Skocz do zawartości
bednar512

podnośnik i tur bardzo wolno i słabo podnoszą w zetor 6245

Polecane posty

Wybrane dla Ciebie
bednar512    0

Witam,

mam problem ponieważ od jakiegoś czasu coś nie działa tak jak trzeba. Podnośnik bardzo słabo i bardzo wolno podnosi tak samo jak i tur, obojętne czy jest na dużych obrotach czy małych jedna prędkość podnoszenia bardzo wolno, pompe słychać aż wyje, poziom oleju jest w normie, podam przykład np. ostatnio nie mogłem wrócić z pola ponieważ nie mogłem już na końcu podnieść pługa ale opuściłem podnośnik i zgasiłem go na ok. 20 sek. i odpaliłem ponownie udało się podniósł bez żadnego problemu ale teraz już to nie pomaga. Jesli coś wiecie to piszcie

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
mtracz    71

Brudny filtr oleju.

Zawór bezpieczeństwa pompy może się nie domykać, lub za wcześnie się otwierać.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
marerek    3

ale na zimnym oleju też tak robi ??? bo jak na zimnym dobrze podnosi to pompa siadła ona będzie wyć ale nie podniesie ale tak jak kolega wyżej pisze to też może być ten zawór więc i tak musisz wyciągnąć pompę bo ten zawór jest przy pompie

Edytowano przez marerek

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Wiadomość z agroFakt.pl

adiksutil16    8

No może ale co w jednym czasie ci siadł rozdzielacz w podnośniku i w turze? Mało prawdopodobne. Ja miałem te same objawy znaczy na zimnym podnosił, ale na ciepłym oleju baardzo wolno a i tur przy większym ładunku poprostu w pewnej wysokości poprostu przestaje podnosić i pompa wyje. Już kupiłem pompe zobacze jak się teraz będzie wszystko sprawować.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
bednar512    0

akurat mam na myśli ten rozdzielacz co steruje wywrotem, zobaczę do tej pompy w poniedziałek co tam się porobiło

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
marerek    3

kolego najpierw zacznij od dołu jak to nic nie da to wtedy rozdzielacz bo zazwyczaj to pompa siada

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się


  • Podobna zawartość

    • Przez Vincero
      Witam
      Nie wiem czy w dobrym miejscu dodaje temat ale mam problem z wspomaganiem w moim Zetorze 7211
      Otóż od pewnego czasu zapalam ciągnik a koła samoczynnie same się zakręcają w lewo .. po chwili działa wspomaganie odkręcę i działa wszystko lecz za jakiś czas znowu nie mogę w prawo ciężko idzie kierownica ..
      z tym problemem zajrzałem do filtra ewidentnie do wymiany olej brudny i lekkie drobinki metali widzę pływają , dodam jeszcze że było go stanowczo za mało ... mam zamiar wlać nowy olej dokładnie Boxol 26 czytałem że może być lecz nie wiem jak z całego układu pozbyć się starego oleju ... ?
      Jak ktoś miał podobne problemy i wie jak szybko i skutecznie naprawić ten problem proszę o pomoc .
      A może jakiś inny wlać ? jaki używacie ?
    • Przez Majes897
      Witam. Dziś podczas orki po dłuższej pracy podnośnik zaczął mieć problemy z unoszeniem. Na koniec, gdy już robiłem poprzyczniak ledwie co już poradził pług 3 skibowy ( likwidacja ugoru na górach, żeby później nie było dlaczego tylko 3 skiby ). Zauważyłem również że jak już na koniec chciałem podnieść to tak jak by podnośnik próbował unieść ( tak jak by unosił lekko i opuszczał ). Olej jest, stan się zgadza. Co może być tego powodem ? Dodam że pompa była wymieniana rok temu.
       
      Z góry dziękuję, pozdrawiam.
    • Przez radek1996
      Witam, jestem posiadaczem takiego zetora mam problem z turem (tur 3 sekcje)wolno podnosi  wymienilem pompe na niby wydajniejsza (42l/min) zawór podkrecilem ale to i tak nic nie daje róznica miedzy ta pompą a starą jest niewielka i nurtuje mnie ciagle to ze gdy nie obsługuje tura a jest wlaczona pompa to ona wyje  do tego stopnia ze jest to odczuwalne tak jakby traktor dusilo dodam ze tur jest wpiety w wyjscie hydrauliczne . Filterek i magnez obok pompy czyszcze co dwa tyg okolo, filtr hydrauliki wymieniony . Dodam ze gdy podpiąłem weze do innego traktora wydajnosc okolo 50 l tur zeby was  nie sklamac bardzo szybko dzialal nawet chyba za szybko. 
       
       
      Czy da sie wpiac tak tura zeby nie byl pod wyjsciami hydraulicznymi ??
       
       
      Czy ma ktos z was moze w takim traktorze pompe na wom ? jak to działa
       
       
       
    • Przez Mares
      Witam. Obecnie mam podłączonego tura pod tylne wyjścia hydrauliki i jak chce używać innej maszyny to trzeba wypinać węże od tura i w te miejsce podpinać maszynę. Chce mieć z tyłu 4 szybkozłącza gdzie pod dwa będzie wpięty tur a pozostałe dwa gniazda będą do maszyn. I mam pytanie, zawór odcinający tura musi być na zasilaniu i na powrocie czy tylko na zasilaniu wystarczy ? Poniżej zamieszczam rysunek z tym o co mi chodzi.
      PS. Czy lepiej dać zawory 3 drożne ?

    • Przez tombien
      Podnośnik w moim Zetorze od jakiegoś czasu zachowuje się dziwnie. Gdy zaczepię coś cięższego to po rozgrzaniu na podniesionych ramionach opuszcza trochę i podnosi z powrotem do góry. Po prostu "faluje" maszyną na podnośniku. Po opuszczeniu ramion słychać w środku obudowy podnośnika specyficzne brzęczenie-syczenie. Po wyłączeniu pompy dźwięk ustaje. Gdy zostawię podniesione ramiona w górze i zgaszę silnik to powoli się opuszczają. Szukałem informacji na ten temat ale zdania się różne: rodzielacz lub oringi w nim, zespół tłoka z cylindrem lub zawór przeciążeniowowy lub filtr oleju. Czy ktoś zna 100% procentową przyczynę tego zachowania?
       
      Drugie pytanie: Żeby dotrzeć do rozdzielacza trzeba kabinę ściągać?
×