johenek

Problem z odpaleniem ze stacyjki w Belarusie 820

Polecane posty

Wybrane dla Ciebie
johenek    4

Witam

Przepraszam jeśli temat się powtaża ale zalerzy mi na szybkiej odpowiedzi, a nie mogę nigdzie znaleźć podobnego tematu :)

 

 

Mianowicie mam problem z odpalaniem mojego Belarusa, gdyż czasami odpala normalnie z kluczyka, a czasami słychać tylko takie tyknięcie przekaźnika po przekręceniu kluczyka i trzeba odpalać na zwarcie.

Nie wiem co może być popsute ponieważ nie znam się dobrze na elektryce. :(

Może ktoś się już z takim problemem spotkał i wie co trzeba wymienić :)

Edytowano przez johenek

KPK Kumurun Team

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
seweryn20    821

Możliwe że przekaźnik. Skoro tyka znaczy że stacyjka go załącza. Zamień go z innym i zobaczysz co powie.


BEDNARY 2017... w końcu zobaczyłem :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
johenek    4

ale to jest tak że pali czasami przez cały dzień normalnie nagle coś mu odbije i tylko na krótko da się odpalić, a nie mam czasu aby eksperymentować bo ciągnik co dziennie musi być sprawny bo co dziennie do lasu ganiam go, a po powrocie jestem zajęty składaniem silnika i czasami jeszcze w polu pomagam bratu niepełnosprawnemu


KPK Kumurun Team

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Wiadomość z agroFakt.pl

seweryn20    821

Nic nie trzeba kombinować. Odepnij cienki kabel od rozrusznika i wepnij żarówkę. Przekręć stacyjkę i będziesz wiedział czy prąd na nim jest czy nie. jak jest to rozrusznik. Jak nie ma to coś wcześniej.

Ogólnie to nie ma co obstawiać. Trzeba szukać.

O elektromagnes przy rozruszniku załączający go po przekręceniu kluczyka stacyjki.

Edytowano przez seweryn20

BEDNARY 2017... w końcu zobaczyłem :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Ja bym obstawiał przekaźnik może masz styki zaśniedziałe i raz łapie raz nie. Automat chyba nie...!

 

P.S Zerknijcie na temat niżej wymiana oleju bo też mam mały problem z filtrem - dzięki.


KPK KUMURUN TEAM

 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
johenek    4

Nic nie trzeba kombinować. Odepnij cienki kabel od rozrusznika i wepnij żarówkę. Przekręć stacyjkę i będziesz wiedział czy prąd na nim jest czy nie. jak jest to rozrusznik. Jak nie ma to coś wcześniej.

Ogólnie to nie ma co obstawiać. Trzeba szukać.

O elektromagnes przy rozruszniku załączający go po przekręceniu kluczyka stacyjki.

byłem teraz i sprawdziłem i okazało się że na 10 prób 4 próby wykazały że prąd dochodzi do rozrusznika, ale 6 prób wykazało że po drodze jest coś nie tak :(

to i tak dobry wynik czasami to 20 razy się kluczyk przekręci i nic :)


KPK Kumurun Team

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
seweryn20    821

No widzisz. Już coś masz. Przekaźnik może mieć wypalone styki. Możesz przy nim zewrzeć kable lub podłączyć kontrolkę.


BEDNARY 2017... w końcu zobaczyłem :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
johenek    4

new_profil_luki21

Patrzyłem ten temat, i jak masz robotę to możesz dokończyć, jeśli robota nie jest pilna to kup to sitko bo ono kosztuje nie całe 7zł i będziesz pewien że dobrze wszystko działa :)

rozrusznik napewno nie bo zakładałem drugi i to samo się dziej :(


KPK Kumurun Team

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Przeczyść styki jeśli nie są wypalone jakimś mega drobnym papierkiem a przez jakiś czas powinno być ok. Zobacz również czy jest zasilanie cewki przekaźnika.


KPK KUMURUN TEAM

 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
johenek    4

Jutro powiem znajomemu aby mi przyniusł taki przekaźnik i zobaczymy co się będzie działo :)

 

PS; nie wiecie czy gdzieś spawają korpusy sprzęgła bo mi pęka co raz dalej i nie wiem co robić bo nowy kosztuje 2500zł :unsure:

 

new_profil_luki21

styki już czyściłem i nic nie pomogło :(

jutro założe nowy przekaźnik i zobaczę :mellow:


KPK Kumurun Team

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
johenek    4

ale coś mi się zdaje, że to nie będzie wina przekaźnika bo jak mi się spalił w poprzednim mtz to wogule nie chciał odpalać ze stacyjki... ale zobaczymy popołudniu jak będe miał nowy przekaźnik


KPK Kumurun Team

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Junkers    42

Jak slychac tykanie przekaznika to powinien byc dobry, choc moze miec nadpalone styki. U mnie jak nie ustawie dzwigni biegow w polozenie I- II (polowe-szosowe) to slychac tylko tykanie, za nie odpowiedzialny jest taki wlacznik na pokrywie biegow, nie przepuszca pradu?? Polacz ze saba jego styki to moze bedziesz mial odpowiedz.

Edytowano przez Junkers

KPK Kumurun Team
"Polak jak se chce, to se kurde potrafi" F.Kiepski
Prawidłowo użytym młotkiem i przecinakiem możemy naprawić nawet zegarek.
Belarus 952.4 - U C-330

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
johenek    4

wymieniłem ten przekaźnik i nic to nie pomogło ale pogorszyło i teraz to na 10 razy 1 odpala z kluczyka

 

Junkers ten czujnik biegu jałowego to już na samym początku odpiołem i połączyłem te kable na stałe ze sobą.


KPK Kumurun Team

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
johenek    4

dzisiaj kumpel sprawdził mi stacyjkę i też jest dobra... nie wiem co robić


KPK Kumurun Team

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Kurde nie potrzebnie pisałem w tym poście przez co sam się zaraziłem problemami z odpalaniem. Wczoraj po odpaleniu stacyjka nie odłączyła grzania świec żarowych przez co po kilku minutach pod deską pojawił się dymek. Musiałem szybko energicznie przekręcić kluczyk w pozycję odpalania i natychmiast kontrolka świec zaczęła gasnąć. Krótko mówiąc jak nie urok to sr**zka.

 

Pozdrawiam


KPK KUMURUN TEAM

 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Junkers    42

Poszedl przekaznik 30sekundowy.

Stacyjka nie ma tu nic do rzeczy.

Dymek poszedl bo uklad niezabezpieczony byl bezpiecznikiem.

Najlepsze rozwiazanie - zrobic grzanie swiec na takim wlaczniku klawiszowym jak spryskiwacz szyby, i tak potrzebne tylko na temp. ponizej 5 albo 0°C, sam tak sobie planuje zrobic.


KPK Kumurun Team
"Polak jak se chce, to se kurde potrafi" F.Kiepski
Prawidłowo użytym młotkiem i przecinakiem możemy naprawić nawet zegarek.
Belarus 952.4 - U C-330

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
johenek    4

Belarusek naprawiony.... Przyczyną była poluzowana nakrętka od tego kabla cienkiego (co idzie do elektromagnesu) w tej małej skrzyneczce co jest pod maską nad rozrusznikiem. Wystarczyło wyczyścić tam dobrze te styki i przykręcić nakrętkę i teraz wszystko gra :)


KPK Kumurun Team

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
johenek    4

a to całkiem przypadkiem znalazłem bo jak miałem odpalać go na zwarcie to koledze kazałem wsiąść aby przytrzymał sprzęgło i hamulec, bo hamulec ręczny jest za słaby aby utrzymał dwie przyczepy pełne pszenicy, i on tak z przyzwyczajenia chciał odpalić z kluczyka a ja w tym momencie zbliżałem renke do rozrusznika i dotknołem ten kabel i zadziałał rozrusznik ze stacyjki. Po odstawieniu pszenicy i powtórnym wróceniu na pole za czołem naprawę na polu w czasie kiedy kombajn kosił jęczmień i teraz jest wszystko w pożątku. :)


KPK Kumurun Team

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
johenek    4

a ty naprawiłeś swoją bestie, bo tam coś pisałeś że się zaczeło coś palić pod deską roździelczą?

 

PS;Mi się w tym roku też zapaliła elektryka w Belarusie 820 z 2008r (dokładnie 10.05.20013), :( Straty były nie duże...wystarczyło tylko powymieniać kable ponadpalane, wymienić 4 bezpieczniki, wprawic szybę przedią, pomalować maskę. :D

Edytowano przez johenek

KPK Kumurun Team

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się

  • Podobna zawartość

    • Przez tjomek
      Witam potrzebuje pomocy, Mam John Deere 6300, i niestety mam problem, gdy ciągnik dłużej pochodzi nie chce odpalić, muszę czekać aż ostygnie i wtedy normalnie.
      1. Wymieniłem przewód -bak -filtr
      2. wymieniłem pompkę elektorniczną w baku 
      Problem nadal ten sam. ktoś coś wie, albo miał taki problem.
    • Przez tjomek
      Panowie mam problem mój John Deere 6300 ciepły nie chce odpalać.  Miał ktoś taki problem?? 
    • Przez strike51
      Witam,
      Mam problem z odpalaniem Johna. Pomimo zmiany akumulatorów (próba na dwóch nowych), silnik bardzo słabo kręci. W związku z czym podejrzewam, że problem tkwi w rozruszniku/reduktorze. Niestety nie mam patentu by go wykręcić. Ma ktoś może doświadczenie w tym temacie? A może, to nie rozrusznik?
      Dzięki za pomoc
       
    • Przez Pattyk9601
      Witam.
      Panowie mam do wyboru w bardzo podobnych pieniążkach zetora 7745 (90r) lub Belarusa 820 (2009r). O zetorze trochę wiem, jestem w stanie naprawiać jego wszelkie usterki, natomiast o Belarusie nie mam zielonego pojęcia. Chciałbym się dowiedzieć jak on stoi z awaryjnością, dostępem części i czy nie zedrą za nie ze mnie skóry, czy jest trudny w obsłudze, a także jak wygląda komfort pracy. Dodam że Ciągnik ma pracować na około 12ha z kierunkiem rozwoju. Ziemie są różne, od lekkich do ciężkich gliniastych. Teren dość pagórkowaty. Sprzet będę dopasowywał do ciągnika. Narazie posiadam c360 to za bogato nie ma
      Jeżeli podobny temat był, to wybaczcie widocznie przeoczyłem.
      Za pomoc serdecznie dziękuję. 
    • Przez the1mati1
      Witam. Otóż mam problem z rozrusznikiem przy Belarusie 820, rocznik 2011, rozrusznik jakiś szmelc białoruski siedzi tu od nowości. Otóż już drugi raz mi zblokowało bendiks. Ciągnik normalnie odpalany i gaszony, aż za którymś razem próbuję przekręcić kluczyk a tu słychać że tylko cewka wysunęła bendiks i żądnej reakcji. Wyciągnąłem rozrusznik a tu zblokowany bendiks, wysunięty i nie wrócił na swoje miejsce i nie da się go przekrecić. Z drugiej strony tam gdzie szczotkotrzymacz, rozsadziło całą obydowę i delikatnie przesuneło wirnik do tyłu. Jakieś dwa tygodnie temu podobna sytuacja, ale wymieniłem bendiks ( bo były delikatnie scięte frezy) , poskladałem to jakoś, też wysunłeo bendiks i go nie cofnęło i rozsadziło delikatnie obudowe, ale udało sie złożyć. W czym może być przyczyna że tak sie dzieję? Z cewką powinno byc raczej wszystko w porządku bo wymnieniana wiosną. GDzie szukać przyczyny?
×
×
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Używamy plików cookies, aby poprawić funkcjonowanie strony Agrofoto.pl. Pliki cookies dopasowują treść strony, w tym wyświetlanych reklam, do indywidualnych potrzeb i zainteresowań użytkownika, pozwalają nam również zrozumieć, w jaki sposób korzystasz z naszej strony. Korzystanie z Agrofoto.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Możesz dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce prywatności i plików cookies.

Agrofoto.pl Google Play App

Zainstaluj aplikację
Agrofoto
na telefonie

Zainstaluj