Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Jeżeli Twoja kukurydza ma już 6-8 liści to nawożenie cynkiem mija się z celem. Najlepiej cynk podać bezpośrednio po siewie albo w fazie 3-4 liści.  100 kg mocznika nie powinno przypalić - chyba że jest dość sucho

Nigdy nie nawoziłem cynkiem. Zakupiłem chelat cynku, kukurydza ma 5-6 liści. Wyniki analizy gleby wskazały niski(na pograniczu średniej) zawartości cynku. Więc jak, pryskać czy zostawić na drugi rok? To tylko 20zł na ha więc może warto jeszcze popryskać, bo i tak jadę z mocznikiem i siarczanem.

Edytowane przez fireseba
Opublikowano

jak miało starczyć na 0,7 to jakim cudem weszło na 0,5ha? Masz kurs na opryskiwacze? W sumie kalibracja i zasady pryskania są nawet w necie

W czym przeszkadzają trochę przypalone liście kukurydzy po dokarmianiu dolistnym czy sypaniu pogłównym? Że nie ładnie wygląda? No chyba, bo nie wiem jaka dawka by musiała pójść żeby doszczętnie zniszczyć uprawę

Za dużo wody wlałem i bałem się ze zostanie mi środka wiec trochę zwiekszylem ciśnienie ale okazało się ze za dużo. A co to za oznaka ze są poprzecinane liście na kukurydzy? Jakiś szkodnik?

Opublikowano (edytowane)

Wiem co to ułan ta kukurydza nie nadaje się do niczego prócz biogazowni

Czemu sadzisz takie ścierwo zamiast porządną kukurydzę która rośnie 2x taka

Edytowane przez fireseba
Opublikowano (edytowane)

@nightmare widzę, że kolejny bajkopisarz się rodzi na forum....

Na pewno ułan jest pewniejszy na słabych ziemiach i to jedyny sposób na zdobycie paszy objętościowej, wiadomo każdy sieje co uważa, jeden liczy na jakość a inny na ilość. A jeszcze dla jednego słaba ziemia to IV klasa  a dla innego VIz  i u mnie na takiej rośnie ułan i jak na razie nie odbiega od sana czy wilgo zasianej na IV klasie. 

Edytowane przez lamboEVO100
Opublikowano

gdzie tu widzisz bajki? bo nie rozumiem troszkę Twojego posta.  posiałem pierwszy rok ulana, w tamtym roku miałem drim vs san i glejt, obie polskie odmiany wypadly dużo slabiej, na starcie i ogolnie w efekcie końcowym, dlatego wybrałem w tym roku ulan i vitras, jeśli chodzi o wielkość roznic za bardzo nie widać. a jakość... od czego sa pasze treściwe? latwo dostępne do dokupienia, z objetosciowkami bywa gorzej, choćby z transportem, dlatego zależy mi na jak najwekszej ilości pasz objetosciowych.

Opublikowano

gdzie tu widzisz bajki? bo nie rozumiem troszkę Twojego posta.  posiałem pierwszy rok ulana, w tamtym roku miałem drim vs san i glejt, obie polskie odmiany wypadly dużo slabiej, na starcie i ogolnie w efekcie końcowym, dlatego wybrałem w tym roku ulan i vitras, jeśli chodzi o wielkość roznic za bardzo nie widać. a jakość... od czego sa pasze treściwe? latwo dostępne do dokupienia, z objetosciowkami bywa gorzej, choćby z transportem, dlatego zależy mi na jak najwekszej ilości pasz objetosciowych.

Chyba dla krów o wydajności do 6tyś

Opublikowano

nie w każdym gospodarstwie daja po 10 tys l, nie każdy trzyma 100 % hf. po za tym sa jeszcze jalowki i byczki. co komu pasuje, to jest indywidualna sprawa każdego gospodarstwa. także komentarze typu ze ta czy ta odmiana to jest g... nie powinny mieć miejsca.

Opublikowano

Hey mam pytanie na kukurydzy zauważyłem plornianke czy jest sens pryskać? (wiem że pózno ale jak miała 2-5 liści plornianki nie widziałem).Prosze o odpowiedz!,czy jest znacząca obnizka plonu?

Opublikowano

nie powinno spalic, sam wylewałem spore ilości od drogi, bo wjechać się już nie dalo, a ze było z gorki to gnojowka splywala dalej, z tym ze gnojowka nie kazda taka sama, u mnie była ze spora iloscia deszczu , efekt był taki ze kukurydza zielona do samego końca.

Opublikowano

Nic się nie stanie po gnojówce. Rsm jest dużo mocniejszy i nic nie robi jak rozlany na ziemię.
Kolego ploniarki nie widziałeś wcześniej, bo ona zaczyna żerować jak kukurydza ma 2 liście. W miarę wzrostu liście się powiększają i pokazują się wżery zrobione wcześniej.

Opublikowano

25kg jak najbardziej wlej nawet 420l bo wejdzie i masz 6% roztwór jak w mordę strzelił. Lecz uważaj bo jak jest sucho może przypalić. Dodaj do tego 20kg siarczanu magnezu 7wodnego i pryskaj po 18 wieczorem.

Opublikowano

Jak byś wszystko wylał z opryskiwacza do innego zbiornika i wlał jeszcze raz to tak. Bo teraz to wszystko osiadło na dnie zbiornika. Ja i kijem mieszałem i szlauf pod ciśnieniem tam wkładałem ale nic to nie dało. Wypryskałem patrzę a na dnie cały osad.

Opublikowano

Koledzy wiem że za późno już, ale mam pytanie. Takie nawożenie pod qq na silos: 

-40 ton obornika co roku ( NPK 200-120-260 z czego qq pobierze około 80 N 35 P 150 K )

-100 kg mocznika przedsiewnie

-100 kg polidapu w podsiewacz

-100 kg soli przedsiewnie

-100 kg saletry pogłównie, bądź mocznika

będzie dobre? 

Gość marekfarmer
Opublikowano

Czy mogę pryskać  Saletrą  Wapniową 17%  dolistnie QQ   bo słaba w tym roku przez suszę  tydzień temu poszedł  Mocznik 17kg/ha Magnez 10kg/ha Kristanol Zielony 5kg/ha

W tym tygodniu chciałem dać  Saletre Wapniową 17% w dawce 3l/300l wody/ha  ale czy nie popale jej

Opublikowano

No kukurydza to akurat jedna z prostszych upraw, dobrze podsypać nawozem i to już połowa sukcesu. Nie to co zboża gdzie trzeba kilka razy wjeżdżać żeby konkretniejszy plon był.

A z tą saletrą to na etykiecie piszą żeby pryskać we wcześniejszych fazach rozwoju. Mi się wydaje że raczej nie powinno się nic dziać przy takiej dawce, ale to tylko moje zdanie nie poparte żadną praktyką.

Opublikowano

Nie byłbym taki pewny czy to bezpieczna dawka ja juz nie robie roztworu mocznika bo choć saletra jest słabsza to moze przypalic porządnie grunt tylko żeby nie bylo upału po oprysku bo mogiła

Opublikowano

ho ho widać  człowiek całe życie  się uczy-uprawa kuku bardzo prosta- zdaje się  że w  takim  razie  jestem  kompletny głąb  bo  ja u siebie  widzę  jeszcze sporo do poprawienia na pewno  więcej jak w zbożach gdzie  ponoć uprawa trudniejsza... :D

Opublikowano

Ja nie uważam ze uprawa qq jest prostsza od zbóż bo i tak podobną uprawa na jesieni tylko ze na wiosnę w oziminach tylko nawóz zaraz po zimie później 2 dawka odzywka oprysk i skracanie a qq trzeba uważać by nie spalić mocznikiem w 3 zabiegach jakie stosuje i dobrać właściwe nawozenie doglebowe podczas siewu a przy zbożach juz polifoska starczy.