzie dobrze ? 

Bardzo dobrze;)

Opublikowano
10 godzin temu, 90210grzesiu napisał:

Bardzo dobrze;)

Chyba dla firm nawozowych :) Kto rozsądny daje pół tony soli potasowej  na hektar  na raz ? czy wali 263 kg czystego fosforu ? pomijając już bezsens stosowania tak dużych dawek to ziemia będzie jednym wielkim pobojowiskiem , nawet pewnie na frontach gdzie zrzucany był napalm nie było takiego stężenia fosforu :) 500 kg mocznika dane pod korzeń to ph gleby będzie jakieś nieziemskie .

Tak więc kolego Dariuszu jak czytam co proponujesz to ktoś z ciebie jaja sobie robi że ci tyle kazał sypać . Przeczytaj temat od pierwszej strony wyciąg średnią jakie podawane są dawki na forum i wtedy będzie może dobrze . jak policzyć proponowane dawki nawozów to grubo zapłacisz powyżej 3 tyś . a co będzie jak przez suszę zbierzesz tylko 10 ton a cena będzie po 300 zł za tonę ? to już jesteś w plecy a gdzie nasiona , opryski , siew , zbiór . Myśl bo to nie boli .