Skocz do zawartości
Zaloguj się, aby obserwować  
kondziu123

Zapowietrzanie się Renault Ares 720 RZ pomocy

Polecane posty

kondziu123    2

Witam tak jak w temacie mam problem z renią : po dłuższym postoju nie da się jej odpalić gdyż układ paliwowy jest zapowietrzony gdy go odpowietrzę ciągnik pracuje normalnie ale jeżeli postoji tak z pół dnia znowu trzeba go odpowietrzać jeżeli ktoś orientuje się jaka może być tego przczyna to proszę o pomoc

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
AlaCapone    3622

Mało opisujesz problem. Od kiedy są takie problemy, czy takiego kupiłeś, czy coś w tym czasie "grzebałeś", czy są wycieki ON pod ciągnikiem? Obejrzyj dokładnie sam cały układ paliwowy poczynając od zbiornika paliwa poprzez przewody, filtry kończąc na pompie wtryskowej zaobserwuj wycieki (mokre miejsca). Czy w zbiorniku nie jest czasem za mało paliwa?

Ostatecznym wyjściem jest montaż zaworu zwrotnego przed zbiornikiem paliwa, ale najperw wyklucz inne przyczyny.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Wiadomość z agroFakt.pl

kondziu123    2

A więc tak ciągnik taki powiedzmy że kupiłem bo na razie jeszcze go testuje, ale nie podobał mi się filtr paliwa i wymienilismy go na orginalny john deere tak poza tym nic przy niej niej nie robiłem jeszcze. Paliwo jest na pewno bo sprawdzałem co do pompki jeżeli chodzi o tą ręczną to coś tam pąpuje ale jak to mają te typy pąpek nie jest rewelacyjna( mam takie pąpki w innych maszynach i są do bani ) jeżeli chodzi ogólnie o ten problem no to tak jak napisałem jeżeli ciągnik nie stoi dłużej niż powiedzmy 4-6 godzin no to zapali normalnie natomiast jeżeli stoi chwilę dłużej to trzeba go odpowietrzać jak go odpowietrzymy to jest ok pracuje normalnie nie ma jakiegoś skakania na obrotach itp.

 

 

A i zapomniałem dodać przed wmianą filtra było to samo i myślałem że może to jego wina

Edytowano przez kondziu123

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
dzikidaniel    36

Sprawdź czy przewód do pompy paliwa jest cały. Po sąsiedzku ciągnik też wiecznie nie palił, a jak się okazało miał pęknięty wąż pomiędzy bakiem a pompą i wiecznie paliwo opadało.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
kondziu123    2

No zobaczymy jak tylko deszcz przestanie lać posprawdzam wszystko i zobaczymy , jednak z wcześniejszych obserwacji raczej pęknięty przewód bym wykluczył, teraz zastanawiam się na pąpą paliwową może to jej wina i puszcza ciśnienie co o tym uważacie?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
kondziu123    2

Sprawdziłem szczelność przewodów i jest ok , wstawiłem zawór zwrotny przed zbiornikiem i jest ok , czyli wniosek jeden do wymiany jest pompka zasilająca , dzięki za pomoc panowie

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
AlaCapone    3622

Jeżeli na 100 % to pompka zasilająca jest do wymiany to radziłbym sprawdzić, czy można ją jeszcze przywrócić do życia. Rozręć górną jej część i sprawdź sitko - napewno zapchane syfem. Przepłucz całą pompę w czystej ropie. Na koniec poskładaj i skręć (sprawdź uszczelkę! - musi być cała nie uszodzona)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
janosik32    0

A w pompie wtryskowej sprawdzałeś? Tam jest w głowicy też sitko (filtr) pod śrubą.

Miałem zalepione syfem/mazią.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
kondziu123    2

tak na pompie jest okk , natomiast co do tej małej pompki to niestety ale trzeba będzie kupić nową ponieważ ta jest nierozbieralna( zaprasowana)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się

Zaloguj się, aby obserwować  

×