Skocz do zawartości

Polecane posty

seweryn20    587

Z tego co widzę to skończyła się regulacja na cięgle i przespawał ramię żeby to zrekompensować. Po prostu były luzy w układzie sterowania i tyle.

Jeśli nie chce ci podnieść odkręć blachę z wycięciami i opisem zyskasz jeszcze kawałek ruchu dźwigni w tył. Sprawdź czy podnośnik ruszy. Jeśli tak to podciąg na dźwigni i tyle.

U mnie ramię na osi idącej już do regulatora opierało się o kabinę. Wyjąłem tą oś i przespawałem lekko krzyżak. Działa jak złoto.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
NewBravo82    3

gelo707 , działa mi podnoszenie regulatorem. przed przespawaniem niebardzo chciało podnosić i nie było podrywu. tulejka plastikowa jest w tym wsporniku.

teraz gdy mam nowy rozdzielacz pod kierownicą podnoszenie regulatorem jest jeszcze szybsze .

seweryn20 po "modernizacji" tego łącznika znalazł się podryw( bo wtedy tylko o niego mi chodziło) i lepsze podnoszenie regulatorem było bonusem.

mechanik twierdził że dziesiątki razy robił podryw w mtz. mój mtz jest z 92 roku miał 2490 godzin jak go kupiłem , hm chyba nie było luzów na dźwigniach, ale wszystko możliwe

seweryn20 regulator lepiej mi podnosił jak podkręciłem tą śrubę rzymską ( na klucz 13) i wyciełem w blaszce miejsce że wajcha dalej idzie

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ejczbio    24

Witam, podepnę się do tematu, coby nowego nie zakładać. Mam taki dylemat, zmierzyłem ciśnienie na wywrocie, no wyjściach bocznych tam gdzie jest podłączony tur i na 3 sekcji w turze i wszędzie pokazuje w granicach 150-170, a mimo to tur jest bardzo słaby, podnosi wolno. Dzisiaj wyciągnąłem zawór przelewowy w rozdzielaczu i wsadziłem go z powrotem, jest trochę lepiej, ale to nie to co być powinno. Pompa nowa. Zastanawiam się nad rozdzielaczem, bo chodzi od 92r. ale w takim razie dlaczego jest takie ciśnienie na wyjściach?  Coś proponujecie?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Wiadomość z agroFakt.pl

mani51    57

Można by trochę podkręcić ciśnienie tak na 180.

Jak masz tura podpiętego?

 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ejczbio    24

Tura mam pod boczne wyjścia przy prawych drzwiach i środkowa dźwignia na zapadce. Hm podkręcić, ale 170 a 180 niewielka różnica, a on nawet tony nie podnosi. Próbowałem 2 big bagi to nie ma szans, jak narzucę je paleciakiem na siebie to tyle mogę podnieść...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
mani51    57

Jak masz takie ciśnienie to raczej rozdzielacz nie kwalifikuje się do wymiany. Może za dużo chcesz podnosić a Tur nie jest na tyle przewidziany?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
jahooo    263

Jeśli TUR podnosi wolno przy ciśnieniu 150 bar, to znaczy, że jest problem z przepływem, za mała wydajność albo zdławienie. Może pompa ma za mały wydatek, bo jest wyrobiona ? Pompa zębata musi byc szczelna, żeby miała wydatek.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ejczbio    24

Pompa jest nowa, a dwa bagi po 500kg do udźwigu tura 1600kg to chyba niewiele. Bo to nie chodzi o to, że wolno, ale i nie da rady podnieść, w tej chwili udźwig to jakieś 600-700kg, czyli dramat.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
seweryn20    587

No widzisz a cały czas mówisz że wolno. Sprawdź ciśnienie na wężach idących do siłowników. Możliwe że w rozdzielaczu tura masz przeciek lub jest ustawiony na niższe ciśnienie.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ejczbio    24

... zmierzyłem ciśnienie na wywrocie, no wyjściach bocznych tam gdzie jest podłączony tur i na 3 sekcji w turze i wszędzie pokazuje w granicach 150-170, a mimo to tur jest bardzo słaby, podnosi wolno....

 

Co da zmierzenie ciśnienia na przewodach jeśli pomierzyłem wszędzie gdzie się dało i wszędzie była tak samo? Tur podnosi wolno nawet na pusto, czasami bardzo wolno czasami trochę szybciej, ale ogólnie jest daleki od ideału. Właśnie zastanawia mnie rozdzielacz i że może w nim jest jakaś nieszczelność i olej idzie nie tam gdzie trzeba, ale wtedy chyba nie byłoby takiego ciśnienia?

Ogólnie hydrozagadka :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
seweryn20    587

Napisałeś że mierzyłeś na wyjściach zewnętrznych ciągnika więc w tym momencie ominąłeś rozdzielacz tura. Jeżeli na siłowniki docierało by ciśnienie to tur by podnosił a najwyraźniej go tam nie ma. Znajd miejsce gdzie si traci lecąc manometrem punkt po punkcie sprawdzając też rozdzielacz tura. 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
tomek73    189

JA maiłem podkręcone ciśnienie na 200-210 i ładnie działało, i tobie też tak radzę.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ejczbio    24

seweryn20 Pisałem, że sprawdzałem na 3 sekcji w turze!

tomek73 Sprawdzałem w JD i ma 200, i spokojnie podnosi 2 tony, więc te 170 w MTZ powinno sobie poradzić z toną która wisi przy samej ramce tura.

Tak czy siak dzięki Panowie za chęć pomocy :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
seweryn20    587

Trzecia sekcja ale to ta która używasz? Sprawdź tą która jest odpowiedzialna za podnoszenie które tak cię męczy. Jeśli jest ciśnienie, jeśli nie ma przecieków na siłownikach to nie masz co winić hydrauliki. 

Prędzej konstrukcję tura bo nie wiem co to masz założone. 

Zresztą sam pomyśl.... jest ciśnienie a nie podniesie. 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
jahooo    263

Ciśnienie w układzie to jedno, a wydatek to drugie. Za szybkość działania tura odpowiada wydatek na wyjściu. Jeśli zawór się nie otwiera do końca, nie będzie wydatku, mimo, że będzie ciśnienie. Rozdzielacz od tura też może mieć swój zawór bezpieczeństwa (zazwyczaj każdy rozdzielacz ma). Jak piszesz, że na wyjściu z sekcji ciśnienie jest, to zajrzyj do rozdzielacza od TUR-a, może tam jest problem. Zmierz ciśnienie nie wyjściu z sekcji, do której podłączasz ładowacz, a potem ciśnienie za rozdzielaczem ładowacza. Tylko to mi po namyśle przychodzi do głowy. Może zacina się zawór w tym właśnie drugim rozdzielaczu.

Kręcenie bez namysłu zaworem bezpieczeństwa to proszenie się o kłopoty. To, ile powinien podnieść TUR przy ciśnieniu 160 czy 170 bar , na jakie fabrycznie ustawiany jest zazwyczaj  MTZ, można policzyć. W parametrach ładowacza też podawane jest ciśnienie nominalne potrzebne do pracy. Nie ma co przesadzać, bo coś puści, najmniejszy problem, jeśli tylko strzeli przewód.

Może spróbuj podłączyć sekcję podnoszenia TUR-a bezpośrednio pod wyjście z ciągnika i zobacz, czy da radę podnieść widły i czy będzie działać szybciej, czy wolniej.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ejczbio    24

Seweryn właśnie o to chodzi, że jest ciśnienie a z tura d*pa. Podnoszenie, jak i 2 sekcja działa słabo. I nie jest to wina konstrukcji, bo kiedyś działało dobrze.

Jahooo mierzyłem tak jak mówisz i wszędzie są podobne wartości. A może właśnie w którymś rozdzielaczu jest problem i nie podaje odpowiedniej ilości oleju? A, że pompa nowa to ciśnienie jest ok, to by miało sens, chociaż się na tym nie znam. Stawiam na ten w ciągniku, bo już 23 lata ma i kilka lat z turem używanym codziennie.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
UrsusCzesio    304

No panowie jest problem ogromny. W Belarusie 82 mam problem z podnośnikiem nowa pompa ciśnienie 180 bar a po 4 ha siania przestał podnosić agregat ledwo ledwo trzeba było pomagać wajchą przy rozdzielaczu ma ktos jakiś pomysł?  

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
jahooo    263
ejczbio

Zajrzyj w rozdzielaczu do grzybka zaworu przelewowego, jak jest wybity grzybek i gniazdo, to będzie ubytek oleju. Wmiana nie jest ani skomplikowana, ani droga.

UrsusCzesio

A kolego, jaki olej masz w hydraulice? Zwykły silnikowy po 4h pracy leje się jak woda, jak ostygnie, znów będzie OK. Warto zmienić na hydrauliczny.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
UrsusCzesio    304

HL 46 :) Ale agregat nie jest jakis kosmos bo 2,5 metra bierny lekki a znajomy takim samym ciągnikiem 4 obracana cały dzień targał i nic się nie działo 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
jahooo    263

To masz jakieś przecieki w hydraulice, stawiam na zawór przelewowy w rozdzielaczu. U mnie czasem się zacina, wystarczy opuścić i ponownie podnieść i idzie jak burza. Nie zdarza sie to za często, więc na razie nie ruszam.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ejczbio    24

jahooo sprawdzałem, wyjmowałem go. A sytuacja  wygląda tak: został ominięty rozdzielacz pod siedzeniem i dalej była lipa. Zamieniony rozdzielacz pod kierownicą na prawie nowy z jumza i dalej to samo czyli siły brak. Jutro ma być przełożona druga pompa by wyeliminować czy aby to nie ona, pomimo, że jest nowa. Jak to nie podziała to kuźwa nie wiem, rozdzielacz przy turze zostaje, ale nie sądzę by to on robił taki bałagan. Zobaczymy jutro.

EDIT: MTZcior zreanimowany, pompa okazała się źle dobrana! Do tego wymieniony rozdzielacz od jakiejś jumzo-koparki i śmiga to teraz dobrze, tylko pompa strasznie głośna. Tonę na palecie pyknął dzisiaj bez zająknięcia, więcej nie próbowałem ;)

Wszystkim pomagającym wielkie dzięki, pozdro chłopaki :)

Edytowano przez ejczbio

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się


  • Podobna zawartość

    • Przez versus
      jak mozna wzmocnic podnosnik w 60-ce????
    • Przez mikiel
      pomocy mam same 70 i jadac padlo mi wspomaganie kierownicy a nastepie Tur przestal dzialac. gdzie szukac przyczyny i jak rozwiazac ten problem???
    • Przez Jacek62
      Kupiłem ten kombajn wiosną /rok produkcji 1978/ i zupełnie nie wiem jak się do niego zabrać.Szczególnie martwi mnie podnoszenie hederu.na zimnym silniku trzeba dawać duże obroty aby dzwignął dopiero jak się olej rozgrzeje jest lepiej.
      Może ma ktoś jakieś doświadczenia z tym typem może jakieś instrukcje,katalogi.Jeśli tak to bardzo bym prosił o pomoc.
    • Przez Digifant
      Proszę krótką poradę na temat jak wymontować pompę hydrauliki w 675 DT. Muszę to zrobić gdyż spod jednego górnego króćca wycieka olej, chciałbym to uszczelnić, ale pompa wtryskowa uniemożliwia odkręcenie tego króćca.
    • Przez Maikerus
      Witam. Przychodzę po pomoc w związku z działaniem systemu hydrauliki w moim Ursusie 4514. Ciągnik ma 4 wyjścia hydrauliki zewnętrznej i 2 wajchy do sterowania nimi w kabinie przy lewym błotniku, czyli na jedną wajchę dwustronnego działania przypadają 2 wyjścia hydrauliki. Do ciągnika na stałe podłączony jest tur, pod dwa dolne wyjścia hydrauliki zewnętrznej (chcę go podłączyć bezpośrednio pod ten rozdzielacz pod siedzeniem, ale to temat na osobną dyskusję), a do dwóch górnych zaczepiam prasę. Po ostatnich sianokosach i problemach z działaniem tej sekcji od prasy doszedłem do wniosku, że przed żniwami trzeba się temu przyjrzeć bliżej. Zdjąłem siedzenie i znajdującą się pod nim blachę przykrywającą rozdzielacz i ze zdumieniem odkryłem, że podłączone są do niego tylko dwa przewody, dwa z prawej strony, w tych miejscach:

       
      I gdy przestawię dźwignię rozdzielacza właśnie maksymalnie w prawo na sekcję od tura, to działa on normalnie, tylko że muszę blokować tą jedną z wajch od rozdzielacza z lewej strony, ale na razie mniejsza o to.
       
       
       
       Natomiast po drugiej, lewej stronie oba wyjścia do tej pory były i są zaślepione korkami dokładnie jak na poniższym rysunku
       

       
      Ale po przestawieniu dźwigni maksymalnie w lewo, czyli tak jak na rysunku, sekcja od prasy działała, tzn. czasami trzeba było się trochę namęczyć z tym przestawianiem, a ostatnio to już w ogóle zaczęło być coraz gorzej.
       
      Mam zupełny mętlik w głowie, jak to możliwe, że pomimo zaślepionych wyjść dawało się przez te parę lat od kiedy mam ciągnik normalnie użytkować tą drugą sekcję. Teraz zamontowany jest nowy rozdzielacz, przewody przykręcone tak jak wcześniej i jak można się domyślać problem występuje nadal.
       
×