Polecane posty

Wybrane dla Ciebie
galeria
lamborghini

Czy ktoś z was może zakisza lub zakiszał całe mokre ziarno kukurydzy w big-bagu. Czy lepiej jest robić w bigbagu czy na pryzmie i czy tżeba stosowac jakies zakwaszacze bądź konserwanty.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
bodzioman18    67

ja w tym roku pierwszy raz zakiszałem całe ziarno w big bagu, wczoraj otwarłem pierwszy worek po 2 tygodniach, jak narazie jakiegoś zapachu kiszonego ziarna nie czuje. kilku znajomych kisiło całe ziarno już kilka lat i chwalą to sobie

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
karolci13    27

Ja od 2 lat kisze w big bagach nic nie dodaje i towar jest super a przynajmniej koszty suszenia odpadają, ale moje spostrzeżenie to lepiej żeby qq miała tak do 35% bo powyżej przyklejała się w mieszalniku

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
karolci13    27

Do rękawa musisz mieć maszynę a w bagach dobrze jest, a co do karmienia to w tym roku otwarłem od razu i nic się nie dzieje

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
donweter1989    2932

Folię się daje do środka biga. Są takie gotowe rękawy z cienkiej i elastycznej folii które ucina się z dowolnym miejscu robi supeł i wykłada biga od środka. Można też kupić gotowe bigi z folia w środku.

Edytowano przez donweter1989

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
donweter1989    2932

gdzie te worki kupujecie?

w pobliskim składzie wyposażenia rolnictwa powinieneś dostać.

@qba333 - jedni kiszą całe ziarno inni zmielone lub gniecone. Zalecają aby 6 tygodni się kisiło, ale spragnieni otwierają szybciej.

Edytowano przez donweter1989

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
jarekmalina    5

w pobliskim składzie wyposażenia rolnictwa powinieneś dostać.

@qba333 - jedni kiszą całe ziarno inni zmielone lub gniecone. Zalecają aby 6 tygodni się kisiło, ale spragnieni otwierają szybciej.

 

 

Jeśli zakisicie całe ziarno i mysza zrobi dziurę to praktycznie wszystko jest do wyrzucena. Natomiast jak przedtem się ześrutuje, to niewielka ilość jest spleśniała i straty mniejsze. Co do samego zakiszenia to ja otworzyłem po 5 dniach i czuć już było intensywny zapach kiszonki. Chyba że całe ziarno, to być może dłużej trzeba czekać aż się zakisi.

 

Pozdro

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
PawelWlkp    726

Całe ziarno się nie zakisi, powie wam to każdy hodowca bydła który najmuje lub używa sieczkarnie.Zakiszą się jedynie połówki i zanieczyszczenia,reszta przechowuje się beztleenowo. Dlatego w razie dziury, lub po otwarciu tak szybko się psuje. Robił ktoś analize wartości pokarmowej takiej kiszonej kukurydzy?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
karolci13    27

Według mnie nie masz racji bo całe ziarno jest tylko nie do strawienia przez bydło ale się zakisza, a ciekawe jak stworzysz warunki beztlenowe we worku ?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
PawelWlkp    726

Jakby się zakisiło to i strawne by było. Oto właśnie chodzi w kiszeniu żeby nie było dostępu tlenu. Obecność tlenu powoduje fermentacje alkoholową,rozwój grzybów i pleśni,wiec kukurydze można wtedy wyrzucić. Dlatego szczelnie zamyka się kukurydze, żeby jak najmniej niekorzystnych procesów zaszło. Ale wystarczy dziura w worku i wszystkie te procesy ruszają od nowa, tym bardziej, że ziarno nie jest zakiszone tylko przechowane beztlenowo.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się

  • Podobna zawartość

    • Przez lukaczmarek
      Ze względu na dużo pytań podaję moje dawki żywieniowe dla trzody chlewnej od odsadzenia do końca tuczu
       
       
      Prestarter odsadzeniowy (do 2-3 tygodni po odsadzeniu)
       
       
       
      Jęczmień 350 kg,
      pszenica 350 kg,
      soja HP300 80 kg
      mączka rybna 70% 50 kg,
      laktoza 50 kg,
      poekstrakcyjna śruta sojowa 50 kg,
      premiks z LNB 821061 40 kg
      olej sojowy 20 kg,
      zakwaszacz 5 kg,
      tlenek cynku 80% 4 kg.
       
       
      Prestarter 13-20 kg
       
      Jęczmień 400 kg,
      pszenica 340 kg,
      mączka rybna 70% 25 kg,
      laktoza 25 kg,
      poekstrakcyjna śruta sojowa 150 kg,
      premiks z LNB 8255 40 kg
      olej sojowy 15 kg,
      zakwaszacz 5 kg,
      tlenek cynku 80% 2 kg. (podawany tylko przez 2 tygodnie)
       
       
      Starter 20-40 kg
       
      Jęczmień 480 kg,
      pszenica 300 kg,
      poekstrakcyjna śruta sojowa 150 kg,
      premiks z LNB 8255 40 kg
      mączka rybna 70% 15 kg
      olej sojowy 13 kg,
      zakwaszacz 3 kg.
       
      Tu powinien być jeszcze grower i finiszer ale ja daje tylko jedną dawkę do końca tuczu
       
       
      Grower/finiszer 40-120 kg
       
      Jęczmień 500 kg,
      Otręby pszenne 180 kg,
      poekstrakcyjna śruta sojowa 140 kg, (pod koniec tuczu spokojnie można zejść do 100 kg)
      Pszenica 100 kg,
      Owies 50 kg,
      Premiks z LNB 820090 20 kg,
      Olej sojowy 10 kg,
      Zakwaszacz 1 kg,
       
       
      Składy są ułożone na moją bazę paszową. Jak widać nie ma tu pszenżyta które zwykle dominuje u mnie w dawkach ale jako ze wszystko w okolicy wymarzło i jest trudno dostępne a jęczmienia i mieszanek jest pod dostatkiem to właśnie on tworzy bazę paszową.
       
      Jeśli ktoś będzie chętny na mieszanki dla loch to też mogę podać.
       
      EDTI 1
       
      A więc podaję i dla loch
       
       
      Locha karmiąca
       
      Jęczmień 530 kg,
      Otręby pszenne 200 kg,
      Pszenica 100 kg,
      Poekstrakcyjna śruta sojowa 120 kg
      Premiks z LNB 8253 40 kg,
      olej sojowy 10 kg,
      Preparat na mykotoksyny 1 kg
       
       
      Locha prośna
       
      Jęczmień 530 kg,
      Otręby pszenne 350 kg,
      Owies 75 kg,
      Poekstrakcyjna śruta sojowa 20 kg ( w dawce miałem 50 kg ale się otłuszczały więc zmniejszyłem na 20 kg)
      Premiks z LNB 8252 25 kg,
      Preparat na mykotoksyny 1 kg
       
      Dodaje że są to moje dawki które metodą wielu prób się u mnie sprawdzają. najlepiej ustalić żywienie ze swoim żywieniowcem w oparciu u własne zaplecze paszowe
    • Przez klusek
      z jakiej firmi kupujecie koncentraty swiniom??i lie kupujecie
    • Przez tomek321455
      Witam w tym temacie chciałbym poznać waszą opinię na temat karmienia trzody chlewnej mieszanką paszową własnej produkcji zmieszanej z odpowiednią proporcją koncentratu i do tego młóto browarne. Takie pożywienie 2 razy dziennie rano i na wieczór a w przeciągu dnia tak popołudniu zielonka z lucerny co wy na to??
    • Przez lukasz76
      Czy stosuje ktoś w żywieniu świń śrutę słonecznikową?  Jakieś doświadczenia ?
    • Przez lukaczmarek
      Mam takie pytanie. Jako ze ostatnio mam problemy z zakupem zboża za to pod dostatkiem w okolicy kukurydzy chciałbym sie dowiedzieć ile% w dawce można jej stosować. Chodzi mi głównie o warchlaki i tuczniki?\
      Chodzi mi o zwykła suszoną kukurydzę nie CCM
×
×
  • Utwórz nowe...
Agrofoto.pl Google Play App

Zainstaluj aplikację
Agrofoto
na telefonie

Zainstaluj