Skocz do zawartości
robi57362

mtz problem z wałkiem wom

Polecane posty

arek_124711    0

Witam,

mam problem z wom w mtz, pewnego dnia coś zaczęło pukać w tylnym moscie i nie dało sie wyłączyć wałka więc wyrzuciałem na zewnatrz cały ten mechanizm wom. Bo z zasady wole robić niż bezsensownie pieprzyć i zawracac dupe innym. Co sie okazało przekładnia planetrna rozsypana, obudowa wyrobiona tam gdzie chodza te 3 tryby, tama jedna troche ukruszona 5 cm z jednej strony. Więć zamówiłem tą kompletną przekładnie (oryginalna belarus) taśmy, przy okazji wymieniłem wszystkie łozyska chociaż luz miało tylko to duże co wchodzi w pokrywe. Wkładam to wszystko do mtz reguluje tak jak trzeba według książki i.... no własnie. wałek chodzi ładnie, przy próbie wyłączenia słychac zgrzyty ale wałek zatrzymuje sie normalnie tak jak powinien ale do póki jest zatrzymany to cały czas słychac to zgrzyty, co może być jeszcze nie tak?? 

Pozdrawiam i czekam na odp bo musze siac nawozy i robic opryski a mtz bez wałka.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Wiadomość z agroFakt.pl

jahooo    264

Wałek "zasilany" jest ze skrzynki pośredniej, tam gdzie dźwignia od półbiegów. Przypuszczam, że rozsypało się coś po drodze między skrzynką pośrednią a przekładnią planetarną. Przekładnia pewnie już dłuższy czas była w takim stanie, a w końcu poleciał napęd. Obejrzyj w katalogu, jak to leci po skrzyni, ale bez rozciągania ciągnika reszty  już nie zrobisz.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
seweryn20    587

Dokładnie. To mało precyzyjny patent. Do spuszczenia olej, do ustawienia lub wymiany palec. Wymień oringi jeśli rosi.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
arek_124711    0

Problem rozwiazany :)

Dokładnie wiem gdzie jest przełacznik 540/1000 obr i nie w tym był problem.

poprzednia przekładnia rozsypała się i igiełki z łożyska dostały się w tą duża bierznie i kleszczyło satelity. Ale już wszystko ok :) wydłubałem i cichutko chodzi.

 

Pozdrawiam


aha i zapomniałem dodać że ten wałek od napędu tego kosza wom co idzie ze skrzyni wyciągamy do tyłu i nie trzeba rozjezdzac. Za tym duzym kołem jak wyciagniemy wom  jest śruba która nalezy wykrecic i tryby same wypadna. :) i jeszcze jedno :) nie kazdy mtz ma zabezpieczenie na te śruby regulacyjne! Moje 3 mtz mają w tej górnej pokrywce taka blokade :) 

 

Pozdro


aha i zapomniałem dodać że ten wałek od napędu tego kosza wom co idzie ze skrzyni wyciągamy do tyłu i nie trzeba rozjezdzac. Za tym duzym kołem jak wyciagniemy wom  jest śruba która nalezy wykrecic i tryby same wypadna. :) i jeszcze jedno :) nie kazdy mtz ma zabezpieczenie na te śruby regulacyjne! Moje 3 mtz mają w tej górnej pokrywce taka blokade :) 

 

Pozdro

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
arek_124711    0

koszt naprawy zamknął się w kwocie 400 zł, oryginalny kompletny koszyk z tymi trzema trybami 220 zł, uszczelka 10 zł, taśmy 30zł/szt, nowe śruby regulacyjne 40 zł/szt i te trzy łożyska 70zł.

 

To piwerwsza naprawa tego mechanizmu po 25 latach uzytkowania ciagle w rozsiewaczu, opryskiwaczu, rozrzutniku tandem 8 ton i prasie rolującej.

 

I to jest plus mtz. W tej cenie co case lub JD nie dostane nawet kpl filtrów :(

 

Pozdrawiam 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
robi57362    56

w instrukcji pisze że trzeba zdemontować plyte i oslone daszkowa walka . chodzi o ta plyte co obwodzi całą końcówkę wom ? śruby na klucz 24 może 27.

Edytowano przez robi57362

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
arek_124711    0

Chyba na 24 ;p tak to chodzi o tą płytę wokół wałka wom. Ciężko raczej pójdzie to wyjąć więc tam po bokach są takie gwinty w które należy wkręcić śruby (chyba 12 mm) i odepchnąć od korpusu tylnego mostu. Tylko nie zapomnij najpierw o wykręceniu dwóch długich szpilek od naciągu taśm które znajdują się miedzy zbiornikami paliwa pod taka pokrywka jakby z korkiem :) 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
robi57362    56

chce pociągnąć taśmy bo przy sporym obciążeniu slizga się taśma. chciałem najpierw tym czymś obok końcówki wom ale u mnie nie ma tego mechanizmu . teraz dokładnie obejrzałem to. bo myślałem że w instrukcji chodzi właśnie o ta blaszke . więc zostaje mi ściągać ramiona i tymi motylkami podciagac

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
arek_124711    0

nie trzeba sciagac ramion do tego :) w tam z boku musi byc taki amortyzator który blokuje dzwignie w jednym badz drugim polozeniu ale tam mozna tylko nieznacznie wyregulowac. napewno jest po prawej stronie zaraz pod zbiornikiem paliwa.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
robi57362    56

tam już podkrecilem jutro mam kilka bel do zrobienia to się okaże .
seweryn dzięki ale sądzę że mój jest już nowszego typu bo to 99 rok . nie jestem jego pierwszym właścicielem i prostu nie wiem czemu tej regulacji obok końcówki nie ma. jest odlew w kształcie lezki po ośrodku jakby wałek i obok śruba 8 która nie trzyma żadnej blaszki która ma to zabezpieczac

Edytowano przez robi57362

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
seweryn20    587

To masz stary typ z wałkiem przytrzymującym taśmę bez mimośrodu. Wyreguluj jak w instrukcji i zobaczysz jak będzie chodzić ok, jak się nie uda taśmy do wymiany.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
konrad97    0

ostatnia dzwignia na twoje prawo przy szybie tym sie k**wa włacza wałek. xDD  W MTZ to rotacyjną ci pociągnie ale nie radze kupowac nic większego bo nie da rady. U nas MTZ nawet z Orkanem nie chodził albo z pottingerem 1 rzedowym do kukurydzy nie pamietam już. Walek nie dawał rady :)

 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
slawek80    5

No to jesteś the best , bo jeśli masz wszystko dobrze poustawiane to na wom-ie spokojnie zdusisz silnik , więc bzdur tu nie pisz.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
evolution93    7

Mam problem odnosnie przelaczenia obrotow 540/1000. Podczas przelaczanie nie czuje zadnych zdgrzytow tak jakby wom sie nie zazebial a z tylu sie nic nie kreci. Tasmy byly wymieniane normalnie prasowalem siano i nagle wom zniknal

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
jahooo    264

Przestawiasz tę dźwigienkę u dołu skrzyni kontrowaną śrubą i nic ? U góry jest jeszcze dźwignia załączania WOM koło siłownika, którą można rozłączyć w niektórych wersjach napęd.

Napisz, jak to u ciebie wygląda, bo szklana kula ma wychodne

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
jahooo    264

Też tak przypuszczam, ale były też wersje z WOM-em przełączanym przy kierownicy, dlatego dopytuję. Niby prosty ciągnik, ale było tyle wersji i patentów, że teraz to już nic nie jest tak oczywiste.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
evolution93    7

no kiedy przestawiam zmiane obrotow z 540/1000 podskrzynia biegow to nie ma zadnego zgrzytu czyli no nic nie zazebia prawdopodobnie . u góry nie wazne czy włacze zalezny wom czy tez nie zalezny nic nie kreci . miałem wczoraj sprawdzic jeszcze raz wszystko ale wyskoczyly inne sprawy i nie mogłem nic zrobic. jutro spuszcze olej odkrece dolny dekiel i mam nadzieje ze to zobacze czy nie scielo tego bolca.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się


  • Podobna zawartość

    • Przez luxtomasz
      Kombajn Deutz-Fahr 5485HT nie można uruchomić!
    • Przez makos2
      Witam posiadam problem związany z ciągnikiem Deutz Fahr Agroton 150. Mianowicie co jakiś czas wyskakuje mi błąd EB który uniemożliwia mi dalszą jazdę ciągnikiem, muszę go zgasić a następnie odpalić aby móc znów jechać. Z tego co wiem błąd EB dotyczy czujnika położenia sprzęgła. Zakupiłem nowy czujnik oraz go zamontowałem lecz błąd nie ustał. Sprawdziłem okablowanie i wszystko jest w porządku - przynajmniej tak mi się zdaję . A więc moje pytanie jest takie, w czym może być problem ? Za wszelką pomoc serdecznie dziękuje.
       
    • Przez Hubert12011
      Witam, w mojej valtrze wyskoczyły 2 kody błędu 
      001639--31--000
      i 008019--08-003
      Valtra seria t 183 2011r czekam na odp. z góry dzieki 
    • Przez Tomasz3p
      Witam otóż ciągnik ma mało mocy tak jak by silnik był bardzo ''miękki''. Czy może być to wina pompki paliwowej. Czy może jest jakaś inna przyczyna, miał ktoś taki problem? 
    • Przez maslo200
      witam zakupiłem ciągnik  mam do niego wszystkie umowy kupna sprzedaży od pierwszego właściciela  nawet star rachunek że zakupił  go na własny użytek  ciągnik był rejestrowany jest wpisany nr rejestracyjny dzwoniłem do wydziału komunikacji i powiedzieli żeby wysłać ksero dokumentów dostałem odpowiedz że  nie mają już o tyle lat wstecz dokumentów potwierdzających rejestracje ciągnika   do ciągnika nie mmam dowodu ani tablicy i zastanawiam czy da sie coś zrobić czy jedyne wyjście kupić papiery z góry przepraszam jeśli to nie ten dział i prosił bym o przeniesienie za pomoc z góry dziękuje   
×