Kedzior12

Ciągnik SAM. Problem z hydrauliką.

Polecane posty

Kedzior12    6

Witam. Kupiłem niedawno ciągnik SAM (samoróbka). Kupiłem go od gościa,który go zbudował i widać,że wiedział,co ma. Ale do rzeczy. U gościa przedni tur z łyżką działał bez problemu, nie było niczego niepokojącego. Gdy przyjechałem do siebie, rozkopałem ciągnikiem górkę zbitej ziemi (lekko nie miał ale dał radę). Nagle siła tura zaczęła słabnąć i przestał reagować. Wykręciłem zawór bezpieczeństwa z rozdzielacza i porządnie go przeczyściłem. Po ponownym złożeniu tur ledwo się podnosił, słychać było głośne wycie przy podnoszeniu, jednym słowem lipa. Śruba w zaworze była wkręcona na maxa, więc nie było już pola do regulacji. Po ponownym wykręceniu zaworu przeszlifowałem otwór w nim, ponieważ miał rysy i dałem podkładki pod sprężynę dociskową iglicy, która zamyka otwór. Tur zaczął normalnie działać, jednak gdy postał kilka godzin problem wrócił. Wymieniłem zawór,ale to nic nie dało. Pompa pochodzi od Władimirca, została kupiona 3 lata temu nieużywana (nowa). Poprzedni właściciel w zimie odśnieżał tylko podwórko,a przez resztę czasu jeździł do lasu po drewno, więc pompa nie pracowała pod dużym obciążeniem. Nie sądzę, żeby padła tak szybko. Macie jakieś propozycje? Co mogło się jeszcze zepsuć?

Mam jeszcze jedno pytanie: zawory bezpieczeństwa są sprzedawane zaplombowane. Ojciec mi mówił,że one są już ustawione fabrycznie i nie należy regulować ich, ale jakoś nie chce mi się w to wierzyć, tym bardziej,że każda pompa jest inna i ma różny stopień zużycia. Co o tym sądzicie?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
damianmmmm    0

pokaż ten ciągnik. Może wina rozdzielacza, u nas jak koparka była to też podobne objawy były i była padnięta sekcja w rozdzielaczu.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Wiadomość z agroFakt.pl

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się

  • Podobna zawartość

    • Przez Sebastian
      Jaki ciagnik na 20-26ha nie zwracajac na cenne (no moze nie wiecej jak 180tys)?? I jakie maszynny do niego??
    • Przez Cezar81
      Pod uwagę biorę :
      https://www.olx.pl/oferta/ciagnik-rolniczy-same-rubin-150-CID757-IDzM5um.html
      nowy świeżo zamieszczony i z wyglądu mało sponiewierany, zastanawiam się również nad:
      https://www.olx.pl/oferta/case-cvx-130-tuz-sprowadzony-CID757-IDzFYYG.html
       
      nad którym lepiej się zastanowić - do końca miesiąca muszę coś wybrać więc dla mnie zabawa się skończyła, będę bardzo wdzięczny na wszelkie rady
       
      Ewentualnie https://www.olx.pl/oferta/mccormick-xtx-185-xtra-speed-sprowadzony-orginal-mtx-tylko-5000-godzin-CID757-IDzFAnf.html
    • Przez _Grzesiek_5
      Witam, mam takie pytanie a mianowicie problem. Gdy podłącze np kosiarkę i chce ją podnieść to owszem, podnosi na siłowniku ale gdy puszczę gałkę to kosiarka zaraz opuszcza, tak jakby nie trzymał rozdzielacz albo nie do końca się zamykał, również to się dzieje z podbieraczem przy prasie, podniesie i zaraz opuszcza. Czyżby rozdzielacze do remontu? Czy może jakoś trzeba ustawić? Raz na jakiś długi czas podniesie i trzyma, ale to naprawde rzadko się zdaży 😳
    • Przez tomek9514
      Witam ponownie, 
      Jeden problem zniknął pojawił się następny
      Otóż, balot się bardzo szybko zwija, nie pojawia się sygnał że już jest gotowy gdy wskazówka od średnicy balota zejdzie się z drugą wskazówka, gdy się trochę naiwnie więcej to zaczynają stawać pasy. Gdy uda się owinąć go siatka to wychodzi wgl nie zbity. Wskazówka od ciśnienia na zegarze spada na zera a początkowo ma około 12 bar. 
      Natomiast, gdy otwieram klapę, blokuje jej zamknięcie i luznie pasy to na Nanometrze pojawia się ciśnienie około 200 bar, a gdy naciągane je śpowrotem spada na 0.
      Mial ktoś podobny problem? Dla mnie to magia. Może być winny sterownik który znajduje się po prawej stronie prasy pod półka na dodatkową siatkę? 
      Dziękuję z góry za pomoc
    • Przez mati5048
      Witam. Mam problem z ciagnikiem jd 3640 , po podłączeniu owijarki pod cisnienie oraz oryginalny wolny splyw nieotwiera sie silownik od obcinania foli( sipma maja) wyrzucajac dzwignie na neutralny silownik sie otwiera dodam ze ten silownik otwiera sie neutralnie bez cisnienia. Czyli pierwsze co to pomyslalem, że przyczyna jest ze olej niewraca wolno do skrzyni, dorobilem drugi wolny splyw od gory, silownik sie otwiera ale przewod cisnieniowy drga jak szalony. Niewiem czemu tak sie dzieje, dodam ze reszta wszystko ladnie chodzi a pod innym ciagnikiem normalnie sie otwiera
×
×
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Używamy plików cookies, aby poprawić funkcjonowanie strony Agrofoto.pl. Pliki cookies dopasowują treść strony, w tym wyświetlanych reklam, do indywidualnych potrzeb i zainteresowań użytkownika, pozwalają nam również zrozumieć, w jaki sposób korzystasz z naszej strony. Korzystanie z Agrofoto.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Możesz dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce prywatności i plików cookies.

Agrofoto.pl Google Play App

Zainstaluj aplikację
Agrofoto
na telefonie

Zainstaluj