Skocz do zawartości
MartineZ

Problem z założeniem wytrząsaczy.

Polecane posty

Wybrane dla Ciebie
MartineZ    14

Witam. Pojawił się duży problem z założeniem wytrząsaczy. Po założeniu jednego i drugiego po zewnętrznych stronach w pozycji górnej zwyczajnie nie chcą się obrócić i tak jakby łożyska się blokowały. Ojciec dzwonił do firmy która naprawia kombajny to mówili, że "trzeba z tym pokombinować" ale jak pokombinować przecież to zupełnie nie ma logicznego sensu...Pomóżcie!! Jeśli ktoś już to robił to niech opisze to krok po kroku, proszę.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Wiadomość z agroFakt.pl

CIAPEK1981    7

Witam, co to za kombajn? Wytrząsacze były zmieniane czy są oryginalne? Najlepiej to zmierzyć przy wytrzasaczu odległość między osiami łożysk i zmierzyć odległości między osiami wałków wykorbionych (tam gdzie są ułożyskowane w kombajnie), te odległości powinny być takie same. A co mechanik robił przy kombajnie?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
MartineZ    14

To Bizon Z056. Zakładanie zaczęliśmy od dwóch najbardziej zewnętrznych wytrząsaczy. Wytrząsacze nie zostały pomylone i są oryginalne. Wyjmowaliśmy je aby mieć dobry dostęp do wału odrzutnika który wymienialiśmy. Po założeniu tych dwóch w ten sposób że na tylnym wale wykorbienie było w możliwie najwyższym punkcie a na przednim najniżej jak się da to dzieje się taka dziwna. W czasie obracania wału wytrząsacz zaczyna pracować w normalny sposób ale tylko chwilkę. Przednie wykorbienie razem z tylnym się ładnie obraca po czym przednie staje, blokuje się, tylne dalej się powoli kręci po czym przednie odbija z powrotem w tył i wykorbienia znajdują się na dole. Ktoś wie co zostało źle zrobione? Przecież tam do Jasnej Anielki nie ma żadnej filozofii. Otwory pasują na wykorbieniach i wytrząsaczach, odległości się nie zmieniły to dlaczego to nie pasuje? :blink:

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

To Bizon Z056. Zakładanie zaczęliśmy od dwóch najbardziej zewnętrznych wytrząsaczy. Wytrząsacze nie zostały pomylone i są oryginalne. Wyjmowaliśmy je aby mieć dobry dostęp do wału odrzutnika który wymienialiśmy. Po założeniu tych dwóch w ten sposób że na tylnym wale wykorbienie było w możliwie najwyższym punkcie a na przednim najniżej jak się da to dzieje się taka dziwna. W czasie obracania wału wytrząsacz zaczyna pracować w normalny sposób ale tylko chwilkę. Przednie wykorbienie razem z tylnym się ładnie obraca po czym przednie staje, blokuje się, tylne dalej się powoli kręci po czym przednie odbija z powrotem w tył i wykorbienia znajdują się na dole. Ktoś wie co zostało źle zrobione? Przecież tam do Jasnej Anielki nie ma żadnej filozofii. Otwory pasują na wykorbieniach i wytrząsaczach, odległości się nie zmieniły to dlaczego to nie pasuje? :blink:

W instrukcji naprawy Bizona piszą autorzy tak: montaż wytrząsaczy rozpocząć od środkowego klawisza, kolejne na przemian - ustalając odstępy między nimi. Potem obowiązkowo trzeba wykasować naprężenia między nimi. W tym celu należy:

- poluzować śruby mocujące wsporniki łożysk wału tylnego do klawiszy z wyjątkiem jednego.

- obrócic wał korbowy o 90 stopni i przykręcić śruby

Taki zabieg wykonać dla każdego klawisza, a całą czynność jeszcze raz powtórzyć dla całego zespołu wytrząsaczy.

Bez takiej procedury, nawet jakby klawisze w miarę gładko miały chodzić po montażu, to i tak zostaną w krótkim czasie połamane w miejscu mocowania do wsporników.

Jakieś chyba dwa lata temu, pisałem o tym w artykule w "top agrar"

Do wymiany wału odrzutnika nie trzeba demontować klawiszy.Trzeba tylko odkręcić fartuchy. Trzasnął kiedyś - lewy koniec z dużym kołem. Na pozostałej na klawiszach słomie rozesłaliśmy starą kołdrę i na leżąco demontowalismy skrzydło i piasty boczne odrzutnika. Cała naprawa zajęła sześć godzin mnie i synowi. Pod ręką mieliśmy wszystkie zrobione dużo wcześniej ściągacze i wciągacze, żeby nie korzystać z młota.

  • Like 1

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
MartineZ    14

Okej dzięki bardzo. Warto kupić tą instrukcje napraw Bizona? Mógłbyś mi zeskanować tę stronę o o wytrząsaczach? O ile tam jest coś więcej bo jeśli tylko to co napisałeś to nie :)

 

Ma ktoś jeszcze jakieś inne informacje, porady na temat zakładania wytrząsaczy?

Edytowano przez MartineZ

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
MartineZ    14

Zrobione i wydaje się ze dobrze. Dla tych co będą to robić w przyszłości. Przyjechał mechanik i też miał problem ale potem założyliśmy wszystkie na raz(wtedy są w równowadze) i można je swobodnie regulować. Pozdrawiam ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
balcerek1    91

Normalna sprawa że wkłada się wszystkie wytrząsacze i dopiero obraca i ustawia.W bizonie ZO40 mogłeś założyć dwa i musiały się obracać bo są tylko 4 wytrząsacze i jest inne wykorbienie a w ZO56 masz pięć wytrząsaczy i wykorbienie co 1/5 obrotu więc muszą się być wszystkie załapane żeby wały się obracały.Pisałem chyba w tym temacie nie dawno a nie sorki w tym temacie pisałem http://www.agrofoto.pl/forum/topic/72371-wykorbiony-wal-wytrzasacza/

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się


  • Podobna zawartość

    • Przez luxtomasz
      Kombajn Deutz-Fahr 5485HT nie można uruchomić!
    • Przez makos2
      Witam posiadam problem związany z ciągnikiem Deutz Fahr Agroton 150. Mianowicie co jakiś czas wyskakuje mi błąd EB który uniemożliwia mi dalszą jazdę ciągnikiem, muszę go zgasić a następnie odpalić aby móc znów jechać. Z tego co wiem błąd EB dotyczy czujnika położenia sprzęgła. Zakupiłem nowy czujnik oraz go zamontowałem lecz błąd nie ustał. Sprawdziłem okablowanie i wszystko jest w porządku - przynajmniej tak mi się zdaję . A więc moje pytanie jest takie, w czym może być problem ? Za wszelką pomoc serdecznie dziękuje.
       
    • Przez Hubert12011
      Witam, w mojej valtrze wyskoczyły 2 kody błędu 
      001639--31--000
      i 008019--08-003
      Valtra seria t 183 2011r czekam na odp. z góry dzieki 
    • Przez Tomasz3p
      Witam otóż ciągnik ma mało mocy tak jak by silnik był bardzo ''miękki''. Czy może być to wina pompki paliwowej. Czy może jest jakaś inna przyczyna, miał ktoś taki problem? 
    • Przez maslo200
      witam zakupiłem ciągnik  mam do niego wszystkie umowy kupna sprzedaży od pierwszego właściciela  nawet star rachunek że zakupił  go na własny użytek  ciągnik był rejestrowany jest wpisany nr rejestracyjny dzwoniłem do wydziału komunikacji i powiedzieli żeby wysłać ksero dokumentów dostałem odpowiedz że  nie mają już o tyle lat wstecz dokumentów potwierdzających rejestracje ciągnika   do ciągnika nie mmam dowodu ani tablicy i zastanawiam czy da sie coś zrobić czy jedyne wyjście kupić papiery z góry przepraszam jeśli to nie ten dział i prosił bym o przeniesienie za pomoc z góry dziękuje   
×