Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Kwestia regionu, w moich stronach dawno nie powstało tyle domów co w 2022.Wygladalo to tak jak by wszyscy pchali gotówkę w nieruchomości. Deweloperzy kupili by każdy skrawek ziemi gdzie tylko dało by się budować. Znajomy podzielił pole na działki to sprzedał chyba już wszystkie. 

Opublikowano
2 godziny temu, jacus napisał:

rynek padl na pysk, jeszcze na obrzezach wielkich miast- w liczbie kilku -cos sie stawia . 

Zakup gruntu to często sprawa nie na lata ale na dekady.

1 godzinę temu, Celownik07 napisał:

Rynek nie lubi monotonii a ziemie kupuje sie na lata .

Do tego ziemi już nie produkują.

Opublikowano
9 godzin temu, GRZES1545 napisał:

Powiedzciei jak to jest w rmg gdybym przeszedł na vat to kwota pomocy nie zmienia się? Czy ten program jest rozliczany w cenach netto tak jak w modernizacji? 

@kopin Ty chyba na vat jesteś, jak to wygląda?

Grześ ,ja jestem na ryczałcie

• Thanks 1
Opublikowano
13 godzin temu, FarMaster napisał:

Kwestia regionu, w moich stronach dawno nie powstało tyle domów co w 2022.Wygladalo to tak jak by wszyscy pchali gotówkę w nieruchomości. Deweloperzy kupili by każdy skrawek ziemi gdzie tylko dało by się budować. Znajomy podzielił pole na działki to sprzedał chyba już wszystkie. 

liczba kredytow hipotecznych spadla o ponad polowe, tez na stawiali gdzie sie dalo, w krzakach, po bagnach, mokradlach-gdy przyjdzie mokry rok to bedzie placz-nieraz mowie gosciowi ze to bagno,woda stoi miesiacami po powodzi i nie wierza 😂. wiele dzialek zmienia wlasciciela po kilka razy.

u nas -przedmiescia krakowa, zrobili plan zagospodarowania- budowlane gdzie sie tylko da, ja mam 2 ha, czekam do 5 roku i sprzedaje-oczywiscie jesli bedzie komu, polska wymiera w szybkim tempie.

Opublikowano

Panowie ja rozumiem ,ze kazdy chce sobie polepszac byt zyciowy i miec lepiej wiec stara sie jak najlepiej przewidywac przyszlosc.
Z tym ,ze pamietajcie ,ze rolnicy nawet nie potrafia przewidziec zbytu na swoje plony przez kilka najblizszych miesiecy a co dopiero podejmowac kwestie: kredytow,budowlanki,inwestycji, demografii spolecznej w skali calego kraju.Wasze cyncynowo dolne to nie jest cala RP.

Ja od kilku lat z zaskoczeniem przygladam sie "spekulacjom" ekspertow ktorzy produkuja krople zboza w calym basenie i z odwaga stawiaja tezy " jo to bede trzymoc swoje zboze, musi podrozyc.Putin wojne zrobil to łukraina ni ma jak zebroc.Musi podrozec bo przecie nawozy w gore to i jak by zboze w dol?"
A konczy sie jak zwykle - Pani redaktur, my zboze czymali bo ministry powiedzialy zeby czymac, my czymali a tera nawet nima gdzie sprzedac....!"

Wrocmy do tematu restrukturyzacja malych gospodarstw a jesli ktos stawia jakies tezy to zapraszam do spekulantow gieldowych.Jak trzeba postawic na cos swoje pieniadze to juz tych ekspertow tyle nie ma.

• Confused 1
Opublikowano
1 godzinę temu, atom2 napisał:

Panowie ja rozumiem ,ze kazdy chce sobie polepszac byt zyciowy i miec lepiej wiec stara sie jak najlepiej przewidywac przyszlosc.
Z tym ,ze pamietajcie ,ze rolnicy nawet nie potrafia przewidziec zbytu na swoje plony przez kilka najblizszych miesiecy a co dopiero podejmowac kwestie: kredytow,budowlanki,inwestycji, demografii spolecznej w skali calego kraju.Wasze cyncynowo dolne to nie jest cala RP.

Ja od kilku lat z zaskoczeniem przygladam sie "spekulacjom" ekspertow ktorzy produkuja krople zboza w calym basenie i z odwaga stawiaja tezy " jo to bede trzymoc swoje zboze, musi podrozyc.Putin wojne zrobil to łukraina ni ma jak zebroc.Musi podrozec bo przecie nawozy w gore to i jak by zboze w dol?"
A konczy sie jak zwykle - Pani redaktur, my zboze czymali bo ministry powiedzialy zeby czymac, my czymali a tera nawet nima gdzie sprzedac....!"

Wrocmy do tematu restrukturyzacja malych gospodarstw a jesli ktos stawia jakies tezy to zapraszam do spekulantow gieldowych.Jak trzeba postawic na cos swoje pieniadze to juz tych ekspertow tyle nie ma.

Myslisz że jak poleciałeś do pracy to jesteś Pan i możesz obrażać rolników? W moich stronach nikt z rolników tak nie sepleni. Masz dziwnych znajomych musi. Chodź do tej swojej robótki i módl się czy Cię za kilka miesięcy nie zwolnią, czy też czego Ci nie życzę nie bedziesz dał rady pracować. Ale to na pewno jesteś w stanie przewidzieć prawda? 

Opublikowano
galan99 napisał:

Ci co zakończyli program , mogą i nowi chętni . Ci co za rok kończą i są w czasie realizacji to NIE .

skąd masz takie informacje?

Celownik07 napisał:

Za 100k kupi jakiego belarusa? Juz trzeba sie przymierzac ^^

belarus nie spełnia norm EURO silnikowo

Opublikowano

Witam Panowie i Panie. Ktoś może podpowie czy można wyszukiwać jakoś info w temacie bo 1209 stron to raczej ciężko będzie przeczytać. Dostałem decyzję o przyznaniu RMG no i przydało by się przed wnioskiem o pierwszą ratę trochę uzupełnić wiedze. 

Opublikowano
9 minut temu, ZYLA napisał:

Myslisz że jak poleciałeś do pracy to jesteś Pan i możesz obrażać rolników? W moich stronach nikt z rolników tak nie sepleni. Masz dziwnych znajomych musi. Chodź do tej swojej robótki i módl się czy Cię za kilka miesięcy nie zwolnią, czy też czego Ci nie życzę nie bedziesz dał rady pracować. Ale to na pewno jesteś w stanie przewidzieć prawda? 

O tym wlasnie mowie.
Taka arogancja to jest norma wsrod rolnikow a pozniej sie dziwicie ,ze was skupy czy rzad okrada.
Szanowny kolego, ja tez jestem rolnikiem.I to co mowie to nie jest zadne obrazanie tylko mowienie prawdy.Bardzo duza czesc rolnikow bawi sie w spekulacje (nawet nie bedac tego swiadom) I pozniej jest placz gdy zalozenia nie okazuja sie prawdziwe.

Sam sobie jestem szefem a rolnictwo traktuje jako jeden z dochodow.Z tym ,ze nie ogladam sie na rzad ani licze na milionowe zyski.Podchodze do tego realnie.

• Like 1
Opublikowano
Celownik07 napisał:

4 minuty temu, Kaszlak79 napisał:

Ja też tak miałem, byłem umówiony na kupno gruntu już z dwiema osobami po czym się wycofały.

wiem jak to jest. ostatnio ogarnialem cala sprzedaz sam bo druga strona "ciemna masa" starsi ludzie, wnioski, pisma, oplaty... wszystko bylo gotowe, zgoda KOWRu tez, wystarczylo umowic termin u notariusza i zaniesc te papiery - pol roku sie z tym  bujalem w sumie w ich imieniu ale zalezalo mi na tej ziemi bo byla przy mojej w dobrej kulturze i chcialem scalic, do tamtych tylko chodzilem po podpisy i tłumaczyłem co teraz robie i po co. J3bani wycofali sie na ostatniej prostej powod błahy i wkurw niesamowity.

Teraz kupuje od typa z drugiej strony - bardziej ogarniety, to mu tylko powiedzialem co, jak i gdzie ma zrobic i niech robi ja juz minuty nie chce tracic, kase mysle ze mu daje taka ze mu sie oplaca. nie uda sie trudno zmienie bp albo sie wycofam.

to kupujesz ziemię i nie podpisujesz umowy przedwstępnej z zadatkiem i go nie dublujesz to do kogo masz pretensje

galan99 napisał:

skąd masz takie informacje?

wszędzie tak podają , ten program jest podyktowany większym gospodarstwom .

nie tego tyczyło się moje pytanie? to że będzie trzeba zrobić większy wzrost I zwiększyć wartość ekonomiczna to można wyczytać w projekcie moje pytanie dotyczyło tego że jak ktoś nie zakończył programu to nie może wziąść kolejnego skąd masz tą informację konkretnie ??? I nie pisz że tak było poprzednio bo nie było i kolega @masa też to ci już napisal

atom2 napisał:

9 minut temu, ZYLA napisał:

O tym wlasnie mowie.
Taka arogancja to jest norma wsrod rolnikow a pozniej sie dziwicie ,ze was skupy czy rzad okrada.
Szanowny kolego, ja tez jestem rolnikiem.I to co mowie to nie jest zadne obrazanie tylko mowienie prawdy.Bardzo duza czesc rolnikow bawi sie w spekulacje (nawet nie bedac tego swiadom) I pozniej jest placz gdy zalozenia nie okazuja sie prawdziwe.

Sam sobie jestem szefem a rolnictwo traktuje jako jeden z dochodow.Z tym ,ze nie ogladam sie na rzad ani licze na milionowe zyski.Podchodze do tego realnie.

to podchodź realnie ale nie pisz bzdur takich jak piszesz te 2 ostatnie posty tu. jak chłop moze się bawić w spekulacje. spekulanci to są duzi gracze na światowych rynkach i oni spekulują a nie jakiś Janek z Wolki nie będzie spekulował czy sprzeda przyczepę zboża czy nie i czy się rynek zalamie

Opublikowano

Koledzy ,nie sprzeczać tutaj się ,ja wiem że jest sobota i kobiety w domu was poustawiały do pionu i nic do gadania nie macie ,ale to nie powód żeby się tutaj odgrywać ;-)))))

• Haha 3
Opublikowano
39 minut temu, wojtal24 napisał:

to kupujesz ziemię i nie podpisujesz umowy przedwstępnej z zadatkiem i go nie dublujesz to do kogo masz pretensje

Nie wiem czy to było do mnie czy koło mnie, ale w zasadzie sytuacja ta sama więc odpowiem. Teraz to mam pretensje sam do siebie, człowiek mierzy swoją miarą a dla mnie moje słowo się liczy więcej niż papier. Jak coś chcę sprzedać to wystawiam to na sprzedaż i sprzedaję. Ale dziś widzę że sporą część ludzi bawi robienie kontrahenta w ch&ja. Już dwa razy po bankach latałem za kredytem i dwa razy z siebie idiotę w tych bankach zrobiłem...

7ab4d1c11aada356aa236be6a5df57e2.jpg.c8a995013bbebb8cf1a224a6dd9a0644.jpg

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano
Kaszlak79 napisał:

39 minut temu, wojtal24 napisał:

Nie wiem czy to było do mnie czy koło mnie, ale w zasadzie sytuacja ta sama więc odpowiem. Teraz to mam pretensje sam do siebie, człowiek mierzy swoją miarą a dla mnie moje słowo się liczy więcej niż papier. Jak coś chcę sprzedać to wystawiam to na sprzedaż i sprzedaję. Ale dziś widzę że sporą część ludzi bawi robienie kontrahenta w ch&ja. Już dwa razy po bankach latałem za kredytem i dwa razy z siebie idiotę w tych bankach zrobiłem...

7ab4d1c11aada356aa236be6a5df57e2.jpg.c8a995013bbebb8cf1a224a6dd9a0644.jpg

pisałem o umowie przedwstępnej ogólnie ale cytowałem innego forumowicza post. w większości bankach jeżeli bierzesz kredyt preferencyjny na ziemię to wymagają umowy przedwstępnej.

Opublikowano

Kolego, mądry Polak po szkodzie... W 2020 roku miałem taką umowę podpisać, działki były takie sobie (duże zadrzewienie, ciulaty kształt) ale obydwie w miedzy z moim polem. Najdalsza 800m od domu 😏. Wiem jedno, nie można ufać NIKOMU!!

Opublikowano
Kaszlak79 napisał:

Kolego, mądry Polak po szkodzie... W 2020 roku miałem taką umowę podpisać, działki były takie sobie (duże zadrzewienie, ciulaty kształt) ale obydwie w miedzy z moim polem. Najdalsza 800m od domu 😏. Wiem jedno, nie można ufać NIKOMU!!

no ja tak nauczony od młodych lat że takie biznesy załatwia się cicho z kasą w kieszeni i z papierem w teczce zadatek zdublowany właściciel podpisuje. świeża sprawa z wczoraj kolega dzwoni do mnie i się zali ze go inny koleś przebił o 7tys na 3 ha ziemi bo pojechał dogadał się i pochwalił się innym a ten go przebił dal zadatek i po temacie

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, wojtal24 napisał:

nie tego tyczyło się moje pytanie? to że będzie trzeba zrobić większy wzrost I zwiększyć wartość ekonomiczna to można wyczytać w projekcie moje pytanie dotyczyło tego że jak ktoś nie zakończył programu to nie może wziąść kolejnego skąd masz tą informację konkretnie ??? I nie pisz że tak było poprzednio bo nie było i kolega @masa też to ci już napisal

to podchodź realnie ale nie pisz bzdur takich jak piszesz te 2 ostatnie posty tu. jak chłop moze się bawić w spekulacje. spekulanci to są duzi gracze na światowych rynkach i oni spekulują a nie jakiś Janek z Wolki nie będzie spekulował czy sprzeda przyczepę zboża czy nie i czy się rynek zalamie

A co wlasnie robie jak nie podchodze realnie? hahha
Nie, spekulanci to nie tylko tzw wieloryby.To takze Janek z Wolki ktory przetrzymuje zboze w magazynie bo czeka na wzrosty.Nie ma zadnej roznicy pomiedzy zakupem fizycznego towaru a zakupem kontraktu na gieldzie.
Jezeli chodzi o duzych graczach zapewne masz na mysli ich zdolnosc do WPLYWU na rynek poprzez swoje decyzji z racji swojej pozycji ktora wiaze sie z przewaga rynkowa.

Nie sprzeczajcie sie ze mna bo nie rozumiecie tego o czym mowie ( na to wyglada) a wlasnie dlatego ,ze rolnicy nie rozumieja tego co robia, mamy sytuacje jaka mamy.

• Haha 1
Opublikowano
wojtal24 napisał:

Kaszlak79 napisał:

no ja tak nauczony od młodych lat że takie biznesy załatwia się cicho z kasą w kieszeni i z papierem w teczce zadatek zdublowany właściciel podpisuje. świeża sprawa z wczoraj kolega dzwoni do mnie i się zali ze go inny koleś przebił o 7tys na 3 ha ziemi bo pojechał dogadał się i pochwalił się innym a ten go przebił dal zadatek i po temacie

U mnie była inna sytuacja. Ten grunt sprzedawała lokalna RSP. Z jej prezesem żyłem bardzo dobrze, to był facet że jak coś powiedział to tak było. Z nim się dogadywałem na ten zakup. Jednak jak to w życiu bywa, władza potrafi "ludowi" zajść za skórę. Wiosną 2020 dogadaliśmy się co do ceny a juz wczesną jesienią tego roku prezesa na "taczkach wywieźli"... Nastała nowa władza, dwa "agronomy" jeden po podstawówce drugi po szkole specjalnej... Jednym z pierwszych kroków było wstrzymanie sprzedaży gruntu. I tak chodziłem do nich niczym dziad proszalny do lata 2021 kiedy to sami zapytali czy dalej jestem zainteresowany zakupem tego gruntu. Oczywiście potwierdziłem i czekałem do końca października 2021 tylko po to, żeby usłyszeć że oni nie muszą tego sprzedawać bo nie mają takiej potrzeby ekonomicznej (cytuję - "my wszystkie długi pospłacali"). Myślałem że mnie szlag trafi, tym bardziej że przez ten czas w okolicy pojawiał się grunt na sprzedaż. Dziś już wiem że podstawa to umowa wstępna u notariusza z ustaloną ceną to podstawa. Tylko co z tego jak później już ludzie tylko sobie chcieli pogadać że chcą ziemię sprzedać. To temat na inną historię 😉.

Opublikowano
atom2 napisał:

A co wlasnie robie jak nie podchodze realnie? hahha
Nie, spekulanci to nie tylko tzw wieloryby.To takze Janek z Wolki ktory przetrzymuje zboze w magazynie bo czeka na wzrosty.Nie ma zadnej roznicy pomiedzy zakupem fizycznego towaru a zakupem kontraktu na gieldzie.
Jezeli chodzi o duzych graczach zapewne masz na mysli ich zdolnosc do WPLYWU na rynek poprzez swoje decyzji z racji swojej pozycji ktora wiaze sie z przewaga rynkowa.

Nie sprzeczajcie sie ze mna bo nie rozumiecie tego o czym mowie ( na to wyglada) a wlasnie dlatego ,ze rolnicy nie rozumieja tego co robia, mamy sytuacje jaka mamy.

nie sprzeczamy się tylko nie wmawiaj że jakiś rolnik mały spekuluje cena zboża na rynku krajowym czy nawet wojewódzkim. a to że każdy chce sprzedać jak najdrożej swoje płody rolne i je magazynuje w oczekiwaniu na lepszą cenę to normalna sprawa

Opublikowano

nie sprzeczamy się tylko nie wmawiaj że jakiś rolnik mały spekuluje cena zboża na rynku krajowym czy nawet wojewódzkim. a to że każdy chce sprzedać jak najdrożej swoje płody rolne i je magazynuje w oczekiwaniu na lepszą cenę to normalna sprawa

Ale ja ci tlumacze jeszcze raz ,ze nawet ten maly rolnik to robi.Ty nie rozumiesz slowa ktorym sie poslugujesz.Granie na spadek/wzrost to jest wlasnie spekulacja.
A to ,ze twoja aktywnosc nie wywiera wplywu na rynek to juz inna para kaloszy.

I normalna sprawa jest tez wtedy kiedy tracisz na spekulacji.Tylko ,ze wtedy jest placz i rece do ministerstwa.