Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Chciałbym zapytać, czy można coś zrobić, aby pług szybciej zagłębiał się w ziemię? Po opuszczeniu na początku pola pełną głębokość osiąga po przejechaniu ładnych paru metrów, wcześniej gleba jest praktycznie tylko "rysowana", z tego co zauważyłem szczególnie przez ostatnią skibę. Do samej jakości orki nie można się przyczepić. Jak już pług osiągnie żądaną głębokość, wszystkie resztki są ładnie kryte, jedzie się równo i nie ściąga. Pług to 3 skibowy, zagonowy Gassner z przedpłużkami. Ma duże odstępy między skibami, przez co jest dość długi. Czy przyczyną może być źle ustawiony na otworach łącznik centralny (niewłaściwy kąt) bądź właśnie sama długość pługa?

dospawaj na lemiesz ostatniej skiby dłuto ,efekt będzie na 100%

Mierzyłem dziś odległości między skokami. I tak zmierzyłem odkładnie na końcach od skiby do skiby i się zgadzało. Zacząłem mierzyć lemiesze od czuba do czuba oraz od drugiej strony i wyszło mi że jest różnica między pierwszym i drugim a drugim i trzecim o 1,5cm czy może to spowodować zmianę konta i niedokrywanie przez to materiału na trzeciej skibie? Dodam że lemiesze były wymieniane wszystkie na nowe w tym samym czasie więc zdarcie się lemiesza na ostatniej skibie aż o 1,5 cm jest mało prawdopodobne.

aby dobrze znierzyc pług czy jest prosty należy przyłozyc idealnie prostą listwe (profil) na odkładnicę ,najlepiej na jej końcu sprawdzając przy tym odległosci,

póżniej słupice ,ale bez lemieszy ,całość powinna sie pokrywać do 0,5 cm

Opublikowano

Posiada ktoś z Was pług Krone Mustang 100/3 obrotowy? Chodzi mi o regulację szerokości orki. Jak ją zmienić? Wiem że muszę przestawić każdą słupice na takiej śrubie, ale co dalej? Usatwiać jakoś pierwszą skibę? Mam instrukcję po niemiecku ale ni cholery nic nie czaje z niej :(.

post-149284-0-81006500-1506375622_thumb.jpg

post-149284-0-29284000-1506375624_thumb.jpg

Opublikowano

Jak już to przestawisz to przesuwasz pług tak zeby pierwszy skiba sie odsunęla od bruzdy, skręcasz to cięgno tak zeby pług szedl w linie za traktorem. Dokładnie w polu ustawisz tak żeby cie nie ściągało, zasada ustawiania jak w kazdym pługu

Opublikowano

Posiada ktoś z Was pług Krone Mustang 100/3 obrotowy? Chodzi mi o regulację szerokości orki. Jak ją zmienić? Wiem że muszę przestawić każdą słupice na takiej śrubie, ale co dalej? Usatwiać jakoś pierwszą skibę? Mam instrukcję po niemiecku ale ni cholery nic nie czaje z niej :(.

Masz do dyspozycji dwie śruby.

Pierwsza: sześciokątna do przesuwania ramy pługa lewo-prawo, czyli regulacja szerokości pierwszej skiby

Druga: śruba rzymska (w kształcie cięgna górnego) służy do regulacji linii ciągu, czyli prostolinijności pracy pługa (pospolicie mówiąc, żeby "nie ściągało" ciągnika).

Ustawienie szerokości orki:

Na każdym z korpusów musisz przestawić śrubę w odpowiedni otwór (do wyboru jest sześć) odpowiadający żądanej szerokości, czyli tak, jak napisałeś.

Następnym krokiem jest ustawienie szerokości dla pierwszego korpusu śrubą sześciokątną  tak, aby wynosiła tyle ile ustawiona na otworze wspomnianym powyżej.

Kolejnym zaś, ustawienie linii ciągu tak, aby pług nie prowadził ciągnika tylko "szedł" prostolinijnie poprzez rozkręcenie lub skręcenie śruby rzymskiej, co przełoży się na mniejszy lub większy nacisk płozy na boczną ścianę bruzdy. Chodzi o to, aby doprowadzić do stanu równowagi, co stanie się wtedy, gdy płozy pługa będą ustawione niemalże równolegle do kierunku jazdy z lekkim oparciem tylnej części płozy.

Śruba z rys 17 reguluje szerokość orki

Śruba ta (sześciokątna) reguluje szerokość pierwszej skiby, zaś szerokość orki ustawia się na otworach w mocowaniu grządzieli lub słupicy (zależnie od budowy pługa) do ramy pługa.

Opublikowano

Masz do dyspozycji dwie śruby.

Pierwsza: sześciokątna do przesuwania ramy pługa lewo-prawo, czyli regulacja szerokości pierwszej skiby

Druga: śruba rzymska (w kształcie cięgna górnego) służy do regulacji linii ciągu, czyli prostolinijności pracy pługa (pospolicie mówiąc, żeby "nie ściągało" ciągnika).

Ustawienie szerokości orki:

Na każdym z korpusów musisz przestawić śrubę w odpowiedni otwór (do wyboru jest sześć) odpowiadający żądanej szerokości, czyli tak, jak napisałeś.

Następnym krokiem jest ustawienie szerokości dla pierwszego korpusu śrubą sześciokątną  tak, aby wynosiła tyle ile ustawiona na otworze wspomnianym powyżej.

Kolejnym zaś, ustawienie linii ciągu tak, aby pług nie prowadził ciągnika tylko "szedł" prostolinijnie poprzez rozkręcenie lub skręcenie śruby rzymskiej, co przełoży się na mniejszy lub większy nacisk płozy na boczną ścianę bruzdy. Chodzi o to, aby doprowadzić do stanu równowagi, co stanie się wtedy, gdy płozy pługa będą ustawione niemalże równolegle do kierunku jazdy z lekkim oparciem tylnej części płozy.

Śruba ta (sześciokątna) reguluje szerokość pierwszej skiby, zaś szerokość orki ustawia się na otworach w mocowaniu grządzieli lub słupicy (zależnie od budowy pługa) do ramy pługa.

Chcę uzyskać maksymalny rozstaw i szerokość orki. Czyli tak, mam przesunąć każdy korpus od ramy (jak strzałka na foto). Jak poszerzam rozstaw to chyba muszę skręcić śrubę rzymską? A szerokość orki to wydaje mi się że mam ten pierwszy przykład 86cm (to jest wysokość korpusu od ramy?)

post-149284-0-67593900-1507551509_thumb.jpg

post-149284-0-38083000-1507551513_thumb.jpg

post-149284-0-30940000-1507551525_thumb.jpg

Opublikowano

Chcę uzyskać maksymalny rozstaw i szerokość orki. Czyli tak, mam przesunąć każdy korpus od ramy (jak strzałka na foto). Jak poszerzam rozstaw to chyba muszę skręcić śrubę rzymską? A szerokość orki to wydaje mi się że mam ten pierwszy przykład 86cm (to jest wysokość korpusu od ramy?)

3 x TAK.

Z tym, że liczba 86 jest odległością między korpusami.

Opublikowano

:( :( 86cm wyszło, czyli najwięcej osiągnę 112,5cm orki. Teraz jak widać po zdjęciach mam 90cm. Z regulacją zacznę się bawić przed orką zimową dopiero. Dzięki za odpowiedzi, pzdr ;].

Opublikowano

Cześć, pług agromet trzy Skiby, koło kopiujace z tyłu, łącznik centralny w pługu na najwyższym otworze a w ciągniku na drugim od dołu, rozkręcony tak że ostatni korpus podnosi się około 25 cm nad ziemię, i już pomysłu nie mam co zrobić żeby pierwszy korpus trzymał głębokość bez podtrzymywaniu go na podnosniku.
Pozdrawiam :)

Opublikowano

To i tak dobrze, u nas w c360 to ledwo co nad ziemię sie unosił, w zetorze było tak z 30 cm, takie te plugi są, polecam sprzedać i kupic coś zachodniego

Opublikowano

Cześć, pług agromet trzy Skiby, koło kopiujace z tyłu, łącznik centralny w pługu na najwyższym otworze a w ciągniku na drugim od dołu, rozkręcony tak że ostatni korpus podnosi się około 25 cm nad ziemię, i już pomysłu nie mam co zrobić żeby pierwszy korpus trzymał głębokość bez podtrzymywaniu go na podnosniku.

Pozdrawiam :)

Orka z regulacją kopiującą jest, że tak się wyrażę przestarzała - zaniechano jej w połowie XX wieku na rzecz regulacji siłowej. W XXI wieku stosuje się w najnowszych pługach specjalne systemy hydrauliczne dodatkowo dociążające ciągnik tak, aby poślizg kół napędowych ciągnika został ograniczony do minimum. Poślizg jest nierozerwalnie związany ze spalaniem: im mniejszy poślizg tym mniejsze spalanie, a co za tym idzie mniejsze wydatki na ON.

Jeśli ktoś jednak upiera się przy takiej orce, poniekąd nie mającej racjonalnego uzasadnienia (dotyczy ciągników nie wyposażonych w regulację siłową) to powiem, że NIE MA TAKIEJ MOŻLIWOŚCI, żeby nie można było dopasować pługa do ciągnika, co najwyżej wynika to z braku pomysłów ze strony operatora.

Nie będę zagłębiał się specjalnie, w czym może leżeć problem nadmienię tylko, że może to wynikać z nieodpowiedniego ustawienia, zużycia (luzy) lub w samej konstrukcji tylnego TUZ ciągnika. Po drugie zużycia, uszkodzenia lub założenia nieodpowiednich elementów roboczych pługa lub nadmiernym wyrobieniu wieżyczki pługa wraz ze wszystkimi bolcami, otworami, elementami ruchomymi. Po trzecie: w nieodpowiednim dopasowaniu pługa do ciągnika. Tu w grę może wchodzić zmiana wysokości zawieszenia pługa na ramionach dolnych podnośnika poprzez zastosowanie odpowiedniej długości przedłużek lub podwyższenia wieżyczki, które umożliwią prawidłowe dopasowanie pługa lub zakup nowego dłuższego lub krótszego (zależnie od przypadłości) cięgna górnego.

W skrajnych przypadkach należy dokonać zmian w konstrukcji pługa.

W Twoim przypadku proponowałbym porzucić regulację kopiującą na rzecz siłowej lub przełożyć koło kopiujące bliżej środka pługa - a życie stanie się przyjemne. :D

Opublikowano

Co ma do rzeczy czy orze na regulacji siłowej czy pozycyjnej ? Pierwsze słysze o kopiującej. Chciałbym widzieć te systemy hydrauliczne w pługach które dociążają traktor w polu, kolejna sprawa skoro trzyma pług na podnośniku to przez to tył jest dociążony, zresztą regulacja siłowa w 360 to szkoda gadać, zapewne o taki traktor tu chodzi. Jeszcze raz powtórze że ten pługo spych tak ma ze jak masz dobrze ustawiony to tył szura po ziemi praktycznie, musisz bardziej rozkręcić srube skoro pierwsza bierza za głęboko i musisz podnosić podnośnikiem

Opublikowano

Regulacja kopiująca to praca na kółku w pługu. Może pora się dokształcić ?

Dociążenie hydrauliczne to po prostu usztywnienie z niewielkim ciśnieniem podnośnika bez wyrywania pługa z ziemi. Część oporu pracy i ciężaru pługa dociska tylne koła.

Regulacja akurat w C-360 z pługiem 2 czy 3 skibowym działa bardzo dobrze, tylko trzeba zadbać o podnośnik - pokasować nadmierne luzy , sprawdzić podłaczenia cięgieł w plecaku etc.. Gorzej z automatyką podnośnika w ciągnikach typu Zetor  pracujących z pługami 4 skibowymi i większymi  z czujnikiem automatyki na cięgle centralnym. To nie ma prawa zadziałać. Wystarczy porównać wysokość wieżyczki do długości pługa w UG-2 i UG-4 typu "Kobuz". Jaki musi być skok tyłu pługa, aby zadziałała automatyka w jednym i drugim przypadku.

Opublikowano

Co do siłowej w 60stce, to tak z ciekawości pytam-kiedys orałem właśnie 60tka z 3kangrudziadzka. Jak mi się wydaje pług ustawiony w miarę ok, nie ściągało, ciągnik nie miał za ciazko, pług lekko i bez problemów wie zaglebial. Tylko,, że tak było na pozycyjnej. Gdy wybierałem siłowa to pług w ogóle nie chciał się zagłębiać, ledwo może z 10cm wchodzil. I nijak nie szło go ustawić. Gdzie jak mowie na pozycyjnej było elegancko. Jakiś pomysł? Teraz czym innym robię, więc to raczej tylko dla zaspokojenia ciekawości.

Opublikowano

Trzeba bylo sie określić ze chodzi ci o glebokosc orki. Regulacji kopiujacek zaniechano w takim razie pokaz mi nowy plug który jest bez kółka, a i jeszcze ten silownik który dociska plug z tego do podmosnika. Juz widze tą orke c360 plugiem bez kółka.. Nie musisz pytac mnie o zdanie, spokojnie mozesz sie ksztalcic bez naszych pozwoleń.

Daron ciężko stwierdzic, silowa dziala tam tak ze jak ma ciężko to podniesie, a raczej szarpnie do góry. Uzywalem w dwuskibowym obrotowym ale on był tak ciezki że wchodzil jak w masło. Tak to zawsze na pozycyjnej orka, w zetorze to samo.

Opublikowano

Na moich lekkich ziemiach da się orac na regulacji siłowej ale efekt gorszy niż przy pozycyjnej z kółkiem kopiujacym. Jeszcze trochę kombinacji z cięglem górnym i pewnie to ustawie żeby dobrze się zagłębiał i nie wyskakiwal przed końcem

Opublikowano

A tak z ciekawości, dwa pytania:

1. O jakim ciągniku mówimy?

2. Gdzie dokładnie wypada oś kółka podporowego? (biorąc pod uwagę długość pługa, czy jest to za pługiem, tuż przed ostatnim korpusem, czy po środku ramy pługa)

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Kolego AlaCapone możesz dokładnie opisać poszczególne procesy ustawienia pługa i ciągnika do orki siłowej? Fajnie mi się orze na kopiującej ale już nie odbiorę od miedzy, a że mam kółko zarzucane do góry to może spróbował bym orki siłowej chociaż przy wykończeniach pola. 
edit: kiedyś próbowałem właśnie orki siłowej ale nie dość że wywaliłem rów przy miedzy na pół metra to jeszcze ściągało mi pług w stronę zaoranego i nie odebrało przez to dobrze od miedzy. 

Edytowane przez Renault85-15TX
Opublikowano (edytowane)

1. C 360 / c 4011, silnik z jednego, reszta z drugiego
2. Oś koła jest prawie na środku trzeciej słupicy (przy kółku opuszczonym jak się da najniżej )
Zastanawiam się czy koła nie przełożyć bliżej ciągnika bo teraz idzie w ślad po kole ciągnika, troszkę kołem grzebie i głębokość się zmienia

Edytowane przez TheEnd
Opublikowano

Kolego AlaCapone możesz dokładnie opisać poszczególne procesy ustawienia pługa i ciągnika do orki siłowej? Fajnie mi się orze na kopiującej ale już nie odbiorę od miedzy, a że mam kółko zarzucane do góry to może spróbował bym orki siłowej chociaż przy wykończeniach pola. 

edit: kiedyś próbowałem właśnie orki siłowej ale nie dość że wywaliłem rów przy miedzy na pół metra to jeszcze ściągało mi pług w stronę zaoranego i nie odebrało przez to dobrze od miedzy. 

Twój ciągnik to Renault 85.14 TX, zaś pług o ile pamiętam 4 skibowy Regent Uranus? W ciągniku masz EHR, czy pełen mechanik?

1. C 360 / c 4011, silnik z jednego, reszta z drugiego

2. Oś koła jest prawie na środku trzeciej słupicy (przy kółku opuszczonym jak się da najniżej )

Zastanawiam się czy koła nie przełożyć bliżej ciągnika bo teraz idzie w ślad po kole ciągnika, troszkę kołem grzebie i głębokość się zmienia

Co do ciągnika będzie problem, bo nigdy go nie posiadałem i co za tym idzie nie znam go - więc się nie wypowiadam.

Co do poślizgu:

1. Jeśli ciągnik dostaje poślizgu i to tak dużego, że się "grzebie" - wskazuje to jednoznacznie iż ciągnik jest nieodpowiednio dociążony! - a to niedobrze.

2. Jeśli dzieje się tak jedynie sporadycznie (w niektórych miejscach pola np. w podmokłych zagłębieniach) to co innego.

W pierwszym przypadku należy niezwłocznie dociążyć ciągnik poprzez odpowiednie zapięcie cięgna górnego (dla ciągnika z napędem na tylną oś cięgno powinno być bardziej pionowo, czyli przy ciągniku nisko, zaś przy pługu wysoko) lub zmiana regulacji kopiującej lub pozycyjno-kopiującej na siłową lub przełożenie koła podporowego jak najdalej od wieżyczki lub odkręcenie jednej ze skib.

W drugim przypadku często wystarcza dociążenie tylnej osi przez dołożenie obciążników.

Może ciągnik ma po prostu za ciężko!? (może głęboko orzesz lub zbyt ciężkie ziemie przy trzech korpusach dla tego ciągnika)