Skocz do zawartości
Matiassen

John Deere 6170R czy New Holland T7.220 BluePower

Polecane posty

Jurmiczek    11

Seria 61xx to niewypał z opóżnionym zapłonem.Dużo chińszyzny,filtr się zapycha co kilkanaście min.w zapyleniu.Przy odpalaniu to szlak człowieka trafiabo strasznie długo kręci,w nowym są juz przecieki oleju.Nie chcę już pisać dalej bo same minusy.

Edytowano przez Jurmiczek

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
qazi    57

jaka seria?? bo 6xx to ani do JD nie pasuje ani do NH

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
zyz1o    5

jurmiczek jak masz pisac takie baje na temat ciagnikow to najlepiej nic nie pisz nowe seria jd jest tam samo dobra jak starsza ja mam rke i ponad 1000 mth i wszystko chodzi pieknie filtr sie nie zapycha i wogole nie wiem skad ta cala teoria o zapychaniu sie filtra ;/ a co do nh to tez jest dobra marka

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Wiadomość z agroFakt.pl

MafiaIspina    24

Co do JD nie mogę się wypowiedzieć nie miałem z nimi styczności a co do NH to nie daleko mnie mieszka gościu co ma NH t7070 NH t7.270 i obydwa na AC blue power i nie narzeka.

Wujek ma NH t7.270 AC i też chwali sobie nie wiem czym kolega sie kierował mówiąc że co niebieskie to badziewie ? W moim regionie jedzie dużo NH nawet bym powiedział b.dużo i od nikogo nie słyszałem o nich złego słowa :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
adro    0

Szwagier ma 6120 M przy 100 mtg. stanął na drodze komputer sterujący skrzynią unieruchomił ciągnik /serwis kazał wyłączyć silnik i uruchomic ponownie pomogło ujechał 200 metrów i znowu stop   i JAK TU MÓWIC DOBRZE O TEJ MARCE KTÓRA KIEDYŚ PRODUKOWAŁA  PORZĄDNE CIĄGNIKI !!!!!!!!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się


  • Podobna zawartość

    • Przez uireny
      Witam 
      Jestem posiadaczem  John deere 1640
      Mam problemy z hydrauliką i potrzebuje mechanika z okolic Kłodzka, który będzie w stanie zdiagnozować i naprawić maszynę. 
      proszę o jakieś kontakty 
    • Przez ulbier
      Witam potrzebuje odnalezienia nazwy tej dokladnie czesci jaka znajduje sie na zdjeciu, cóż tu duzo mowic był bym wdzieczny jak by ktos dał linka do kupna tej danej czesci. Wiem ze nazywa sie to jakos półoś przedniego mostu ale nie moge znalezc żadnego linka do kupna tej czesci by pasowala do JohnDeere 2140. Pilnie potrzebuje tej częsci . Ważne aby miała ten "kołnierz"





    • Przez NewHollandtm190
      Witam mam problem z John Deere 6320 z 2004 roku. Otóż od momentu spuszczenia płynu chłodniczego z układu chłodzenia w ciągniku przestało działać ogrzewanie. Najprawdopodobniej jest zapowietrzona nagrzewnica lecz nie wiem jak ją odpowietrzyć. Może ktoś wie jak rozwiązać problem proszę o pomoc
    • Przez rabit500
      Witam

      Z racji chwili wolnego czasu przyszedł czas na tuning mojego forda. A więc zakładam do niego przedni wom. A w związku z tym że wcześniejszy właściciel przed sprzedażą sprzedał wom i tuz. Po poszukiwaniach udało mi się kupić całą aparaturę na aledrogo z takiego ciągnika mam już prawie wszystko poukładane tylko nie ' wiem gdzie wpiac zasilanie olejowe sprzęgła wom. Pytanie nr. 2 gdzie można szukać wtyczki do wlanczania womu bo przelacznik w kabinie ale nie wiem czy sygnał idzie bezpośrednio czy przez jakiś sterownik. Rok produkcji 1993. A więc czy ktoś z forum posiada taki model lub jego pochodne i mógłby podrzucic jakies fotki podlaczenia.
    • Przez TheZielonyJohny
      Witam serdecznie. 
       
      Mam mały problem z zakupionym używanym JD 6930 premium. 
       
      Problem polega na tym, że po puszczeniu pedału hamulca słychać strzał w przedniej osi TLS. 
      Podejrzewam, iż wynika to z faktu załączania przedniego napędu podczas hamowania, a następnie jego wyłączanie po puszczeniu hamulca. Więc może to być kwestia różnicy prędkości pomiędzy przednią osią a tylną. 
      Dodam, że po zahamowania tylko jednym hamulcem ( nie ważne czy lewy czy prawy) nie zanotowałem ani razu takiego uderzenia. 
       
      Opony na ciągniku : 
      Przód 540/65 R28 - nowe 100 % protektora
      Tył 650/65 R38 - ok. 20% protektora
       
      Przednia oś zalana olejem Spirax. 
       
      Zastanawiam się czy te opony mogą razem ze sobą współpracować. 
      Sama oś TLS chodzi perfekcyjnie, nie jest jeszcze wybita. 
       
      W instrukcji spotkałem się tylko ze wzorem na procentowe wyprzedzenie w prędkości pomiędzy przodem  a tyłem. Nie ma jednak podane jakie konkretne rozmiary opon mogą ze sobą współgrać bądź też nie. 
       
      Jakieś sugestie, doświadczenia, podobne problemy ? Z góry dziękuję  
×