Skocz do zawartości

Polecane posty

asharot    175

Wajcha przy regulatorze sama się nie przestawi,jedynie co to luzownik sam odbije.

1.Sprawdź czy po naciśnięciu pedału hamulca w szybkozłączu ciągnika jest powietrze

2.Sprawdź czy regulator siły hamowania jest ustawiony do jazdy.

3.Jeśli już będzie powietrze w zbiorniku przyczepy odepnij szybkozłącze,wtedy powinna zachamować.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
asharot    175

Co się dzieje jak odepniesz szybkozłącze od ciągnika????

Regulator siły hamowania wygląda tak,może by 3 lub 4 zakresowy:

 

dtt2vn7b8q4di8mbj3a_thumb.jpg

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Wiadomość z agroFakt.pl

asharot    175

Jak odpiąłeś szybkozłącze to zahamowała przyczepa?

Po której stronie schodzi powietrze,ciągnika czy przyczepy?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
radmzes    40

jak odpiąłem to żadnej reakcji właśnie nie było, a powinno zahamować, nie wiem dlaczego tak się dzieje.

Powietrze schodzi po stronie przyczepy ze złącza, a ciągnik ma sprawne bo podpina hamulce od wozu asenizacyjnego i elegancko działają.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
asharot    175

Uszkodzony zawór w przyczepie.

Prawdopodobnie uszkodzona jest membrana

Nowy jest trochę drogi,można pobawić się w zestaw naprawczy ale nie zawsze zdaje to egzamin.

Zobacz czy jakiś "mechanior" nie zaślepił któregoś przewodu bo siłownik był nieszczelny.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
DANIEL    1

U mnie był podobny przypadek, okazało się , że ta gumowa membrana o której pisze asharot nie uszczelniała i tym samym nie otwierała dopływu powietrza do tłoków.

Oryginalnej takiej chyba już nie dostaniesz , mi udało się dopasować jedną w sklepie z elementami uszczelniającymi.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
radmzes    40

hm a ta membrana to się znajduje w tym zaworze?

 

jutro rozbiorę ten zawór i zobaczę, co się da z niego zrobić

 

a czym sie rózni ten zawór za 270 od tego za 90? oprócz ceny oczywiście.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
radmzes    40

regulator siły hamowania jest zapieczony wgl go nie można przestawić.

Czy jest jakiś sposób, żeby go ruszyć??

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
radmzes    40

rozkręciłem ten zawur tylko że tego przłącznika nie moge ruszyc wgl. a WD uzywałem.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
asharot    175

Nic z tego zaworu nie będzie,trzeba nowy i na przyszłość od czasu do czasu go używać aby się nie zapiekł.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
martinezo    16

@deer

W każdej dwuobwodowej przyczepie jak podłączysz czerwony przewód (zasilający) do jednoobwodowego złącza w ciągniku to przyczepa będzie hamować, tyle, że chyba nie każdy zawór pozwala na płynne hamowanie bo jak spada cieśninie w przewodzie to zawór rozpoznaje to jako urwany przewód i może działać za zasadzie włącz-wyłącz hamulce

 

i tu się nie zgodzę, ja mam przyczepę PRONAR z instalacją dwuobwodową i wszelkimi sposobami próbowałem ją podpiąć do ciągnika z instalacją jednoobwodową - efekt marny, hamulce nie działają :D

Teraz rozważam możliwość zakupu dodatkowego zaworu z regulatorem siły hamowania od układów jednoprzewodowych i zamontowania go równolegle z istniejącą instalacją dwuprzewodową (zamierzam wpiąć się trójnikami w istniejąca instalację, tzn. w przewód zasilający zbiornik i przewody siłowników pneumatycznych). Tylko nie wiem czy to zadziała. Ale byłoby to chyba najlepsze rozwiązanie, ponieważ w razie potrzeby miałbym instalację jedno i dwuprzewodową nie zależne od siebie.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
asharot    175

Czy przy tej przyczepie Pronar jeśli odepniesz szybkozłącze to wychodzą siłowniki?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
martinezo    16

tak, wychodzą i żeby kontynuować jazdę z odpiętym przewodem, muszę przestawić dźwignię regulatora siły hamowania w położenie "brak hamowania"

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
asharot    175

Hm,przyczepka wygląda na sprawną.

A jak wciśniesz pedał hamulca do końca to w szybkozłączu ciągnika jest powietrze czy nie ma?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
martinezo    16

przyczepa jest na pewno sprawna, ponieważ układ dwuobwodowy działa bez zarzutu, natomiast problem polega na przerobieniu tego układu na układ jednoobwodowy. A po wciśnięciu pedału hamulca w szybkozłączu czerwonym nie ma ciśnienia. :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się


×