Skocz do zawartości

Polecane posty

MasterRoj    81

Jak tam z instalacją idzie coś i jaki kabelek dajesz cieńszy grubszy?

Eletrotechnik co tam za specyfik spod lady stosujesz bom ciekawy?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
seweryn20    676

Ciekawość pierwszy stopień do piekła ;-)

Kto pyta nie błądzi  :)


BEDNARY 2017... w końcu zobaczyłem :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
mds212    151

Dzis kładlem instalacje własnej roboty do przyczepy d 47 i wszystko ładnie swieci ale gdy jest właczony migacz i pozycyjne to pozycyjne bardzo delikadnie przygasaja gdy migacz sie swieci, mase puszczalem do kazdej lampy kablem, czy wtedy trzeba dawac mase do ramy? I czym moze byc spowodowane to lekkie mruganie pozycyjnych? Przwod 5x1mm kwadrat

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
zetorki12    2358

Nie trzeba , ale najwyraźniej gdzieś ta masz nie łączy , albo kable pomyliłeś - masę z minusem .


ZETOR TEAM

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
mds212    151

Starałęms ie wszytsko dobrze zrobic, hmm moze ciągnik słaba mase daje, sprawdze jescze gniazdko w ciagniku

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
PRIMO    243

Dzis kładlem instalacje własnej roboty do przyczepy d 47 i wszystko ładnie swieci ale gdy jest właczony migacz i pozycyjne to pozycyjne bardzo delikadnie przygasaja gdy migacz sie swieci, mase puszczalem do kazdej lampy kablem, czy wtedy trzeba dawac mase do ramy? I czym moze byc spowodowane to lekkie mruganie pozycyjnych? Przwod 5x1mm kwadrat

Wcale się nie dziwię że przygasają jak założyłeś przewód made in skośne oczka. U mnie było to samo ale jak założyłem 7×1,5x1mm problem znikł .

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
tomek73    195

Właśnie po to żeby nie przygasały. Zresztą  przewód też do ramy ma być przykręcony.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
mariuszd93    489

każda  lampa jaka  widziałem  , ma masę  podłączoną  do śruby mocującej 

Po  prostu  dać  masę  na ramę  jest pewniej i  wygodniej 


;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ptaszyna    134

Nie chcę tego napisać, ale aż się prosi by to powiedzieć: widać mało w życiu widziałeś lamp. Z moich obserwacji (doświadczeń) powiem że masa do ramy to taki polski wynalazek. Wszystkie zachodnie sprzęty mają masę ciągnietą kablem do lampy. Jest to o wiele pewniejsze rozwiązanie, bo kable tak szybko nie rdzewieją jak śrubki mocujące lampę po których idzie masa.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
seweryn20    676

No właśnie. Na dzień dobry nie nie znajdziesz obrysówki biało czerwonej lub białej na przód led  z masą na ramę,  w tylnej lampie led tak samo. Wiem mniejszy pobór ale jednak... 

Samo połączenie z ramą w lampie jest dobre tylko póki nowe jak skoroduje to i tak swojej funkcji nie spełnia.  W tym roku robiłem remont d-35, instalacja nowa, zero połączenia z ramą i nie przygasa nic. Przejrzeć wtyczki czy nie skorodowane i masę ciągnika.

 


BEDNARY 2017... w końcu zobaczyłem :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
mds212    151

Jaki przekroj uzyłes? bo mi na 1mm przygasa :( Chyba kupie teraz 1,5mm ale nie jestem pewny czy to jest przyzyną

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
seweryn20    676

Szczerze pojęcia zielonego nie mam kabel w sklepie w metrażu kupiony, żyła do masy w nim jest  grubsza niż pozostałe. 


BEDNARY 2017... w końcu zobaczyłem :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
mariuszd93    489

Nie chcę tego napisać, ale aż się prosi by to powiedzieć: widać mało w życiu widziałeś lamp. Z moich obserwacji (doświadczeń) powiem że masa do ramy to taki polski wynalazek. Wszystkie zachodnie sprzęty mają masę ciągnietą kablem do lampy. Jest to o wiele pewniejsze rozwiązanie, bo kable tak szybko nie rdzewieją jak śrubki mocujące lampę po których idzie masa.

No  masz  rację , mało  lamp widziałem , miałem  na  mysli lampy  zespolone  , nie  obrysówki 


;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Sadek    462

Jaki przekroj uzyłes? bo mi na 1mm przygasa :( Chyba kupie teraz 1,5mm ale nie jestem pewny czy to jest przyzyną

 

Ja uważam że winne jest połączenie w gnieździe, podepnij pod inne gniazdo lub odpowiednie piny zasil bezpośrednio z akumulatora, zasymuluj kierunek i zobaczysz czy przygasają.

 

Teoretycznie 1mm² to prąd rzędu 10A, więc stop 2*21W+ pozycyjne 2*10W+ kierunek 21W jeżeli w jednym czasie to 83W/12V=6,9A, bo jeżeli tylko pozycyjne + kierunek to tylko 41W/12V=3,4A, więc obstawiam połączenia a nie przewód, jak dobrze pamiętam to spadek napięcia od zasilenia do odbiornika nie może być większy od 3%.


"Cogito ergo sum"
Pozostaję: otwarty, elastyczny, ciekawy.

 

GG 8872878

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się


  • Podobna zawartość

    • Przez kadman
      Rano tata chciałgo odpalić słabo kręcił to podłączył prostownik. Potem go odłączył od prostownika i przekręcił kluczyk i zrobiło się zwarcie bo tak długo rozrusznik kręcił aż rozładował się akumlator cofnięcie kluczyka nic nic nie pomogo.:angry: Teraz żadna kontrolka się nie świeci nie reaguje na nic, mimo podłączenia innego akumlatora, bezpieczniki sprawdzałem są dobre co zrobić
    • Przez BoNes
      Cześć jestem tu nowy.
      Wujek niedawno kupił Bizona Z056 z rozwalona cala instalacja elektryczna, niema w ogóle świateł i żadne czujniki nie działają,
      szukałem w internecie schematu instalacji elektrycznej ale znalazłem tylko do Bizona Z058 i z stad moje pytanie , czy ten schemat rożni się bardzo od modeli Z056 ? jeśli tak to w jakich miejscach, i czy warto robić nowa instalacje czy kupić gotowa ?
      Pozdrawiam.
      Słyszałem ze można zrobić ja na podstawie ursusa serii C-3xx, próbował ktoś ?
    • Przez tomekxwz
      witam panowie!!! mianowicie mam taki problem dzisiaj po umyciu fergusona chciałem go odpalić ale nie można... słychać tylko zaskakiwanie elektromagnesu a rozrusznik ani drgnie.proszę o pilną pomoc
    • Przez Cineek
      Witam, podpiąlem ostatnio MF'a do tandemu i nie ma hamulców hydraulicznych, co może być przyczyną niedziałających? Pozdrawiam!
    • Przez Bartek72511
      Witam panowie.Mam taki problem bo szukamy ciągnika i trafiliśmy na fajny egzemplarz, ogólnie zadbany tylko nie działa ten przełącznik żółw zając i facet mówił że to jakiś moduł się zepsuł i go omineli i wyprowadzili jakiś przycisk. Jest to skrzynia 32x32. I nie wiemy czy jest sens takie cos oglądać czy lepiej dać spokój z nim? Model to 3090.
×