-
Podobna zawartość
-
Przez Drobiowy
Jakiś czas temu zauważyłem spore ilości ptaszyńca kurzego. Na początku myślałem że są to pchły. Kurnik razem z kurami został opryskany łącznie cztery razy produktem ARPON. Przez miesiąc problem się złagodził jednak ostatnio powrócił. Zna ktoś jakiś skuteczny sposób do pozbycia się ptaszyńca z kurnika? Jaki środek warto kupić?
-
Przez mevido
Witam, przymierzam się do powiększenia stada kur niosek do 150szt , myślę o sprzedaży jaj w cenie 0,70 - 0,80zł , Jajka zamierzam sprzedawać lokalnie. Pytanie do osób które już trzymają kury i sprzedają jajka .
1. W jakiej cenie sprzedajecie jajka
2. Jakie stado kur posiadacie
3. ile jajek , tygodniowo/miesięcznie sprzedajecie ?
4. Jak pozyskiwaliście/ pozyskujecie klientów wiadomo że z czasem działa już poczta pantoflowa.
-
Przez lincoln
Dzień dobry, nasza kura od dłuższego czasu dziwnie się zachowuje. Wygląda to tak, jakby miała problem z przełykaniem, chociaż te odruchy nie są zależne od tego, czy akurat je. Dodatkowo pojawiło się zgrubienie/guz na piersi. Wszystko dobrze widać na załączonym video. Czy ktoś spotkał się już z taką sytuacją?
kura2.mov -
Przez przemek89k
Cześć,
zastanawiam się jak to jest z przydomowymi kurnikami - czy jest konieczność zgłaszania przydomowej hodowli drobiu? Chodzi mi tutaj o kwestie przepisów związanych z ptasią grypą, czy jest konieczność zgłaszania powiatowemu weterynarzowi, że hoduje się kilka kurek na świeżym powietrzu (nie mam tutaj na myśli fermy, ale przydomowy kurnik 20-30 kurek)?
Jeżeli tak jest to chyba mają mnóstwo wniosków...
-
Przez grzelka01
Witam, posiadam stadko ok 60 niosek, głównie miks Rossa. Od listopada zaczęły mi się dziać dziwne rzeczy, pierwsze co, zmniejszyła się ilość jaj z wagą ponad 70g, wcześniej było to ok 70% jaj, na dzień dzisiejszy ok 20%, również zaczęła spadać ogólna liczba jaj, było 45-55 a w tej chwili już jest 30-35 czyli ledwo 50%. Większość to kury z tamtego roku, zawsze biorę przez lato po 20-30 sztuk 2x w roku np maj i sierpień. Żywienie wygląda tak : 1- Pasza kruszonka 16%białka (de heus) 2-Pasza śrutowana podawana "na mokro": 450kg pszenica 100kg owies 180kg soja 200kg kuku 30kg kreda 20kg PREMIX Nutrena 1kg czosnek 1kg pokrzywa 20kg Otręba pszenna 3- Pasza w formie gniecionych ziaren: 200kg kuku 180kg soja 550kg pszenica 70kg owies I tak dostają te 3 pasze po niej więcej równo. Pobranie wychodzi po ok 160g/szt/24h w chwili obecnej. Doświetlam kurnik 17-22. Od 7-17 na wybiegu Ktoś ma pomysł w czym szukać przyczyny? Albo ktoś ma radę co by zmienił?
-