Skocz do zawartości
ziomekq

Zmiana rozdzielacza mtz 82

Polecane posty

mani51    57

Wątpię żeby to była wina rozdzielacza chyba że coś blokuje dźwignię albo suwak. Zatrzaskuje się w każdej pozycji? Według mnie na początek trzeba sprawdzić złącze gdzie podpina wąż od przyczepy. Te stare skręcane czasem robią takie numery jak dobrze ich nie skręcisz. 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
LTZ55a    25

Po kilku rozładunkach kukurydzy przestał rozładowywać, więc złącze odrzuciiśmy.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
mani51    57

Może coś się zatkało, sprawdzić trzeba a nie od razu  rozdzielacz wymieniać. Może za dużo ładowaliście i po rozgrzaniu oleju ciśnienie spadło na tyle że już nie dawał rady. Ciśnienie mierzone?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Wiadomość z agroFakt.pl

LTZ55a    25
Napisano (edytowany)

Ja nie mówię o wymianie rozdzielacza wcale. I też dokładnie nie wiem, co tam jest, bo to znajomy ma problem.

 

Jakieś pomysły jeszcze?

Edytowano przez LTZ55a

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
MF675ursus    75

Jeden. Niech znajomy uda się do mechanika, na forum, bez podstawowych pomiarów ciągnięcie tego tematu nie ma sensu

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
seweryn20    583

Blokuje się zaworek w rozdzielacz pod pokrywką na dwie M8 po lewej stronie.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
mani51    57

Tylko wtedy nie działał by podnośnik a pisze że podnośnik działa.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
LTZ55a    25

Działa podnośnik właśnie. Wygląda jakby się coś przytkało, tylko nie wiem co on ma rozebrać. Będzie miał belowanie, to przeciągnie przewód z drugiej sekcji na tył, ale lepiej to chyba zrobić, co nie?

 

MF675ursus,

odpuść sobie Agrofoto, twoje wszystkie posty brzmią tak:

- Po co piszesz na forum jak masz problem?

- Idź do mechanika

- Sam napraw zanim napiszesz post

 

Jak się nie znasz na niczym, to znajdź dział forum o niczym i tam sobie posty nabijaj.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
zbyszekbrzuze    111

Bardzo często jest tak że wyrobi się jedna sekcja, tak jest u mnie, jedna wcale nie podaje ciśnienia. Może być też problem z regulatorem siłowym, że puszcza olej w przelew, też tak miałem, zaślepiłem monetą rurkę powrotną i awaryjnie ruszyło.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
MF675ursus    75

Działa podnośnik właśnie. Wygląda jakby się coś przytkało, tylko nie wiem co on ma rozebrać. Będzie miał belowanie, to przeciągnie przewód z drugiej sekcji na tył, ale lepiej to chyba zrobić, co nie?

MF675ursus,

odpuść sobie Agrofoto, twoje wszystkie posty brzmią tak:

- Po co piszesz na forum jak masz problem?

- Idź do mechanika

- Sam napraw zanim napiszesz post

 

Jak się nie znasz na niczym, to znajdź dział forum o niczym i tam sobie posty nabijaj.

Nie wszystkie. Tylko w tematach w których ktoś na podstawie szklanej forumowej kuli naprawia ciągnik

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
LTZ55a    25

Pomijając bota nabijającego posty, Zbyszku piszesz, że awaryjnie ruszyło. Przypuszczam, że potem robiłeś sekcję, albo wymieniłeś rozdzielacz, bo po wyjęciu monety nie będzie działało.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
zbyszekbrzuze    111

Ja tak nakombinowałem w hydraulice że hej. pozaślepiałem co niepotrzebne, zostawiłem sam rozdzielacz i dwie wajchy, a węże od siłownika wpiąłem przed kabiną po prawej stronie.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
onczyono    0

No to zrobiłeś.

 

 

Ja regulatora siłowego/pozycyjnego (tego co pod siedzeniem) narazie nie ruszam.

 

Nauczyłem się nim obsługiwać - i orka idzie OK.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
LTZ55a    25

Myślę, że najłatwiej będzie puścić przewód z przodu na tył. Szkoda rozbierać ciągnik, bo jest 100% org. prócz orbitrola i tylnych opon.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
mani51    57

Tylko przy podłączaniu z przednich wyjść do tyłu trzeba pamiętać że jedne z nich są na tej samej sekcji co tył więc jak padła sekcja rozdzielacza to trzeba podpiąć do tych z drugiej. U mnie prawe są całkiem osobno a lewe razem z tyłem. No chyba, że jest wersja gdzie podnośnik jest tylko z regulatora i nie ma możliwości sterowania rozdzielaczem, wtedy każde wyjścia są z innych sekcji.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
LTZ55a    25

Rzeczywiście, lewa strona jest na pierwszą dźwignię. To może najlepsze rozwiązanie. Dzięki Panowie.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
klama    4

 Pomożecie z podłączeniem? Rozdzielacz ładowacza musze przez sekcje puścić ? 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
zbyszekbrzuze    111
Ciężka sprawa, jak bym go miał w rękach to bym Ci poradził, z tego zdjęcia niewiele widać. Jest zasada że zasilanie musi przychodzić do zaworu przelewowego, reszta do odgadnięcia.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
klama    4
Napisano (edytowany)

Niby były by to oznaczenia P i R jeśli sa cyrylicą napisane. https://zapodaj.net/b3d49c106961b.jpg.html

W sklepie z częściami do wózków mi doradzili żeby zasilanie puscić od góry przez ten niby dzielnik strumienia, ale na nim jest strzałka w drugą strone tzn. z rozdzielacza do niego. Także pod P zasilanie chyba podłącze i zobaczymy. https://zapodaj.net/1dcf04f536b9e.jpg.html

Edytowano przez klama

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się


  • Podobna zawartość

    • Przez mikiel
      pomocy mam same 70 i jadac padlo mi wspomaganie kierownicy a nastepie Tur przestal dzialac. gdzie szukac przyczyny i jak rozwiazac ten problem???
    • Przez Bolo77
      Witam chce kupic jakis ciagnik do 85km, do wyboru mam Ursus, Zetor lub Mtz tak cenowo do 25 tys.  Co polecacie?  
    • Przez Łukasz1987
      Proszę o pomoc jd 2650 na zajcu tuz (podnosnik) szarpie nie chce podniesc ramion szarpie nimi, wspomaganie sie przycina na zółwiu działa hydraulika choc leko ramiona poszarpuje wspomaganie działa. ćisnienie na wyjściu przyczepy 160 bar a na korku w pompie z przodu obok filterka korek (17) ok 9 10 bar po włączeniu zająca spada do zera i sie podnosi podobnie z tuzem. Panowie co robic gdzie jeszcze pomiezyc cisnienie?
    • Przez Fujitsu
      Sprzedam agregat uprawowy brakuje kilkinastu pazurów hydraulicznie składany szeroki 3 m

    • Przez ANDZIKA
      Witam,
      mam problem z MTZ podczas pracy na polu ruszając z 3 polowej ciągnik nie reagował i stał okazało się że jedzie tylko na jedynce później jechał na 1 i 3 polowej lub szosowej no i jest jeszcze wsteczny, mechanik powiedział że to sprzęgło do wymiany, ale mam obawy bo choć mechanikiem nie jestem logicznie myśląc śmiem twierdzić że jak to by było sprzęgło to żaden bieg by nie działał, inny kolega stwierdził że to może jest przesuwka. ktoś miał coś podobnego, pomocy 
×