Skocz do zawartości

Polecane posty

Wybrane dla Ciebie
Gość Profil usunięty   
Gość Profil usunięty

Potrzebuję rady ;) Gdy kilka dni temu kończyłem siew moją 60-tką to pod koniec po wciśnięciu pedału sprzęgła dopiero po 3 sekundach ciągnik się zatrzymywał , podczas zmiany biegów zgrzytało a czasami ciężko było wrzucić bieg :/ dodam że od kąt ją mam a jest już ponad 10 lat i przez ok. 5 lat sama pracowała na 20 ha ornej ziemi do sprzęgła nie zaglądaliśmy.

 

Co może jej dolegać i jak usunąć usterkę ?? ;)

Wygląda na zwichrowaną tarczę, ewentualnie może na frezie być dużo rdzy, raczej trzeba zmienić tarczę sprzęgłową i trzeba się przyjrzeć od razu tarczy dociskowej, czy jest jeszcze w miarę gładka,bo to też może być przyczyną wichrowania tarczy sprzęgłowej.

Edytowano przez MAT912

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Wiadomość z agroFakt.pl

cash8791    3

Witam , Panowie otóż mam taki problem rozebrałem sprzęgło w C-360 3p i wymieniłem obydwie tarcze , wszystko ładnie złożyłem , odpalam ciągnik a tu słychać bardzo głośny klekot , dosłownie klekot a moje pytanie jest takie co może być przyczyną tego klekotu , sprawdzałem i wszystko jest dobrze dokręcone , może wiecie co jest nie tak ? czy też trzeba od początku go rozpołowić?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Witam wszystkich, podpowie ktoś jak wyregulować sprzęgło c-360 może jakieś fotki albo wartości ile od łożyska mają być łapki i które są od 1 i 2 stopnia :( .

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
jaca634    2

Wyregulowane sprzęgło powinno mieć łopatki napędu ciągnika w odległości około 3-4 mm od łożyska, a łopatki WOMu około 7-9 mm. Łopatki napędu mają zaraz za śrubami regulacyjnymi takie kapturki, można je sprawdzić ręką czy są. Aby wyregulować najlepiej spraw sobie pręty lub płaskowniki odpowiedniej grubości aby sprawdzać czy odległość od łożyska jest prawidłowa.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
jaca634    2

Witam, otóż po remoncie skrzyni biegów po odpaleniu silnika wałek pedału sprzęgła ociera się o tryby skrzyni. Wiecie jak usunąć taką usterkę?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
pupek    0

Witam,

Mam taki nietypowy problem gdy traktor jest zimny sprzęgło wciska się "lekko" tak jak w każdej sześćdziesiątce ale gdy traktor się zagrzeje pedał bardzo twardnieje. Co może być przyczyną? Czy może to być wina sprężyn że pod wpływem temperatury twardnieją?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
GoRAL1    63

Obróciło tuleje wyciskowa Brecha i da sie wrócić z powrotem sprawdzić sprężyny i posmarować powinno działac

ja tak miałem przez 5 lat co jakiś czas

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ursus55    11

Jak mogło obrócić tuleję skoro sprężyny ja trzymają w prostej lini a poza tym żeby takie coś się stało to by musiało być łożysko oporowe do niczego. Bo inaczej nie ma takiej opcji.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
traktor11    9

Jontek opisz dokładnie to swoje nieszczęście co się dzieje

 

Jontek opisz dokładnie to swoje nieszczęście co się dzieje

 

Zobacz cy nie pękła ta miseczka na którejś łapce a jak nie ona to trzeba rozjeżdżać i robić sprzęgło

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Jontek    0

Nad filmem opisałem objawy.

 

A diagnoza?

Dokładnie, tak jak piszecie: obrócona tuleja. Sprężyna powinna być poziomo, a jest wychylona w dół. Łożyska nie ma możliwości obrócić ręką.

 

Tak więc rozjechanie ciągnika nieuniknione. Jak już robić to porządnie, więc prośba: powiedzcie jakich firm części zamienne kupić, żeby długo popracowały?

 

Acha, ciągnik to 40 z silnikiem 55. Wszystkie części będą standardowe?

 

Myślę o tarczach, docisku, łapach, po prostu kompleks.

I jeżeli ktoś ma to prośba o szkic z wymiarami podstawy do rozpoławiania ciągnika. W instrukcji mam rysunek, ale wymiary nieczytelne.

Edytowano przez Jontek

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ursus55    11

Jeśli chcesz najlepszej jakości części to kup oryginał URSUS trochę kosztują, ale reklamacji nie będziesz miał. A części są te same.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Jontek    0

Jeśli to do mnie pytanie, to 4011 z silnikiem 355.

A następujące wymiary wózka będą ok?

Długość ramy 2m, szerokość (rozstaw kół) 0,5m, wysokość - zależnie od tego jaki zastosuję podnośnik. Mam do wyboru albo dwa śrubowe do auta terenowego, albo olejowy, albo walcowane śruby (o ile w zakładzie będą akurat jakieś braki - bo mogę je kupić za grosze).

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
GoRAL1    63

Jeśli chcesz najlepszej jakości części to kup oryginał URSUS trochę kosztują, ale reklamacji nie będziesz miał. A części są te same.

 

Mnie chodzi o te cześć co one maja wspólnego z oryginalnymi?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Thomas2135    1223

Poza tym jak szczyci się producent wykonane są zgodnie z dokumentacją technologiczną z tych samych jakościowo materiałów jak części oryginalne z tamtych lat.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Witam wszystkich ,

co może być przyczyną szarpania sprzęgła w ursusie c-360?

od kilku dni ursus zaczął szarpać na każdym biegu podczas ruszania dzisiaj wyregulowałem sprzęgło i nadal jest to samo, szarpanie zaczęło się od czasu gdy pewna osoba nie umiejętnie szybko puściła sprzęgło , nie wiem dokładnie czym to jest spowodowane i jak postępować dalej proszę o pomoc

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się


  • Podobna zawartość

    • Przez samesilver
      Mam problem z Same Silver 130, a mianowicie gdy wciskamy sprzęgło i dodamy gazu(np. przy ruszaniu) to po delikatnym puszczaniu sprzęgła zaczyna ono strasznie hałasować. Tak samo jest, gdy np. jedziemy ciągnikiem na wysokich obrotach i trzymając wciąż na gazie naciśniemy sprzęgło. Czasem nawet gdy ciągnik już ustanie, hałas nadal jest. Co może być tego przyczyną? Jak temu zaradzić? Z góry dziękuje za odpowiedzi.
    • Przez bugi
      Witam
      Strzasznie ciężko w mojej trzydziestce chodzi sprzęgło, słyszałem że nie tylko u mnie, ale słyszałem też że da się coś z tym zrobić ale nie słyszałem co i właśnie dlatego chcę coś z tym zrobić da się? Jak tak to co?
    • Przez wojo123
      Cześć jestem ciekaw jak się spisuje sprzęgło hydrokinetyczne w valtrach. Jakie są plusu tego sprzęgła w porównaniu ze zwykłym???
    • Przez Marcin91
      Witam.
       
      Mam problem ze sprzęgłem w kombajnie Fahr M922. Podczas koszenia kiedy chciałem wrzucić wsteczny bieg, nie udało się biegu wrzucić, a za to bardzo zgrzytało i działo się to przy próbie wrzucenia któregokolwiek biegu. Pedał sprzęgła wydawał się pracować jak zwykle. Odpaliłem więc kombajn na biegu trzymając wciśnięte sprzęgło, kombajn lekko ruszył po czym nagle przestał jechać i biegi dało się normalnie wrzucać, więc wróciłem nim do domu. Dzisiaj znowu się to stało, z tym, że już te numery z odpalaniem na biegu nie przeszły, więc dokosiłem kawałek co miałem, ale sprzęgło w ogóle nie rozsprzęglało - wciśnięte czy puszczone kombajn jechał. Co to może być za przyczyna? Czy uszkodzeniu uległ docisk? Tarcza? Dzisiaj wieczorem będziemy rozbierać, ale może ktoś miał podobny przypadek i wie czego już mógłbym się spodziewać.
       
      Dodam, że przy kole jezdnym sprzęgła zmienialiśmy części zaznaczone na czerwono, są to: część pływająca koła jezdnego, sprężyny oraz koło dociskające sprężyny.
       

    • Przez makos2
      Witam posiadam problem związany z ciągnikiem Deutz Fahr Agroton 150. Mianowicie co jakiś czas wyskakuje mi błąd EB który uniemożliwia mi dalszą jazdę ciągnikiem, muszę go zgasić a następnie odpalić aby móc znów jechać. Z tego co wiem błąd EB dotyczy czujnika położenia sprzęgła. Zakupiłem nowy czujnik oraz go zamontowałem lecz błąd nie ustał. Sprawdziłem okablowanie i wszystko jest w porządku - przynajmniej tak mi się zdaję . A więc moje pytanie jest takie, w czym może być problem ? Za wszelką pomoc serdecznie dziękuje.
       
×