patalanek86

Pomocy z ehr tce10 ARES 620RZ

Polecane posty

patalanek86    1

Witam. Koledzy forumowicze mam problem z ehr w moim aresie 620RZ. Problem polega na tym że gaśnie mi cały panel sterowania i nie mogę nic zrobić. Może źle to ująłem. On nie gaśnie tylko przy uruchamianiu ciągnika w ogóle się nie włącza. Działa tylko jego podświetlenie. Dziwne jest to że jak tak odpalam i gaszę ciągnik kilkanaście razy a czasem nawet i więcej to w końcu zaskoczy i wszystko działa tylko miga czerwona kontrolka ale z tego co się orientowałem znaczy to "zwarcie na elektro zaworach" ale jak zaskoczy to wszystko mi działa ale tylko do zgaszenia ciągnika i znów głucho. Macie jakieś pomysły? Proszę was pomóżcie. Dodam że to TCE10. A może ktoś z was posiada schemat kabli tej kostki którą się wpina do panelu sterowania to bardzo bym był wdzięczny.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
leman    0

Elektornika nie jest mocną stroną francuskich producentów. W EHR po prostu pada elektronika nowy cały panel około 4 tys. Naprawa w granicach 2 tys możesz skontaktować się z użytkownikiem mariusz(ZDUN) który naprawiał u mnie taki sterownik chyab że już sobie poradziłeś samemu z tym problemem

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Jacolino    22

EHR nie jest produktem francuskim, Bosh jest producentem EHR. Z tego co rozumiem, ja bym szukał przyczyny w czujniku położenia ramion TUZ. Kontrolki od EHR się palą, tylko nie reaguje na polecenia?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Wiadomość z agroFakt.pl

ptaszyna    169

Prawdopodobnie kłopoty z alternatorem, EHR jest zasilany z alternatora i gdy ten pada zaczynają się problemy, ale @patalanek86 może już rozwiązał problem i może się podzieli wiadomościami.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
instas    21

Ja miałem problem z podnoszeniem w aresie 640. Problem tkwił w zablokowanym zaworze pod cewką. Początkowo podnosił bardzo powoi aż przestał całkiem.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
leman    0

Witam

 

Mam problem z podnośnikiem w moim renauult ares 640 tak z dnai na dzień przestał podnosić podczas pracy agregatem uprawowo siewnym.Instas  u Ciebie tkwił problem w którymś elektrozaworze możesz mi szerzej opisać gdzie co i jak szukać i jak to wyeliminować??

pozdrawiam

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ptaszyna    169

Elektrozawory są zmostkowane z szybkozłączami hydrauliki zew, tam ich szukaj. Mają też przyciski do sterowania ręcznego, spróbuj ich użyć, może coś ruszy. Jak nie to trzeba je wykręcić i sprawdzić czy się nie zacieły.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ptaszyna    169

Siejesz niepotrzebny ferment. Mój TCE10 ma już 15 lat (ciągnik 2001r) i działa bez najmiejszych zarzutów. Więc gdzie jest ta wada i na czym polega?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
karolas123    88

To nie ferment. Jak kazda wada fabryczna raz wystepuje a raz nie. Tak samo jak z autotronic 2 w masseyu, po co są zestawy konwersujące na auto3 i to fabryczne?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
leman    0

Jeżeli chodzi o przyciski na błotnikach jako ręczne sterowanie też nie podnosi. ogólnie po odpięciu agregatu ramiona podnośnika opadły martwo na sam dół. Większość elektrozaworów od napędu blokady WOMu znajduje sie po tylnej prawej stronie mostu. Ptaszyna możesz wyjaśnić gdzie szukać tych elektrozaworów od podnośnika lub jakieś zdjęcie jak wyglądają

Edytowano przez leman

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ptaszyna    169

@karolas123 ciekawe rzeczy piszesz. Z kąd masz takie info? Może coś więcej napiszesz o tych wadach? Lubię wiedzieć więcej i mnie to zaciekawiło.

 

@leman nie mam na myśli przycisków na błotnikach, tylko bezpośrednio na cewce elektrozaworów są przyciski (gumka, harmonijka). Elektrozawory są jako ostatni element w bloku szybkozłączy. Są to okrągłe cewki, dochodzą do nich kable i od czoła mają owe przyciski.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
karolas123    88

Nie ma co wiecej pisac w webticu jest napisane, ze tce 10 wymienic na 15 w razie awarii i procedura. Wypisane są tez powody w których zawiera sie, ze to wada fabryczna.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
leman    0

Dzięki Ptaszyna za pomoc znalazłem te elektrozawory jednak po wciśnięciu podnośnik nadal nie podnosił, wykręciłem więc obydwie cewki i pod dolna od podnoszenia zacięty był zawór tak jak pisał kilka postów wyżej Instas. Po złożeniu wszystkiego podnośnik zaczął podnosić

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
piotrNN    0
Dnia 29.08.2013 o 00:13, patalanek86 napisał:

Witam. Koledzy forumowicze mam problem z ehr w moim aresie 620RZ. Problem polega na tym że gaśnie mi cały panel sterowania i nie mogę nic zrobić. Może źle to ująłem. On nie gaśnie tylko przy uruchamianiu ciągnika w ogóle się nie włącza. Działa tylko jego podświetlenie. Dziwne jest to że jak tak odpalam i gaszę ciągnik kilkanaście razy a czasem nawet i więcej to w końcu zaskoczy i wszystko działa tylko miga czerwona kontrolka ale z tego co się orientowałem znaczy to "zwarcie na elektro zaworach" ale jak zaskoczy to wszystko mi działa ale tylko do zgaszenia ciągnika i znów głucho. Macie jakieś pomysły? Proszę was pomóżcie. Dodam że to TCE10. A może ktoś z was posiada schemat kabli tej kostki którą się wpina do panelu sterowania to bardzo bym był wdzięczny.

Witaj i co były przyczyną? Mi sie zrobiła podobna awaria, Najpierw przestał podnosnik reagowac z kabiny czy błotnika, dzialał tylko po wcisnieciu na cewkach, pozniej sie uruchomił, normalnie, Teraz działa tylko z błotników, a w kabinie jest zablokowany, nie miga czerwona kontrolka, a przekaznik który jest przy bezpiecznikach jest bardzo ale to bardzo ciepły. Miał też chwile ze jak juz uruchomił sie po kilkukrotnym zapaleniu ciagnika to przy przełączaniu na opuszczanie to sie podnosił.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
domel27    1

Ja miałem taki przypadek że jak pasek na alternatorze mi pękł to ehr nie działał ciągnik niby chodzil wdztko grało oprócz ehr. Tam jest coś takiego że cały czas musi być prąd z alternatora jak alternator nie działa to i ehr też nie 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się

  • Podobna zawartość

    • Przez mumin0121
      KOLEDZY KTO POMOZE CO TO ZA KONTROLKA POD NUMEREM 10 ZASWIECILA SIE NA GORACYM SILNIKU I PISZCZAL SYGNAŁ
    • Przez RolnikTivi
      Witam, w tamtym roku jesienią zrobił mi się luz na tulejach przedniego napędu, wymieniłem tuleje, wspornik główny ładnie pod wymiar większej tulejki wytoczył mi tokarz(był podrapany) i po złożeniu tuleja mniejsza mi wychodzi trochę i zatrzymuje się o obudowę wału przenoszacego napęd, mogłem to źle złożyć, tzw odwrotnie może któraś tuleje włożyłem? Proszę o pomoc 
    • Przez michroz
      Dzień dobry,
      Proszę o podpowiedź czy skomplikowana jest wymiana uszczelniacza/pierścienia uszczelniającego w przystawce przedniego napędu w Aresie 550 RX.
      Czy trzeba odkręcać przystawkę od skrzyni czy może istnieje możliwość dobrania się do tego w jakiś prosty sposób ?
      Z góry dziękuję za podpowiedźi.
    • Przez goldspider
      Witam. Mam problem z sterowaniem podnośnikiem  z błotników, otóż opuszczanie działa jak należy ale gdy próbuje podnieść to TCE10 się blokuje (tak jak po zgaszeniu traktora). Włącznik sprawdzony, kable całe, sterowanie TCE10 z traktora działa jak należy, nic nie mruga. Proszę o pomoc 
    • Przez uycjhARES
      Witam,
      Czy to normalne że nakrętka regulacyjna hamulca ręcznego jest tak nisko?
      Nie mam pomysłu jak dostać się do niej kluczem rurkowym

×
×
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Używamy plików cookies, aby poprawić funkcjonowanie strony Agrofoto.pl. Pliki cookies dopasowują treść strony, w tym wyświetlanych reklam, do indywidualnych potrzeb i zainteresowań użytkownika, pozwalają nam również zrozumieć, w jaki sposób korzystasz z naszej strony. Korzystanie z Agrofoto.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Możesz dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce prywatności i plików cookies.

Agrofoto.pl Google Play App

Zainstaluj aplikację
Agrofoto
na telefonie

Zainstaluj