Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

To chyba też zależy od tego, jaką działalność planujesz prowadzić. Ja do wniosku, który prowadzę wraz z wezwaniem do uzupełnieniem do poprawek formalnych wniosku, na końcu pisma dostałem poniższą informację (oddział Toruń). W tym przypadku budynek ma użytkowanie "produkcyjne, usługowe i magazynowe dla rolnictwa", na DG użytkowana będzie jedna nawa i po konsultacji telefonicznej uzyskałem następujące informacje: po zarejestrowaniu firmy ARiMR uznaje, że gmina ma świadomość że tam jest DG, natomiast odnośnie Starostwa - fragment budynku (i/lub działki!) musi mieć zmienioną klasę użytkowania z i tego dokumentu mój OR ARiMR będzie wymagał - jeśli zmiana użytkowania nie wymaga dostosowania budynku to nie trzeba go dostosowywać, wystarczy dokument. Z tego wynika, że jeśli firmę prowadzisz w domu a maszyny trzymasz pod chmurką, to jeden pokój i parę metrów działki musisz zmienić. Nie wiem jak to wygląda w innych OR, bo jak wiadomo różne interpretację bywają.

obraz.png

Opublikowano (edytowane)

Żadną, prowadzę komuś wniosek. Ale wniosek dotyczy usług spawalniczych, dlatego podkreśliłem na wstępie, że to też od działalności zależy.

W tym kontekście pojawia się problem mediów o którym wspominałem w jednym z wcześniejszych postów (będę teraz mocno teoretyzował także nie czepiajcie się). Jeśli jakąś sumę z tych 30% przeznaczamy np. na media to muszą być wszędzie podliczniki/nowe przyłącza na firmę żeby rozdzielić prąd na gospodarstwo i na firmę. Jeśli nie przewidujemy takiego finansowania to w sumie nie wymagają, bo im tylko chodzi, aby pomocą de minimis na DG nie dotować produkcji rolniczej. No ale jak drążyłem dalej, że ok w tym przypadku nie ma takiego finansowania, ale muszę prowadzić księgi więc i tak muszę to rozdzielać bo inaczej tego nie udowodnię dla potrzeb księgowości (nawet jeśli to nie jest wymóg ARiMR). Usłyszałem, że w sumie na logikę to powinny być te podliczniki, ale jeśli nie finansuje się tego z dotacji to ich to nie obchodzi bo oni sprawdzają czy są księgi i czy pieniądze poszły na to, na co miały iść a nie jakie ja mam rachunki za wodę czy śmieci na DG.

"Jeśli ma być wykonywana w budynku to normalne, że wymagają."

No ale jeśli trzymasz maszyny pod chmurką, to te podane przez Ciebie przykładowe 10 metrów powinno się zgłosić pod działalność, teoretycznie działka też ma swoje użytkowanie jako siedliskowa a nie pod DG. JA nie pytam o pomoc jak to rozwiązać w "moim" przypadku, tylko podaje "swój" przykład dla kolegi @tomczers87 i moje rozumowanie odnośnie jego pytania.

Po rozmowie z ARiMR dla mnie oczywiste jest, że musi to zgłosić i płacić podatek i od pomieszczenia i od fragmentu działki.

We wniosku w III.Opis oper. i IV. Info.gosp. w sekcji 2 punkcie 2.5, kolumna 10 należy podać fragment działki/budynku przewidzianej pod DG. Mniemam, że obszar, na którym będą stały maszyny pod chmurką się tu podaje i zmianę tej części działki trzeba zgłosić czyli płacić podatek.

Edytowane przez piatek44
Opublikowano (edytowane)

Sorry, nie spojrzałem że kto kto inny napisał.

Wniosek i biznesplan niesiesz do agencji, gmina nie ma wglądu, w gminie nikt mi niczego nie zarzuci bo sprawa wyjaśniona. Tyle w temacie. W US pytałem nie obchodzi ich gdzie będę trzymał i ile płacił, powiedzieli że to sprawa gminy.

Edytowane przez pedro2
Opublikowano
11 godzin temu, piatek44 napisał:

We wniosku w III.Opis oper. i IV. Info.gosp. w sekcji 2 punkcie 2.5, kolumna 10 należy podać fragment działki/budynku przewidzianej pod DG. Mniemam, że obszar, na którym będą stały maszyny pod chmurką się tu podaje i zmianę tej części działki trzeba zgłosić czyli płacić podatek.

Nie do końca. Ten punkt 2.5 tabele o której mówisz wypelniasz tylko w przypadku jeśli z dotacje przeznaczas na remont przebudowę budynku. Ja dotacje w całości przeznaczam na maszyny. Działalność to wynajem maszyn i usługi tymi maszynami. 

Trochę mi to tak średnio pasuje taka teoria że np na działce 0.5ha 10m pod działalność, bo kto to ma wyznaczyć ten obszar , tak o sobie napisze że któreś 10m na działce siedliskowej? Trochę mi to nie pasuje żeby tak było. Jeśli ktoś wykonuje usługi w danym budynku a tym bardziej przeznacza część dotacji na przebudowę czy remont tego budynku to co innego

I dlaczego miałbym wydzielać jakiś obszar na magazynowanie sprzętu. A jeśli załóżmy miałbym jedna maszynę która mieści się na busie i nią wykonuje uslugi u ludzi, maszyna jest ciągle w aucie które parkuję pod domem, nie potrzebuje miejsca na magazynowanie np

Opublikowano (edytowane)
Dnia 31.03.2021 o 14:56, tomczers87 napisał:

A to nie jest tak że przy nierolniczym wykształceniu średnim  musi mieć dłuższy staż na KRUSie? 

I odrazu takie pytanko. Kiedyś coś już było że ktoś postawil budynek do 35m bez zgłoszenia a teraz żeby prowadzić w nim biuro to komplikacje. Ale jeśli np biuro, tzn trzymam papieru prowadzę w jednym pokoju w domu, a maszyny trzymam w takim właśnie garażu czy dwóch zbudowanym w międzyczasie procedury, tj po wydaniu decyzji np. To chyba nie ma problemu? , działalność prowadzę na działce siedliskowej, w domu biuro, na tej działce trzymam maszyny, nie muszę konkretnego budynku wymieniać we wniosku chyba nie? 

Tutaj pisałeś o budynku czy nawet dwóch, dlatego Ci pisałem o budynku, tego co się dowiedziałem w moim przypadku.

A co do tego:

44 minuty temu, tomczers87 napisał:

Nie do końca. Ten punkt 2.5 tabele o której mówisz wypelniasz tylko w przypadku jeśli z dotacje przeznaczas na remont przebudowę budynku. Ja dotacje w całości przeznaczam na maszyny. Działalność to wynajem maszyn i usługi tymi maszynami. 

Trochę mi to tak średnio pasuje taka teoria że np na działce 0.5ha 10m pod działalność, bo kto to ma wyznaczyć ten obszar , tak o sobie napisze że któreś 10m na działce siedliskowej? Trochę mi to nie pasuje żeby tak było. Jeśli ktoś wykonuje usługi w danym budynku a tym bardziej przeznacza część dotacji na przebudowę czy remont tego budynku to co innego

I dlaczego miałbym wydzielać jakiś obszar na magazynowanie sprzętu. A jeśli załóżmy miałbym jedna maszynę która mieści się na busie i nią wykonuje uslugi u ludzi, maszyna jest ciągle w aucie które parkuję pod domem, nie potrzebuje miejsca na magazynowanie np

to budynek nie będzie remontowany za dotację, tylko wyposażany maszynami które pokryją 100% dotacji i prowadzona będzie tam działalność i też wymagali uzupełnionej kolumny 10. Jeśli jestem w błędzie to ktoś mnie tu na pewno poprawi:)

Ewentualnie, jeśli dostałeś już wezwanie do poprawek to zadzwoń tam i dopytaj czego wymagają.

Edytowane przez piatek44
Opublikowano (edytowane)

Ja pytam  teoretycznie narazie , dlatego że będę zmienial za miesiąc może 1.5 lokalizację planowanej działalności  bo kupuje siedlisko. Mówiłem o budynkach ale o tych nie wymagający zgłoszenia garaż do 35m lub wiata do 50m, więc teoretycznie o budynkach które nie będą figurować w papierach. Może u ciebie wymagali tej tabeli bo dotacja szła na wyposazenie tego budynku. U mnie kwota dotacji idzie na maszyny ale są to maszyny mobilne używane do usług. Chyba nie ma wymogu ze muszą być trzymane w jakimkolwiek budynku, we wniosku jest dział na magazynowanie sprzętu jeśli jest to inna lokalizacja niż lokalizacja otwieranej działalności, w moim przypadku adres domowy. Poprawki już dostałem i już odesłałem ale chodziło o inne  sprawy. 

Edytowane przez tomczers87
Opublikowano

Dostałem jakiś czas temu wezwanie do uzupełnienia braków formalnych i takie im wysłałem. Na wezwaniu było info, że jeżeli tego nie uzupełnię to zostawiają wniosek bez rozpatrzenia. Od tamtej pory cisza i zastanawiam się co w przypadku gdyby w moich uzupełnieniach dopatrzyli się kolejnych błędów? Czy w takim przypadku również mogą pozostawić wniosek bez decyzji jakiejkolwiek? Czy powinien otrzymać jakąś odpowiedź? 

Opublikowano (edytowane)
Dnia 1.04.2021 o 09:21, piatek44 napisał:

Żadną, prowadzę komuś wniosek. Ale wniosek dotyczy usług spawalniczych, dlatego podkreśliłem na wstępie, że to też od działalności zależy.

W tym kontekście pojawia się problem mediów o którym wspominałem w jednym z wcześniejszych postów (będę teraz mocno teoretyzował także nie czepiajcie się). Jeśli jakąś sumę z tych 30% przeznaczamy np. na media to muszą być wszędzie podliczniki/nowe przyłącza na firmę żeby rozdzielić prąd na gospodarstwo i na firmę. Jeśli nie przewidujemy takiego finansowania to w sumie nie wymagają, bo im tylko chodzi, aby pomocą de minimis na DG nie dotować produkcji rolniczej. No ale jak drążyłem dalej, że ok w tym przypadku nie ma takiego finansowania, ale muszę prowadzić księgi więc i tak muszę to rozdzielać bo inaczej tego nie udowodnię dla potrzeb księgowości (nawet jeśli to nie jest wymóg ARiMR). Usłyszałem, że w sumie na logikę to powinny być te podliczniki, ale jeśli nie finansuje się tego z dotacji to ich to nie obchodzi bo oni sprawdzają czy są księgi i czy pieniądze poszły na to, na co miały iść a nie jakie ja mam rachunki za wodę czy śmieci na DG.

"Jeśli ma być wykonywana w budynku to normalne, że wymagają."

No ale jeśli trzymasz maszyny pod chmurką, to te podane przez Ciebie przykładowe 10 metrów powinno się zgłosić pod działalność, teoretycznie działka też ma swoje użytkowanie jako siedliskowa a nie pod DG. JA nie pytam o pomoc jak to rozwiązać w "moim" przypadku, tylko podaje "swój" przykład dla kolegi @tomczers87 i moje rozumowanie odnośnie jego pytania.

Po rozmowie z ARiMR dla mnie oczywiste jest, że musi to zgłosić i płacić podatek i od pomieszczenia i od fragmentu działki.

Ja tylko odnośnie tych podliczników: na ten przykład oddział obsługi klienta PGE w Kielcach stwierdził, że w przypadku działalności gospodarczej nie ma mowy o żadnych podlicznikach. Na firmę trzeba robić nowe przyłącze prądu. Co do wodociągu to urząd komunalny zgodził się na przyłącze wykonane z już istniejącego.

Edytowane przez parnasus99
Opublikowano
Dnia 27.03.2021 o 10:40, zajaczek171 napisał:

Sprawdź najpierw w planie zagospodarowania przestrzennego czy możesz prowadzić taką działalność - jeśli nie to wiąże się ze zmianą planu a to trochę potrwa ;) . W wydziale budownictwa potrzebują zaświadczenia z gminy o zgodności z planem i  składasz wniosek o zmianę sposobu użytkowania wraz z załącznikami (raczej bez projektanta się nie obędzie i koszt niemały, zależy jeszcze od rodzaju działalności ). Sam jestem ciekaw jak to wygląda u Was? Ja jestem na początku tej drogi (czyli utknołem na zmianie planu zagospodarowania :) ).

Jestem na etapie pierwszych poprawek i prowadząca wniosek również wspomniała o tym ze musze zmienić sposób użytkowania. Z tym ze w moim przypadku przeznaczam pod działalność cześć budynku który kiedyś był oborą. Wniosek jest na spawalnie wiec projektant i kierownik budowy bedzie potrzebny . I nie szalejcie z wielkością pomieszczeń pod działalność bo jak dopatrzyłem się ze podatek od m2  z DG wynosi 22,90 zł  to w trybie ekspresowym zmiejszałem rozmiar warsztatu :D No i trzeba się upewnić ze w danej lokalizacji jest możliwe prowadzenie działalnosci bo jesli starostwo nie wyda pozwolenia a dostaniemy dotacje to niestety trzeba ja zwrócić 

Opublikowano

usługi ślusarskie i spawanie. Dowiadując się w moim urzędzie gminy poiedziano mi że u nich składam wniosek o zmianę warunków zabudowy. Po zapoznaniu się przez urbanistę i miejmy nadzieje wydaniu decyzji pozytywnej mam znaleźć architekta ktory zaprojektuje mi w warsztacie inst, elektryczna , ppoż , wentylacje . Potem znaleźć kierownika budowy i z projektem złożyć dokumenty w starostwie powiatowym w wydziale budownictwa . Tyle wiem  z teorii i rozmów z urzednikami. Jak będzie finalnie zobaczymy. Jesli dostane decyzje o przyznaniu premii mam czas do wniosku o druga rate płatnosci na uregulowanie statusu pomieszczenia 

Opublikowano

łooo matko :D pojęcia nie mam. Moja gmina jest dość mała i wszystko co związane z budową załatwiałem w starostwie ( w zeszłym roku rozbudowywałem dom ) . W tym przypadku też odsyłają mnie do starostwa.

Opublikowano

To po co łazisz jak baran zamiast sprawdzić czy obowiązuje cie pozwolenie ze starostwa na otwarcie tej działalności ? 
mam wrażenie ze większość z was lubi komplikować sobie życie na własne zyczenie

Opublikowano
1 minutę temu, masa24 napisał:

To po co łazisz jak baran zamiast sprawdzić czy obowiązuje cie pozwolenie ze starostwa na otwarcie tej działalności ? 
mam wrażenie ze większość z was lubi komplikować sobie życie na własne zyczenie

Po pierwsze łazić jak baran możesz sobie sam. Po drugie w mojej gminie nie są wydawane takie decyzje bo jeśli by tak było załatwiłbym bym wszystko u siebie. Po trzecie jesli wiesz lepiej podaj źródło bo może urzędnicy w mojej okolicy żyją od lat w ciemnocie i niewiedzy. pozdrawiam 

Opublikowano

No i trzeba się upewnić ze w danej lokalizacji jest możliwe prowadzenie działalnosci bo jesli starostwo nie wyda pozwolenia a dostaniemy dotacje to niestety trzeba ja zwrócić 

mowie o tym . O pozwoleniu ze starostwa na prowadzenie działalności . Na jakiej podstawie czekasz na to pozwolenie ? Zapoznawałes się z wykazem działalności które wymagają takiego pozwolenia?

Opublikowano
10 minut temu, masa24 napisał:

No i trzeba się upewnić ze w danej lokalizacji jest możliwe prowadzenie działalnosci bo jesli starostwo nie wyda pozwolenia a dostaniemy dotacje to niestety trzeba ja zwrócić 

mowie o tym . O pozwoleniu ze starostwa na prowadzenie działalności . Na jakiej podstawie czekasz na to pozwolenie ? Zapoznawałes się z wykazem działalności które wymagają takiego pozwolenia?

nie czekam jeszcze na nic bo o nic jeszcze nie wnioskowałem. Tak zapoznałem się i warsztat slusarski nie jest działalnością uciążliwą.  Opisze swoja drogę po urzędach gdy będę to przechodził.  Na chwile obecną wiem ze w urzędzie gminy muszę złozyć wniosek o wydanie decyzji o zmianie warunków zabudowy. Co dalej dowiem się pozniej.

Opublikowano
15 godzin temu, hollyblood napisał:

usługi ślusarskie i spawanie. Dowiadując się w moim urzędzie gminy poiedziano mi że u nich składam wniosek o zmianę warunków zabudowy. Po zapoznaniu się przez urbanistę i miejmy nadzieje wydaniu decyzji pozytywnej mam znaleźć architekta ktory zaprojektuje mi w warsztacie inst, elektryczna , ppoż , wentylacje . Potem znaleźć kierownika budowy i z projektem złożyć dokumenty w starostwie powiatowym w wydziale budownictwa . Tyle wiem  z teorii i rozmów z urzednikami. Jak będzie finalnie zobaczymy. Jesli dostane decyzje o przyznaniu premii mam czas do wniosku o druga rate płatnosci na uregulowanie statusu pomieszczenia 

Przeszedłem procedurę którą Pan opisał. Procedury w urzędach trwały ponad rok także proszę już składać dokumenty bo można się nie wyrobić nawet i do do drugiej raty. A i przygotować pieniądze bo koszty liczone są w tysiącach złotych. W razie pytań mogę odpowiedzieć na priv.

Opublikowano
14 godzin temu, masa24 napisał:

A podaj przepis który mówi ze na ta działalność masz uzyskać pozwolenie w starostwie 

To może ja wyjaśnię:
Tutaj koledze chodzi na pewno nie o pozwolenie na wykonywanie określonej działalności tylko o prowadzenie działalności gospodarczej zgodnie z przepisami prawa.

1. Zgodnie z obowiązującym prawem, działalność gospodarczą można prowadzić tylko w budynku do tego przeznaczonym, który ma oficjalnie zmieniony sposób użytkowania na "prowadzenie działalności gospodarczej"

2. Sposób użytkowania budynku zmienia Starostwo powiatowe, wydział Budownictwa. Przez starostwem najpierw należy udać się do urzędu gminy.

3. Prowadzenie działalności w danym miejscu musi być zgodne z planem zagospodarowania przestrzennego Gminy. O tym czy można działalność prowadzić decyduje Urząd Gminy przez wydanie wieloletniego planu zagospodarowania przestrzennego lub, gdy takiego planu nie ma, przez wydawanie indywidualnych decyzji, które się nazywają "Decyzja o warunkach zabudowy" lub przez zmienianie planu zagospodarowania jeśli w takowym prowadzenie działalności nie jest przewidziane.

4. Do ustalenia warunków zabudowy potrzebne są określone dokumenty. 
Do zmiany sposobu użytkowania także, między innymi ekspertyza techniczna budynku i mapa więc niezbędne jest wynajęcie projektanta i czasami również geodety.

5. Niestety z postów na forum widać, że ARiMR czasami wymaga potwierdzenia zmiany sposobu użytkowania na etapie wniosku o płatność drugiej raty.

UWAGA: Wiadomym jest, że wiele osób, zapewne nawet z tego forum, prowadzi działalność lub zna ludzi którzy prowadzą działalność na przykład produkcyjno-usługową bez załatwiania CZEGOKOLWIEK. Po prostu zarejestrowali firmę w CEiDG i działają. I mało tego takie firmy będą czasami działały tak przez całe życie i nikt się nie przyczepi. 
Ale prawda jest taka, że takie działalności jeśli działają w budynkach do tego nieprzeznaczonych, na przykład w garażach itp, działają w sposób niezgodny z prawem. 
Niestety kary występują i nie są niskie. Najbardziej dotkliwe są wtedy, gdy przyjmowaliśmy klientów w tym miejscu: wtedy kary mogą wynieść nawet 150 tys złotych.

Opublikowano

No ale jeśli jest to np działalność leśna, porządkowanie terenów zieleni, układanie kostki brukowej to o co ma się przyczepić gmina skoro używamy jedynie pokoju do wypełniania papierów i kawałka placu na parking dla maszyn?