Skocz do zawartości
Jontek

4011 by Jontek

Polecane posty

Wybrane dla Ciebie
galeria
4011
Jontek    0

 

 

Tia, instrukcja mówi o momentoskopie. Czy dobrze rozumiem, że jest to po prostu przezroczysty wąż, czy też naczynie szklane w którym zobaczę, że paliwo zaczyna rosnąć?

A jeśli nie to jak to ma wyglądać i czy da się samemu coś takiego zrobić?

I faktycznie następne odpalanie rozpocznę od książkowego odpowietrzenia.

Edytowano przez Jontek

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
seweryn20    575

Powinno się na pierwszą sekcję pompy nakręcić króciec z przeźroczystą rurką w której będzie widoczny początek wtrysku paliwa. Ja mam stary przewód ucięty pod kątem. Zaczyna tworzyć się kropla czy widać ruch wiszącej to znak że zaczyna sekcja tłoczyć. Tolerancja jest dość spora ciężko się w niej nie zmieścić nawet jeśli będziesz tylko obserwował ruch paliwa w samym króćcu pompy.

A jeśli chcesz to sam momentoskop możesz spokojnie zrobić samemu. Są nawet wymiary rurki podane.

https://www.google.pl/search?q=momentoskop&espv=2&biw=1680&bih=935&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=EPFkVMCtH4ivPPnRgeAG&ved=0CCcQsAQ#facrc=_&imgdii=U0Zb1jF9Du02AM%3A%3BEDk-fk17nt_84M%3BU0Zb1jF9Du02AM%3A&imgrc=U0Zb1jF9Du02AM%253A%3B_dJbzWob35MSlM%3Bhttp%253A%252F%252Fwww.korvet-sms.ru%252Fcatalog%252Fimg%252Fmomentoskop.jpg%3Bhttp%253A%252F%252Fwww.korvet-sms.ru%252Fcatalog%252Fnew3_360.html%3B399%3B800

Edytowano przez seweryn20

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Jontek    0

Ustawienie kąta wtrysku. Tu nie ma nic do robienia na pałę. Robisz to raz na kilka lat książkowo i musi grać. Jeśli dalej nie pali szukaj innej przyczyny. Jeśli pomogło pompowanie możliwe że się zapowietrza. Trzeba to sprawdzić przed następnym takim odpaleniem.

http://instrukcja.pl/i/ciagnik_rolniczy_kolowy_ursus_c360_i_c3603p_instrukcja_napraw_1#photo_top

Strona 41.

 

Było trochę innych problemów w zyciu, a i zimy nie było ostrej, to zaniedbałem prace przy ciągniku. Teraz wymieniłem filtry palwa (zwłaszcza wstępny,bo ciekł), pompkę ręczną bo ciekła jak głupia. Ogólnie duża poprawa, silnik "chce" zaskoczyć bardzo szybko, tylko jakby "brakowało" obrotów. Jak już zaskoczy to też na początku trzyma jakieś 800 - 1000 obrotów i dopiero po 5 - 10 sekundach wchodzi na wyższe.

 

A ustawienie nie jest takie ksiązkowe. Paliwo zaczyna się podnosić gdy cechy na kole przejdą jakieś pięć cm poniżej cechy na obudowie, i brakuje zakresu regulacji na pompie by to zniwelować. Możliwe, że silnik w ogóle zapala przy takim opóźnieniu?

i jak przywrócić możliwość regulacji? Rozrząd? Pompa? Od czego zacząć sprawdzanie, aby uniknąć zbędnych wydatków i straty czasu?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Wiadomość z agroFakt.pl

seweryn20    575

W sumie są dwie możliwości. Źle ustawiony rozrząd na zębatkach lub przestawione na sprzęgle łączącej pompę z rozrządem. Ogólnie przestawić się tego nie da ale spotkałem się z przypadkiem gdzie było skręcone na chama.  To fizycznie nieduża różnica temu silnik jako tako normalnie pracuje.

Zdarzały się też nowe tryba z źle nabitymi znakami.

Edytowano przez seweryn20

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Jontek    0

To co? Warto zdjąć pompę i obejrzeć? Czytałem o wyrobionym wpuście (ale to od strony rozrządu). Jakoś nie chcę rozjeżdrzać przodu w tym roku... Podobno jeszcze tulejka sprzęgłowa pompy moż być od innego ciągnika? Obecnie pompa jest maksymalnie na blok i efekty... Jutro zrobię filmik ja to odpalanie wygląda.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
seweryn20    575

Odkręć tylko pompę i sprawdź sprzęgło. Możesz zeszlifować jeden ząb i przestawić na sprzęgle tak by pompa zmieściła się w regulacji.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ptaszyna    125

Proponował bym sprawdzić czy znaki na kole są ok. a konkretnie sprawdzić czy oznaczenie GMP (0l1) pokrywa się fizycznie z GMP, tylko do tego by trzeba było wyjąć pierwszy wtrysk. Gdy znaki się pokryją to i wyprzedzenie będzie dobrze oznaczone, wtedy trzeba szukać przyczyny opóźnionego zapłonu gdzie indziej, przestawienie o ząbek na sprzęgiełku raczej mało realne bo to za dużo, miałem zdarzenie że wałek pośredni (sprężarki) uległ lekkiemu skręceniu i był podobny efekt.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
seweryn20    575

Sorrki  teraz zauważyłem że chodzi o 5 cm a nie milimetrów.

Na sprzęgiełku jeśli przestawi się o jeden ząbek pompa przestaje się mieścić w regulacji i jest to dość sporo. Zakres przesuwa cie o około 25 stopni na kole zamachowym. Póki co sprawdził bym na początek pompę. Znaki na kole zamachowym to trudno powiedzieć nie widziałam i nie spotkałem się z przypadkiem by źle wypadały. Różnica jest pomiędzy kołem 4011 a 60-ki w nabiciu wyprzedzenia ale ta różnica nie wpływa na brak regulacji. Może warto to mimo wszystko sprawdzić.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Jontek    0

Właśnie wróciłem z warsztatu. Niestety stawiam na pompę. Nie wiem tylko czy wtryskową, czy zasilającą.

Objawy: pierwsze kilka - kilkanaście obrotów silnika pompa nie podaje paliwa. Potem przez chwilę lecą bardzo drobne bąbelki powietrza.

A z rurki przelewowej oleju od czasu do czasu leje ropa po stanięciu na pochyłości i zgaszeniu silnika.

PS silnik jest od C355.

 

Ciekawostka, że silnik zapala nawet na trzy cylindry i całkiem fajnie pracuje.

 

A z udoskonaleń - założyłem wycieraczkę szyby przedniej, bo ciężko się jeździło przy opadach śniegu czy deszczu.

Edytowano przez Jontek

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
seweryn20    575

Na początek zasilająca. Ona może powodować jak zapowietrzanie tak przeciek paliwa do pompy wtryskowej.

Tyle że to nie ma wpływu na kat wtrysku.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Jontek    0

Błędne ustawienie kąta wtrysku to takie moje przypuszczenie, nie mam jeszcze pewności, że jest źle. Szukałem znaku GMP na kole i jedyne co znalazłem, to dość regularne "wyszczerbienie" na krawędzi koła zamachowego. Nie jestem pewien czy to znak. Ma ktoś foto lub link do foto jak powinien ten znak wyglądać?

Edytowano przez Jontek

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Jontek    0

To idę dalej patrzeć. Na pewno mam te dwie od kąta wtrysku, GMP nie zauważyłem jak dotąd.

EDIT

Ewidentnie znaków GMP nie ma. Ale z mijania się zaworów wynika, że znaki początku wtrysku są prawidłowo. Czyli albo przestawiona pompa, albo któreś z kół rozrządu.

Nic, zmienię pompę zasilającą, i zobaczę czy pompa wtryskowa jest prawidłowo zamocowana.

Edytowano przez Jontek

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Jontek    0

Dzięki, obejżałem ten filmik zanim się zabrałem za robotę. Powyżej edytowałem post. Znaków GMP niet, znaki początku wtrysku ok, wtrysk dużo za późny i brak możliwości regulacji.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
seweryn20    575

To jeszcze inaczej.... niech ktoś przemierzy na kole w swoim ciągniku odstęp od znaków i narzuć GMP nowy.

Zawory to znów co innego na pompie a zaworach można przestawić niezależnie. 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Jontek    0

Ok, wszystko rozumiem. Na mijaniu zaworów znalazłem GMP i jest on powyżej znaków wtrysku, mniej więcej w takiej odległości jak na zdjęciach i filmiku.

A początek wtrysku jest - mniej więcej w połowie między znakami a znalezionym przeze mnie GMP.

Czyli albo pompa źle zamocowana albo przestawione koło lub wałek na rozrządzie.

 

 

A pomysł z przemierzeniem całkiem fajny - ktoś pomoże?

Edytowano przez Jontek

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się


×