Skocz do zawartości
rafalus8

woda w pompie opryskiwacza

Polecane posty

farmervip    78

Rozbierałem ostatnio pompe w opryskiwaczu hardi bo ciekło właśnie jak to nazwałes z pod kolektora, ktoś przede mną już tam był i poskładał na silikoinie lecz woda wszystko wypłukała i ciekło ;[ dorobiłem uszczelki i jest git opryskane ok 100ha i zero przecieków :)

  • Like 1

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Kalka    7

No coś powinno być między korpusem a kolektorem i pod zaworkami też, przynajmniej we włoskich pompach tak jest.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Wojtek987    61

były same zaworki bez oringów nie było też żadnej uszczelki ani pod zaworkami ani między pompą a kolektorem, dla mnie to trochę dziwne, że nic nie było dlatego pytam tutaj czy coś dawać żeby to służyło jak najdłużej bez rozbierania

 

Kolego w tej pompie nie ma żadnych uszczelek pod "kolektorem czy głowicą" To się uszczelnia na samych zaworkach, nawet powinen być odstęp między korpusem pompy a kolektorem, Jak kupiłeś zaworki to zobacz czy są jednej wysokośći ponieważ one siadają w tych gniazdach i swoimi płaszczyznami uszczelniają. Ja jak kupiłem zaworki to bły różnej wysokości i ciekło, zanim doszedłem o co chodzi to 4 razy rozbierałem, potem je zeszlifowałem (od strony gdzie nie ma podtoczenia) do jednych wysokości i trzymało. Tak więc nic tam nie dawaj.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Wiadomość z agroFakt.pl

XYZ12    0

Mylisz sie kolego oryginalnie jest tam uszczelnienie z takiego tworzywa i dla tego różne wysokośći zaworków wyrównują się poprzez grubość uszczelnienia i wcale ich nie trzeba szlifować :) ostatnio robiłem przegląd opryskiwacza i serwisant mi to właśnie uświadomił

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
rafalus8    46

Ale u mnie tego tworzywa już nie ma dlatego pytam czy dawać jakieś uszczelki czy po prostu skręcić to bez niczego?

Odstęp między pompą a kolektorem to około 1mm

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Wojtek987    61

Nic nie dawaj, jak masz równe grubości zaworków to tak złóż. Plastik jest miękki to ładnie uszczelni.

Stare zaworki miałem równiutkie ale już nie trzymały a te nowe to niech je ..... ;[ , gdybym miał z czego dociąć podkładki to bym nie szlifował lub sklepie wybrał bym równe (ale nie miałem i zeszlifowałem) Całe uszczelnienie jest właśnie na tych krawędziach zaworów.

Edytowano przez Wojtek987

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
XYZ12    0

Właśnie stare juz nie trzymały :) jak by było uszczelnienie to by wieki nie ciekło wystarczy dać 20zł i mieć spokuj na 15 lat :P

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
rafalus8    46

pompa złożona wszystko działa nic nie cieknie

w agromie można kupić specjalne uszczelki pod zaworki i po problemie :rolleyes:

Dzięki wielkie wszystkim za rady

Edytowano przez rafalus8

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
maniek7    0

zaworki o których piszecie to te plastyki ze sprężynką.

 


generalnie jestem zielony w tych tematach.

odziedziczyłem parę ha ale wszystkiego dopiero się uczę .

próbuje uprawiać tą ziemię aby nie leżała łotłogiem.

i właśnie ostatnio pryskałem i przeraziłem się bo tam gdzie był olej było mleko 

rozebrałem pompę i co dalej.

dzięki za pomoc.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
rafalus8    46

no i jak już rozbierzesz to może warto uszczelniacze i łożyska i zaworki
ale to niekoniecznie

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Toru    1

U mnie cały czas padały przepony/membrany, dwa razy w roku minimum. W zeszłym roku zacząłem pryskać 5-biegiem 1400obr, zamiast 4-ką 2000obr (ursus c-330).

Na wiosnę leje wodę, pierwsza próba wszystko działa jak należy, ciśnienie 3,5bar i w pole, ostatnio jednak żeby wypryskać te 200l/h musiałem ustawić 5bar a przewody skakały po opryskiwaczu jak szalone. Chciałem dobić powietrza do kolektora, a tam woda, jakoś wbiłem 2atm, ale po odłączeniu sprężarki ciśnienie podziewa się. Muszę rozbierać całą pompę żeby to naprawić? Nie chce ruszać tych przepon, puki działają :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
szymon91    8

ja mam taki siwy olej w pompie comet BP 151 co to może być zużyty olej czy woda w oleju?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
szymon91    8

ale jak by była membrana pęknięta to nie było by ciśnienia prawda czy się mylę ?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się


×