Polecane posty

Ziel    115

Napiecie akumulatorów sorawdź, sprawdź czujnik obecnosci operatora w siedzeniu(najlepiej z mostku we wtyczce na potrzeby testu). Ehr działa?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Szron88    29

Rowan napisz jak wejść w tryb sprawdzania błedów. Siedzenie zmostkowane było już jak kupiłem ciagnik. Ehr i wszystko inne działa. Jak było wszystko ok to jak był na recznym jak dawało sie jazde w tył lub przód to piszczał a teraz nie. Posprawdzam napiecia, cewki od rewesu i przejscie od manetki do elektrozaworów. Moze gdzieś jakiś kabel sie przetarł lub gdzieś masa uciekła.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
tomek73    581

Może czujnik od 4 biegu na wstecznym przy rączce,  to już jakiś trop jak biegi wchodzą bez sprzęgła. 

Bezpiecznik od WOM dobry. Jak on będzie spalony to rewers też nie działa. 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Rowan    226

No ciężko Ci będzie sprawdzić przejście od manetki do elektrozaworów, bo sygnały z manetki idą do sterownika.

1. Kluczyk na OFF

2. Wstań z siedzenia(usuń mostek na czujniku)

3.dźwignia WOM na ON

4. Kluczyk na ON ale nie zapalaj

5. Poczekaj 5 sek. lampka powinna zaświecić się na 1 sek.

6. obserwuj błyski lampki np. błysk-błysk --przerwa--błysk-błysk-błysk oznacza kod błędu 23

7. aby wyświetlić następny kod dźwignia WOM na OFF i z powrotem na ON i tak do czasu aż lampka będzie świecić ciągłym światłem.

 

Edytowano przez Rowan

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ed2000    5

Może czujnik od fotela padł u mnie tak się dzieję jak podniosę się z fotela w trakcie jazdy to traktor staje i N mruga 

Edytowano przez Ed2000

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
krzychu121    3967

Spotkał się ktoś z takim problemem że przy pracy z ładowaczem przedni napęd nie działa w 100%? Przykładowo nabieram w łyżkę piachu i bez przedniego napędu tył ciągnika zaczyna się grzebać gdy jest coraz więcej towary w łyżce. Włączam przedni napęd i czuć że ciągnik ,,idzie '' lepiej bo nabieram łyżkę do pełna. Ale pod sam koniec nabierania znowu zaczyna grzebać tylko sam tył mimo włączonego przedniego napędu. A np gdy ciągnę jakieś przyczepy lub wyciągałem ciężarówkę to normalnie ciągnik grzebie się równomiernie na 4 koła. Tyle że przy takich sytuacjach nie używam ładowacza. Myślę że problem powstaje podczas używania ładowacza tylko od czego najpierw zacząć 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Rowan    226

Raczej nie jest to mozliwe aby coś było z hydrauliką, bo ciśnienie rozłącza przedni napęd, brak ciśnienia to napęd załączony. 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
krzychu121    3967

Myślałem że może jak pracuje ładowaczem to wtedy jest zbyt małe ciśnienie aby docisnąć tarczki przedniego napędu. No ale z tego co piszesz to raczej odpada 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Rowan    226

Jeśli jest zużyte lub uszkodzone są sprężyny talerzowe, to tak. Choć to dosyć rzadki problem w tych ciągnikach, nawet powiedziałbym bardzo rzadki.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
krzychu121    3967

Tylko dlaczego przedni napęd przestaje działać przy dociążeniu przodu. Tak jak pisałem. Wyciągałem ciężarówkę i normalnie kopał na wszystkie koła. A przy nabieraniu piachu w łyżkę i dociążeniu przodu do ziemi nie ,,kopie" ale czuć że coś ciągnie do przodu bo jak się wyłączy przedni napęd to czuć charakterystyczne stuknięcie i wtedy od razu zaczyna tył mielić. 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
JD1052    208

Ślizga się i tyle co tu rozmyślać, nawet przy wpełni sprawnym sprzęgle przy tak mocnym obciążeniu może się ślizgnąć, choć u mnie kiedyś w 5150 pekły te spreżyny talerzowe i tak się zachowywał 

Edytowano przez JD1052

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
krzychu121    3967

Ja wiem że coś tam się slizga. Tylko do nie dawna nic takiego nie miało miejsca. Mogłem nabierać piachu w łyżkę że aż góra się przesypywalo a ciągnik kopał na wszystkie koła 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Rowan    226

No to w takim razie trzeba się dostać do kosza przedniego napędu i sprawdzić sprężyny. Na upartego to rewizją od superreduktora i endoskopem się to powinno zobaczyć. Chyba, że osłona kosza będzie zasłaniać… Sam nie wiem.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ziel    115

To jest w przednim moście. Najpierw sprawdź czy wał się kręci kiedy masz problem z napędem.

Edytowano przez Ziel

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Pigmei    1868

Taa 😄

Tamte odpowiadają za automatyczną blokadę :P

Kosz sprzęgłowy od załączania przedniego napędu jest w skrzyni, 

Skrzynia biegów Case MX 120 Wilkowo - Sprzedajemy.pl

Edytowano przez Pigmei

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Rowan    226
4 godziny temu, Ziel napisał:

Zużyte tarczki blokady w przednim moście.

Wiesz na jakiej zasadzie działa ten mechanizm? Widziałeś je kiedyś zużyte? Zaznacze tylko, że one pracują przy kołach na wprost.

2 godziny temu, Pigmei napisał:

Taa 😄

Tamte odpowiadają za automatyczną blokadę :P

Kosz sprzęgłowy od załączania przedniego napędu jest w skrzyni, 

Skrzynia biegów Case MX 120 Wilkowo - Sprzedajemy.pl

O widzisz😀

Czyli endoskopem się powinno zobaczyć czy sprężyny całe. A przynajmniej jedna ta zewnętrzna.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ziel napisał:

Polecam fusch utto mp lub oryginał akcela hy tran. Mc pro jest średni do systemów hydraulicznych połączonych z przekładniami powrershift. Utto mp jest rzadszy w niższych i wyższych temperaturach

Spuściłem olej, na sitku opiłki niestety. Wyczyściłem filtr, założyłem nowy filtr puszkowy i po 2 godzinach znowu kontrolka się zapala. Jakieś pomysły gdzie dalej szukać? Olej nie jest idealnie czysty, w sensie że kolor nie jest taki jak nowy ale 300h już zrobil.


sprzedam

Opryskiwacz Pilmet 

www.olx.pl/oferta/opryskiwacz-pilmet-2018-18-m-2000l-nie-hardi-rau-evrard-CID757-IDxqwma

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Szron88    29

Rowan ogarnełem troche temat z tym rewersem. Przy próbie sprawdzenia błedów zobaczyłem ze wom nie działa. Jeszcze raz sprawdziłem bezpieczniki i jeden okazał sie spalony. Wymieniłem go i wszystko zaczeło działać i wom i jazda jednak po chwili znowu bezpiecznik strzelił. Wydaje mi sie ze to od womu. Na zdjeciu pali ten który jest wyjety. Dopóki wszystko działało sprawdziłem błędy i lampka miga non stop.

20231103_143740.jpg

Edytowano przez Szron88

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się

  • Podobna zawartość

    • Przez Sebastian
      Jaki ciagnik na 20-26ha nie zwracajac na cenne (no moze nie wiecej jak 180tys)?? I jakie maszynny do niego??
    • Przez Padykilos
      Witam, zwaracam się do was z prośbą o wytłumaczenie różnic pomiędzy tymi modelami. Na pierwszy rzut oka wyglądają tak samo, a z tego co pamiętam to seria T5 zaczynała się od 99KM. Proszę o pomoc pozdrawiam . 
    • Przez lukasz0920
      Witam szukam instrukcji obsługi i katalogu części do case mx 135, sporo szukałem i nic darmowego nie znalazłem. Jeżeli nic nie znajdę będę musiał coś kupić. Może jakiś dobry użytkownik by udostępnił elektroniczna wersję np na Dropbox?
    • Przez Tomcase5130
      Witam koledzy. Mam problem z case 5130 rok 1996. Podczas jazdy gdy skrece koła na max traktor sie zatrzymuje. Gdy olej się nagrzeje. (częściej to występuje podczas cofania do tyłu). Może ktoś miał podobny przypadek? Czy może być to pompa na wykończeniu? 
      Pozdrowienia
    • Przez gandi77
      Witam potrzebuje pomocy zakupiłem ostatnio case mx 135 i nie ma w nim hamulca recznego myślę ze poszły tarcze hamulcowe, tylko mam taki problem nie wiem gdzie one sie znajdują czy ktoś może mi pomóc? nie mam żadnej instrukcji która by mi pomogła zlokalizować tarcze.
×
×
  • Utwórz nowe...
Agrofoto.pl Google Play App

Zainstaluj aplikację
Agrofoto
na telefonie

Zainstaluj