Skocz do zawartości
kamilmaster88

Wyświetlacz w Claas Dominator 98 SL Maxi ( Nie działają kontrolki od awaryjności )

Polecane posty

Witam. Mam Claas-a Dominator-a 98SL Maxi z 88 roku. Problem polega na tym że włączając młocarnie i heder lampki od awaryjności ( przenośników zbożowych kłosowych pochyłego itp ) Nie gasną . A z tego co mi wiadomo gdy wszystko jest OK to nie powinny się zapalać , dopiero gdy jest awaria i przenośnik stanie to wtedy powinno się zapalać kontrolka i brzęczek dawać sygnały . Także jak widzicie mam problem z elektryką tej całej ,,centrali sterującej,, mówiąc po chłopsku wyświetlacza . Także zauważyłem dziwne latanie wskazówki na zegarze przy kierownicy , mam włączoną młocarnie i chcąc jechać do przodu posuwam lekko joistic i wskazówka od obrotów szaleje . Co jest przyczyną ? Czekam na wszelkie pomocne wskazówki ;) bardzo dziękuję za wszelkie próby pomocy , jeśli coś wyjaśniłem niezrozumiale proszę powiedzieć , spróbuje wytłumaczyć ponownie ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
MariuszE38    19

Lampki Ci nie gasną, bo masz za małe obroty, zwiększ obroty silnika i zgasną. A jak wskazówka wariuje to szukaj przetartego kabla. Może też wsuwka na czujniku się obluzowała?

Edytowano przez MariuszE38

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Wiadomość z agroFakt.pl

grzepaku1    8

dobrze sie na tym nie znam i dopiero pierwszy sezon przedemną na 98 clasic ale z tego co się orientuję to za te czujniki jest odpowiedzialny moduł sterowania czujnikami taka czarna większa puszka obok bezpieczników ale by to stwierdzić to musi byc dobry facowiec

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Moduł mam dobry bo sprawdzałem z innym dominatorem . Jak opuszczam heder to zapalają mi się kontrolki od awari przenośników i stop razem z nimi , do tego brzęczek alarmuje dźwiękowo ... Co jest grane ? Nie mam pojęcia proszę o pomoc

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
grzepaku1    8

z prawej strony pod pomostem na podajniku pochyłym poniżej osi napędzającej podajnik pochyły jest czujnik wysokości hederu może on jest odpowiedzialny za twoje kłopoty bo wysokość hederu nie powinna mieć wpływu na czujniki ,jest jeszcze na osi podajnika pochyłego z prawej strony czujnik obrotów lub awaryjności może przy opuszczaniu hederu zmienia się pozycja tego wałka sprawdż czy nie ma nadmiernego luzu na łożysku lub wyregulować odstęp tego czujnika

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Vril    1

Moich problemów z elektryką ciąg dalszy .

 

Proszę mi powiedzieć bo już zgłupiałem .Te lampki na pulpicie także powinny się palić jak włączamy młocarnie i heder ale jak nie mamy podpiętego hederu ?

Czy dopiero działają jak powinny jeśli mamy podpięty heder ?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
grzepaku1    8

u mnie w 98 clasic (z podpiętym hederem) włączam napęd młocarni na średnich obrotech silnika kontrolki nie świecą a przy włączaniu hederu wystarczy lekko przycisnąć dżwignię 5 milimetrów kiedy jeszcze jest za mały ruch dżwigni by napęd się załączył zaczynają zapalać się kontrolki awaryjności dżwignię przyciskam do konca nadal się palą i słychac brzeczyk ale po dodaniu gazu na max kontrolki gasną to wydaje mi się że pod dżwignią włączania hederu powinien być jakiś stycznik

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Vril    1

Ok ale mi chodziło oto czy te kontrolki palą się także bez podczepionego hederu czy tylko jak jest on podczepiony .

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
kravter    36

powinny dzialac tak samo z podpietym jak i odpietym hederem. przeciez na hederze nie ma chyba czujnikow, wiec jak masz odpiety heder i dasz gazu na max powinny ci zgasnac kontrolki

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
grzepaku1    8

jest jeden czujnik awaryjności znajduje się na górnym wałku podajnika pochyłego który to zaczyna się obracać po włączeniu hederu jeśli wszystko jest sprawne to po włączeniu tylko młocarni nie powinny kontrolki się palić ale jak pod dżwignią włączania hederu uskodzony jest stycznik lub żle wyregulowany to w takiej sytuacji będą się palić kontrolki awaryjności ale po włączeniu podajnika pochyłego(hederu) powinny kontrolki zgasnąć oczywiście przy obrotach max

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
agrofan98    3

Mam ten sam problem, dzień wcześniej kosiłem i było wszystko ok. Wracałem w deszczu, kombajn stał na dworze, drugiego dnia chcąc zacząć kosić kontrolka zaczęła szaleć pipczeć i denerwować. Zamieniłem czujnik od sieczkarni i wszystko grało więc to nie wina czujnika tylko, jak kolega mówi przetartego kabla, może któryś bezpiecznik jest przepalony, któryś moduł niesprawny, lub gdzieś dochodzi do zwarcia. Również jeśli chodzi o elektronike to światła przednie nie reagują w ogóle na przełącznik, gasną dopiero po wyjęciu bezpiecznika :/

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się


  • Podobna zawartość

    • Przez goolman19
      Tak jak w temacie chodzi mi o biegi, a dokładniej gdy jadę na szosowych nagle kontrolka " ta co pokazuje żółwia i królika" gaśnie i MF pozostaje bez biegu jest on
      włączony ale nie jedzie. Dopiero po chwili jak przełączę na żółwia MF jedzie, ale nie chce się przełączyć z powrotem na zająca ;/ dopiero po chwili się zapali lampka i wtedy dopiero idzie przełączyć na zająca i wrzucić bieg ;/ czasami nawet zgrzyta jak sie puszcza sprzęgło ;/ Słyszałem że powodem może być jakiś elektromagnes co jest na bloku koło skrzyni ;/ Jeżeli ktoś wie co to może być prosiłbym o posta pozdr...
    • Przez maxifarmer
      Mam problem, dokładnie z kontrolką żółwia, a mianowicie podczas zapłonu zapalają się wszystkie kontrolki prawidłowo, ale gdy wrzucę wolny bieg i jadę, wtedy lampa z żółwiem nie zapala się, a zając chodzi prawidłowo. Co może być przyczyną niezapalania się tego żółwia??
    • Przez grzeskun
      Witam potrzebuję informacji na temat niedziałających kontrolek przy wciskaniu sprzęgła i wyłączonym kluczyku jeszcze do niedawna to mi działało, ale od jakiegoś czasu nie działami to. Jeśli ktoś posiada opis kontrolek to też by mi się przydało.
    • Przez LukaszSZCZ999
      Witam. Posiadam fergusona 3060 i zauważyłem że na zgaszonym silniku po wciśnięciu sprzęgła zapala się kontrolka żółwia lub zająca, w zależności co jest ustawione i jeszcze jedna kontrola na panelu przy kierownicy - 2 od lewej w dolnym rzędzie , jest tam narysowany tryb a pod nim jakby dwie strzałki... Czy to normalne, że cokolwiek zapala się podczas wciskania sprzęgła na zapalonym czy zgaszonym silniku?
       
      Jak i gdzie sprawdzić ciśnienie oleju w przekładni; jakie jest właściwe ciśnienie?
       
      Bardzo byłbym wdzięczny gdyby ktoś podesłał opis kontrolek w MF serii 30xx bo na forach jest tylko od wersji 61xx...
       
      Z góry dziękuje za odpowiedz. Pozdrawiam
    • Przez Arek3125
      Witam wszystkich AgroFotowiczów.
       
       
      Przenoszę do "Zielonkowe"
×