Skocz do zawartości
marik

Volvo S830 - zapowietrzanie i awaria napędu

Polecane posty

marik    0

W zeszłym roku kombajn działał w miarę normalnie, zapowietrzał się najwyżej kilka razy dziennie. W tym roku silnik stawał co raz częściej, teraz udaje się przejechać najwyżej 50 metrów. Wymiana pompki, pobieranie ropy przewodem wprowadzonym do zbiornika z góry, z bańki 10 l, wymiana filtrów, dokręcanie przewodów paliwowych - nie pomaga nic. Nie ruszaliśmy tylko pompy paliwa, bo nie było kiedy. Druga sprawa: padł cały napęd. Tata odpowietrzył silnik i odpalił. Coś zatrzeszczało i teraz nie działa nic poza silnikiem, stoją wszyskie koła.

Chodzi głównie o zapowietrzanie, kwestia napędu pewnie wyjaśni sie po rozebraniu maszyny. Jeśli ktoś ma jakiś pomysł, domyśla się co może nie grać to bardzo prosze o pomoc.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Tomasz78    375

Może jest gdzieś przewód paliwowy zduszony , a swoją drogą to cały rok miałeś na zdiagnozowanie usterki .

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Profil usunięty   
Gość Profil usunięty

Masz pewnie zawalony zbiornik syfem u mnie w MF też zaczął się zapowietrzać odkręciłem odstojnik sprężara i jazda z kosem.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Wiadomość z agroFakt.pl

HaeS    0

Z tym zapowietrzaniem też tak mam... Pompa rotacyjna do wymiany, ewentualnie jej głowica. Na Twoim miejscu dałbym całą pompę do regeneracji.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
HaeS    0

Nie zapowietrza się przez pompe rotacyjną tylko przez odstojnik znajdujący się pod zbiornikiem. Łapie lewe powietrze. Ja jego wyrzuciłem i wstawiłem kranik z filtrem.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się


  • Podobna zawartość

    • Przez traktorpolo
      witam koledzy pilnie potrzebuje pomocy, mam internationala 956xl rok 83 stary model ale dotychczas byłem zadowolony,   stało się to w orce  pompa sprawna olej jest na bank, 1  jedna dzwignią co się ustawia głębokość orki góra dół działa bez zarzutu podności i opuszcza ale druga dzwignia przestała prawidłowo działać ta 2 co się ustawia do transportu podnoszenie pługa tzw na fuul, jak docisnę do końca nic nie idzie pług w góre ale dopiero jak dwoma rekami mocno docisnę to działa, tak jakby się coś wyrobiło tylko co....sprawdzałem połączenia na dźwigienkach i jest ok  kręciłem tymi cięgiełkami i to samo dalej  nic, jak b mocno docisnę w gure to pług idzie na full do góry ale jak puszcze to opada   potrzebuje pomocy koledzy bo czas w pole wracać     może jekieś podpowiedzi  może gdzie jest rozdzielacz  ale to bym wykluczył raczej....  nie wiem porozkręcałem poł kabiny dalej nic     to wygląda jakby ta dzwignia 2 się wyrobiła tylko gdzie   brakuje po prostu 1 cm rzeby działało      czekam na odpowiedzi pozdrawiam
    • Przez rafal11195
      Witam wszystkich,  kupiłem ostatnio ładowarkę teleskopowa manitou mt732 z 2001 roku. i mam pewien problem, jak jadę i dołożę gazu to osoba stojąca w pobliżu aż odczuwa jakieś wibracje, postaram sie moze nakręcić jakiś film , ale pisze teraz bo moze sie dowiem wcześniej co moze być z nią nie tak
    • Przez matiz955
      Mam problem z elektryką, w JD 5720 wersji ekonomicznej, otuż nie mam żadnych świateł, nawiewu i radia, nie wiem co jest przyczyną.
      Nowy włącznik świateł nic nie dał.
    • Przez W0jcik
      Witam
      Potrzebuję szybko pomocy w dojściu do przyczyny wycieku 
      Olej cieknie w miejscu w którym wchodzi wodzik od pompki hamulcowej do mostu. te miejsce zakrywa podrywa która unosi sie podczas wciśnięcia pedały hamulca, wtedy olej dosłownie wylewa się spod tej pokrywy.
      Czy ktoś miał podobny problem i co jest tego przyczyną.

      (Na schemacie ten dekielek jest zaznaczony numerem 10)



       
       
    • Przez swir12
      Witam ,mam problem pojechalem zrobic orke w pole i podczas jednego z przejazdów usłyszałem huk, wyszedlem z ciągnika zobaczyć co sie dzieje , uslyszalem dziwną jego pracę dym ciemny w duzej ilosci i gdy zorienotowalem.sie ze stalo sie cos niedobrego w tym momencie chcialem podnieść plug i.zjechać z pola , podczas podnoszenia pompy traktor nie mial mocy i sam zgasl , proba ponownego odpalenia byla juz mizenrna , kreci.kręci w końcu odpali ale nigdzie nie pojedzie bo nie ma mocy, prosze o pomoc w diagnostyce awarii.
×