Skocz do zawartości

Polecane posty

Kalka    7

Może kończy się pompa lub zaworki. Przy pełnym zbiorniku słup cieczy "pomaga" pompie z jego ubytkiem ma coraz ciężej wydać

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Bambi14    3

pompa daje rady bo aktualnie pryskam na 15m  lance mam 24m i jak dam 1200obr i na 24 m to normalnie daje rady popchnac, a pryskam na 1600obr pompa ma 250l wydajnosci, dzis ja rozebralem i membrany cale, zaworki trzymaja ciecz minute, nawet dwie..

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
zetorek7211    0

Witam a ja mam taki problem ze cisnienie robocze mi spada. Normalnie cisnienie jest ale po zalonczeniu sekcji spada do 1 bara a pokretlo na maksa moge ustawic i dalej jest 1 bar. Doszlem ze dzieje sie tak gdy zalacze trzecia sekcje na dwoch jest ok a gdy ta trzecia to jz spada gwaltownie. Jest to nowy opryskiwacz bardzki 400 l 12 metrow. W starym nigdy nie mialem takiego problemu. Dodam ze Filtry czyste powietrze w powietrzniku jest.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Wiadomość z agroFakt.pl

Meg5    354
Napisano (edytowany)

Może ktoś pomoże ?

Po wymianie przepon bocznych w pompie pp100 , nie zasysa cieczy ? W czym może być problem ?

Edytowano przez Meg5

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Meg5    354
Napisano (edytowany)

Zworki wydają się być sprawne ,nie ma na nich żadnego śladu zużycia . Złożona też dobrze ,ponieważ nie ma w przypadku zamontowania przepon bocznych jakiejś filozofii . Mamy natomiast teraz problem ze zdjęciem górnej pokrywy by dostać się do membrany . Wie ktoś jak zdjąć tą plastikową pokrywę ? Pompa pp100 Monsun 

Tak to wygląda .

Dodam jeszcze ,że śruba z środka została wykręcona ,a pokrywa ani drgnie . 

post-46461-0-84595200-1497078645_thumb.jpg

Edytowano przez Meg5

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
pawel885    380

Jak może nie zasysać cieczy? Przecież nawet grawitacyjnie leci przy nieszczelnych końcówkach . Może odwrotnie założyłaś zaworki a raczej na pewno 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
PRIMO    192
Pigmei    68
Napisano (edytowany)

 Proponuję ponownie sprawdzić czy zaworki są założone jak trzeba, następnie sprawdzić czy zawór doprowadzający ciecz do pompy jest otwarty, o czystości filtra chyba nie trzeba wspominać  ;) . Posiadam w jednym z opryskiwaczy taką pompę ona jest naprawdę prosta w budowie

Edytowano przez Pigmei

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Meg5    354

Dla pewności wszelkiej sprawdziliśmy budowę pompy na schemacie  poniżej ,wiec nie ma mowy by zaworki były źle założone .

Primo za cholerę nie idzie odkręcić tej pokrywę ,chyba jedynie wchodzi w grę jej zniszczenie .  <_<

 

Problem z opryskiwaczem zaczął się od tego że w oleju pojawiła się ciecz z opryskiwacza ,po rozebraniu okazało się że jedna przepona jest dziurawa . Po wymianie przepon i złożeniu pompy tak jak jest w poniższym schemacie ,pompa w ogóle nie reaguje na wom . Nie ma przelewu ,nie ma ciśnienia .  

Przepony zakupiłam w tym sklepie internetowym http://allegro.pl/przepona-boczna-pomp-monsun-p-100-opryskiwacz-i5847889985.html ,ponieważ nigdzie nie było w sklepach z częściami . 

Wyglądają identycznie jak stare ,ale są one dedykowane do pompy p100 a nie pp100 . 

Filtry oczywiście że są czyste .

 

 

post-46461-0-14350600-1497084378_thumb.jpg

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
PRIMO    192
Napisano (edytowany)

Spróbuj potraktować tą pokrywę jakimś środkiem penetrującym do odrdzewiania,a mimośród dobrze jest złożony elementy 5,6,8 ze schematu?

Edytowano przez PRIMO

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Meg5    354

Jak widać na moim zdjęciu pokrywa jest  plastikowa . Potraktowana  jak to nazwałeś ....zastała i odrdzewiaczem oraz  nagrzewnicą i jak zaklęta ani drgnie . Elementy 5,6 ,8 nie były w ogóle rozbierane ,ale oczywiście zwrócimy na to uwagę .  

Powidz mi jak powinny być założone przepony ,czy tym wzniesieniem po środku w stronę pokrywy bocznej ? Pytam ,ponieważ tata szybko dobrał się do tej pompy ,a potem zapomniał jak powinny być założone przepony . Normalnie czeski film z tą pompą  :wacko:

Mamy inny opryskiwacz z inną pompą i tam nie było problemu jak przepony poszły ,a ten tu niby prosty ,a czarna magia  :ph34r:

 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
PRIMO    192

Ze schematu wychodzi na to że tym wzniesieniem na przeponie musi być na zewnątrz ale nie jestem pewien, możecie sprawdzić jak były zamontowane stare przepony

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
tomek84pl    4
Napisano (edytowany)

Jak rozbieralem u siebie to pokrywe odkrecilem kluczem do filtrow z duuuza przedluzka :)

Ogolnie pompa beznadziejna , przepony siadaly 2x do roku, caly czas mialem nierowne cisnienie zegar skakal jak zwariowany. 

Mialem cos wloskiego zamiast niej zakladac ale kupilem w koncu na probe od biardzkiego pompe i odpukac od poltora roku jest spokoj

 

Edit.

Nie doczytalem, brak cisnienia jest spowodowany zle zalozonymi zaworami, otwieraja sie nie te co trzeba lub peknieta sprezynka.

Edytowano przez tomek84pl

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Meg5    354
Napisano (edytowany)

 

 

Jak rozbieralem u siebie to pokrywe odkrecilem kluczem do filtrow z duuuza przedluzka  :)

Tym kluczem również było próbowane i nic . Mąż w końcu pojechał do znajomego mechanika na tokarnię i również nie odkręcili tej czaszy . Skończyło się na odcięciu jej ,bo już brakło pomysłu na to jak ją odkręcić . 

Teraz muszę kupić nową czasze i mam nadzieję że od pompy p100 będzie pasować . Membrana jest  uszkodzona i też jest do wymiany ,no i wymienimy jeszcze zaworki i jak to nie pomoże to zacznę wierzyć w złośliwość rzeczy martwych . 

 Tomek masz rację ,te pompy to badziewie ,bo ja swojej już nie lubię   <_<  :P ,a służyła 6 lat bezawaryjnie .  ;)

 

Dziękuję Koledzy za odzew   :)

Edytowano przez Meg5

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Witam. Mam problem z manometrem. Na starym pokazywało 2,5 bara w czasie pryskania, wymieniłem go na nowy, bo nie miał szybki. Teraz kiedy jest już nowy założony to pokazuje mi cały czas zero. Na starym jest tak samo. Co może być przyczyną tego? Coś z rozdzielaczem? Pompa trzyma ciśnienie i z dysz leci mgiełka.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
dawid199303    13

tez tak miałem, odkręc podstawę w którą się wkręca manometr i tam jest taki gumowy kieliszek (nie wiem dokładnie jak to się nazywa) i w nim pozmien być wlany olej. Ja u siebie wlalem luxa i manomemtr zaczął dobrze działać

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
damianc360    0

Witam chciałem się podzielić moja awaria . Mianowicie pryskam tylko jak mam pełny zbiornik a jak jest tak ok 150l ciśnienie spada do zera mało tego po chwili znowu zaczyna się pojawiać ciśnienie na manometrze dodam tylko ze pompa przeszła remont w zimie . Aha opryskiwacz pilmet 300l 10m , już nie wiem co mam robić. Jakiekolwiek sugestie mile widziane  :-)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się


  • Podobna zawartość

    • Przez Vril
      Witam
       
      Chciałbym Was poinformować że już zaczeli wypłacać dopłaty -ja wczoraj dostałem
      Kasa na koncie więc postanowiłem ją zainwestować w opryskiwacz i tu prośba do Was o poradę który wybrać .
      Założenie jest takie że opryskiwacz ma mieć zbiornik 1500-1600 l i belke 15m pracować na powierzchni 60 ha x średnio 4opryski na ha daje nam
      240 ha rocznie.
       
      Znalazłem takie oferty:
       
      Krukowiak -Apollo wesja standart ok. 33000 brutto
       
      Pilmet wersja -1600 + pełna hydrałlika i elektryka zaworów ok.54000 brutto
       
      Bury Pelikan FUll wypas (pełna hydrałlika i elektryka zaworów ) ok.44000 brutto
       
      Dodam że jestem na vacie więc sobie go odlicze.
       
      Proszę Was o porade bo mam mętlik w głowie i nie chcę kupić bubla
       
      nikt nic nie poradzi ?
    • Przez Ferdek07
      czy w zbiorniczku wyrównawczym ma się zbierać ciśnienie? troche to dla mnie dziwne żeby zbiorniczek zbierał ciśnienie aż się rozdymał, że po odkręceniu korka psyknoł i zmniejszał objętość lekko objętość, na przeglądzie serwisant poprawił (przetknoł) trochę odpowietrzenie korka i troche lepiej było ale dalej duże ciśnienie sie zbierało no i w końcu proprawiłem sam że nie ma ciśnienia ale korek sie poci, i tak źle i tak niedobrze, więc czy w ciągniku ma sięzbierać ciśnienie, bo w samochodach jakoś tego nie zauważyłem najwyżej minimalnie więc czy muj korek był felerny, czy może ten typ tak ma?
    • Przez pawel03
      witam.
      mam problem z moim lamborghini z 93 roku. posiadam go od niedawna i nie moge znalezc zadnego korka do wlewu oleju hydraulicznego i tak samo do spuszczenia azeby go wymienic. nie trzyma mi cisnienia. kiedy jest zimny mam 4 bary (co i tak wedlug mnie jest malo bo powinno byc 6) a jak sie rozgrzeje do spada nawet do 2 i trzeba go trzymac na obrotach zeby dalo sie normalnie skrecac i obracac plug czy podnosic... mam pewne przypuszczenie ze ten korek znajduje sie nad walkiem. jest tam jakis korek ale nie mam pojęcia czy to jest to. z gory dziekuje za podpowiedzi.
    • Przez vitoma
      Witam

      Wzorem galeri z remontu naszej C-360 którą rozpocząłem rok temu : http://www.agrofoto....zualny-zdjecia/ zakładam temat-galerie z remontu opryskiwacza sadowniczego B.A.B Bamps.

      Zakładam że galeria zainteresuje agrofotowiczy, pamietam że niektórzy przy remoncie C-360 prosili mnie zebym "wyremontował coś jeszcze" na forum, więc ...oto i jest .

      Opryskiwacz sadowniczy kolumnowy belgijskiej firmy B.A.B Bamps, model Duo Prop: http://www.bab-bamps...es/duoprope.htm .

      Co tu dużo mówić strona internetowa firmy jest z minionej epoki (dawno nie widziałem tak brzydkiej i mało treściwej strony WWW) ale firma ta choć w Polsce mało znana, robi bardzo solidne maszyny, dosyć cenione na zachodzie Europy.

      Rok produkcji 1997. Sprzet sprowadzony z zachodu, w naszych rekach od listopada 2011, jednak do tej pory wogóle nie uzywany - oczekiwał na remont.

      Wysokość 285cm, 9 dysz na stronę.

      Opcje dodatkowe w tym opryskiwaczu (wg strony producenta):
      -"BAB high-pressure piston pump, low speed, 80 liters"
      -"2 additional nozzles"
      -"tires implement15.0/55-17 10 ply" (Vredenstein)

      Jest w 100% sprawny technicznie, jednak co tu dużo mówić - nie wyglada zbyt świeżo.

      Rama prawdopodobnie jest fabrycznie cynkowana (zreszta jest o tym mowa w opisie na stronie producenta) i dopiero lakierowana - bo nie ma na niej sladów korozji - przynajmniej póki co nic nie widze, no ale kolumna zaczęła rdzewieć.

      Plany na remont to rozbiórka opryskiwacza (czy do "ostatniej śrubki" - tego jeszcze nie wiem ), wypiaskowanie zardzewiałych elementów, pomalowanie całości lakierem akrylowym, pocynkowanie stalowych detali, nowy wodowskaz, dopracowanie elektryki, montaż oświetlenia LED dysz, odtworzenie wszystkich orginalnych naklejek itp itd .

      No to zaczynamy:



      Może na zdjęciach nie wygląda to tak źle - ale w rzeczywistosci nie jest taki ładny.



      I krok - mycie gorąca woda myjka + roztwór DIMER. Z zewnatrz i w środku zbiornik.



      Miejscami trzeba było popracować ręcznie.



      No właśnie - tu juz tak pięknie nie jest.



      Nowy wodowskaz - rura plexi fi 40mm.


      Przymocowany wstepnie.



      Wytoczone zaslepki wodowskazu (poliamid).


      Będzie troche z tym robotki .


      Umiejscowienie naklejek będzie takie jak w orginale.

      Korytka do taśm LED - aluminium + klosz "soczewka".

      CDN.

      pozdrawiam
      Piotr

      --------------

      FINAL - grudzien 2013:

      Pryskamy trawniczek przy drodze ;-P


      Okazało się ze wszystkie funkcje Bravo działaja prawidłowo Fajnie widac jak dozuje, przy ustawieniu 400l/ha (rozstaw 3.9m) ja sie jedzie wolno powiedzmy 2-3km to ledwo co leci z rozpylaczy, zas juz ponad 5km/h pyli pięknie...

      Poki co nie montowałem go "ladnie" w kabinie C360 bo nie wiadomo czy ten ciągnik bedzie pracował właśnie z BAB...


      Wodowskaz wyskalowany...


      Dopiąłem brakujace łancuszki do osłon - dla porządku- biały cynk do kołpaków, żółty do osłon rur .

      No i kilka zdjęc detali:

      Oczko do zamocowania łancuszków wałka WOM.

      Koszt całkowity remontu +montażu komputera to 16.870 zł, z czego ok. 6000zł kosztował sam komputer Bravo 180 wraz z potrzebnym do jego prawidłowego działania osprzętem (co było "okazyjna" cena gdyż normalnie taki zestaw Bravo 180 + elektrozawory kosztuje ok. 9000-9500zł) .

      Rzecz jasna to koszty samych materiałów, nie liczac pracy.
    • Przez lukano
      Jak w temacie w jakich granicach powinno być ciśnienie oleju na rozgrzanym silniku a jakie na z zimnym i przy jakim cisnieniu zapala sie lamka cisnienia oleju
×