Skocz do zawartości
Zaloguj się, aby obserwować  
tnaglak

7211 pukanie w okolicach tylnego mostu, zwolnicy, problem

Polecane posty

tnaglak    0

Na początku pukało przy ruszaniu, potem na jedynce, dwujce trujce, na wolnych obrotach poprostu rąbało. Zagłębiłem się w ten temat, i oprócz rombania słyszałem jak taśma trzaska, kazałem kierowcy zaciągąć delikatnie ręczny i spóścić, ja słuchałem co się dzieje na zewnątrz. Jechał na 1 to tak waliło jakby jakiś tryb nie zazembiał, jakby coś stało się z mechanizmem, zaciągnął ręczny, spóścił no i cisza. No więc liwarek koło do góry, okręciłem szybko koło no to coś blokowało, powtarzam, tak jakby się jakieś tryby źle zazębiały, no ale jak jak zaciągłem i spóściłem ręczny no to ucichło. I mogłem normalnie kręcić kołem, tak z dwa obroty i potem znowu to blokowanie. Wydawało mi się to dziwne, bo co może mieć wspólnego ręczny z takim waleniem, jak tam jest tylko bęben i taśma. No ale zdjąłem zwolnice, bęben i nic nie zauważyłęm, taśma trochę spękana ale to norma, podjąłęm decyzję żeby włożyć zwolnice bez bębna, czyli bez ręcznego i hamulca żyby tylko sprawdzić. No i poskładałem na sztukę, i cisza, jeździłem po 500m na każdym biegu, i nic nie waliło, absolutna cisza. Więc co tu nie gra? Ta taśma jednak?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Czarox    56

U siebie miałem tak że cały czas mi spadały te tasmy jak nie jedna to druga z tych haczyków co sie przykręca od tyłu do obudowy i jak spadła to własnie mi sie bębny grzały i cos tak skrzypiało te bolczyki z takimi podtoczeniami na te haczyki sie wysuwały nie wiem jakim sposobem i na jednej stronie zdjałem zwolnice i przypunktowałem lekko te "bolczyki" do tego wymieniłem ta spręzyne co rozpycha tasme jak spuszczasz ręczny i narazie spokój może u cb sie poluzowała i wchodzi na ten kołniez na bębnie (na brzegu bębna) i dlatego powstaje taki dźwiek?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
tnaglak    0

Tylko dziwne że na bembnie nie było żadnego śladu wytarcia, a w kabinie to tak waliło że nie szło wysiedzieć, jakby jakiś tryb chciał wylecieć ze skrzyni. Jutro sprawdzę dokładnie tą taśmę

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Wiadomość z agroFakt.pl

tnaglak    0

Taśma ok, bolce na swoim miejscu, cięgna też, jednym słowem nie ma się do czego doczepić, wałek atakujący oraz dyfer ok, wszystkie zęby na swoim miejscu. Co to może być, poskładam wszystko bo nie widzę sensu czegoś wymieniać jak wszystko jest dobrze.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się

Zaloguj się, aby obserwować  

×