Skocz do zawartości
Przemek B

Problemy ze światłami Zetor X540, Proxima, Forterra

Polecane posty

Wybrane dla Ciebie
galeria
Zetor

z tego co wyczytałem to czasami się on po prostu psuje i trzeba wymienić. Zamówiłem we wtorek i dziś mi przyszedł jutro będę zakładał cena 45 zł + przesyłka i na fakturkę. Co mnie jednak zdenerwowało przysłany przycisk jest bez tej zielonej szybki z rysunkiem świateł i będzie trzeba przełożyć od starego włącznika. :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
sony5    46

Sprawdź wpierw bezpieczniki czy aby nie są spalone albo przełącznik czy jest sprawny

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Wiadomość z agroFakt.pl

a1fe26c2    36

1. zaopatrz się w schemat instalacji lub choćby opis skrzynki bezpieczników

2. zaopatrz się lub wykonaj samodzielnie jakiś wskaźnik napięcia - wystarczy oprawka na żarówkę 4W z kablami o długości ok 0.5 m żarówka 4W do oprawki i sprawdzasz tak:

2.1 jeden kabelek "próbówki" do masy, drugi do bezpiecznika świateł drogowych lub mijania.

2.1.1. Jeśli próbówka zaświeci się gdy włączyś światła, to instalacja do bezpiecznika jest w porządku i szukasz dalej w instalacji (w kierunku świateł).

2,1.2 Jeśli nie zaświeci, to upewnij się, że ta próbówka jest sprawna (kabel do masy i do plusa akumulatora lub kabla rozruchowego przykręconego do rozrusznika).

Żarówka sprawna - szukasz ustaerek w okolicy stacyjki/włącznika świateł.

2.2 Rozkręcasz reflektory i sprawdzasz czy tam próbówka zaświeci gdy włączasz światła drogowe/mijania Oczywiście kable próbówki podączasz między masę a kable doprowadzone do żarówek.

3 W ciągnikach dość często przerywany jest obwód masy między relektorami a resztą ciągnika. Sprawdzić to można tak:

3.1 próbówka między masę (jest tam taki kabelek masowy do obudowy reflektora, chyba że masę ktoś poprowadził osobnym kablem do silnika) a masę gdzieś na silniku/algernatorze i tym podobnym gołym żelastwie. Jeśli po włączeniu świateł drogowych/mijania próbówka świeci, to oznaczać będzie brak połączenia elektrycznego między reflektorem a resztą ciągnika.

3.2 Drugi sposób sprawdzenia połączenia masowego, to odkręczenie reflektora i oczyszczenie elementów metalowych z brudu i rdzy. Jeśli te zanieczyszczenia były przyczyną przerwy w obwodzie lektrycznym świateł, to po skręceniu owe światła powinny się zaświecić.

 

4. obwód elektryvczny sygnału sprawdzasz tak, jak obwód świateł - próbówkę podłączasz pod zaciski sygnału i sprawdzasz czy ona zaświeci się.

4.1 jeśli nie świeci, to podłącz gdzieś w pewne miejsce kabel masowy próbówki i sprawdź czy teraz zaświeci

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
forterraturbo    324

Nie tylko w waszych zetorach psują się włączniki , u mnie jak dłużej poświecą to zaczyna śmierdzieć przypalony palstik i po chwili przestają swiecić wszystkie światła oprócz tych ba słupkach kabiny . Serwis poradził nam montaż dodatkowej puszki z bezpiecznikami i od tego czasu wszystko jest w porządku .

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
zorzyk2    50

Czyżby w tych modelach jest tak samo jak w serii 52-7211, czyli bez przekaźników. Jeśli tak to załozyć przekaźniki do każdego rodzaju swiatła, pomijając pozycje i przestanie śmierdzieć plastikiem z palącego sie przełącznika.

Edytowano przez zorzyk2

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
seba1438    0

witam, czy moglbym sie dowiedziec czy naprawil pan swiatla?, poniewaz ja mialem ten sam problem i naprawilem go. moge pomoc!!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Max11441    0

Jeszcze nie naprawiłem nie moge dojść co jest grane jeśli wiesz co jest nie tak pomórz seba 1438

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
seba1438    0
Napisano (edytowany)

do alternatora dochodza da kabelki zlaczone razem, mi one nie laczyly, a jak je ruszylem, to mi sie rodzielily, wiec zrobilem je odnowa i przykrecilem je spowrotem w to samo miejsce i swiatla sie znalazly, a mialem dokladnie to co ty, sygnalu nie bylo, swiecila kontrolka od swiatel dlugich. a jak nie bedziesz mogl znalesc to ja zrobie zdjecie, i ci zaznacze ktore to kable. poprostu brakuje masy i tak sie dzieje, ( u mnie te kabelki mialy kolor brazowy). a znalazlem to przypadkowo, bo tez nie mialem tych swiatel, i sie zdenerwowalem i szukalem ich, i tak po kabelkach po kabelkach i cos poruszylem i mi mrogly, i juz wiedzialem co jest. poruszaj tam przy alternatorze kabelkami i napewno znajdziesz :P

Edytowano przez seba1438

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Max11441    0

Pragne podziękować za pomoc seba 1438 był przetarty kabel przy alternatorze a ja go nie widziałem i tyle czasu się głowiłem i denerwowałem co jest grane, dzięki i pozdrawiam

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
misiek12    0

Witam koledzy ,może ktoś z was wie czy czujnik zabrudzenia filtra powietrza (zetor Proxima 8441) jest podłączony do instalacji elektrycznej? Bo w instrukcji jest napisane że jest kontrolka na tablicy ale u mnie ten czujnik nie jest podłączony,są tylko koło niego dwa przewody.Czy są dwa rodzaje tych czujników bo ja mam taki zwykły co się naciska ,może ktoś z was ma inny.Proszę o pomoc bo muszę go wymienić, bo się nie wciska jak chcę skasować czerrwone pole.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ZetorPower    0

Forterra 11441 2007r Powie mi ktoś co włącza włącznik po lewej stronie kierownicy 3 od gory ??? w instrukcji jest napisane ze są to światła przeciwmgielne ale jak go włączam to nic nigdzie się nie zapala chociaż sam włącznik się świeci w pozycji włączonej kable też są do niego podłączone

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
adamgaleon    4

kolego w moim Zetorku Proxima Plus też 3 włączam świeci się sam przełącznik ale żadne światła się nie zapalają podejrzewam że jest on zostawiony aby można było kiedyś jakieś lampy podpiąć przynakmniej u mnie tak jest są pociągnięte przewody i mogę zamontować dodatkowe lampy robocze. Ja mam pociągnięta oddzielną instalację do lamp roboczych a włączniki mam na słupku kabiny po lewej stronie stąd ten 3 włącznik został wolny

 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ZetorPower    0

o jak wolny to sie dobrze składa bo mam ochotę założyć mu 2 pampy na przód a jeszcze mam pytanie podłączał ktoś coś do tego małego gniazda zapalniczki co jest na błotniku po prawej stronie??? bo mam plan podłączyć tam lampe na magnesie z żarówka H3 55W wytrzyma to ta zaplniczka??

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Piotr6991z    3

A czy tym włącznikiem nie włącza się przeciwmgielnych w gniazdku 7 pinowym do przyczepy? Musiał byś sprawdzić jeszcze taką opcje.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się


×