Skocz do zawartości
Zaloguj się, aby obserwować  
Rolnik1111

Strączkowe w żywieniu bydła jako żódło białka

Polecane posty

Wybrane dla Ciebie
Gość leghorn   
Gość leghorn

Wbrew temu co piszą w artykule strączkowe są zawodne w plonowaniu, maja subs. antyżywieniowe i są drogie. Dla przykładu groch kosztuje 1200 zł/t przy 21% białka to cena 1 kg białka wynosi 5,71 zł, zaś śr. sojowa: cena 2200 zł, białko 42%, cena 1 kg białka to 5,23 zł. poza tym strączkowe są bardziej podatne na rozkład w żwaczu, a i pewnie strawność jelitową mają mniejszą. O wiele tańszym rozwiązaniem jest robienie kiszonek np. z lucerny (dotyczy bydła). Co do świń to nie wolno im dawać łubinów (alkaloidy), bobik w niewielkich ilościach, groch można ale należy zachować umiar. Prosiętom czy warchlakom odradzałbym podawanie jakichkolwiek strączkowych.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Wiadomość z agroFakt.pl

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się

Zaloguj się, aby obserwować  

×