karolr2

Restrukturyzacja małych gospodarstw [połączone]

Polecane posty

Wybrane dla Ciebie
Celownik07    299

Wy taki chajs nosicie ze soba do notariusza? Zazwyczaj jak kupuje na akcie sa podane dane do przelewu sprzedajacego ba raz mialem ziemie z 5 spadkobiercami i ich konta byly podane i % naleznosci i termin platosci - w domu robilem przelewy.

Zetix    38

Ja znowu dostałem informację, że najlepiej zrobić przelew bankowy, żeby agencja miała wgląd ... Do tego potwierdzenie wykonania przelewu i tyle.

Mark252a    4

Mi powiedzieli w agencji że nie musi być przelewu.Notariusz napisze że pieniądze zostały przekazane sprzedającemu.

Wiadomość z agroFakt.pl

wojtal24    1754
galan99 napisał:

To ciekawe pytanie bardzo ciekawe ?.

Skoro do dopłat ma być rolnik aktywny to , by wskazywało ze tylko co na KRUS .

skąd Ty masz takie informacje piszesz jakieś bzdury

• Haha 1

ZETOR TEAM

krzysiek277    768
Napisano (edytowany)

@wojtal24 Z tego co ostatnio pisało w gazetach to jeśli masz rolnicze wykształcenie, to masz wszystko z głowy, jeśli masz zawodowe inne niż rolnicze musisz mies 3letni staż (czyli krus) jeśli masz podstawowe/gimnazjalne musisz miec 5 letni staż żeby uznali cie za rolnika indywidualnego

Edit 

Zapomniałem że jeszcze musi zamieszkiwać 5lat w danej gminie co jest gospodarstwo 

Edytowano przez krzysiek277

damianos95    411
25 minut temu, krzysiek277 napisał:

@wojtal24 Z tego co ostatnio pisało w gazetach to jeśli masz rolnicze wykształcenie, to masz wszystko z głowy, jeśli masz zawodowe inne niż rolnicze musisz mies 3letni staż (czyli krus) jeśli masz podstawowe/gimnazjalne musisz miec 5 letni staż żeby uznali cie za rolnika indywidualnego

Edit 

Zapomniałem że jeszcze musi zamieszkiwać 5lat w danej gminie co jest gospodarstwo 

Ale to chodzi o to żeby dopłaty brać trzeba mieć rolnicze wykształcenie albo spełnić te inne wymagania czy to chodzi o ten rmg ?

krzysiek277    768
4 minuty temu, damianos95 napisał:

Ale to chodzi o to żeby dopłaty brać trzeba mieć rolnicze wykształcenie albo spełnić te inne wymagania czy to chodzi o ten rmg ?

Żeby brać rmg czy dopłaty obszarowe wystarczy że spełnisz definicję rolnika indywidualnego tym stażem pracy jako domownik krus, jeśli nie posiadasz wykształcenia

Żeby dostać młodego rolnika musisz mieć typowo rolnicze 

Z modernizacji też chyba można korzystać bez rolniczego

malaczarna    1191
5 godzin temu, krzysiek277 napisał:

Żeby brać rmg czy dopłaty obszarowe wystarczy że spełnisz definicję rolnika indywidualnego tym stażem pracy jako domownik krus, jeśli nie posiadasz wykształcenia

Żeby dostać młodego rolnika musisz mieć typowo rolnicze 

Z modernizacji też chyba można korzystać bez rolniczego

Punkcik jest za wykształcenie.

Dnia 11.03.2023 o 17:17, melon10641 napisał:

pytanie do osób co kupowały ziemie. Czy pisaliście w akcie notarialnym, że kasa pochodzi z RMG? 

Po co?

10 godzin temu, Celownik07 napisał:

Wy taki chajs nosicie ze soba do notariusza? Zazwyczaj jak kupuje na akcie sa podane dane do przelewu sprzedajacego ba raz mialem ziemie z 5 spadkobiercami i ich konta byly podane i % naleznosci i termin platosci - w domu robilem przelewy.

Pewnie noszą w reklamówkach z biedry. Były takie myki że kupowali ziemię od starszej osoby i  jej tam liczyli przy notariuszu te tysiące. Podpisik a finalnie dużo mniej kasy dawali takiemu dziadkowi czy babci...

escobar123    1
9 godzin temu, krzysiek277 napisał:

Edit 

czy ten 5 letni staz przejdzie do dotacji na mlodego rolnika czy musi byc wyksztalecenie? planuje skorzystac z mlodego lub rmg jednak przy MR blokuje mnie wyksztalcenie... wiem ze mozna uzupelnic jednak mam duzo wazniejszych spraw niz chodzenie teraz 2/3 lata do szkoly

Dnia 11.03.2023 o 09:48, Elvis1090 napisał:

Witam, chciałem złożyć wniosek na restrukturyzację małych gospodarstw i zrobić silos do kiszonek i  utwardzić teren wokół obory ,problem jest tego typu że właścicielem działki jest moja żona a ja w akcie widnieje tylko jako małżonek a nie współwłaściciel, ktoś się orientuje czy przejdzie to w agencji albo co trzeba zrobić żeby przeszło?

Żeby zrobić inwestycję budowlaną musisz być współwłaścicielem gruntu, na którym chcesz ją robić 

Elvis1090    110
7 godzin temu, sobczakkatarzyna napisał:

Żeby zrobić inwestycję budowlaną musisz być współwłaścicielem gruntu, na którym chcesz ją robić 

Tyle wiem pytanie czy jeśli gospodarstwo było przekazane po ślubie i jestem w akcie wpisany jako małżonek a nie mamy rozdzielności majątkowej to jestem przez agencję uznawany za współwłaściciela czy nie?

galan99    6723
2 minuty temu, Elvis1090 napisał:

Tyle wiem pytanie czy jeśli gospodarstwo było przekazane po ślubie i jestem w akcie wpisany jako małżonek a nie mamy rozdzielności majątkowej to jestem przez agencję uznawany za współwłaściciela czy nie?

Akcie Notarialnym taki zapis że posiadacie gospodarstwo wspólnie czy jest tylko na jednego zapisane gospodarstwo czyli tylko żona zapisana jako właściciel prawny .

Desperado    2611
13 godzin temu, malaczarna napisał:

Pewnie noszą w reklamówkach z biedry. Były takie myki że kupowali ziemię od starszej osoby i  jej tam liczyli przy notariuszu te tysiące. Podpisik a finalnie dużo mniej kasy dawali takiemu dziadkowi czy babci...

To notariusz był z nimi w zmowie? :P Raczej to było inaczej, cwaniaczki piszczą żeby niby cenę zaniżyć tylko na umowie, bo opłaty cuda nie widy, no i później  podpisik i faktycznie wypłacają tylko to co jest na umowie.

• Like 1

1 godzinę temu, Elvis1090 napisał:

Kto stoi jako właściciel w księgach wieczystych? 

GRZES1545    7749

Po ślubie jak przejęliście bez rozdzielności, jesteście traktowanie jako współwłaściciele.

malaczarna    1191
1 godzinę temu, Desperado napisał:

To notariusz był z nimi w zmowie? :P Raczej to było inaczej, cwaniaczki piszczą żeby niby cenę zaniżyć tylko na umowie, bo opłaty cuda nie widy, no i później  podpisik i faktycznie wypłacają tylko to co jest na umowie.

Znam takiego co nie patrzył jak tą kasę liczą

pawelol1905    63

A czy są jakieś ograniczenia co do wieku i pobierania emerytury z krus przez właściciela gospodarstwa? Czyli np. rolnik ma emeryturę, ale dalej prowadzi gospodarstwo i sprzedaje mleko do mleczarni. Czy wtedy to nie wyklucza ze skorzystania z tego programu nowej restrukturyzacji? Czy lepiej próbować na żonę albo syna?

jackowski11    3

Pytanie, chciałem sie upewnić:

Wypłata I raty 1.04.2021. Marzec 2023 zakończenie zrealizowanie założeń BP (zakup ha)

W tym roku zaczynam zwiekszanie SO (zasiewy) zgodnie z BP. To mój rok docelowy

Kiedy powinienem złożyć wniosek o wypłate II raty - przed 15 maja b.r, czy po 15 maja? Chodzi o wyliczenie mojego SO

Ponieważ zgodnie z Rozporządzeniem o RMG:

Przy ustalaniu docelowej wielkości ekonomicznej gospodarstwa posiadanego przez rolnika, o której mowa w § 3 ust. 1 pkt 2 lit. c, bierze się pod uwagę produkcję rolną prowadzoną:

1)   w gospodarstwie, z tym że w przypadku gdy zakończenie realizacji biznesplanu przypada:

a) do dnia 15 maja danego roku - bierze się pod uwagę stan średni zwierząt oraz uprawy w plonie głównym w roku poprzedzającym rok zakończenia realizacji biznesplanu,

b)       po dniu 15 maja danego roku - bierze się pod uwagę stan średni zwierząt oraz uprawy w plonie głównym w roku zakończenia realizacji biznesplanu

mds212    2096

Wniosek o 2 rate skalda sie przed uplywem 3 lat od od dostania 1 raty.

Te podpunkty to chodzi o to ze jak dostales kase powiedzmy przed 15 maja np 2020 to w 2025 juz nie musisz utrzymac biznesplanu iw zrostu a jezeli kasa by wplynela po 15 maja to jesccze caly 2025 bys musial utrzymywac

marluk    352

Może być dłużej niż 3 lata jeśli zlozyl wniosek o wydłużenie biznesplanu. Maksymalnie może być 4 lata.

jackowski11    3
1 godzinę temu, mds212 napisał:

Wniosek o 2 rate skalda sie przed uplywem 3 lat od od dostania 1 raty.

Te podpunkty to chodzi o to ze jak dostales kase powiedzmy przed 15 maja np 2020 to w 2025 juz nie musisz utrzymac biznesplanu iw zrostu a jezeli kasa by wplynela po 15 maja to jesccze caly 2025 bys musial utrzymywac

Ok, w takim razie w moim przypadku wniosek o 2 rate musze złozyć max do 1.04.2024 r

A wiec to co jest w rozporządzeniu dt. ustaleniu docelowej wielkosci ekonomicznej gospodarstwa ma zastosowanie w przypadku powiadomieniu Agencji o zakończeniu realizacji BP a wiec w moim przypadku 2026 r. I w zależności od terminu złożenia tego oświadczenia prze/po 15 maja, uprawy  z którego roku beda brane pod uwage?

mds212    2096
Napisano (edytowany)

jesli dostales kase przed 15 maja to tak. o 2 rate skladasz do kwietnia 2024. Uprawy utrzymuejsz w laatch 2023 2024 2025.

Sprawozdanie konczace skladasz do kwietnia 2026

Edytowano przez mds212

jackowski11    3
3 minuty temu, mds212 napisał:

jesli dostales kase przed 15 maja to tak. o 2 rate skladasz do kwietnia 2024. Uprawy utrzymuejsz w laatch 2023 2024 2025.

Sprawozdanie konczace skladasz do kwietnia 2026

Czyli reasumując. Nie ma zadnych przeciwwskazań formalnych zebym teraz złożył wniosek o II rate ( tzn. zaraz po złożeniu wniosku o Dopłaty Bezpośrednie żeby wszystko grało)?  Uprawy bede misiał miec w latach 2023-25

Przed 15 majem 2026 składam wniosek "Sprawozdanie z realizacji BP" Tym samym docelowe SO mam wyliczane z upraw z 2025 r. W 2026 moge siać co chce?

Kase dostałem 1.04.2021.

mds212    2096

nie przed 15 mają 2026 tylko 5 lat od dostania kasy czyli 1 kwietnia 2026

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się

• Podobna zawartość

• Przez Kicu
      Witam dziasiaj pojechałem orać 1 h pola i wszystko szlo dobrze do 2 ostatnich przejazdów gdy podniosłem pług zaczął opadać. Z trudem zaorałem pole i pojechałem po moja talerzówkę i podnosiłem ja a on tak jak plug opadała. Nie wiem co sie dzieje 4 miesiące temu cala pompa była wymieniana.
      Proszę o pomoc!!!
    • Przez Farmer19900
      Witam Was

Jestem w trakcie przebudowy chlewni  (100m2) na przechowalnię. Wysokość od posadzki do stropu wynosi 2,5m . Chcąc ułożyć 3 skrzyniopalety( 80cm lub 90cm) zostałem zmuszony do potrzaskania posadzki oraz wkopania się w grunt. I teraz moje pytanie, ile muszę zostawić luzu "na oddychanie"  pomiędzy skrzyniopaletą, stropem?  Czy 50-60 cm wystarczy?
      Budynek nie jest wentylowany mechanicznie, umieszczone są dwa wentylatory na dachu.
      W przechowalni mam zamiar składować głównie pietruszkę.

Drugie moje pytane: otóż, czy w jednej przechowalni rozsądne będzie składowanie jednocześnie pietruszki i cebuli ? Czy rośliny te nie będą negatywnie na siebie wpływały ?

Z góry dziękuje i pozdrawiam.
    • Przez RolPro10
      Witam!
      Moja rodzina prowadzi małe gospodarstwo rolne od "dziada pradziada". Areał łąk 10 ha i 6 ha lasów. Hodujemy bydło mięsne (głównie byki i jałówki) oraz mamy 5 krów (wszystkiego obecnie 12 sztuk). Pola w moich okolicach są najgorsze! SKAŁA ! Nie siejemy żadnego zboża ani nic nie sadzimy (plony są MARNE). Mamy same łąki i pastwiska. Obora jest z lat 70.(pomieści 12 sztuk bydła). Tata chce przepisać gospodarstwo na mnie. Mam plany związane z nim. Chciałbym postawić większą oborę (35 sztuk bydła mlecznego) i 18 mięsnego , chciałbym kupić większy ciągnik i maszyny lepsze no i pola dokupić. Nie wiem czy to ma sens przy takim ukształtowaniu powierzchni i klasie gleby? Co o tym myślicie warto modernizować gospodarstwo? Przyniesie mi to jakieś zyski? Nie chciałbym oczywiście nabrać pożyczek a później nie mieć z czego spłacić. Wiecie o co chodzi?  
    • Przez Sylwekx25
      Witam przyszedł czas na podjęcie decyzji w sprawie zwiększenia pogłowia krów mlecznych. Obecnie utrzymuje 27 sztuk krów dojnych plus 6 sztuk jałówek na wymianę. Utrzymuje je w dwóch budynkach nowszym i starszym. Przechodząc do sedna tematu mam w planach zwiększenie stada krów dojnych o 20 sztuk i tutaj różnie nad tym rozważam , czy budować nową oborę na 50 sztuk a młodzież utrzymywać w nowszym budynku ( zadawanie paszy ręcznie ale łatwiejsze niż w tym starszym , wyciąg linowy do obornika) czy zmodernizować stodołę na oborę na te 20 stanowisk , resztę dojnych trzymać jak dotychczas w nowszym budynku a młodzież w tym starym. Zdaję sobie sprawę ,że przy opcji nr 2 pracy sobie praktycznie nic nie ulżę a nawet zwiększę bo powstały by w sumie 3 budynki z bydłem do oporządzenia , Budowa nowej to jednak większe koszty ale ulżenie sobie w ręcznej pracy co nie oszukujmy się też jest ważne. Reasumując każda z tych dwóch opcji ma swoje plusy i minusy ,pozostaje wybrać najlepszą , dlatego proszę was o porady , sugestię , być może któryś z kolegów miał podobny dylemat , może doradzicie jeszcze coś innego będę wdzięczny za wszelkie pomocne odpowiedzi. Na zakończenie jeszcze krótka charakterystyka tej stodoły:
      ściany murowane z pustaków cementowych i żużlowych
      filary z cegły silikatowej
      11 metrów długości w szczycie z możliwością dobudowy w przód działki.
      20 metrów szerokości niestety bez możliwości dobudowy w bok działki
      więźba dachowa płatwiowo-kleszczowa pokrycie eternit.

Jeśli chodzi o budowę nowej obory to miałby to być system uwięziowy na około 50 stanowisk.
      Czekam na odpowiedzi. Pozdrawiam.
    • Przez GRSami
      Witam

Miałem prase sipma z-279/1 (mam teraz new holland 648) miałem w niej kilka ulepszeń i chałęm się z nimi podzielić na forum (zobacz zdjęcie)

1.Elektryczne podawanie sznurka za pomocą przcisku lub włącznika po stonie panelu sterowania a w prasie silniczek od wyczieraczek
      2.Kontrolki otwarcia komory zaświecała się po otwarciu komory ok 2 cm a druga 4cm
      3.kontrolka migała gdy balot się owijał sznurkiem
      4.Zmana położenia zegara ciśnienia
      5.Dodatkowe oświetlenie podbieracza/aparatu i tyłu prasy
      6.płaskownik miedzy walcami wykonany z kawałka szyny
      7.Zwiekszenie wydajności i zgniotu (ok 5-10 balotów i większy ciężar beli) po przez modernizacje trybu ( https://sklep.sipma.pl/index.php/product/list/id_category/1030/type/short/sort_by/numer_na_rys/sort_order/asc/page/4/producer_filter numer 71) czyli zmiejszenie ilości zębów o 2-3 moge zrobić taki tryb
      8.rozwiercenie dziur m6 do m8 (zabespieczenia)
      9.Nadspawanie płaskownikami drogi łancucha zwijającego (był za długi ale jeszcze nie do skrócenia)

W planach jeszcze było:
      1.automatyczne smarowanie łancuchów i wszyskie smarowniki w jednym miejscu
      2.licznik balotów
      3.kamera z tyłu
      4.automatyczne otwieranie komory (elektro zawór)
      5.przerobienie podajnika do większej wydajności
      6.siatka
      7.wymiana jarzma na takie z łożyskami aby nie trzeba było smarować

Wiec ja to zrobiłem przy prasie a wy co zrobiliście? pochwalcie się.
      (Wiem wszytko to można znaleść na forum ale chciałem pochwalić się jak ja przerobiłem)

• Utwórz nowe...

Ważne informacje

Używamy plików cookies, aby poprawić funkcjonowanie strony Agrofoto.pl. Pliki cookies dopasowują treść strony, w tym wyświetlanych reklam, do indywidualnych potrzeb i zainteresowań użytkownika, pozwalają nam również zrozumieć, w jaki sposób korzystasz z naszej strony. Korzystanie z Agrofoto.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Możesz dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce prywatności i plików cookies.

Agrofoto.pl Google Play App

Zainstaluj aplikację
Agrofoto
na telefonie

Zainstaluj