-
Podobna zawartość
-
Przez Kicu
Witam dziasiaj pojechałem orać 1 h pola i wszystko szlo dobrze do 2 ostatnich przejazdów gdy podniosłem pług zaczął opadać. Z trudem zaorałem pole i pojechałem po moja talerzówkę i podnosiłem ja a on tak jak plug opadała. Nie wiem co sie dzieje 4 miesiące temu cala pompa była wymieniana.
Proszę o pomoc!!!
-
Przez Farmer19900
Witam Was
Jestem w trakcie przebudowy chlewni (100m2) na przechowalnię. Wysokość od posadzki do stropu wynosi 2,5m . Chcąc ułożyć 3 skrzyniopalety( 80cm lub 90cm) zostałem zmuszony do potrzaskania posadzki oraz wkopania się w grunt. I teraz moje pytanie, ile muszę zostawić luzu "na oddychanie" pomiędzy skrzyniopaletą, stropem? Czy 50-60 cm wystarczy?
Budynek nie jest wentylowany mechanicznie, umieszczone są dwa wentylatory na dachu.
W przechowalni mam zamiar składować głównie pietruszkę.
Drugie moje pytane: otóż, czy w jednej przechowalni rozsądne będzie składowanie jednocześnie pietruszki i cebuli ? Czy rośliny te nie będą negatywnie na siebie wpływały ?
Z góry dziękuje i pozdrawiam.
-
Przez RolPro10
Witam!
Moja rodzina prowadzi małe gospodarstwo rolne od "dziada pradziada". Areał łąk 10 ha i 6 ha lasów. Hodujemy bydło mięsne (głównie byki i jałówki) oraz mamy 5 krów (wszystkiego obecnie 12 sztuk). Pola w moich okolicach są najgorsze! SKAŁA ! Nie siejemy żadnego zboża ani nic nie sadzimy (plony są MARNE). Mamy same łąki i pastwiska. Obora jest z lat 70.(pomieści 12 sztuk bydła). Tata chce przepisać gospodarstwo na mnie. Mam plany związane z nim. Chciałbym postawić większą oborę (35 sztuk bydła mlecznego) i 18 mięsnego , chciałbym kupić większy ciągnik i maszyny lepsze no i pola dokupić. Nie wiem czy to ma sens przy takim ukształtowaniu powierzchni i klasie gleby? Co o tym myślicie warto modernizować gospodarstwo? Przyniesie mi to jakieś zyski? Nie chciałbym oczywiście nabrać pożyczek a później nie mieć z czego spłacić. Wiecie o co chodzi?
-
Przez Sylwekx25
Witam przyszedł czas na podjęcie decyzji w sprawie zwiększenia pogłowia krów mlecznych. Obecnie utrzymuje 27 sztuk krów dojnych plus 6 sztuk jałówek na wymianę. Utrzymuje je w dwóch budynkach nowszym i starszym. Przechodząc do sedna tematu mam w planach zwiększenie stada krów dojnych o 20 sztuk i tutaj różnie nad tym rozważam , czy budować nową oborę na 50 sztuk a młodzież utrzymywać w nowszym budynku ( zadawanie paszy ręcznie ale łatwiejsze niż w tym starszym , wyciąg linowy do obornika) czy zmodernizować stodołę na oborę na te 20 stanowisk , resztę dojnych trzymać jak dotychczas w nowszym budynku a młodzież w tym starym. Zdaję sobie sprawę ,że przy opcji nr 2 pracy sobie praktycznie nic nie ulżę a nawet zwiększę bo powstały by w sumie 3 budynki z bydłem do oporządzenia , Budowa nowej to jednak większe koszty ale ulżenie sobie w ręcznej pracy co nie oszukujmy się też jest ważne. Reasumując każda z tych dwóch opcji ma swoje plusy i minusy ,pozostaje wybrać najlepszą , dlatego proszę was o porady , sugestię , być może któryś z kolegów miał podobny dylemat , może doradzicie jeszcze coś innego będę wdzięczny za wszelkie pomocne odpowiedzi. Na zakończenie jeszcze krótka charakterystyka tej stodoły:
ściany murowane z pustaków cementowych i żużlowych
filary z cegły silikatowej
11 metrów długości w szczycie z możliwością dobudowy w przód działki.
20 metrów szerokości niestety bez możliwości dobudowy w bok działki
więźba dachowa płatwiowo-kleszczowa pokrycie eternit.
Jeśli chodzi o budowę nowej obory to miałby to być system uwięziowy na około 50 stanowisk.
Czekam na odpowiedzi. Pozdrawiam.
-
Przez GRSami
Witam
Miałem prase sipma z-279/1 (mam teraz new holland 648) miałem w niej kilka ulepszeń i chałęm się z nimi podzielić na forum (zobacz zdjęcie)
1.Elektryczne podawanie sznurka za pomocą przcisku lub włącznika po stonie panelu sterowania a w prasie silniczek od wyczieraczek
2.Kontrolki otwarcia komory zaświecała się po otwarciu komory ok 2 cm a druga 4cm
3.kontrolka migała gdy balot się owijał sznurkiem
4.Zmana położenia zegara ciśnienia
5.Dodatkowe oświetlenie podbieracza/aparatu i tyłu prasy
6.płaskownik miedzy walcami wykonany z kawałka szyny
7.Zwiekszenie wydajności i zgniotu (ok 5-10 balotów i większy ciężar beli) po przez modernizacje trybu ( https://sklep.sipma.pl/index.php/product/list/id_category/1030/type/short/sort_by/numer_na_rys/sort_order/asc/page/4/producer_filter numer 71) czyli zmiejszenie ilości zębów o 2-3 moge zrobić taki tryb
8.rozwiercenie dziur m6 do m8 (zabespieczenia)
9.Nadspawanie płaskownikami drogi łancucha zwijającego (był za długi ale jeszcze nie do skrócenia)
W planach jeszcze było:
1.automatyczne smarowanie łancuchów i wszyskie smarowniki w jednym miejscu
2.licznik balotów
3.kamera z tyłu
4.automatyczne otwieranie komory (elektro zawór)
5.przerobienie podajnika do większej wydajności
6.siatka
7.wymiana jarzma na takie z łożyskami aby nie trzeba było smarować
Wiec ja to zrobiłem przy prasie a wy co zrobiliście? pochwalcie się.
(Wiem wszytko to można znaleść na forum ale chciałem pochwalić się jak ja przerobiłem)
-