Skocz do zawartości
News
mikad

Obowiązek zgłoszenia gospodarstwa w sanepidzie.

Polecane posty

mikad    227

W związku z nasiloną akcją kontrolną Państwowej Inspekcji Sanitarnej przypominam że każdy kto prowadzi gospodarstwo rolne i zajmuję się produkcją żywności podstawowej (pierwotnej) jest zobowiązany złożyć wniosek o wpis do rejestru przedsiębiorców podlegających urzędowej kontroli Państwowej Inspekcji Sanitarnej. Wniosek składa się w powiatowej jednostce tzw sanepidu.

Produkty pierwotne (podstawowe):

- pochodzenia roślinnego - zboża, owoce, warzywa,, zioła, grzyby

- pochodzenia zwierzęcego - jaja, mleko, miód, produkty rybołówstwa

- produkty zbierane w naturalnym środowisku czyli grzyby, jagody, ślimaki.

Za brak wpisu kara do 5 kzł jednak nie mniej niż 1 kzł :(

Z nieoficjalnych wiadomości wiem że na pierwszy ogień pójdą warunki przechowywania produktów oraz warunki sanitarne w miejscu produkcji (kible, umywalki itp)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Tomazi3p    44

Czyli jeżeli zwykły Kowalski gospodarujący na średniej krajowej sprzedaje okolicznym konsumentom ziemniaki i jaja od kur wolnowybiegowych to musi złożyć wniosek do sanepidu?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
mikad    227

Każdy kto produkuje cokolwiek na sprzedaż czyli praktycznie wszystkie gospodarstwa. Nie ma znaczenia czy sprzedajesz na targowisku w swojej wsi ziemniaki albo jajka czy zawozisz zboże do skupu. Zwolnione są tylko te które produkują na własne potrzeby czyli konsumują swoją produkcję.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Wiadomość z agroFakt.pl

Adam224360    35

Jakieś źródło? A co w wypadku jeśli w domu nie ma kibla, ani umywalki a cały "węzeł sanitarny" miesci się w drewnianej budce na obrzeżu działki z serduszkiem w drzwiach? Jeszcze wiele takich domów jest ,zwłaszcza w biedniejszych rejonach Polski.

Edytowano przez Adam224360

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
PATr    262

Jeśli produkuję mleko i sprzedaję do mleczarni to sanepid ma za przeproszeniem g**no do tego, co najwyżej weterynaria może się bulwersoeać

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
mikad    227

Ustawa z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia, art.61, 62, 63, 64. Z tym "węzłem sanitarnym" w drewnianej budce nie przesadzaj mamy w końcu 21 wiek, nie wyobrażam sobie żeby sr** na dworze albo żeby nie było bieżącej wody. Poza tym jeżeli ktoś faktycznie ma takie warunki to raczej nie powinien brać się za produkcję żywności bo chyba nie chciał byś kupować od niego np truskawki.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
GoRAL1    63

Zgodnie z art. 63 ust.2 ustawy zatwierdzenie nie jest wymagane jedynie w odniesieniu do:

  • działalności w zakresie dostaw bezpośrednich (np. rolnicy sprzedający swoje nieprzetworzone płody rolne w małych ilościach konsumentowi finalnemu lub lokalnym zakładom detalicznym bezpośrednio zaopatrującym konsumenta końcowego),

to jeden z pu

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
blazek    2

A jak ja na przykład nie sprzedaje zboża tylko karmie nim świnki które potem wędrują do ubojni to też mam jakieś papiery składać ?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
tobago    6

 

 

Witaj Kolego,

 

Czy taki wpis do rejestru wiąże się (pewnie tak) z kontrolami? Ile w roku takich kontroli można się spodziewać?

 

Dziś dosyć duży odbiorca zapytał mnie czy mam załatwiony sanepid bo sami mają kontrole i się pytają czy dostawca ziemniaków jest zgłoszony do sanepidu. Byłem w oddziale, wziąłem wniosek i niebawem go złożę. Zastanawiam się tylko z czym taki wpis się wiąże. Czego przy takiej kontroli mogą się przyczepić? Pewnie warunki przechowywania ziemniaków pod względem gryzoni. Czy ja jako producent muszę mieć aktualną książeczkę zdrowia?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
mikad    227

Jeżeli odbiorca Cię wydał to leć czym prędzej z wnioskiem do sanepidu powiedz że nie wiedziłaeś o tym i pewnie nic Ci nie zrobią, ale zrób to zanim oni przyjdą do Ciebie bo wtedy to pozamiatane. Jak ja się rejestrowałem to pani inspektor powiedziała że napewno będą sprawdzać warunki przechowywania i sanitarne ale nie podała dokładnych wytycznych.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
kissmy...    58

wskażcie mi proszę czy Sanepid dokonuje jakiegoś odbioru bądź kontroli? jak znam życie to zaplecze magazynowe poza zmywalnymi (terakota) ścianami i posadzkami musi posiadać zaplecze socjalne i sanitarne

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
qamil    0

według mnie to kolejny skok na kase polskiego rolnika, bo  wszyscy producenci mają się zgłosić, a nie wiadomo jakie warunki trzeba spełniać , co będzie kontrolowane,   ale kary to już z góry są wymyślone.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
przemol87    49

wskażcie mi proszę czy Sanepid dokonuje jakiegoś odbioru bądź kontroli? jak znam życie to zaplecze magazynowe poza zmywalnymi (terakota) ścianami i posadzkami musi posiadać zaplecze socjalne i sanitarne

Ja nie mialem rzadnego odbioru

Niektóre osoby mogłyby się zabić, skacząc z poziomu swojego "ego" na poziom swojego IQ

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Mikruss    114

Tylko warzywka do sanepidu, reszta jest pod weterynarią tak ku ścisłości.

Info z pierwszej ręki - mam żonę w sanepidzie...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Grzegorz37    3

Mikruss niestety nie masz racji; tak jak pisali poprzednicy wszystko co sprzedajesz i jest z tego produkowana zywność jest zaliczane. Dziś sprzedawałem pszenice i na młynie się dowiedziałem ze wogóle cos takiego trzeba, taki to u nas przepływ informacji;/

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Mikruss    114

Przepraszam xźle troche napisałem.

Moze jaśniej będzie tak

Wszystko co jest od zwierząt i ze zwierząt czyli mleko jaja miód i cała reszta należy do wet.

Wszystko co związane z produkcją zbóż warzyw innych roślin itp. należy do sanepidu.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Nikita_Bennet    118

wszystkie produkty roślinne? Czy tylko do bezpośredniego spożycia?


pzdrwm Nikita_Bennet
"Whether we are based on carbon or on silicon makes no fundamental
difference. We should all be treated with appropriate respect."
                                                              Sir A C. Clarke

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Proal    0

A jak mam 0,5 ha ziemniaków i 6 ha zboża oraz 30 szt bydła to w przypadku jak powiem, że ziemniaki i zboże to pasza dla tego bydła bo nigdzie nie sprzedaje to i tak muszę zgłosić to w sanepidzie i będą mnie kontrolować?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
tumek19    5

Każdy kto produkuje żywność. Ale nie będą ciebie kontrolować. Nadadzą ci numer. Lepiej to zrobić bo mogą wlepić karę za brak rejestracji. Tak samo w weterynari.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Proal    0

Każdy kto produkuje żywność. Ale nie będą ciebie kontrolować. Nadadzą ci numer. Lepiej to zrobić bo mogą wlepić karę za brak rejestracji. Tak samo w weterynari.

 

Czyli sanepid kontroluje tylko rolników którzy sprzedają płody rolne, a jak zużywają w gospodarstwie to nie? 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
tumek19    5

To że zużywa w gospodarstwie to mało istotne. Ważne że produkuje. A kontrolować mogą wszystkich ale tego nie robią jak nie ma potrzeby.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się


  • Podobna zawartość

    • Gość Profil usunięty
      Przez Gość Profil usunięty
      Witam mamy w zamiarze kupić prase do naszej sześćdziesiątki i tu moje pytanie jaką prase wybrać żeby się nie zamęczyć ciągnika, na co zwracać uwagę przy kupnie prasy?
      Zastanawialiśmy się nad Krone KR 125 lub 130 czy to dobry wybór?(Jeśli by mógł ktoś napisać coś o tej prasie jak z awariami i częściami).
      Fundusze na to przeznaczone są niewielkie max. 15 tyś.
      Prosze o podpowiedzi pozdrawiam Czazal ^^
    • Przez Doval
      Witam wszystkich.
      Od niedawna staram się ruszyć gospodarstwo które stoi nie używane od 10lat. Posiadamy 20ha ziemi, jakieś maszyny jeszcze pozostały po starych gospodarzach (ciągnik Ursus C-360, pług 3 skibowy i 5cio skibowy do podorywki,brony, rotacyjna, siewnik, przyczepa) Budynki w dobrym stanie głownie patyki dla świń ale jest miejsce dla bydła max 10 sztuk, potężna stodoła.
      Nie jestem asem od gospodarki ale coś tam wiem na ten temat tylko nie wiem na co się nastawić żeby nie obciążać na początek portfela. Myślałem nad przerobieniem patyków na obory dla krów lub byków ale to są za duże koszta na początek tak mi się wydaje. Myślę nad wpuszczeniem macior do patyków i nastawić się na sprzedaż prosiąt. Gospodarstwo pomieściło by do 20 macior. Inny pomysł na początek obrobić ziemię, sprzedać plony zebrać trochę kasy i pomału wpuszczać bydło. Dodam też że w tej chwili mamy ziemię w dzierżawie oraz dostajemy dotację oraz posiadamy 7 swiń z maciorą.
      Czy jest ktoś z was w stanie mi doradzić co zrobić żeby jakoś w miarę prosperować ??
    • Przez ema
      Witam, posiadam wykształcenie rolnicze. W tym momencie nie posiadam gospodarstwa, pracuję w handlu tak się po prostu złożyło z czegoś trzeba żyć. W domu posiadaliśmy parę lat temu małe gospodarstwo 2ha klasa ziemi 3, aktualnie w dzierżawie. Od dziecka interesowałem się wszystkim związanym z rolnictwem, pomagałem wujowi powadzić gospodarstwo 12 hektarowe, klasa ziemi 5-6 . Otóż teraz pojawiła się szansa przejęcia tego gospodarstwa przeze mnie. Problem polega na tym że przez ostatnie parę lat gospodarstwo pod*padło, nie prowadzona jest żadna produkcja zwierzęca wyłącznie zboża. Chce zaryzykować i rozpocząć gospodarzenie. Chciał bym hodować tuczniki oraz bydło mięsne dodatkowo jakaś produkcja roślinna. Wiadomo w wizji jest powiększenie areału. Z maszyn to oczywiście c-330 oraz podstawowe maszyny. Jest ogrom pracy do zrobienia ale myślę że w przyszłości by się to opłaciło. Piszę tutaj ponieważ chcę poznać wasze opinie drodzy forumowicze. Będą mi bardzo pomocne. Mam mieszane podejście do tego z jednej strony mam pewien stały zarobek w handlu z drugiej chciałbym też jakoś spróbować chociaż zadziałać rolnictwie. Pozdrawiam wszystkich i czekam na wyczerpujące odpowiedzi.
    • Przez mrc1005
      Witam,
       
      Jak wygląda sytuacja z rejestracją podmiotów prowadzących produkcję pierwotną w Państwowej Inspekcji Sanitarnej. Kto z was jest zarejestrowany ? Kontrole i inne ważne rzeczy, które trzeba wiedzieć?
       
      "Podmioty prowadzące sprzedaż bezpośrednią oraz podmioty prowadzące produkcję pierwotną obowiązane są złożyć wniosek o wpis do Rejestru zakładów podlegających urzędowej kontroli organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej – art. 61 i 63 ust. 2 i 3 ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2010 r. Nr 136 poz. 914 ze zm.)."
       
      Pozdrawiam
      Marcin
    • Przez Geronimo
      Witam.
      Koledzy i koleżanki szukam pomocy może jakiejś dobrej rady. Poniżej nasza historia,
      4 lata temu rodzice żony przekazali nam gospodarstwo hodowali krowy mleczne w ilości maksymalnie 6 sztuk. My z żoną pracowaliśmy poza granicami kraju za zarobione pieniądze robiliśmy inwestycje jak zakup ziemi ciągnika czy innych maszyn. Niestety teściowie zatrzymali się z postępem w latach 90. gospodarstwo nie jest za duże bo tylko 14ha. Po kilku latach wróciliśmy żeby zacząć wykorzystywać to w co zainwestowaliśmy. Ale cichliśmy zmienić produkcje ponieważ z 6 krów rodziny nie da się utrzymać. Żona w tej chwili siedzi w domu ja mam całkiem niezłą pracę i w związku z tym chcieliśmy sprzedać bydło i zostać tylko przy produkcji roślinnej dodatkowo trochę warzyw, ziemniaki, ogórki itp na lokalny rynek. robie to tak czy inaczej ale zawsze można to pogodzić z pracą. Ale jak była mowa o sprzedaży bydła zaczęły się problemy. Nie pozwalają nam nic robić twierdząc że nie mamy o niczym pojęcia że tylko z tych 6 krów można się utrzymać chodzą sami przy tym pomimo że oddali gospodarstwo. A teraz są na rencie i emeryturze. W żaden sposób nie można im nic wytłumaczyć dodatkowo teściowa nęka moją żonę jak jestem w pracy robiąc jej awantury o to że nie pomagamy i takie tam.
      Stąd pytanie do was jak można ich odsunąc od tego czy mogę sądownie zakaz wstepu do budynków skoro oddali gospodarstwo czy może nasłać kontrole z KRUSU ponieważ emeryt i rencistka pracują w gospodarstwie. Proszę o pomoc, może ktoś miał taki problem i jakoś udało mu się go rozwiązać.
×

Ważne informacje

Używamy plików cookies, aby poprawić funkcjonowanie strony Agrofoto.pl. Pliki cookies dopasowują treść strony, w tym wyświetlanych reklam, do indywidualnych potrzeb i zainteresowań użytkownika, pozwalają nam również zrozumieć, w jaki sposób korzystasz z naszej strony. Korzystanie z Agrofoto.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Możesz dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce prywatności i plików cookies.