Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
5 godzin temu, thor1984 napisał:

Tak składałem. Jutro mija mi 5 lat od wypłaty pierwszej raty. Miałeś jakaś kontrole przez ten czas bo ja żadnej a nie wiem czy dobrze kojarzę ale chyba składaliśmy wnioski mniej więcej w tym  samym czasie. 

W którym roku  dostałeś przelew ?  bo ja 8 IV 2019 roku i nie wiem jak to liczą te 5 lat , po upływie pełnych 5 lat czy rok do roku .

Opublikowano

Witam. Dzwoniłem dzisiaj za wyceną maszyn bo będę robił zmiany w bp przed pierwszą ratą. W miedzy czasie przechodze na vat. Sprzedający maszyny powiedział żebym się zapytał czy z arimr będę się rozliczał netto czy brutto bo na Młodym Rolniku miał taki przepadek? Ktoś coś wie na ten temat?

Opublikowano (edytowane)

Rmg rozliczałem brutto. 

W modernizacji masz dofinansowanie do kwoty netto jak dobrze pamiętam. 

7 godzin temu, thor1984 napisał:

Tak składałem. Jutro mija mi 5 lat od wypłaty pierwszej raty. Miałeś jakaś kontrole przez ten czas bo ja żadnej a nie wiem czy dobrze kojarzę ale chyba składaliśmy wnioski mniej więcej w tym  samym czasie. 

Miałem kontrolę przed pierwszą ratą, potem już  nie.

Tak ja też  w marcu kończę i można maszyny wymieniać 🙂

Edytowane przez GRZES1545
Opublikowano
19 godzin temu, GRZES1545 napisał:

Rmg rozliczałem brutto. 

W modernizacji masz dofinansowanie do kwoty netto jak dobrze pamiętam. 

Miałem kontrolę przed pierwszą ratą, potem już  nie.

Tak ja też  w marcu kończę i można maszyny wymieniać 🙂

Czy kontrolę zapowiadają? Połowę czasu spędzam poza gospodarstwem i mogą się panowie kontrolerzy odbić :)

Opublikowano

Witam.

Dostałem decyzję o przyznaniu mi 60 tys. 

Co mam teraz zrobić? 

Składać wniosek o wyplate pierwszej raty ? I jak będę miał kasę na koncie to wtedy mogę kupować maszyny? Czy po otrzymaniu decyzji mogę jechać i zamówić maszyny a po otrzymaniu gotówki wtedy opłacić faktury? Jak to jest

Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, thor1984 napisał:

A te wszystkie papierki gromadzone przez 5 lat to trzeba je ileś czasu jeszcze trzymać  czy to już 

Ja zostawię, jak by co to będę miał wgląd.

Kolego wyżej. 

Możesz już robić zakupy, składasz wniosek o płatność z wymaganymi załącznikami.

Edytowane przez GRZES1545
Opublikowano
10 minut temu, Kret1992 napisał:

Witam.

Dostałem decyzję o przyznaniu mi 60 tys. 

Co mam teraz zrobić? 

Składać wniosek o wyplate pierwszej raty ? I jak będę miał kasę na koncie to wtedy mogę kupować maszyny? Czy po otrzymaniu decyzji mogę jechać i zamówić maszyny a po otrzymaniu gotówki wtedy opłacić faktury? Jak to jest

A czytałeś w ogóle tą decyzję co ci przysłali? :D

Składaj wniosek o pierwszą ratę, ale do niego musisz dołączyć dokument że zacząłeś realizować biznesplan, prowadzić ewidencję przychodów i rozchodów. Nie wiem co tam miałeś napisane, ale np. dokument ze szkolenia, albo kwit od dealera że będziesz brał jakaś maszynę 

Opublikowano (edytowane)
Dnia 27.01.2023 o 09:39, Celownik07 napisał:

myslalem ze to program dla biednych rolnikow :)

Ja też, teraz widzę że w sporej części to program dla "sprytnych". Np. od mojego szwagra teściu posadził trochę borówki, coś tam dokupił do paru uli pod lasem, ładowacz do C-360 a talerzówki zasponsorowanej przez RMG w ogóle nie używa. No ale twierdzi że coś trzeba było kupić bo dawali...

Dnia 27.01.2023 o 09:47, Celownik07 napisał:

o to to. moze przejdzie.

Ps. jeden ma 1000zł na koncie i krzyczy ze biedny a drugi milion i tez to samo twierdzi ze mao :)

Im więcej masz, tym więcej brakuje.

Dnia 27.01.2023 o 18:28, dexter1908 napisał:

Może ktoś poleci sprawdzoną i rzetelna firme sprzedajacą maszyny?

Nie ma zasady. Wyszukaj sobie konkretnego producenta i rodzaj oraz model maszyny. Na stronie producenta powinien być przynajmniej e-mail kontaktowy do handlu, u tych "lepszych" jest info z lokalizacją dilerów. Dzwonisz do producenta i prosisz o ofertę handlową na potrzeby PROW a on albo Ci taką sam sporządza i podaje namiary na najbliższego przedstawiciela albo odsyła do dilera. Jak sam sobie zlokalizujesz firmę sprzedającą maszyny jakie sobie upatrzyłeś, to piszesz bezpośrednio do nich. Warto też do lokalnego dilera się przejechać, często coś ma na placu i można zobaczyć jak dana maszyna się prezentuje. Dobrze też napisać zapytanie ofertowe do paru miejsc, różnica w cenie potrafi być odczuwalna, np. u mnie na samej dmuchawie ssąco-tłoczącej Dozamech 11kW wyszło 1500 zł, to już pieniądz.

Jako ciekawostkę, tutaj też piszą że "nowa" restrukturyzacja być może będzie też dla tych co wzięli "starą": https://www.wrp.pl/wieksze-srodki-w-programie-rozwoj-malych-gospodarstw-w-nowej-wpr-kto-bedzie-mogl-ubiegac-sie-o-wsparcie/

Edytowane przez Kaszlak79
Opublikowano

Co po tym że nowe nie można brać drugiego programu jak jeden nie zakończony sprawdzał ja to .

Ten sam program tylko , podyktowany średnim gospodarstwom , NIE MAŁYM  TYM RAZEM .

Ktoś ma jeszcze rok RMG - to nie może startować dla średnich .

Opublikowano

A możesz podać źródło tego ze nie będzie mógł startowac ten co nie zakończył programu ??  To raz 

dwa , czy ty i tobie podobni nie rozumieją ze podniesie progu do 25 000 so nie oznacza ze jest to program dla średnich ?? Tylko jak chcesz to nazywać tak to przyjmując twoje nazewnictwo bedxie to program dla małych i średnich . 

Opublikowano
24 minuty temu, galan99 napisał:

odr y nic o nowym naborze nie wiedzą, a Ty już masz takie informacje?

Opublikowano
29 minut temu, galan99 napisał:

Zadzwoń gdzie chcesz i do jakiej chcesz Agencji Rolnej to ci wyjaśnią na 100 % .

Widać żeś nie do szkolony .

Konkretnie . Daj źródło tej informacji 

Opublikowano

Galan ale przeżywasz....  A przecież swiat się zaraz kończy. Najlepiej ciągnąć restrukturyzację, wziąć kasę dla "średnich" i jeszcze na modernizację się załapać. 😅

Za rok też będzie pewnie nabór. Cierpliwości 😉

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, galan99 napisał:

Zadzwoń gdzie chcesz i do jakiej chcesz Agencji Rolnej to ci wyjaśnią na 100 % .

Widać żeś nie do szkolony .

Galan masz pewne źródło tego co piszesz? 

Bo z tego co ja u różnych doradców pytałem to trzeba czekać, nie ma żadnych konkretów jeszcze.

1 godzinę temu, masa24 napisał:

A możesz podać źródło tego ze nie będzie mógł startowac ten co nie zakończył programu ??  To raz 

dwa , czy ty i tobie podobni nie rozumieją ze podniesie progu do 25 000 so nie oznacza ze jest to program dla średnich ?? Tylko jak chcesz to nazywać tak to przyjmując twoje nazewnictwo bedxie to program dla małych i średnich . 

Jak już to ma info od pracownika arimr, szczegółów nie powie bo nie może, albo tak wróży  i marzy 🤷

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, galan99 napisał:

Jako ciekawostkę, tutaj też piszą że "nowa" restrukturyzacja być może będzie też dla tych co wzięli "starą"

Ale pod warunkiem że zakończyli program ,  minęło 5 lat .

To i tak sporo by się łapało, ja np. na 2025. To czysta teoria oczywiście bo nie jestem z tych co muszą z PROW-u ponabierać co się da a potem na banki robić, no bo z czegoś trzeba było resztę sfinansować (jak to się ma w przypadku MGR).

2 godziny temu, Pafnucy12 napisał:

Galan, ale o tej nowej nic nie wiadomo.

To jest na ten czas wróżenie z fusów, taka prawda. Inna prawda że to już teraz mogło by być te 100 tys. zł, mi się na przykład noga poślizgnęła, BP mam napisany na zakup gruntów rolnych, sprzedający się wycofał, niczego innego nie ma w pobliżu do kupienia i w końcu zdecydowałem zmienić działanie na zakup maszyn. No i co się okazało, że za te 60 tys. zł można kupić dwie w miarę dobre maszyny na małe gospodarstwo albo 3 takie sobie. O zakupu gruntów nie wspomnę, w moich stronach hektar chodzi już po 80-85 tys. 

2 godziny temu, galan99 napisał:

Co po tym że nowe nie można brać drugiego programu jak jeden nie zakończony sprawdzał ja to .

Ten sam program tylko , podyktowany średnim gospodarstwom , NIE MAŁYM  TYM RAZEM .

Popatrz na to z drugiej strony, być może ten program jest przeznaczony dla tych co się rozwinęli dzięki teraźniejszej RMG. Oczywiście jeśli nowy program będzie brał pod uwagę rozwój na gruntach wydzierżawionych.

1 godzinę temu, masa24 napisał:

A to nie tak że górna granica żeby do tego programu przystąpić jest 25 tys. EUR??

Edytowane przez Kaszlak79
Opublikowano

baby wasze były w nocy na imprezie że tacy wkurzeni jesteście z braku laku?

niedziela rano(jak dla kogo)a Ci się sprzeczają o program którego jeszcze nie ma a i tak Jarek albo Sasinol recznie poprawki naniosą i będzie całkiem inny niż na początku zakładano

• Like 1