Skocz do zawartości
hektor2040

Problem z rozrządem lub pompa wtryskowa

Polecane posty

Wybrane dla Ciebie
galeria
Pompa
hektor2040    0

Dzisiaj rozkręciłem pokrywe rozrządu i klinek od koła rozrządu dolnego był bardzo rozwalony i duży luz był. Gdy założyłem nowy to wtrysk jest na 2 kresce a przedtem było 4-5 cm po kreskach na wale dalej. jutro bede składał i mam nadzieję ze coś pomoże w paleniu.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Wiadomość z agroFakt.pl

pamw    0

jeszcze robie przód i bede malował tak, ze kilka dni zejdzie i odezwe się.

Mam podobnie. Ale jeszcze jedno pytanie Panowie czy koło pompy i koło wałka rozrządu są takie same?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
hektor2040    0

Koledzy dzisiaj pozakręcałem koła i wyjechałem. Powiem tak, że ciągnik całkiem inaczej chodzi, przy dodawaniu gazu minimalnie pusci dymka i jest ok. Jeszcze musze ustawić zawory bo jak teraz nie ma luzu na klinku koła rozrządu to i zawory trzeba wyregulować.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
hektor2040    0

Jeszcze wykręciłem rozrusznik i w poniedziałek pojedzie do sprawdzenia a z paleniem sie nie poprawiło tylko praca silnika jest lepsza na chwile obecna co zauważyłem? Jeszcze musze sprawdzić ten zaworek zwrotny bo paliwo z 10 cm w wezyku mi sie cofnie a zawsze zapomne kupić. I chciałbym zapytać bo teraz jak kręce to po 15 s. stanie i nic juz nie kręci akumulator nowy sprawdzany ostatnio wszystko ok i wasnie wykręciłem rozrusznik do sprawdzenia stojan i uzwojenie bo własnie tam może wiekszość prądu uciekać.

Edytowano przez hektor2040

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
nik23    1

Najprawdopodobniej robi gdzies zwarcie rozrusznik i rozladowuje akumulator, porzadne czyszczenie, dac jakienus specowi albo samemu nowe szczotki i tulejki i powinien smigac

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
hektor2040    0

Wyszyszczony jest na błysk był myty kilka razy benzyna i luzów tez nie ma bo nowe tulejki wydaje mi sie ze jest przebicie. Jutro bede wiedział i dam zznać. A czy opłaca sie kupować te nowe z przekładnia rozruszniki czy to lipa jest?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
balcerek1    91

Ja ma już 3 rok i na razie nic się z nim nie dzieje a kolega ma w trzech c 360 i jednym rębaku i też nić z nimi na razie nie robił a w leśnych pracach to są używane non stop. :rolleyes:

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
hektor2040    0

A jakiej marki macie te rozruszniki. Czytałem gdzies ze litewskie sa dobre marki Jubana bo indyjskie to nie za bardzo.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
sebastian84    5

witam ja mam dwa te rozruszniki i muszę kupić teraz trzeci z firmy Jubana mam je od 4 lat w c330 i drugi w silniku c 385 ale ten chodzi w kombajnie więc wiadomo,rozrusznik w c330 używany co dzień ,powiem że kręci super nić z nim nie robiłem jedną wadom którą da się zaważyć to głośniejsza praca od org . Znajomy kupił podobny rozrusznik made in china i zapalił mu silnik morze ze 30 razy i złom ,Mogę polecić ten produkt firmy JUBANA

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
pamw    0

Tak to są te same koła jeśli masz na myśli pompę wtryskową, dlaczego pytasz ?

Pytam bo po złożeniu rozrządu nie chce zapalić i zastanawiam się czy przypadkiem klin na tych kołach nie jest nacięty w innym miejscu. Gdyby tak było to przecież nie ma prawa zapalić. A nie jestem pewien czy założyłem koła rozrządu i pompy wtryskowej tak jak były poprzednio. Jeżeli znaki tych dwóch kołach są przesunięte względem klina nawet o kilka stopni to nie jest możliwy rozruch. No chyba że się mylę. Proszę o POMOC.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
hektor2040    0

Sprawdziłem dzisiaj wirnik i nie było przebicia, polutowałem końcówki i całkiem inaczej kręci i pali nie to co przedtem łeh łek i koniec. Będe myślał chyba nad wymianą wirnika na nowy lub rozrusznik na szybkoobrotowy.Która opcja lepsza

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
padre1989    9

ja mam oryginalny rozrusznik i silnik zalany borygiem , silnik igiełka i w mrozy nie ma problemu z paleniem dodam ze nie mam ni płomieniowki

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Macin2    0

Zobacz znaki na kole pośrednim z oryginalnymi od C 360, bo możesz mieć inne koła rozrządu (nabicie znaków) założone np pasjom od Majora.

 

 

Koledzy a czy brak podkladki za kolem pośrednim ma jakiś wpływ na ustawienie rozrządu?bo mam zerwaną nakretke i aby zyskać kilka zwoi gwintu zamontowałem koło pośrednie bez niej

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
balcerek1    91

Będzie mała różnica ale czy koła pasują równo od wału i od pompy i wałka do pośredniego czy pośrednie zbacza z zębów i będzie nie równo wyrabiać żeby na kołach i szybciej zużywać.Co do zerwanego gwintu robi się tak: w koło pośrednie wstawiam łożysko zetkę metalową daję podkładkę i zerwaną nakrętkę potem półautomat w 4 punktach łapie spawem i wyrzucam zetkę metalową z łożyska.Zetka w łożysku jest po to aby odpryski nie dostały się w środek łożyska.w razie wymiany to kątówka od szlifować spaw i po problemie.Sposób sprawdzony nie jeden raz.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Macin2    0

Będzie mała różnica ale czy koła pasują równo od wału i od pompy i wałka do pośredniego czy pośrednie zbacza z zębów i będzie nie równo wyrabiać żeby na kołach i szybciej zużywać.Co do zerwanego gwintu robi się tak: w koło pośrednie wstawiam łożysko zetkę metalową daję podkładkę i zerwaną nakrętkę potem półautomat w 4 punktach łapie spawem i wyrzucam zetkę metalową z łożyska.Zetka w łożysku jest po to aby odpryski nie dostały się w środek łożyska.w razie wymiany to kątówka od szlifować spaw i po problemie.Sposób sprawdzony nie jeden raz.

 

Koło pośrednie jest w jednej płaszczyżnie z kołem wałka rozrządu ,za to koło wału i koło napędu pompy wtryskowej jest deko do przodu w stosunku do koła pośredniego.Kolego rozrzad wymieniam przy okazji usuwania usterki bo nie mogłem 'złapać'znaków kata wtrysku na kole zamochowym,rzecz wydarzyła sie na jesieni silnik zaczoł dymic przerywać i zgasł,sprawdzaliśmy pompę no i przewod wysokiego ciśnienia od strony króćca był zablokowany śrutem-ten srócik musiał dostać się z czegoś z pompy wtryskowej aż rozsadziło sprzęgiełko z klinem na wałku pompy,pompa była u pompiarza-niby ok(śrócik został niezidentyfikowany) ale dalej nie mogłem zgrać tego kąta wtrysku.Jak myślisz czy coś jeszcze w srodku pompy zostało przestawione?pompa przy kreceniu łyżką za koło zamachowe bardzo mało wydatkuje paliwo i ciężko jest złapać początek tłoczenia nawet przy max ustawionym gazie

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
balcerek1    91

Początek wtrysku zawsze ustawia się na pełnym gazie i dobrze odpowietrzonej pompie.Weź odkręć wszystkie przewody od wtrysków odpowietrz dobrze pompę na pełny gaz i obróć rozrusznikiem kilka razy żeby dobrze się odpowietrzyła i dobrze żebyś miał kapilarę albo wężyk przezroczysty naciśnięty na pierwszą sekcję a w niego wciśnij mniejszy też przezroczysty.Przy obracaniu pompa nabiję ropy w wężyk i będzie widać dokładnie ruch paliwa jak sekcja zacznie tłoczyć i wtedy sugeruj się znakami na wale.Pamiętaj że od pierwszego podania paliwa przez sekcję do drugiego musisz zrobić dwa obroty wałem.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
pamw    0

Początek wtrysku zawsze ustawia się na pełnym gazie i dobrze odpowietrzonej pompie.Weź odkręć wszystkie przewody od wtrysków odpowietrz dobrze pompę na pełny gaz i obróć rozrusznikiem kilka razy żeby dobrze się odpowietrzyła i dobrze żebyś miał kapilarę albo wężyk przezroczysty naciśnięty na pierwszą sekcję a w niego wciśnij mniejszy też przezroczysty.Przy obracaniu pompa nabiję ropy w wężyk i będzie widać dokładnie ruch paliwa jak sekcja zacznie tłoczyć i wtedy sugeruj się znakami na wale.Pamiętaj że od pierwszego podania paliwa przez sekcję do drugiego musisz zrobić dwa obroty wałem.

Panowie tak jak podejrzewałem koła zostały zamienione miejscami. Po założeniu tak jak powinny być i ustawieniu ich na znaki odpalił od strzału. Dzięki za pomoc.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Macin2    0

Początek wtrysku zawsze ustawia się na pełnym gazie i dobrze odpowietrzonej pompie.Weź odkręć wszystkie przewody od wtrysków odpowietrz dobrze pompę na pełny gaz i obróć rozrusznikiem kilka razy żeby dobrze się odpowietrzyła i dobrze żebyś miał kapilarę albo wężyk przezroczysty naciśnięty na pierwszą sekcję a w niego wciśnij mniejszy też przezroczysty.Przy obracaniu pompa nabiję ropy w wężyk i będzie widać dokładnie ruch paliwa jak sekcja zacznie tłoczyć i wtedy sugeruj się znakami na wale.Pamiętaj że od pierwszego podania paliwa przez sekcję do drugiego musisz zrobić dwa obroty wałem.

 

 

Pompa jest odpowietrzona ponieważ ciągnik sam wjechał do garażu i nie była ruszana przewody zasilające też,przy kreceniu rozrusznikiem wydatkuje paliwo natomiast przy kręceniu łyzką za koło zamachowe ledwo co daje(gaz cały czas jest na max) i przez to ciężko jest złapać początek tłoczenia(jeszcze nigdy tak nie miałem coś musi być nie tak w pompie),spróbuje jutro założyć drugą pompę

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się


  • Podobna zawartość

    • Przez piotrekkkk
      Czy można założyć do świec żarowych jakiś czujnik, czy oznacza że świece są dostatecznie rozgrzane do uruchomienia silnika?
    • Przez UrsusJohnDeereTeam
      Witam.Mam problem z odpaleniem szescdziesiatki.Otoz gdy mialem stary rozrusznik wraz z bendixem odpalał normalnie,lecz gdy rozrusznik sie spalil i zalozylismy nowy rozrusznik i nowy bendix pojawil sie problem.Otoz gdy proboje ja odpalic slychac jakby chodzil tylko sam rozrusznik,szczegolnie tak sie dzieje gdy jest zimno(w lato nie bylo takiego problemu,gorzej jest teraz w zime).Dodam ze zeby na wiencu sa wszystkie w porzadku.
      W czym moze byc problem.Bede bardzo wdzieczny za odpowiedzi.Pozdrawiam
    • Przez mafia5855
      Moja chłodnica strasznie się grzeje przy cięższych pracach polowych. Na dole chłodnicy znajduje się już rdza ok7cm². Czy mam ją wymienić czy może jakieś płyny pomogą bo zależy mi na jak najtańszych kosztach. Z góry dziękuję.
    • Przez abuk14
      Witam
      Gdy uruchomiłem dziś ciągnik po kilku minutach pracy uszłyszałem dziwne stuki dochodzące z dolnej części silnika. Podejrzewam panewki albo pompę olejową.
      Nie mam teraz zbytnio czasu i jezeli możecie, napiszcie co to może być, bo nie chcę się teraz grzebać.
    • Przez Sqowron
      Hejka jaki luz na zaworach ustawić w c 360 ? Z tego co wiem to ssące 0,18 - 0,22  a wydechowe 0,28 - 0,32 ale w praktyce może być chyba trochę luźniej nie? np ssący 0,25 a wydechowy 0,35 ?? Dobrze mówię? A teraz pytanie jak je ustawiać chyba na przemian tylko który z którym 1-4 2-3 ? Czy jak bo nie mam pewności ? 
×