Skocz do zawartości

Nawożenie dolistne - stosujecie dokarmianie dolistne?

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

witam farmerow stosował ktos octan cynku  własnej roboty?? bo chemirol ma w ofercie dynamit cresco  czyli ocet + cynk działal ktos to na własna reke

pjerwszy raz tu jestem kelpak  chemirol - mozna rozmnazac tzn ukorzeniacz  podział komórkowy z 5 zrobiłem 100 litrow 5 koszt 280 25l 740 z upustem  doktor z akademi rolniczej potwierdził dał mi mała recepture chacze o biotechnologie

czyli z 280 mozna jakies 2500 do przodu rewelka na kukurydze i zboza rozmnazac w wodzie bez chloru bo lipa bedzie pozywka najtaniej młu

niewiemcobierzeszalebierzpolowe

Opublikowano

Pomocy poszło dzisiaj 20 kg/ha mocznika siarczanu 15 kg/ha i wapnowit 2 l/ha ciecz nie zważyła się w zbiorniku a w tabelach mieszania dopiero teraz zobaczyłem że nie zalecają mieszania siarczanu z wapnowitem jakie mogą być skutki ?

Opublikowano

Pomocy poszło dzisiaj 20 kg/ha mocznika siarczanu 15 kg/ha i wapnowit 2 l/ha ciecz nie zważyła się w zbiorniku a w tabelach mieszania dopiero teraz zobaczyłem że nie zalecają mieszania siarczanu z wapnowitem jakie mogą być skutki ?

Skutkiem może być wytrącenie się osadu w opryskiwaczu. Jeśli się nie ścieło to efekty na polu mogą być tylko pozytywne.

Opublikowano

Kupiłem nawóz dolistny VitotalAgroN34. Czy mogę oprócz siarczanu magnezu dodać do tego mocznik czy to będzie za dużo? Ewentualnie jaka powinna być kolejność - mocznik, siarczan, Vitotal?

Opublikowano (edytowane)

Panowie, przypaliłem dość mocno pszenice. Widać to zwłaszcza na słabszych miejscach pól. Mieszanina jaka poszła to Tilt turbo 1l, Monadatak 0,7 l, CCC 1l, Midas 0,25, miedź 1 l, 13 kg mocznika i 6 kg mikrokompleksu. Podejrzewam miedź, albo któryś z antywylegaczy. Doradzi ktoś, coś?

Dodam, że wilgoci nie brakuje.

Edytowane przez master20002
Opublikowano

Większość chyba zaproponuej asahi z jakimś nawozem 3x18. Z preferencji do producenta na przypalenia z natrafiłem ostatnio na kristaleaf foto, tylko że nie miałem okazji wypróbować. Co do przyczyny w tej fazie to na 99% miedź - w tym roku chyba w tym temacie pisałem jaka miedź nie przypali.

Opublikowano

Też tak mi się wydaje, ale wczoraj oglądałem ją i po podaniu RSM zmienia się i znika to co mnie przestraszyło. Wiesz, ciągle było zimno, albo deszcze i fazy uciekały...

Jeśli jest już nekroza to nie zniknie - przyrost nowych liści i czas niweluje obraz uszkodzeń. Jeśli samo znika to dobrze bo bez dodatkowych kosztów.

Opublikowano

w jaki sposób rozpuszczacie siarczan magnezu, bo mi się słabo rozpuszcza ?

Wsypujesz siarczan/mocznik do sita zamykasz dajesz na rozdzielaczu na rozwadniacz i rozpuszczone
Opublikowano

czy można nawozić solą ptasową dolistnie zboża ? jeśli tak to w  jakich ilościach i w jakich fazach lub jakie dobre i dość tanie odżywki PK polecicie?

Opublikowano

Mam zamiar zastosować ten nawóz w dawce 5 kg na ha co sadzicie o tym i ile azotu dostarcze w takiej dawce na ha ?

FOLICARE™ Seria wieloskładnikowych, rozpuszczalnych nawozów krystalicznych wzbogaconych kompletnym zestawem mikroelementów chelatowanych EDTA. Nawozy Folicare™ przeznaczone są do sporządzania roztworów wodnych stosowanych w nawożeniu pozakorzeniowym roślin. 

Skład nawozu i właściwości fizykochemiczn: 

– azot ogólny – 18% N (w tym: 5,3% N-NO3; 4,8% N-NH4 i 7,8% N-NH2); fosfor – 18,1% P2O5; potas – 18% K2O; magnez – 1,5% MgO; siarka – 7,2% SO3; Żelazo 0,2 (Fe) EDTA; Mangan 0,1% (Mn) EDTA; Cynk 0,02% (Zn) EDTA; Miedź 0,1% (Cu) EDTA; Bor 0,02% (B); Molibden 0,01% (Mo); pH 1% roztworu – 3,4. 

Opublikowano

Mam też takie pytanie czy uzywał ktoś może mocznik ultra z phosAgro dolistnie bo jak go sospuściłem to zrobiło się mleko a nie jak po polskim czysta lepka woda przezroczysta..

Może mi ktoś pomuc czy ten mocznik nie zaszkodzi ???

Opublikowano

A dawał ktoś nawozy dolistne z DALGETY? Mają z firmy Foliq chyba. Czytałem to tam dobry skład jest i woreczek na próbę wziąłem na kawałek jarego. Przez ostatnie lata z Procamu dawałem ale skład tego Foliqa jest zdecydowanie lepszy.