Skocz do zawartości

Polecane posty

miscola    0
uszczelnianie pompy nie mas sesu jesli nie sprawdzisz rozdzielacz tego pod siedzeniem w min jest zawor bezpieczeństwa i on odpowiada za cisnienie w ukladzie hydraulicznym prawdopodobie jest zaciety i pompa wytwarza za wysokie cienienie przesto wysadza tobie ten symening.jesli masz czym sprawdzic ciśnienie na hydraulice zewnwtrznej to to zrob jeli jest wyzsze niż 160 atm.to masz przyczyne wysadzania uszczelniacza.

Dzięki kolego nigdy go nie sprawdzałem. Choć nie do końca jestem przekonany to na pewno to zrobię. Napiszę czy pomogło. Jeśli natomiast komuś mieli te oringi to można je zastąpić przewodami do instalacji elektrycznej o przekroju 3mm. Uwaga: na złączeniu kółka z takiego przewodu musi on być ścięty skośnie i ułożony w taki sposób aby jeden jego koniec zachodził na drugi, złączenie to ma być w poz. równoległej, a nie prostopadłej do płaszczyzny dekla pompy. - Wieczysta gwarancja, sprawdzone. :D :lol: :D Pozdrawiam

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
baksik    0

A jaka może być przyczyna tego że podnośnik wolno podnosi. Ma siłę i wszystko, ale wolno podnosi. Pompa wymieniona rok temu na wzmocnioną.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Wiadomość z agroFakt.pl

miscola    0
A jaka może być przyczyna tego że podnośnik wolno podnosi. Ma siłę i wszystko, ale wolno podnosi. Pompa wymieniona rok temu na wzmocnioną.

Nie wiem jak jest z tą pompą wzmocnioną, ale zakładam, że jest wydajniejsza, więc problem tkwi w rozdzielaczu. Dziś robiłem pompę i po rozruchu podnosiła wolno, ale odkryłem, że pokrętło zaworu dociążającego jest dokręcone do końca. Poluzowałem trochę i się poprawiło. Na początek spróbuj i Ty. ........... Do regulacji służy to pokrętło z prętem koło dżwigni podnoszenia i opuszczania rozdzielacza. Pozdrawiam

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
miscola    0

Słaba to znaczy nie koniecznie zużyta. Może popuszczały simeringi, albo oringi zmieliło. Ciekawe jak podnosiła inne maszyny? Może na rozdzielaczu jest za słaby zawór bezpieczeństwa i pod sprężynę trzeba podłożyć podkładki.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
iron    398

może też być rozdzielacz zużyty.ale sprawdz pompe najpierw

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
mir36    0

sprawdz cisnienie n wyjsciu do tura a potem jak bedzie niskie wynieńdwa oringi z tyłu pompy jak dobrze pamietam to 25.4x3 i uszczelniacz w pompie (symering )17x28x7 lub 10 jak to nie pomoże to już w srodku sa rysy. jak jakiś czas pochodzi to znaczy ze zawór bezpieczeństwa nasz zaciety. ciśnienie na hydr. zewnetrzej powinno wynosić około 160 barów.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
mir36    0

jak zeszmieniał pompe to zmieniłeś oringi w korpusie skrzyni biegów ta ida dwa jeden 30.2x3 o drugi 22.3x2.4 one uszczeniaja zeby pompa nie brała lewego powietrza

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
cisewiak    0
Dzisiaj wymieniłem pompę na nową HYDROTOR TUCHOLA oraz przy okazji wymieniłem wszystkie uszczelnienia (oringi) jakie są na zasilaniu i wypływie z pompy Wymieniłem też pierścienie na tłoczysku, tuleja była jak nowa wiec pozostawiłem ja. Po montażu podpiąłem ciągnik do owijarki i jest lepiej ale jeszcze nei tak jak sie spodziewałem, owijarkę podnosi ale przy max obr silnika. Przy mniejszych obrotach nie podnosi do samej góry. Coraz bardziej przekonuje sie, ze ten ciągnik jednak nie nadaje sie do tego typu sprzętu, porostu ma za słaby podnośnik. Coraz bardziej myśle nad sprzedażą i kupnem 2812

 

Ja też wymieniłem pompę na nową i też HYDROTOR w C330M i z marnym efektem. Zmieniłem pierścienie na tłoku oraz oringi przy pompie, nowy filtr oleju od skrzyni. Pozostaje tylko rozdzielacz. Znajomy wymienił to samo co ja + rozdzielacz i nie ma poprawy. Wina może leżeć po stronie nie wymienionego oringu w skrzyni - to jest ten z którego wyjmujemy pompę wraz z podnośnikiem.

Wszystkie kłopoty zaczęły się od momentu awarii skrzyni a konkretnie dolnej tulei, gdzie rozkręcił się nakrętka kontrująca i tryby zaczęły nachodzić na siebie i nie równomiernie ścierać - pełno opiłków w skrzyni. Przed awarią pompa sprawowała się bardzo dobrze i nie miałem z nią problemów. Teraz nawet wywrot od przyczepy tak wolno podnosi, że przy kiprowaniu drewna przyczepa często się zakleszczy i mam problem żeby ją wyrwać.

PS. Mam ogromne zastrzeżenia do jakości obecnie produkowanych filtrów oleju w skrzyni i w odstojniku paliwa.

W odstojniku podziurawiony jak sito już po kilku miesiącach a w skrzyni jeszcze szybciej. To nie ta jakość co orginał.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Rafauc360    0

U mnie w 60 też bardzo słabo podnosi nawet pług 3 skibowy owszem podnosi ale musze dać gdzieś 2tys obrotów żeby go targneło do góry wymieniliśmy pierscienie na tłoku oringi uszczelki i nic nie dało. :)

Teraz kupiliśmy pompe ale jeszcze nie została założona może ktośs mi powiedzieć co jak jakies wskazówki co do zakładania poprawnie pompy. :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ferdek1    3

Nic skomplikowanego w wymianie pompy nie ma , spuszczasz olej ,odkręcasz pokrywę mocującą pompe i wszystko masz na wierzchu pozakładaj tylko wszystkie nowe pierścienie uszczelniające/oringi/ wymień lub wymyj filtr,acha są tam 2 tuleje centrujące na jednej są dwa oringi trzeba je wymienić i uważać na nie przy montażu aby ich nie uszkodzić.A jak wymienialiście pierścienie na tłoku to czy wymieniliście oringi na tuleji centrującej rozdzielacza bo ja przez te oringi to kilka nocy nie przespałem zanim doszedłem dlaczego pompa słabo działą i mam kłopoty z wywrotem.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
drake166    0

Wymieniłem nowe pompę do podnośnika C-330 wszystko niby jest w początku ale podaje nawet olej do rozdzielacza Jaka może być przyczyna? Pomóżcie !!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
jakub16    118

O jaki rozdzielacz ci chodzi ten na błotniku czy pod siedzeniem?

Nie rozumiem twojego posta ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
mickas092    325

Mam problem z podnosnikie a mianowicie: Gdy ciagnik sie rozgrzeje np w orce to musze przekraczac 2200 obrotow zeby zechciał podniesc 2 skibowy pług ;) Oleju tyle ile powinno byc. W siewie to nie wystepuje - zasypanego do dna 15 podnosi bez problemu :) O co chodzi?? :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ahme999    115

pomyśl moze jak zagęśccić olej-albo czegoś dolej albo moze czas wymienić na nowy-poza tym możesz mieć rozkręcone gniazdo w które wkłada się smok wystający z czapki tylnego mostu(lub podnośnika tudzież pokrywy tylnego mostu-jak kto woli:)-prawidłowo po zdjąciu tej pokrywy trzeba zwykle rozkręcić te dwie srubki chyba M5, zluzować te "niby gniazdo" zalożyć na sucho pokrywę mostu, zdjąć delikatnie- dociągnąć wspomniane wcześniej śruby i założyć na dobre podnośnik-ten drobny szczegół powoduje, że cały układ zasysa powietrze jescze przed pompą i ta z kolei nie może wytworzyć ciśnienia zwłaszcza gdy olej sie dobrze rozgrzeje i zmniejszy lepkość.

ale powtarzam-to tylko jednaz wielu możliwych przyczyn-lecz zawsze najlepiej zaczynać od napraw najmniej czaso i kosztochłonnych:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
semos    11

Chciałbym uzyskać poradę w następującej kwestii:

Podłożyłem dzisiaj pod zawór przeciążeniowy podkładkę i zmierzyłem ciśnienie na szybkozłączach (tzn. podłączyłem do prasy i sterując rozdzielaczem hydrauliki na błotniku na zegarze w prasie mierzyłem ciśnienie) ustawiłem w ten sposób, że na max obrotach silnika zegar pokazywał max 175 bar. Oto ten zegar.

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/a71a733a0d5a5676.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/...3a0d5a5676.html

 

Podnośnik działa bardzo dobrze teraz. Powiedzcie mi czy mogę tak zostawić jak jest??

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
mickas092    325

@ahme99 thx za rade ale olej mam nalany nowy Hipol :P Mysle ze to moze byc wina pompy - chodzi juz w ciapku 23 lata :) Czy to rzeczywiscie pompa czy moze rozdzielacz?? Bo w temacie jestem zielony :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ahme999    115

a jak ci sie spisuje z podnoszeniem załadowanej po brzegi przyczepy czegos ciężkiego-jeśli wykipruje-chocby przyczepe zborza lub kiszonki- bez najmniejszych problemów na wolnych obrotach-600-700/min. to pompe masz w porządku-choć watpie by po tylu latach nadawała sie do czegos innego poza wymianą...:P jeśli z kolei mas problemy z podnoszeniem czegoś na podnośniku to moze być kilka przyczyn:

*gaz opór a nie podnosi-słaba pompa

*przy podnoszeniu dźwignia rozdzielacza blokuje się i trzeba ją odrywać-wyeksploatowany rozdzielacz

*podniesiesz a opuszcza z charakterystycznym strzelaniem-nieszczelny cylinder-zużyte piersciemie lub rysy na tulei lub zużyty rosdzielacz

 

PS wal na gadu to podeśle ci ciekawy pomysł jak temu zaradzić 10600603

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
sebe1033    62

mickas092 pewnie pompa Ci siadła a nie sprawdzisz jej na wywrotce bo one małe ciśnienie potrzebują (sam tak sprawdzałem wywrotka załadowana fest i co podniosła dopiero po podczepieniu pod kosz w kombajnie ziemniaków załadowany klockami okazało się że nie ma siły pompa)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Grzesiek84    12

witam jeśli na wysokich obrotach C330 słabo podnosi to według mnie poszła pompa - mogły wywalić oringii przy pompie (te pod dekielkiem u mnie tak było) po wymianie na jakiś czas spokój, wymiana pompy i tak mnie nie ominęła , dodatkowo pierścienie na tłoku wszystkie uszczelniacze , oring w skrzyni biegów , filtr oleju , jeśli to nie pomoże to rozdzielacz. a mam pytanie zamierzam podnieść ciśnienie podnośnika w moim c330 (tak jak pisał kolega wyżej) ale nie mam rozdzielacza na błotniku ani żadnego wyprowadzenia hydrauliki zewnętrznej jak mogę zmierzyć ciśnienie jakie jest w układzie i w jakich granicach powinno się zawierać??? manometr do mierzenia posiadam do 300 bar :P

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
mickas092    325

W moim przypadku nie mam okazji bawic sie w kiprowanie przyczepy :P

Jak juz podniose maszyne na zimnym oleju to trzyma , na gorącym zreszta też :P

Nic mi sie nie blokuje ale zeby juz podniesc nawet te pługi 2 na goraco to jest masakra bo gaz do oporu a podniesie góra 15 cm nad ziemie :P

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
jakub16    118
Chciałbym uzyskać poradę w następującej kwestii:

Podłożyłem dzisiaj pod zawór przeciążeniowy podkładkę i zmierzyłem ciśnienie na szybkozłączach (tzn. podłączyłem do prasy i sterując rozdzielaczem hydrauliki na błotniku na zegarze w prasie mierzyłem ciśnienie) ustawiłem w ten sposób, że na max obrotach silnika zegar pokazywał max 175 bar. Oto ten zegar.

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/a71a733a0d5a5676.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/...3a0d5a5676.html

 

Podnośnik działa bardzo dobrze teraz. Powiedzcie mi czy mogę tak zostawić jak jest??

 

Ostatnio u @karolek95 byli mechanicy i zakładali mu nową pompę podnośnika a ciśnienie ustawili na 160 atm przy około 1000 obr/min. Więc sprawdź na tych obrotach. Oni powiedzieli że tyle ma być tym bardziej że traktor chodzi z turem dzień w dzień

 

Co do problemu @grzesiek84 dodaje zdjęcie gdzie masz podłączyć zegar oczywiście kupując odpowiednie złączki przejściówki itd.

 

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/3c5959fad9432d20.html

 

pozdrawiam

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
wsk125ccm    11
W moim przypadku nie mam okazji bawic sie w kiprowanie przyczepy :P

Jak juz podniose maszyne na zimnym oleju to trzyma , na gorącym zreszta też :)

Nic mi sie nie blokuje ale zeby juz podniesc nawet te pługi 2 na goraco to jest masakra bo gaz do oporu a podniesie góra 15 cm nad ziemie :P

 

Wina może tkwić w oleju, bądź w słabej pompie. Spróbuj wykręcić zawór w rozdzielaczu pod siedzeniem i podłożyć podkładkę pod sprężynę. Jeśli to nie pomoże to szykuj 260zł na pompę i kilka oringów oraz 2-3 godzinki roboty samemu :P

 

Po wymianie pompy u nas owijarkę dźwiga na wolnych obrotach bez problemów, a po naciśnięciu dźwigni hydrauliki zewnętrznej przygasa silnik :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się


  • Podobna zawartość

    • Przez versus
      jak mozna wzmocnic podnosnik w 60-ce????
    • Przez dawid12
      Witam mam problem z podnosnikiem w T-25.Ciągnik podnosi tylko lekkie maszyny(pajak,obsypnik).A ciezejszych niepodnosi wcale albo podniesie i nietrzyma.Pompa została wymieniona uszczelki na siłowniku tez.I tu jest problem bo juz niewemy co to moze byc.
    • Przez pablo21
      Ostatnio przeglądałem katalog częci z Grene i widziałem pompę hydrauliczną do c-330 wzmocnioną czym ona różni się od zwykłej, jaki ma wydatek, i co da jej założenie w ciapku(będzie szybciej podnosił?)
       
      Od kiedy to się pisze pąpa?
    • Przez pawelll48
      A więc tak jak w temacie...W przyszłości chciałbym zmienić opony w Ursusie C-330M na jakieś szersze,ale nie wiem jakie mogą być,żeby pasowały na oryginalną felgę.Jest to przydatne iż każdy wie że 30'stka na orka a tym bardziej na wiosnę i na mokrych terenach ma wielkie kłopoty...(w tym roku jeszcze mam orkę na podmokłych terenach i wiem że nie obejdzie się bez jakiś kłopotów[zaczynam teraz przed zimą ponieważ na wiosnę nie wjadę,a na wiosnę wjadę kultywatorem ])
      Z góry Wszystkim Dziękuję za odpowiedzi i Pozdrawiam
    • Przez Jarekborys
      witam wszystkich, mam problem, zależy mi na tym aby ciągnik ursus c 330 współpracował z opryskiwaczem którego belkę polową rozkłada się hydraulicznie. Założyliśmy nową pompę hydrauliczną, nowy rozdzielacz na błotniku na dwa wyjścia ( bo tyle jest potrzebnych do opryskiwacza) no i pojawia się problem, wydatek oleju i jego ciśnienie jest wciąż prawdopodobnie zbyt małe ponieważ kilka razy podniosłem belkę polową, rozłożyłem ją, wykonałem oprysk, ale za którymś razem jak już olej był zbyt ciepły to po prostu nie mogłem już podnieść złożonej belki (bo aby ją rozłożyć najpierw muszę ją unieść kilkanaście centymetrów aby wysunęła się z zabezpieczeń) Stan oleju w skrzyni jest w górnym stanie, filtr jest czyściutki, nie wiem co mam zrobić? Może ktoś ma jakiś pomysł? Jak mogę rozwiązać ten problem? Potrzebuję dwa wyjścia hydrauliczne (wydatek oleju i powrót) Podpowiadano mi już abym założył na wałek pompę od ładowacza czeskiego i wtedy miałbym duży wydatek cieczy ale nie miałbym już możliwości napędzania opryskiwacza od WOM czyli ten pomysł odpada.
×