Skocz do zawartości
Gość Profil usunięty

Martwa kura po zniesieniu jajka

Polecane posty

Wybrane dla Ciebie
Gość Profil usunięty   
Gość Profil usunięty

WItam,

 

Posiadam stado kur niosących się od miesiąca, ostatnio w krótkim czasie zdechły dwie kury po zniesieniu jajka. Z odbytu wydobywała się krew, jajka nie są zbyt duże. Zauważyłem, że jeszcze kilka jajek jest we krwi.

 

Jaka może być tego przyczyna?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
robert983    36

Ja radzę wybrać się do weterynarza,co do jajek z krwią to młode kurki podczas znoszenia swych pierwszych jajek farbują je krwią.Nie sądzę żeby zdychały od znoszenia jajek.Najlepiej zgłoś się do weterynarza.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Wiadomość z agroFakt.pl

Gość Profil usunięty   
Gość Profil usunięty

Kury mają 6 msc, jajka znoszą od około 1,5 msc.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
mesi    7

czyli jak zaczeły znosić jajka miały oko 4,5msc u mnie też zaczynały miej wiecej w tym ,wieku i nic się nie działo

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
saszeta    93

chyba tygodni a nie miesięcy. A w wieku 4,5 msc to dosyć szybko bo to 18 tygodni. Powiedziałbym że nawet niemożliwe. Chyba że tyle są u ciebie a nie mają od wyklucia. Młode kury małe jajka. To normalne. Krew też możliwa. A że padają to też się zdarza

Edytowano przez saszeta

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Profil usunięty   
Gość Profil usunięty

chyba tygodni a nie miesięcy. A w wieku 4,5 msc to dosyć szybko bo to 18 tygodni. Powiedziałbym że nawet niemożliwe. Chyba że tyle są u ciebie a nie mają od wyklucia. Młode kury małe jajka. To normalne. Krew też możliwa. A że padają to też się zdarza

 

Wtedy zaczęły się nieść pierwsze kury.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
jankes84    0

też tak miałem, jedna kurka na 20 młoda, jak zaczeły sie nieść to znosiła wyjatkowo duże jajka, ale krwi nie widziałem, za to leciała jej z odbytu taka biała maź, zniosła od początku koło 5-7 jaj a potem zdechła. Ale jajka w porównaniu z innymi młodymi kurkami były wyjatkowo duże. każdy "hodowca" musi liczyć sie z tym,ze czasem któras kurka "wypadnie".Pozdrawiam hodowców kuraków:D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Krzysztofb    0

mi mówili żebym przed zakupem kur zwracał uwagę czy były szczepione jako pisklęta , bo jeśli nie to tak jak piszecie jak zaczynają się nieść to zaczynają zdychać , ja kupuję na chwile obecną takie 12 tygodniówki i z pewnego źródła , nie żadne promocje czy bazary , i póki co żadna mi nie zdechła ale ja dopiero raczkuję w tym temacie , straty jakie poniosłem to może 5 szt , jedną może dwie sprzątną jastrząb , jedna niby zawału dostała , a jeszcze inna się utopiła

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się

  • Podobna zawartość

    • Przez rafal6930
      Cześć, chciałem zapytać  was, bardziej doświadczonych w hodowli kur osób, o warunki jakie powinny panować w kurniku. Chodzi mi dokładnie o hodowlę kur niosek mających dostęp do wolnego wybiegu. Czy klimat  i warunki panujące w kurniku mają wpływ na zdrowie i efektywność produkcji? Na zdrowy rozsądek – tak. O ile przy stadzie rzędu kilkunastu lub kilkudziesięciu kur nie ma to chyba tak wielkiego znaczenie o tyle gdy mamy kilkaset sztuk to warto podejść do tego z głową.
      Wydaje mi się, że najważniejszymi czynnikami są:
       
      Powierzchnia kurnika, oświetlenie,  temperatura, wilgotność, wymiana powietrza (dużo świeżego tlenu)
       
      Może aby zachować przejrzystość postu wypunktuję elementy o które mi chodzi:
      - jaka może/powinna być ilość kur na m^2
      - doświetlanie w okresie zimy (słyszałem że 14-16 godzin w ciągu dnia powinny mieć jasno kury)
      -jaka temperatura powinna być w kurniku dla niosek (bo zapewne utrzymuje się ją na stałym poziomie)
      -jakie są graniczne temperatury, które mogą być w kurniku (zimą niedopuszczalne jest ujemna temp, a latem piekarnik w kurniku)
      - jak wygląda sprawa wentylacji w kurniku (jak radzić sobie w upały a jak w zimy, aby zapewnić dobrą wymianę powietrza a przy tym nie wyziębić kurnika)
       
      Jeśli pominąłem coś ważnego, to proszę o dopisanie.
      Jest to pierwszy mój temat na tym forum, więc proszę o wyrozumiałość. Za każdą dobrą radę i pomoc będę wdzięczny, tak jak inni użytkownicy, którym ten temat pomoże.
       
      Pozdrawiam
    • Przez Rolnik1231
      Kury nioski na zimę co potrzebują żeby przeżyć
    • Przez Karolano
      Mieszkam prowadzę interesy w jednym z małych afrykańskich krajów. Mam możliwość otwarcia fermy i gwarancję zbytu na brojlery. Ze względu na specyfikę tego rynku bardzo wysoka opłacalność. Ziemia 10 razy tańsza zbudowanie kurnika według miejscowych zasad tez około 10 razy taniej niż u nas koszty prąd podobna cena jak u nas pracownik od 300 do 500 zł miesięcznie średnia roczna temperatura w dzień około 30C .Możliwości odbioru do 50000 sztuk. A teraz najważniejsze cena żywca około 7.50 . Poważnie zainteresowanych zapraszam do rozmowy , zartownisiom i niedowiarkom z góry dziękuję. Oferta jak najbardziej poważna. Pozdrawiam z gorącej Afryki
    • Przez Teodorek
      Witam mam kurki zielononóżki około 20 tyg. Ostatnio zauważyłem że jedna jest osowiała, blada, kicha oraz dziwnie skrzeczy. Czy to jest normalne? Jaka to może być choroba? Dziękuje za wszystkie odpowiedzi
       
    • Przez Konrad1934
      <p>Witam. Mam do Was pytanie czy hodowla ok 200 kur niosek jest opłacalna? Ile ha pola potrzeba, aby wyżywić tą ilość kur? I czy kurnik o wymiarach 9x4x2.5 (dł. szer. wys.) pomieści tę ilość?  Pozdrawiam. </p>
×

Ważne informacje

Używamy plików cookies, aby poprawić funkcjonowanie strony Agrofoto.pl. Pliki cookies dopasowują treść strony, w tym wyświetlanych reklam, do indywidualnych potrzeb i zainteresowań użytkownika, pozwalają nam również zrozumieć, w jaki sposób korzystasz z naszej strony. Korzystanie z Agrofoto.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Możesz dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce prywatności i plików cookies.