Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
toooomaszewski napisał:

... Ogólnie prowadzący namieszał mu we wniosku, bo chyba chciał w łapę, kazał zmienić oferty na takie z zaprzyjaźnionego składu z maszynami i takie tam. Mieliście takie dwuznaczne propozycje?

Moja żona ma podpisany umowę na RMG z naboru 2023. My swietokrzyskie. Rozpatrywany wniosek był w woj mazowieckie. Właśnie po to.daje się wnioski dalej aby uniknąć takich sytuacji. Ogolnie umowa podpisana pod koniec czerwca 2024 r, obecnie już złożony wniosek o płatność, już dostaliśmy poprawki do niego( bo byly faktury proforma, ale juz 1 maszyna zakupiona jest). Zostało poprawione i teraz już czekamy raczej już na przelew. Można uznać, że arimr nie brakuje kasy. wniosek na 100 tys był, bez IP i ekologii. Raczej prosty do oceny bo 2 maszyny, poniżej 10 ha pola...

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, Marl napisał:

wniosek na 100 tys był, bez IP i ekologii. Raczej prosty do oceny bo 2 maszyny, poniżej 10 ha pola...

Jak nie tajemnica na jakie uprawy polowe ?. 

Jak z potwierdzeniem sprzedaży ?.

Edytowane przez galan99
  • Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, Marl napisał:

Moja żona ma podpisany umowę na RMG z naboru 2023. My swietokrzyskie. Rozpatrywany wniosek był w woj mazowieckie. Właśnie po to.daje się wnioski dalej aby uniknąć takich sytuacji. Ogolnie umowa podpisana pod koniec czerwca 2024 r, obecnie już złożony wniosek o płatność, już dostaliśmy poprawki do niego( bo byly faktury proforma, ale juz 1 maszyna zakupiona jest). Zostało poprawione i teraz już czekamy raczej już na przelew. Można uznać, że arimr nie brakuje kasy. wniosek na 100 tys był, bez IP i ekologii. Raczej prosty do oceny bo 2 maszyny, poniżej 10 ha pola...

Jakie dokładnie maszyny?

Opublikowano
2 godziny temu, Marl napisał:

Za co punkty były? ONWgórski ? 

Opublikowano

sorry, trochę zajęty byłem. Maszyny to: brona talerzowa 4 m, przyczepa paletowa 8t. Z @galan99: uprawy to kukurydza 7.5 ha, rzepak i pszenica łącznie 2 ha i 0.46 ha tytoniu. Dzięki niemu sa punkty bo jest udział w grupie producentów tytoniu.

Od teraz rozliczanie jest "na vat" i dodatkowo ksiega przychodów i rozchodów jest prowadzona. Żona sama to ogarnia. z vatem się wyjdzie "na zero" bo nawozy,paliwo itp ,ale jednak bolesne jest to że stawka podatkowa na tyton jest 23%.

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

Czyli faktura musi być do wniosku o płatnośc ? Myślałem że tylko jakaś umowa. Czyli jak mam ciągnik we wniosku to muszę go za swoje kupić i dopiero składać o 1 ratę ?

Jakiś prowadzący dobry że talerzówke 4m i taka przyczepę na 10.ha dał

Edytowane przez Paramonov
Opublikowano
9 godzin temu, Marl napisał:

sorry, trochę zajęty byłem. Maszyny to: brona talerzowa 4 m, przyczepa paletowa 8t. Z @galan99: uprawy to kukurydza 7.5 ha, rzepak i pszenica łącznie 2 ha i 0.46 ha tytoniu. Dzięki niemu sa punkty bo jest udział w grupie producentów tytoniu.

Od teraz rozliczanie jest "na vat" i dodatkowo ksiega przychodów i rozchodów jest prowadzona. Żona sama to ogarnia. z vatem się wyjdzie "na zero" bo nawozy,paliwo itp ,ale jednak bolesne jest to że stawka podatkowa na tyton jest 23%.

Grupie producentów tytoniu. i ONW na tych zasadach program idealny .

Nie ekologia i nie IP to na własne życzenie wepchanie się w g...o . Królowa Urszula zadowolona bo coraz więcej ekologi .

Opublikowano
Paramonov napisał:

Czyli faktura musi być do wniosku o płatnośc ? Myślałem że tylko jakaś umowa. Czyli jak mam ciągnik we wniosku to muszę go za swoje kupić i dopiero składać o 1 ratę ?

Jakiś prowadzący dobry że talerzówke 4m i taka przyczepę na 10.ha dał

Mieliśmy dołączone faktury proforma, powiedzieli, żeby dostać 1 ratę to trzeba inwestycje rozpocząć. Może wystarczyła by faktura zaliczkowa? U nas to kupiliśmy ta brona talerzowa za 63 tys brutto i dołączyliśmy fakturę. Najlepiej zapytać osobę prowadzące wniosek. My tak konsultowaliśmy bo wniosek napisany samodzielnie. Nie będę dawał 5 tys za taką usługę. Co do doboru maszyn to.zadnych zastrzeżeń:brona służy jako maszyna uprawowa wielofuncyjna( nawet ma.niszczyc lodygi tytoniu zamiast glebogryzarki ) a przyczepa to powiem krótko: mniejszej nie ma sensu brać bo kukurydzy rodzi się dużo (12-15.5 t/ha )... Jeśli chodzi o tyton to gospodarstwo sadzi ta uprawę juz wiele lat.

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano
7 godzin temu, Marl napisał:

Mieliśmy dołączone faktury proforma, powiedzieli, żeby dostać 1 ratę to trzeba inwestycje rozpocząć. Może wystarczyła by faktura zaliczkowa? U nas to kupiliśmy ta brona talerzowa za 63 tys brutto i dołączyliśmy fakturę. Najlepiej zapytać osobę prowadzące wniosek. My tak konsultowaliśmy bo wniosek napisany samodzielnie. Nie będę dawał 5 tys za taką usługę. Co do doboru maszyn to.zadnych zastrzeżeń:brona służy jako maszyna uprawowa wielofuncyjna( nawet ma.niszczyc lodygi tytoniu zamiast glebogryzarki ) a przyczepa to powiem krótko: mniejszej nie ma sensu brać bo kukurydzy rodzi się dużo (12-15.5 t/ha )... Jeśli chodzi o tyton to gospodarstwo sadzi ta uprawę juz wiele lat.

Za przyczepę 8t ile zapłaciłeś? Jaki dokładnie model?

Opublikowano
Dnia 12.10.2024 o 22:44, Marl napisał:

ja właśnie podpisałem umowe na 1 rate z naboru 2023.  Biore 2 przyczepy rolnicze 8t  mam powyżej 10ha i musiałem sie nakombinować zeby dostać 8t przyczepy. Według jakiś opracowań ARiMR dla takich wielkości gospodarstw jak moje przypisane były 6t i to też tak ledwo ledwo. 8t to od 40ha były przypisane.

Może paletowa + tytoń jest jakoś inaczej punktowana 

Opublikowano
marluk napisał:

Za przyczepę 8t ile zapłaciłeś? Jaki dokładnie model?

metalfach T711/1 - burty 50+50, plandeka, 2x błotniki, tylni zaczep najtanszy - teraz żałuję można było kupić droższy, pneumatyka 2 przewody. cena około 68 tys netto. Zamawiana w czerwiec, jeszcze stoi u dealera na placu. opony wzięte 385 r 22.5 (na kole jakoś 15 r 22.5 pisze). sieje zboza dlatego nie jestem.na bieżąco z forum. Przyczepe wziąłem 1 szt, tyton to niewielki wpływ ma bo jest go niewiele w gospodarstwie, jednak wpisaliśmy ze będziemy wozic wieszaki igłowe ta przyczepa i dlatego potrzeba rozmiar "paletowy". Arimr mial kasę to rozdał rolnikom, u nas nie było kombinacji. Co rok ma być około 60 tys sprzedaży i tyle jest już obecnie. Wymagania to trzeba spełnić od 3 roku.

• Like 2
Opublikowano
W dniu 14.10.2024 o 10:53, Marl napisał(a):

metalfach T711/1 - burty 50+50, plandeka, 2x błotniki, tylni zaczep najtanszy - teraz żałuję można było kupić droższy, pneumatyka 2 przewody. cena około 68 tys netto. Zamawiana w czerwiec, jeszcze stoi u dealera na placu. opony wzięte 385 r 22.5 (na kole jakoś 15 r 22.5 pisze). sieje zboza dlatego nie jestem.na bieżąco z forum. Przyczepe wziąłem 1 szt, tyton to niewielki wpływ ma bo jest go niewiele w gospodarstwie, jednak wpisaliśmy ze będziemy wozic wieszaki igłowe ta przyczepa i dlatego potrzeba rozmiar "paletowy". Arimr mial kasę to rozdał rolnikom, u nas nie było kombinacji. Co rok ma być około 60 tys sprzedaży i tyle jest już obecnie. Wymagania to trzeba spełnić od 3 roku.

Odblokuj pw , chciałem o coś spytać 

Opublikowano
W dniu 13.10.2024 o 13:02, escobar123 napisał(a):

witam skladal ktos w 2024? czy zeby zlozyc wniosek musze posiadac certyfikat eko? jestem w ekologi od niedawna

Poczytaj w stecz ktoś chyba pisał o ekologi, wydaje mi się że jest tak że w dniu składania wniosku I 1 ratę musisz mieć certyfikat, tak jak w integrowanej .

• Like 1
Opublikowano

W kwestii przypomnienia. Przy zakupie ziemi rolnej to arimr kieruje sie cenami gus. jak kupie hektar ponad cene gus to dostaje zwrot tylko do ceny gus a jak kupie taniej to zwrot do ceny zakupu? Tak to było? I koszty notarialne arimr zwraca czy nie?

Opublikowano

Ktoś zna oficjalne uzasadnienie dlaczego nie można już w tym programie kupować ziemi rolnej? Rozumiem skąd ograniczenia w zakupie od bliskich ale dlaczego w ogóle nie można już jej kupować? Dla małych gospodarstw to duża szansa na rozwój, znacznie większa niż zakup maszyny. 

Opublikowano

Witam dostałam w 2021 roku dotacje na małe gospodarstwo wszystkie warunki w biznes planie spełniłam ale w międzyczasie zachorowałam i przeszłam na rentę chorobowa z kursu gospodarstwo prowadzę dalej i z tego powodu mam rentę pomniejszoną, i wszystko było ok teraz na daniach dostałam pismo że pieniądze mam zwrócić bo jestem na rencie chorobowej i co dalej bo dla mnie to jest nienormalne człowiek może w każdej chwili zachorować chodzi o to że gospodarstwo dalej prowadzimy z mężem ziemi się nie pozbyłam ani nie wydzierżawiłaam. Ci z tym dalej czy ktoś na grupie miał taki przypadek czy może nie ale może jest ktoś kto by doradził gdzie mam dalej się udać co robić

Opublikowano
41 minut temu, Mateusz45288 napisał(a):

Przyszły poprawki ale chyba trzeba będzie rezygnować z tego 😅  nie dość że tyle się ciągnie to tylko wymyślają i szukają pretekstu 

IMG_20241022_183019.jpg

Normalna poprawka, ale jak was takie rzeczy zniechęcają to może przesuną kasę na inne programy 😎

Opublikowano (edytowane)

No wydać ok 20tyś ze swoich a ponad 40 to jednak jest różnica a szkoda zachodu dla tych 100 tyś. Tym bardziej że przy składaniu wniosków miało być 100tys brutto. Zniechęca najbardziej to że inni już dawno mają ogarnięte wnioski a tutaj dalej daleko w polu. 

Edytowane przez Mateusz45288
Opublikowano

cześć mam pytanie a trochę się zgubiłem. Ten nabór był na 120 czy też na 100? Chciałem składać na to bez tej sprzedaży czyli 100 ale słyszałem że było tylko na 120 a nie chce mi sie w to bawić. Zlikwidowałem większość upraw dlatego wolałem nie szaleć...

Opublikowano
9 godzin temu, marluk napisał(a):

Ktoś zna oficjalne uzasadnienie dlaczego nie można już w tym programie kupować ziemi rolnej? Rozumiem skąd ograniczenia w zakupie od bliskich ale dlaczego w ogóle nie można już jej kupować? Dla małych gospodarstw to duża szansa na rozwój, znacznie większa niż zakup maszyny. 

Pewnie dlatego że dużo kupowało od bliskich i jak już zabierać to dla wszystkich by nie było nadużyć.

Jak dla mnie to żaden rozwój wydać całą dotację, 60tys na 1, dosłownie jeden hektar ziemi i to 4-5 klasa, tym bardziej przy obecnym zysku z hektara licząc typowe uprawy. 

• Like 1
Opublikowano
10 godzin temu, Mateusz45288 napisał(a):

No wydać ok 20tyś ze swoich a ponad 40 to jednak jest różnica a szkoda zachodu dla tych 100 tyś. Tym bardziej że przy składaniu wniosków miało być 100tys brutto. Zniechęca najbardziej to że inni już dawno mają ogarnięte wnioski a tutaj dalej daleko w polu. 

Dopiero teraz dowiedziałeś się ze rozliczasz program w kwocie netto?

Opublikowano
W dniu 19.10.2024 o 08:03, Tobacco321 napisał(a):

Odblokuj pw , chciałem o coś spytać 

Proszę już pisać, nie zaglądam co dzień na af

10 godzin temu, Mateusz45288 napisał(a):

Jak dla mnie wydać 40 tys aby mieć łącznie 140 tysięcy to jest super sprawa. Przejdź na vat i już łagodniej te 20 tys odzyskasz. W sumie i tak potem trzeba osiągnąć sprzedaż i vat zapłacić ale może jakoś uda Ci się wyjść "na zero".

RMG to jeden z najprostszych programów. Jeśli już ktoś musi kombinować aby uzyskać dofinansowanie to trzeba się zastanowić jak funkcjonuje to gospodarstwo? Można być na ZUS i otrzymać ta premie :)

• Like 1