Skocz do zawartości
Zaloguj się, aby obserwować  
mikel667

Problem z instalacią w c 360

Polecane posty

Wybrane dla Ciebie
mikel667    0

Witam, mam taki problem, wymieniłem instalację elektryczną w 60-ce i po załączeniu świateł mijania zapala się kontrolka od świateł drogowych,przełączam na drogowe dalej się pali, a klakson działa mimo wyjętego kluczyka, wszystko inne działa poprawnie,trzeci dzień wychodzę z siebie i nic. Co może byc przyczyną?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
padre1989    9

nie ten kabel podpiołes pod lampke od drogowych , ja u siebie tak wlasnie zrobilem ze jak nawet krotkie swiatla sa to ta lampeczka w zegarze sie swieci co do klaksonu to moze kabel od czujnika oleju podpiołeś ,

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Wiadomość z agroFakt.pl

mikel667    0

Instalacja jest nowa i podpinałem według schematu, tyle że schemat od tej instalacji miał błąd więc kierowałem się schematem z instrukcji napraw i powinno być git ale nie jest.

wodnik co do klaksonu to ojciec też mi tak mówił ale wolałem spytać dzięki.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
mikel667    0

Jak bym kabel czujnika oleju podpioł, to gasła by kontrolka po uruchomieniu silnika, a ona zapala sie dopiero jak włączę światła mijania i drogowe i to obojętnie czy silnik uruchomiony czy nie.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
marcelko12    39

Zile podłączyłeś kabelki w stacyjce :)

Co do klaksonu to w każdej tito po wyjęciu kluczyka :D

Sam niedawno zrobiłem cała instalację w c-360 tyle że starą bo jak zobaczyłem te nowe to mnie krew zalała, kabelki grubości włosa niech będzie tylko zwarcie to wszystko się stopi...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
mikel667    0

W stacyjce złącze 56a i 56b odpowiada za światła drogowe i mijania, tak właśnie podłączyłem, na odwrót też próbowałem i zmienia się tylko pozycja kluczyka na poszczególnych światłach, tak samo kontrolka drogowych świeci na jednych i na drugich światłach, kabel z lamp przednich od świateł drogowych dochodzi do bezpieczników, stąd wychodzi do kontrolki a następnie idzie do złącz 56b w stacyjce. Z kontrolki wychodzi drugi kabel i jest to masa. To nie jest wina stacyjki bo sprawdzałem to już na 3 poprawnie działających i z tym samym skutkiem.

Edytowano przez mikel667

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
marcelko12    39

To weź całkowicie wyjmij tą żaróweczkę z oprawką od długich odetnij ją i daj mase gdzieś pod jakąś śrubkę a plus do stacyjki tam gdzie masz drogowe i sprawa rozwiązana :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
padre1989    9

napisal ze klakson caly czas trabi a na przewodzie od oleju jest caly czas prąd po wsadzeniu kluczyka . o to mi chodzilo . mariuszd93

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
mikel667    0

Nie ciągle trąbi tylko działa pomimo wyjętego kluczyka, a kontrolka czujnika oleju działa poprawnie jak wszystko inne oprócz kontrolki świateł drogowych.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
MafiaKotulin    35

elo panowie mam taki problem kupiłem nowa instalacje elektryczna c360 łączona chciałem ja zacząć podłączać lecz niezgadza ona mi się z schematem co robic?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
mikel667    0

Dzięki za pomoc, już się uporałem, kabel z masy w lampie nie łączył. MafiaKotulin w instrukcji napraw masz schemat poprawny i nim szię powinieneś kierować i powinno być ok. Pozdrawiam

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Profil usunięty   
Gość Profil usunięty

Pytasz co robić, a kolega kulturalnie zapytał czego oczekujesz. Nie wiem w czym masz problem z jego pytaniem. Bo jest kilka możliwości: mogę np. przyjechać i Ci to zrobić, możesz podłączyć instalację tak jak ma być, możesz też wezwać kogoś do pomocy, możesz oddać instalację do sklepu bo stwierdziłeś, że nie działa itp. Poza tym schematy są na forum i nie tylko, więc zamiast pisać posty z pytaniami co robić, powinieneś najpierw zajrzeć do schematu. Rozumiem, że podłączenie kilku żarówek w 360 jest dla Ciebie szczytem możliwości, ale jednak jak ktoś zabiera się za instalacje elektryczne, to minimum wiedzy powinien posiadać.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
mikel667    0

Gdzie tkwi błąd w Twojej instalacji, bo u mnie trzeba było zamienić na odwrót kable złączy 15 i 58.

Edytowano przez mikel667

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Profil usunięty   
Gość Profil usunięty

A ja natomiat rozumiem że ty widzisz załamane kable przez ich izolacje, widzisz nie każdy się urodził tak wielkim geniuszem technicznym jak Ty, tak więc będę wiedział na przyszłość, że jak umiem liczyć to tylko na siebie.

Wielkie ukłony mój senseju i pozdrawiam.

Nie, nie widzę uszkodzonych przewodów przez izolację, bo nie muszę. Mam do tego przyrządy. I nie chodzi tu o żaden geniusz, tylko o wiedzę jak te przyrządy wykorzystać. Te czasy już się skończyły, w których wszytko się naprawiało drutem przy użyciu kombinerek. W instalacjach elektrycznych (i nie tylko) zasada jest jedna: skoro nie wiem, nie umiem, nie mam czym, to nie dotykam, tylko wzywam kogoś kto ma to wszystko.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
kamil927    169

Tak w ogóle co do pytania @MafiiKotulin to jeśli ktokolwiek zabiera się za zakładanie instalacji łączonej to niech lepiej ją rozłoży na części pierwsze i podłącza wg właściwych schematów bo moja do C-330 była tak pop***na że nie szło się połapac co do czego i czy działa

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się

Zaloguj się, aby obserwować  

×