Skocz do zawartości

Polecane posty

Patrick345    131

Ja po niezłych dziurach na łańcuch jeżdżę i się jeszcze nie urwał.


Ursus C-330M każdemu go potrzeba :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
wsk125ccm    11

Dobra, nie będę zakładał kolejnego tematu, więc zapytam tutaj: Ile kosztuje generalka podnośnika w 330 (pompa, regeneracja rozdzielacza {o ile się da i ile kosztuje} I wszelakie uszczelniacze) Jeszcze jedno pytanko, czy sam dam radę to zrobić i ile czasu mi to zajmie?? Ciapek jest z lat 70-tych - prawdopodobnie nigdy nie ruszany tył.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
piotrz    0

Witam,

 

Mam ciekawe pytanie, mianowicie u znajomego przy ursusie c-330 została wymieniona pompa hydrauliczna bo bardzo słabo podnosił. Teraz podnosi lepiej, ale jak tę gałeczkę się przydusi niecałkiem w prawo (przy podnoszeniu) to ciągnik się przydusza i o dziwo zaczyna jechać do przodu ;) . Jak ma założony ciężar na podnośnik to przy próbie podniesienia też ciągnik rusza do przodu (wtedy to czy gałka jest w pełni przechylona czy do oporu).

Jak ktoś wie co to może być to proszę o podpowiedź,

Z góry dziękuję

 

Pzdr.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Wiadomość z agroFakt.pl

piotrz    0

Właśnie - dziwny. Ciągnik stoi na luzie, i przy próbie uniesienia zaczyna jechać. Sam nie wiem co to może być.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
explorer    0

Podnosnik w moim ciapku podnosi tyko do polowy

prosze o pomoc

Edytowano przez tommy66692
Pisanie posta duzymi literami

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
tommy66692    46

Kolego nie pisze sie posta wielkimi literami, to jest łamanie regulaminu!

Po za tym temat założyłeś nie w tym dziale, opanuj sie, przeczytaj regulamin bo bedziemy musieli sie pożegnać :o

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
sebe1033    80

i pewnie ostatnio jechałeś z czymś ciężkim albo poskakałeś ,ja tak miałem ciężka maszyna podskoczył na dołku i niżej podnosił no ale się robiło ,i znów to samo aż podnosił tylko do wysości przekażnika .Przyczyna urwane/wyrobine frezy na wałku (co sa na nim ramiona) koszt 100 albo 200 zł niepamiętam

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
amorki    0

.Przyczyna są urwane wyrobine frezy na wałku jak napisał Sebe (co sa na nim ramiona) koszt tej naprawy to około 200-250zł bo bodajrze są dwa rodzaje wałków tańsze i droższe

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
darek16    3

explorer se jaja robił więc nie wiadomo czy jego podnośnik do połowy podnosi czy to kolejne kłamstwo!!!


AF - to Jest To:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Spaker    0

darek16, możliwe ale będzie to wiadomość dla innych userów. Dla potwierdzenia mojemu wujkowi też tak się stało, a winą było, jak wspomnieli wcześniej koledzy, raczej wyrobione frezy.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
elektrotech    3

jak po smarowaniu dalej bedzie sie zacinal -musisz kupic kompletny wieszak-nie kupisz samej korby

ps

nawet sprzedawcy tego nie rozumieja -sama korba nie jest czescia zamiennną

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
funekrp    0
U mnie jest tak że jak jest jak sie ciapka zaraz odpali to muszę jakieś 30 sek czekać aż zacznie podnosić (wina jest na pewno niskiego poziomu oleju a i być może pompa jest do bani już 12 lat bez wymiany) ale jak sie już ciapek nagrzeje to już wtedy jest katastrofa trzeba wkręcić ciapka na 1800 2000 obr żeby zaczoł podnosić plug 5 do podorywki (ale mojemu dziadkowi tłumacz zrobić trzeba to nie dopóki sie na amen nie zesra to tak zostanie)

Witam ja mam problem z pokrywą pompy przy c 360 stara pokrywa mi pękła i kupiłem z allegro inną ale tą co kupiłem nie ma dziur na siłownik, rozdzielacz jest inny i ma zaślepione dziury na ramiona i mam pytanko da to się jakoś przerobić??

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Profil usunięty   
Gość Profil usunięty
Oczywiscie zgodze sie ale nie truj mi kolego bo nie napisałem ze nie ma wogule oleju,tylko jest niedobór wiesz co to znaczy????

Jak jest zimny to i na małym poziomie ci podniesie.Jak sie nagrzeje to opada.

Jeżeli jest za mały poziom oleju to nie ma znaczenia czy jest on zimny czy gorący. Podnośnik podniesie do pewnego momentu i dalej nic bo pompa nie może już zasysać oleju (poziom poniżej kosza ssącego). Więc nie rozumiem dlaczego na zimnym oleju miałby podnosić a na ciepłym już nie?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
wsk125ccm    11

Różnica gęstości (ciepły olej jest rzadszy) i pompa może nie osiągać takiej wydajności jaką ma przy gęstym oleju, przez co niżej podnosi

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Profil usunięty   
Gość Profil usunięty

Jezeli poziom oleju obniży się poniżej kosza ssącego to nie ma znaczenia czy będzie on ciepły (rzadki) czy zimny (gęsty). Podnośnik i tak nie będzie dalej podnosił bo pompa nie będzie zasysać oleju. Temperatura oleju ma wpływ jedynie na szybkość podnoszenia jeżeli pompa jest nieco zużyta. Rzadszy olej powoduje, że pompa nie osiąga wydajności bo "przepuszcza" olej miedzy kołami zębatymi a korpusem co w powyższym poście zaznaczył kolega @wsk125ccm.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
miscola    0

Słuchajcie koledzy. Witam wszystkich. Jestem tu nowy. Czytam Was, czytam i tak się zastanawiam, co ma piernik do wiatraka. Chłopak pisze, że stało się tak na dwóch ostatnich kółkach i potrzebuje pomocy bo nie wie co jest. Co ma do rzeczy ciepły olej, czy zimny jeśli przez ileś tam kółek podnośnik działał? Działał przecież na ciepłym oleju. ........ Słuchaj kolego, nie wiem, czy może to być rozdzielacz, wiem natomiast, że bardzo często w ciapkach przyczyną takiego stanu rzeczy jest uszkodzenie semeringa (uszczelniacza) na osi pompy, pod kołem zębatym. Wtedy część oleju ucieka nieszczelnością, pompa traci moc i jedynie przy bardzo dużych obrotach jest w stanie cokolwiek unieść, ale na pewno nie talerzówkę. Nie ma to nic do rzeczy czy pompa jest nowa, czy stara. Wydaje mi się, że to jest wada tych pomp. Niedawno z tej właśnie przyczyny wymieniłem ją i znów mam to samo z nową. .............Starą próbowałem uszczelniać w tym miejscu kilka razy z miernym skutkiem. ........ I tu mam pytanie do kolegów. Może ktoś wie jak to zrobić skutecznie, bo jeżeli chodzi o oringi na tylnym deklu to mam sposób nie do zdarcia. Jeśli kogoś interesuje mogę podpowiedzieć. Pozdrawiam :lol:

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
miscola    0
Pompa nie ma nic do opadania, jeśli podnosi to pompa dobra.

 

wg. mnie Cylinder-tłok albo rozdzielacz albo jakaś nieszczelność po drodze. Mój ma prawie trzydzieści lat i poza kilkoma pompami w hydraulice wszystko oryginalne.a i jeszcze zawór przeciążeniowy skręcony :lol:

Napisałem już posta na temat pompy, ale nie zwróciłem uwagi, że podnosi. I popieram kolegę w 100%. Pompa nie ma nic do opadania jeśli podnosi. To raczej rozdzielacz, bo cylinder chyba tak szybko by się nie zepsuł, chociaż?????????? Ale na pewno żaden tam ciepły, czy zimny olej, albo jego niedobór. Przepraszam, ale to bez sensu.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
miscola    0
darek16, możliwe ale będzie to wiadomość dla innych userów. Dla potwierdzenia mojemu wujkowi też tak się stało, a winą było, jak wspomnieli wcześniej koledzy, raczej wyrobione frezy.

A olej w skrzyni jest :lol:

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
explorer    0

1.darek16 ja już zmądrzałem nie robie sobie jaj

 

2.oleju ma dosyć

 

3.to już nieaktualne mieliście racje to były frezy

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
miscola    0
Witam,

 

Mam ciekawe pytanie, mianowicie u znajomego przy ursusie c-330 została wymieniona pompa hydrauliczna bo bardzo słabo podnosił. Teraz podnosi lepiej, ale jak tę gałeczkę się przydusi niecałkiem w prawo (przy podnoszeniu) to ciągnik się przydusza i o dziwo zaczyna jechać do przodu :D . Jak ma założony ciężar na podnośnik to przy próbie podniesienia też ciągnik rusza do przodu (wtedy to czy gałka jest w pełni przechylona czy do oporu).

Jak ktoś wie co to może być to proszę o podpowiedź,

Z góry dziękuję

 

Pzdr.

Witam to ciekawy problem. :D Mam swoją teorię na ten temat. Chciałbym tylko wiedzieć który to rocznik ma ta 30? W ciągnikach starszej daty była taka funkcja " napęd WOM od kół", to według mnie jest jedyne miejsce gdzie może połączyć się hydraulika z kołami. Jeżeli była by włączona ta opcja to, może choć nie wiem dlaczego, mogło by dojść teoretycznie do uruchomienia kół przez pompę, ale do tego musiała by się przyczynić wada w montażu. A może przy okazji było coś robione z kołem zębatym napędu pompy. Koło to znajduje się na tym samym wałku co WOM. I tylko dlatego widzę taką możliwość. Wtedy właśnie ciągnik nawet na luzie, oczywiście według mojej teorii, mógłby ruszyć. Pozdrawiam! Piszcie jeśli to bzdury :lol: :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
miscola    0

Witam. Koledzy jak uszczelnić pompę od podnośnika w 30, żeby non stop nie wywalało simeringa? Pompa ma pół roku, a ja robię już ją trzeci raz. Ps. Jeżeli chodzi o oringi na tylnym deklu jest super sposób. Z tamtej strony pompa będzie szczelna na wieki :lol:. Pozdrawiam!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
mir36    0

uszczelnianie pompy nie mas sesu jesli nie sprawdzisz rozdzielacz tego pod siedzeniem w min jest zawor bezpieczeństwa i on odpowiada za cisnienie w ukladzie hydraulicznym prawdopodobie jest zaciety i pompa wytwarza za wysokie cienienie przesto wysadza tobie ten symening.jesli masz czym sprawdzic ciśnienie na hydraulice zewnwtrznej to to zrob jeli jest wyzsze niż 160 atm.to masz przyczyne wysadzania uszczelniacza.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się


  • Podobna zawartość

    • Przez vrn
      Witam
      Po wymianie uszczelki pod głowicą zabrałem się za ustawienie zaworów. Zacząłem ustawiać tak jak instrukcja mówi czyli pręt w obudowę i koło zamachowe, pierwszy tłok w górze. Ustawiłem na 0.20 i obróciłem wałem szukając drugiego otworu, ale go u mnie nie ma. To zaznaczyłem kreską na kole pasowym i obróciłem o 180 stopni. Drugi tłok w górze zawory zamknięte i ustawiłem tak samo. Problem przychodzi wtedy gdy odpalę to zaraz robi się duży luz na każdym zaworze. Kilka razy próbowałem i ciągle to samo. Dodam, że śrubki od ustawiania luzu są ok i gwinty mają dobre. Coś robię źle? 
    • Przez trys
      pacjent mf 5430  rocznik 2013 podniósł ramiona podnośnika i nie opuszcza
      po odpaleniu  ehr się normalnie aktywuje
      przyciskając na cefce z tyłu  ciągnika do góry troszkę podnosi na drugiej cefce przyciskając trochę opuszcza
      przyciski na błotnikach podniosą trochę do góry i tyle samo opuszczają do dołu gdzie tkwi problem błagam pomocy bo to koń główny
    • Przez Luki1988
      Witam panowie.
      Chce dołożyć wyjście do przyczepy do ciapka. Sprawa niby prosta jeśli ma się wolne miejsce w rozdzielaczu pod siedzeniem.
      Ale ja w tym miejscu mam podpiętego tura (na błotniku nie mam żadnego rozdzielacza). Pomyślałem o takim rozwiązaniu żeby spiąć te dwie rurki do kupy a na rurkę od tura założyć zwykły zawór kulowy żeby do pracy tylnym wyjściem hydraulicznym zamykać go i na odwrót.
      Będzie to działać?
    • Przez SebastianP
      Witam.
      W maju zakupiłem ładowacz Agromax. z którego jestem nawet zadowolony.
      Posiada on 3 sekcje, jednak panowie monterzy podłączyli go pod rozdzielacz na błotniku, gdyż tak wskazuje producent w instrukcji.
      Niestety podczas pracy ładowaczem często "brakuje rąk", gdyż trzeba obsługiwać oba rozdzielacze na raz.
      Dodam także, że ciągnik nieraz współpracuje z przyczepą wywrotką i muszę mieć wolne wyjścia.
      Czy ktoś mógłby mi wskazać gdzie który wąż podpiąć i co będę musiał zakupić?
      Niedługo dodam zdjęcia.
       
      Dziękuję i pozdrawiam




    • Przez KubowskyyClaas
      Witam, mam pewien problem jeśli chodzi o podnośnik w ciagniku Claas Ares 657 ATZ podnosnik z maszyna np; pług podniesie wszystko jest ok zaczyna opuszczać na dół może ze 2 cm i nagle szarpnie do góry podniesie i znów opuszcza 2-3cm i do góry co to moze być?
×

Ważne informacje

Używamy plików cookies, aby poprawić funkcjonowanie strony Agrofoto.pl. Pliki cookies dopasowują treść strony, w tym wyświetlanych reklam, do indywidualnych potrzeb i zainteresowań użytkownika, pozwalają nam również zrozumieć, w jaki sposób korzystasz z naszej strony. Korzystanie z Agrofoto.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Możesz dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce prywatności i plików cookies.