Skocz do zawartości

Polecane posty

afro6    1

Witam!

Jest to mój pierwszy post więc jeżeli coś zrobiłem źle lub umieściłem temat nie w tym miejscu to proszę o poprawienie.

 

Szukałem w inny postach pomocy ale niestety nic nie znalazłem :(

 

Wczoraj moim masseyem jeździłem z agregatem ścierniskowym i wszystko ładnie pięknie aż do momentu gdy zablokował mi się podnośnik, podniosłem do góry chcę go opuścić a on nawet nie drgnął w dół, próbowałem opuścić w trybie awaryjnym na guzikach pod kabiną i nadal nic. Sprawdziłem wszystkie kostki, zdjąłem klemę z aku założyłem i nadal nic. EHR pokazuje że niby wszystko działa, strzałka w górę w dół też pokazuje tyle że podnośnik nawet nie drgnie. Myślałem że to pompa ale hydraulika działa ładowacz czołowy normalnie chodzi reszta tez. Jeżeli ktoś ma jakieś pomysły to proszę o pomoc. Pozdrawiam

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
akmaly    179

Na panelu masz pokrętło od ustawiania szybkości opadania, nie przekręciłeś nim czasem na kłódkę? Jak przekręciłeś to nie opadnie w żaden sposób:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
erni16pl    1

Spróbuj poruszać dźwignią hydrauliki zewnętrznej na odpalonym ciągniku, tylko musi być to sekcja która nie ma podłączonego sprzętu pod złącza hydrauliczne aż ciągnik zamuli pompa tak na chwilę, bo w tych mf-ach zacinać to się wszystko może. Ten sposób działa na większość mf-ów, o ile to nie jest źle ustawiony EHR, tak jak pisze kolega wyżej.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Wiadomość z agroFakt.pl

afro6    1

nie no pokrętło to bym dał radę wyregulować :)

 

ale dziś już to naprawiłem :) wykręciłem ten sterownik pod kabiną, i go przedmuchałem sprężarką skręciłem z powrotem i działa. Musiał tam być jakiś paproch albo coś takiego.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
akmaly    179

Były już posty na forum typu pomocy coś ta nie działa a okazało sie np. że użytkownik np. zablokował sobie opuszczanie pokrętłem i nie opuszcza:) Co do samego przeczyszczenia to trzymam kciuki aby działał jak najdłużej ale nie strasząc Cię może oznaczać to że mogą być problemy ze sterownikiem, np zimne luty lub inne. No ale nie ma co się martwić na wyrost, jak działa:) Pozdrawiam

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
mirro    209

Jeżeli przedmuchałeś sterownik pod kabiną a nie pod panelem EHR to chyba zaszła jakaś pomyłka?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
afro6    1

nie wiem czy pomyłka czy nie ale wczoraj pojawiły się opiłki w filtrze oleju :(

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
afro6    1

Tarcze robiliśmy w zeszłym roku niemożliwe żeby już były znowu do roboty...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
maniek2501    0

jeżeli zalany jest olejem jakiejś kiepskiej jakości to myślę że to możliwe, na oleju nie ma co oszczędzać bo to tylko oszukiwanie siebie że będzie taniej

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
rafal3050    73

ja miałem to samo ale my momentalnie dzwoniliśmy po mechanika bo sąsiadowi tez on to samo robił ale ja sie w tym temacie nie orjetuje bo ja w tedy byłem w szkole ale wiem ze jakies kbel sie oberwał i on to rozbierał i na pewno jest u ciebie to samo ja na twoim miejscu sam by sie zxa to niebrał al odkręc ten panel gdzie sa pokrętła i posprawdzaj czy jest wszystko ok

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
afro6    1

zacznę od wymiany oleju i filtru hydrauliki bo najlepszej jakości to on nie jest. Dziękuję za pomoc :)

 

co do kabli to już prawie wszystkie sprawdzone w kabinie i pod nią, prawie wszystkie całe jedynie jedna kostka nie przewodziła to wymieniłem. A wie ktoś może gdzie znajduje się czujnik prędkości jazdy? bo jak jadę to cały czas pokazuje 0.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
michasko    1

Panowie a ja mam nie co inny problem, otóż podnosnik sam czasami nagle mi opada na sam dół, dzieje się tak nawet jak mam pokrętło od predkosci opuszczania zrobione na kłódke. Dodam że dzieje sie to nagle i jak próbuje podnosić do góry to palą mi sie obie kontrolki od podnoszenia i opuszczania a do góry nie idzie podnieść. Po wyłączeniu i wlaczeniu ciągnika problem znika do nastepnego razu

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
cpanek    3

ja też się przyłącze do tego co kolega napisał wyżej u mnie  podnosi i opuszcza tylko czasami a nawet częściej zdarza sie jak orze to te kontrolki tak samo na przemian migają i nie da się orać co może być przyczyna i jak temu zaradzić dzięki z góry za odp 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
witek88    0

Sprawdźcie ładowanie, złącze przy alternatorze, może i pozornie nie powiązane ale często to jest przyczyną.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
michasko    1

Ok sprawdze ale nie wiem czy to moze być wina, dodam tylko jeszcze że opada podnośnik nawet jak ehr nie jest wzbudzony po odpaleniu ciągnika

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
sznajdik    131

Moim zdaniem jest coś na przewodach nie tak może przetarte czy coś jakieś drgania czy wstrząsy coś z czymś łączy i takie efekty. Przejrzyj kabel od cewki(elektrozaworu) pod zbiornikiem przy lewym kole i leć po długości czy nie uszkodzony czy jakie zwarcie się nie robi

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
michasko    1

Kolega cpanek doszedł już do ładu z tą elektryką? Bo mnie już cholera bierze jak stale musze zabezpieczać maszyny przed opadaniem za pomoca lancucha

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
cpanek    3

michasko ja u siebie miałem taka sytuacje chyba 2 razy ze jadąc z pługiem sam mi się opuścił ale nie maiłem włączonej blokady i nie wiem czy jak by była to pług by opadł długo nie myśląc kupiłem nowy przełącznik (podnoszenia i opuszczania) i od tamtego momentu podnosi i opuszcza bo czasami miałem tak ze musiałem ze 2 razy przerzucić góra dół żeby podnieść sprzęt tylko ten drugi problem nie znikł gdy obrabiam pole te 2 kontrolki migają na przemian ale mam ustawioną regulacje pozycyjna, mieszana, siłowa na zero i kontrolki nie mrugają nie wiem czy pomoże ci wymiana tego przełącznika ale spróbować można może tam tkwi problem idź do sklepu z elektronika i kup tak jak ja na próbę taki przełącznik aby miał 3 pozycje góra neutralna i dół za 7 zł i się przekonasz u mnie się sprawdziło i kupiłem oryginalny troszkę droższy o 135 zł ale oryginalny może i tamten by chodził ale to był taki plastikowy i nie wygodny w użytkowaniu pzdr napisz jak rozwiążesz ten problem 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
czita    0

Witam
Mam mf 3655 i mam problem z ehr czasami przestaje działać. Wtedy muszę zgasić traktor i odpalić i działa. Czasami to nie pomaga. Jaka może być tego przyczyna?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
sznajdik    131

Na początku sprawdź alternator czy mu tam szczotki się nie kończą bo może się zawieszają czy coś i ładowanie nie do końca działa jak trzeba a to jest częsta wina nie działającego EHR-u

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się


×