Skocz do zawartości
demon17

Zetor 9540 problem z odpalaniem i nierówną pracą silnika

Polecane posty

DAREK    22

końcówki wtryskiwaczy jak są mocowane do wtryskiwacza? Jest jakiś kołek czy ustawia się na znaki .? Na pewno wstawiłeś takie jak były wcześniej ? Jeszcze kwestia uszczelki : była 1.5 czy 1.2 , może doszło do kolizji zaworu z tłokiem i już się nie domykają (stąd dymienie i brak mocy ) ?

Edytowano przez DAREK

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
demon17    1

Na pewno takie same jak były wcześniej Końcówki nie powiem Ci jak są montowane bo zakładał je ten sam gościu co robił pompę. Uszczelka jest 1.2, ze wstępnych pomiarów wszystko powinno grać. Ciężko kręci przy w pełni sprawnym aku więc musi być dobre sprężanie, czyli kolizji być nie mogło. Na samostarcie wystarczą mu 3 obroty i odpala.

Edytowano przez demon17

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
DAREK    22

raz tak zamontowałem w 5211 , końcówkę nie patrząc na znaki i efekt był taki jakby uszczelkę wydmuchało .Jałowe masz ustawiane ręcznym czy jest cięgno do gaszenia? Jeszcze jedna ważna sprawa . Dałeś podkładki miedziane przy montażu wtrysków do głowicy ? Powinny być grube .

Edytowano przez DAREK

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Wiadomość z agroFakt.pl

demon17    1

Podkładki pod wtryskiem są. Z regulacją w trysku się nie bawiłem bo było dobrze ustawione.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
DAREK    22

nie chodzi o regulację ciśnienia tylko o pokrycie znaków na końcówce i obudowie wtrysku ( chyba ,że ustawiana na kołek ).

Rozumiem,że jest tak : kompresje ma bo piszesz ,że kręci cięzko , zawory na bank ustawione , przedmuchów brak ( nowa uszczelka i szczelne zawory) , chodzi gorzej po remoncie głowicy ,wtrysków i wymianie sekcji pompy (przerywa i ciężko startuje)- ja bym jeszcze raz dał wtryski a jak to nic nie zmieni to całą pompę ,w końcu to najmniej roboty i bez łaski powinni sprawdzić ,skoro jest gorzej jak było ,po naprawie tych elementów . Myślę ,że każdy fachowiec może coś spartolić

Edytowano przez DAREK

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
demon17    1

Na daniach będą jeszcze raz ustawiane luzy, jeśli nic to nie da pompa z wtryskami poleci do majstra. DAREK jest dokładnie tak jak napisałeś ;) ;p

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Grzesiek    5

Masz zamiar zmierzyć i czy wiesz co to jest max. obciążenie? bo nie jest to danie całego gazu na postoju, wtedy turbo da Ci ok. 0,2-0,3 bar. Max. ciś. powinno być ok.1 bar albo więcej, dla tego sil. dokładnie nie wiem ale w starszym modelu ( U-1012) który ma większą pojemność i mniejszą moc ok. 96 km ( i brak intercoolera) ma max; 1bar to w twoim powinno być więcej.

 

 

 

Też mi się wydaje że to sapanie dochodzi od zaworów ale głowice podobno miał robioną a przedmuch może być jeszcze z pod wtrysku lub uszczelki głowicy.

 

Jeszcze dobra rada poszukał bym lepszego majstra.

 

Ja mierze doładowanie cały czas bo mam zamontowany na stałe zegar i wiem co to jest max. obciążenie :).

Pytałem ile może wynosić na standardowym ustawieniu pompy, bo ja mam lekko "liżniętą" i mi pokazuje max. 1,3 bara.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ptaszyna    125

No to się ciesze że jesteś obeznany w temacie i nie bież do siebie moich pytań o proste rzeczy, nie robie tego złośliwie po prostu niektórzy mają małe pojęcie o niektórych sprawach, np; kolega demon17 na pewno nie wie o co chodziło kiedy pytałem go o szpilki głowicy i jakie to ma znaczenie.

Dobrze że podajesz wartość doładowania dla danego ciągnika ( 10540 - 1,3 bar) bo nie jest to powszechna informacja, nie jest trudna do zmierzenia i myślę że nie jednemu się przyda, bo nie rzadko problemy zaczynają się od słabej turbiny a ludzie szukają wszędzie tylko boją się sprawdzić turbo.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
demon17    1

Ptaszyna, co racja to racja ;p nie wiem po co było pytanie o szpilki ;p Jedynie co to mogę się domyślać ;p. Jak byś mógł rozwinąć ten temat troszkę szerzej to byłbym Ci wdzięczy ;p chciałbym się dowiedzieć czy dobrze myślałem ;p 10540 różni się od 9540 nie tylko dodaniem intercoolera, ale wałkiem rozrządu i kilkoma innymi rzeczami (patrzyłem w katalogu, ale zapomniałem;p).

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
demon17    1

Na końcówkach wtryskiwaczy, które były zamontowane jak go kupiliśmy miały inne początki symboli a mianowice zaczynały się SZ, ky, Rz i ostatniego nie pamiętam. Teraz wszystkie miały SZ. Panowie czy to jest jakaś różnica?? Co te symbole oznaczają i jak powinny być zamontowane??

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
zetores    15

raczej nie. Po co by mieli robić każdy osobny inny wtrysk. A co do Zetora 10540 to ma też większy bak, jest chyba troche dłuższy oraz jak się nie myle ma też wyłącznik dawki paliwa

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
demon17    1

Po co to nie wiem, wiem tyle że cały symbol jest taki sam oprócz pierwszych dwóch znaków.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
DAREK    22

ze swego doświadczenia powiem Ci ,że nie mają znaczenia te znaki , ważny jest opis główny końcówki

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
demon17    1

Z tego co się dowiedziałem jest to symbol danej serii, reszta się zgadza ;) Wtryski były u sprawdzenia i wszystko jest ok, ładnie równo rozpylają. Pompiarz zapewniał że regulator w pompie jest na pewno sprawy zresztą jak i cła pompa. Mówił że mogła by się listwa zaciąć, ale w to mu się nie chce wierzyć bo jak ją rozkręcał to wszystko ładnie chodziło. Prawdopodobnie po zmianie uszczelki na 1.2 ma za mało powietrza i stąd te problemy. jutro wymienię uszczelkę i pierścienia na tłokach. Po zdjęciu głowicy jeden był cały mokry od oleju z ropą, drugi lekko się świecił od oleju a dwa pozostałe w stanie idealnym. Ile kosztuje jeden zestaw pierścieni ??

 

 

 

Panowie gdzie przypadają te zaznaczone uszczelnienia:

c1f6a048f7dcca2cm.jpg

Edytowano przez demon17

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
DAREK    22

widać tylko 4 sztuki , nie są to przypadkiem uszczelniacze trzonków zaworowych ?

Jak była wcześniej 1.5 to nie powinno się już przechodzić na 1.2 . Czy to coś zmieni ? Oby . Czekamy na efekty ........

Edytowano przez DAREK

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ptaszyna    125

@demon17 jesteś z tych co wolą rozebrać wszystko kilka razy niż raz zmierzyć( bez obrazy), zmierzyłeś ciśnienie na tłokach? czy wolisz zmieniać w ciemno pierścienie(ile jest roboty z jednym a drugim).

Grubość uszczelki nie wpływa na ilość powietrza (powietrze daje turbina), uszczelka ma wpływ na ciśnienie na tłoku , jak nie potrzebnie dasz grubszą będzie niższe i trudniej będzie zimny odpalał.

Grubszą uszczelkę daje się wtedy gdy "przestrzelamy" blok i wał podchodzi do góry i wtedy tłoki mogły by pukać o głowicę.

Jak masz zdjętą głowicę sprawdź szczelność zaworów; ustaw głowicę równo na klockach i przez kanały wdech/wydech wstrzyknij po 2-3 cm ON (powinna być nafta) i obserwuj zawory od spodu, w przeciągu minuty nie powinna utworzyć się kropla na zaworze jak jest inaczej to zawory trzeba dotrzeć.

Jak będziesz montował głowicę to najpierw wkręć wszystkie szpilki a potem nakładaj głowicę nie odwrotnie ( to ważne)

Uszczelnienia troche słabo widać ale chyba @DAREK ma rację.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
demon17    1

Pierścienie nie były wymieniane w ciemno. Jeden nie zbierał oleju, po przejściu tłoka zostawał na ściance i całe gniazdo było od oliwska, drugi przepuszczał ale mniej niż poprzedni. Dwa ostatnie mógłby by zostać, ale stwierdziliśmy że jak już wymieniamy na dwóch to wymienimy wszystkie ;p

Edytowano przez demon17

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
demon17    1

Witam, panowie moglibyście wrzucić fote jak wygląda podłączenie przewodów do pompy paliwowej??

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
demon17    1

Już sobie poradziłem, nie miałem jednego odstojnika i chciałem go zamontować, ale Ojciec po odłączał wszystkie przewody by wymienić na nowe i myślałem że nie dojdą który gdzie ma być ;p Ale jakoś się udało ;p

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
demon17    1

Dobrze powiedziane, sam chciałbym wiedzieć xD Dzisiaj po raz kolejny go skręciliśmy do kupy bo jedna sekcja coś nie podawała i było trzeba pompę zawieść do sprawdzenia, okazało się że wszystko ok i wtryski bardzo ładnie pylą. Zawory wyregulowane, przyszło do odpalenia... ładnie odpalił wszystko ekstra. Zgasł... za pierwszym obrotem już odpalił ładnie chodzi chodź jeszcze trochę przerywał. Wyjechałem nim na dwór pochodził z 10 min na wolnych obrotach po czym go zgasiłem. Chcę go odpalić a on nic nie łapie... dopiero po chwili zaczął łapać i odpalił... Nie wiem co jest teraz grane pompa, pompka, wtryski sprawne. Cały układ paliwowy jest w 100% dobry. Co do turbo to mam manometr ale muszę dokupić redukcję z M22 na M20 ;p

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się


×