Skocz do zawartości
johenek

John Deere 2850 nie działają półbiegi oraz kilka pytań

Polecane posty

rafi101    0

Silnik to pompką pompuj aż na przelewie usłyszysz że leci,albo jak są dobre akumulatory to sam powinien się odpowietrzyć,

Najpierw napąpuj filtry(odkręć śrube u góry poprawej stronie przy filtrze szklanym )potem pompuj pomką aż będzie na przelewie paliwo.

świece to przekręcasz w lewo czarny przełącznik do zapalania wtedy są na 1 świece na 2 zapalanie zimowe,a w prawo zapalanie letnie bez świecy.jak działa to tak pyknie delikatnie przy kolektorze,jak bedzie cisza to usłyszysz. :)

Hydrauliki nigdzie się chyba nie odpowietrza,u mnie chodzi bez odpowietrzania,też kiedyś wyciągałem pompe ;[

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
johenek    3

Jazda próbna była...

Półbiegi działają tak jak powinny :) jeszcze jest delikatny problem z 1, ale to kwestia wyregulowania cięgna. Jak jest u was z wrzuceniem biegów np. z 3 na 4, bo ja jak jadę na 3 i chce zmienić na 4 to muszę najpierw wbić w miejsce 4, wtedy wyskakuje na luz a potem wybić na luz i jeszcze raz wbić 4 i dopiero jest 4, jest to trochę denerwujące :(

 

Rzeczy które są jeszcze do zrobienia:

-założyć rurki od nagrzewnicy

- dorobić nową tapicerkę

- założyć nowy(używany) fotel

- wymienić łożysko w przednim moście z lewej strony na zwrotnicy(prace już trwają)

- pomalować przednie felgi

- włożyć szyby( boczne, dolną z drzwi)

- założyć jakieś odciągi boczne do tylnego tuza

- założyć przednie lampy

- pomalować górną część maski, przykleić nowe naklejki, oraz ją założyć na ciągnik

- pomalować błotniki tylne

- naprawić lub wymienić elektromagnes od włączania przedniego napędu, ponieważ jest cały czas załączony napęd na przednie koła

- wymienić siłowniki gazowe w tylnej szybie

- zalać układ chłodzenia płynem, obecnie jest wlana woda ze środkiem do czyszczenia układów chłodzenia(nie ma strachu że woda zamarznie , bo ciągnik stoi w garażu ogrzewanym)

- założyć przednie błotniki

To by było tyle co jest do zrobienia w moim JD,

 

PS: rafi101 miałem napisać wczoraj po jeździe próbnej, ale jak zacząłem pisać posta to drzewo się przewróciło na linie telefoniczne i nie miałem internetu, dopiero dzisiaj od rana mam internet. :mellow:

JD jest także już po pierwszej pracy jaką wykonał u mnie, a mianowicie zaciągną 8 ton żyta do młyna który jest oddalony ode mnie około 12km, był jeden problem bo co mało nie dostałem mandatu, bo siedziałem na kawałku deski przybitej do pniaka, ale policjant tylko się pośmiał i mnie dalej puścił ^^

Edytowano przez johenek

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Wiadomość z agroFakt.pl

rafi101    0

Napisz jak możesz jak masz podłączone przewody w pompie głównej te małe na dole ,jeden idzie do kabiny drugi do zbiorniczka na górze.jeden z przodu pompy drugi z tyłu.

Jak tam świece działają?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
johenek    3

Jeśli chodzi o przewody to bym musiał sprawdzić, a co to ma za znaczenie jak są podłączone? Świeca działa :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
johenek    3

Napisz jak możesz jak masz podłączone przewody w pompie głównej te małe na dole ,jeden idzie do kabiny drugi do zbiorniczka na górze.jeden z przodu pompy drugi z tyłu.

Jak tam świece działają?

sprawdziłem jak są podłączone te przewody, jeden jest podłączony do pompy i do zbiornika nad pompą, a drugi przewód jest podłączony do zbiornika i idzie gdzieś pod kabinę.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
johenek    3

ten od pompy jest podłączony do tego zbiornika nad pompą, a drugi przewód jest podłączony do zbiornika i idzie gdzieś pod kabinę. U cb jak ciężko chodzi wspomaganie to możliwe że masz już zapchany filterek ten co się znajduje w pompie i wystarczy go wymyć, ponieważ to jest tak jakby dwie pompy w jednej obudowie mniejsza jest od wspomagania a większa jest od hydrauliki.

Edytowano przez johenek

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
johenek    3

ciąg dalszy prac, czyli co naprawiałem lub psułem w JD :P

- wymieniłem łożysko w zwrotnicy

- zacząłem wyklejać tapicerkę(na razie lewy błotnik został oklejony gąbką tapicerską o grubości 12mm oraz czarną skają,)

- pomalowałem i zwęziłem koła przednie

- pospawałem błotniki wewnętrzne

- poprawiłem elektrykę bo nie działy światła robocze

- wymieniłem końcówki kierownicze

- pomalowałem wsporniki przednich błotników

To by było na tyle co zrobiłem od poniedziałku do czwartku, założony jest taki plan że w sobotę wieczorem ma być gotowy :)

 

Jak się zmienia prędkość WOM z 540 na 1000, bo u mnie nie ma wajchy w kabinie tak jak widziałem w niektórych egzemplarzach :mellow:

 

PS: rafi101 znalazłeś ten filterek w tej pompie ?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Profil usunięty   
Gość Profil usunięty

.

Edytowano przez e1leex

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
lemysz1    96

Ja mam 540 i 1000obrotów

 

Ale klamota kupiłeś... wielka radość że niby tanio...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
rafi101    0

Na razie nie szukałem,ale na wiosnę zobaczę.jeszcze wszystko chodzi ,nie rozbieram bo jest zimno.

Jeżeli chodzi o wom to tez mam tylko 540, 1000 mało się przydaje,już lepiej mieć 540E,ale w takich JD nie były dostępne.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
johenek    3

Ja mam 540 i 1000obrotów

 

Ale klamota kupiłeś... wielka radość że niby tanio...

 

czemu uważasz że kupiłem klamota, ja wolę kupić ciągnik do którego polak ręki nie dotykał, przecież najwięcej to kosztowała wymiana filtrów i olejów, a za części to dokładnie wyszło 2856zł(w tym cena fotela kierowcy), jeszcze kilkadziesiąt zł za oryginalną farbę(zieloną) i klika zł za żółtą.

Ja po za tym lubię coś pogrzebać przy ciągnikach zwłaszcza w czasie zimy bo mam czas. U mnie ciągnik musi być w 100% sprawny, nie może być żadnej prowizorki. Wiele osób by jeździło w takim stanie w jakim go kupiłem, bo najważniejsze podzespoły były sprawne,ale nie ja! :)

 

Już wiem jak się przełącza WOM, muszę dorobić jeszcze dźwignię do przełączania bo oryginalna przerdzewiała i gościu wstawił blachę zamiast dźwignij

 

rafi101 ale z tym filterkiem jest 10 min roboty, potem jak sie upewnię to ci napiszę krok po kroku co trzeba robić :)

Ja muszę przełączyć bo mam na 1000, a do rozrzutnika obornika jest potrzebne mi 540.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
rafi101    0

Z tym klamotem to jest tak ,że czasami lepiej kupić coś taniej i dołożyć ,niż kupić drogo i może się okazać lipa

JA 6lat temu jak kupowałem JD to dałem 43000 z turem sttol,ale tura już sprzedałem.co prawda nie dołożyłem przez te lata za dużo(pomka paliwa 170zł,regeneracja pompy 2000tys,)zrobiłem 2500h ,i na razie ok.podoba mi się w nim zapalanie,czy to lato czy zima to z pierwszego pali bez garażu ocieplanego.

Jak możesz to napisz jak z tą pompką,z góry dzieki

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
johenek    3

to co zrobiłem w ostatnim czasie:

- przykleiłem całą tapicerkę

- pomalowałem tunel oraz podłogę w kabinie

- wymieniłem przewód hydrauliczny od hamulców bo przeciekał

- zalałem układ chłodzenia płynem

- całe wnętrze zostało wymyte i tapicerka została nawilżona aby nie pękała

- wyremontowałem rozrusznik( wymieniłem szczotki wraz ze szczotko-trzymaczem, łożyska, oraz został wyczyszczony i wymyty a następnie został pomalowany z zewnątrz.)

 

Tyle zrobiłem przez ostatni tydzień, bo byłem przeziębiony i siedziałem w domu :(

 

teraz kilka pytań:

1. Ile jest roboty i gdzie są śruby aby rozjechać go, bo myślę nad wymianą sprzęgła ?

2. czy trzeba spuszczać olej ze skrzyni aby wyjąć elektromagnes od załączania przedniego napędu, bo u mnie nie rozłącza i napęd jest cały czas załączony

3.ile oleju wchodzi do przedniego mostu oraz jaki tam powinien być?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
qazpl    0

1. Śruby są od strony kabiny, więc bez jej zdjęcia się chyba nie obejdzie. Po co chcesz zmieniać sprzęgło ślizga się?

2. Sprawdź najpierw czy dochodzi prąd do cewki, na wyłączonym napędzie i włączonym zapłonie powinno być 12V

3. Jak dobrze pamiętam SAE 90 LS, ile wchodzi tego nie wiem.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
johenek    3

1. chciałem zmienić sprzęgło bo jest już końcówka i mam teraz czas ale jeszcze z 1500mth wytrzyma, jeśli trzeba zdejmować kabinę.

2. sprawdzę w poniedziałek, ale ja podejrzewam że zardzewiała w środku, bo mój ciągnik za granicą pracował z opryskiwaczem i rozsiewaczem nawozu(info sprawdzone bo nawet w kołach był nawóz i ogólnie tył był cały zardzewiały)

3. chodziło mi czy olej przekładniowo-hydrauliczny czy przekładowy :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
sebe1033    62

od końca parametry oleju http://www.orlenoil.pl/PL/NaszaOferta/Strony/Dobierz-olej.aspx

 

Co do sprzęgła rozbierasz jak w każdym ciągniku -_- , dobra wiadomość to że jest tylko 6 śrub :o ale za to grube "18" czy "20" , natomiast zła że są od tyłu i można rękę poobijać ;[ przy dobrym kluczu płaskim idzie rokręcić powolutku szczególnie te górne śruby bez ruszania kabiny

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
johenek    3

sebe1033

dzięki za odp. ale już zalałem olejem HIPOL GL-5 80W-90, ale widzę że nawet na tej stronie co dałeś link też jest od zalecany :)

 

Sprzęgła nie będę na razie robił, bo już jest wszystko ok, wystarczyło wymienić bolca co łączy pompę z pedałem sprzęgła i dorobić tulejkę, bo wytłukła się duża dziura w pedale sprzęgła oraz bolec był już też bardzo starty i to powodowało słabe działanie sprzęgła. Po złożeniu musiałem aż sprzęgło popuścić bo się sprzęgło tak ślizgało ze nie mogłem ruszyć pod górkę. :D

 

PS: John Deere SKOŃCZONY! :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
szerszen16    0

Witam. Mam w kupnie john deere 2850, chcialbym sie dowiedziec i uzyskac kilka podpowiedzi na co zwracac uwage przy oględzinach.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się


  • Podobna zawartość

    • Przez bandit1945
      Witam wszystkich.
      Mam problem z moim kombajnem aa mianowicie gdy olej sie rozgrzeje too zwalnia mi przyspieszacz wariatora i nie moze przyspieszyc do maxymalnej predkosci.
      Mam tylko sposob by przyspieszyl i robie to tak. Podnosze motowidla do gory i rownoczesnie wciskam wajche od przyspieszacza i wtedy wszystko chodzi elegancko przyspieszacz ladnie reaguje i przyspiesza do max predkosci lecz tak samo zwalnia i to w minute potrafi zwolnic do zera.
      Na zimnym oleju wsztsrko chodzi dobrze tylko na rozgrzanym mam ten problem.
       
      Czy wie ktos co moze byc tego przyczyna?
    • Przez Skwarus
      Witam, niedawno kupiłem prasę John Deere 580 z rotorem, zrobiłem nią 70 bel bez żadnego problemu, a teraz zaczęła się zapychać za rotorem, bela się przestaje obracać, pasy się zatrzymują i muszę wyrzucać materiał z komory. Nieraz jakoś dobrze złapie i jest wszystko dobrze ładna bela wychodzi. Był podobny temat o jd 550 ale nie było jednoznacznej odpowiedzi. Czy przyczyną może być zbyt ślizgi ten walec za rotorem?
      Jeśli ktoś miał taki problem prosiłbym o pomoc.
      Pozdrawiam
    • Przez ziutek92
      Witam panowie soje prawie przed zakupem wyżej wymienionego kombajnu który rzekomo posiada 2500h tylko po odpaleniu ukazał się niebieski dym ale na wolnych obrotach znikł wiadomo gdy się doda gazu troszkę czarnego puści kombajn stał włączony z młocarnia aż złapał swoja temperaturę i na pełnych obrotach widać jak delikatnie ale to dosyć bardzo delikatnie przydymia na niebiesko dodam ze jak już rozgrzany to na wolnych obrotach nic nie dymił silnik równo pracuje na obrotach i luzie są świeżo wymienione wszystkie filtry jak odkręciłem filtr powietrza to ten wewnętrzny by delikatnie ale wyczuwalnie mokry gospodarz mówi to tak było i że tego prawie nie widać że wszystko w porządku że silnik ani grama oleju nie bierze. dodam że stan faktyczny podzespoły tzn jak sita podsiewacz cepy klepisko odrzutnik luzy na wytrząsaczach są na 5 ciężko określić czy stan godzin to faktyczny. proszę o jakąś poradę.
    • Przez ziutek92
      Witam panowie i panie mam problem ze swoja zakupioną od nowości R. dodam że przebiegu ma 690mth i jest w bardzo dobrym stanie krótko mówiąc dbam o swój ciągnik. Problem tkwi w tym że dzisiaj po odpaleniu wszystko jest ok silnik równo pracuje itd ale licznik co jakiś czas się resetuję zapalają się wszystkie kontrolki tak jak przy przekręceniu kluczyka po zapłonie. Sprawdziłem dziś wszystkie bezpieczniki czy są dobre i czy dobrze są zamocowane i nie zaśniedziałe oraz wszystkie przekaźniki czy ą dobrze zamocowane i czy styki nie zaśniedziałe a problem nie ustał. czy ktoś z was panowie miał już może podobny przypadek? dodam tylko tyle ze na wiosnę była kalibrowana skrzynia i coś tam ten mechanik patrzył w laptopie i od tamtej pory ciągnik nigdzie nie pracował tyko stał czekał na prace sezonowe czy to może mieć jakiś związek z tą kalibracją? 
    • Przez krzysiek15156
      Witam mam problem z licznikiem powierzchni nie liczy mi hektarów nie wiem czemu może czujnik jakiś nie działa czy coś wykalibrowalem heder tak jak pisze w książce i dalej nic włączam diagnostykę na e01 nr 141 i dalej pierwsza liczba to 0 a powinna być 1 już nie wiem co mam robić, może serwis to szybciej naprawi podłącza lapka i to ogarna no chyba że samemu można to zrobić to prosiłbym o dobre rady
×